#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Růže šípková (Rosa canina)

Ordinace 1.5.2008

Název rostliny snadno evokuje pohádkovou atmosféru. Málo která bylina si zasloužila pozornost tolika básníků a spisovatelů jako právě růže. Kombinace krásy, krutosti a léčivých schopností je pro mnohé zdrojem inspirace i obdivu.

šípek, podzim
šípek, podzim

Co obsahuje

Šípky obsahují řadu významných vitamínů. Nejdůležitější je vysoký obsah vitamínu C. Jsou však zastoupeny i další - vitamín A, K a vitamíny skupiny B. Kromě vitamínů obsahuje šípek i významné procento flavonidů, tříslovin a organických kyselin.

Co pomáhá

Růže šípková roste nejčastěji na suchých stráních. Sbírat se dají šípky prakticky od všech druhů planě rostoucích růží. Sběr by měl probíhat v říjnu, kdy mají šípky největší obsah vitamínu C. Sušení plodů se doporučuje při teplotě do 60 stupňů. Sušené šípky se skladují na suchém tmavém místě.

Jak pomáhá

Látky zastoupené v největším poměrném množství dávají šípku schopnost příznivě působit zejména na stěnu cév. Vitamín C zvyšuje odolnost našeho těla vůči infekcím.

Na co dát pozor

Chloupky šípků mohou vyvolat alergickou reakci.

Kdy pomáhá

Díky vysokému obsahu vitamínu C je šípkový čaj vhodný zejména k prevenci infekčních onemocnění. Vhodná je konzumace čaje v zimních měsících, kdy je tohoto vitamínu obecně nedostatek. Příznivého účinku na cévní stěnu se využívá zejména při léčbě zánětů a bolestí křečových žil.

Důležitá je správná příprava čaje. Drcené šípky se nechávají louhovat ve studené vodě asi čtvrt hodiny. Na litr vody je možné použít asi čtyři lžičky drti. Nálev se pak zcezuje přes nekovové sítko nebo plátno. Každý krok tohoto postupu je důležitý pro zachování co největšího obsahu vitamínu C v nálevu.

mar

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#