Ryby: jíst, či nejíst?

  • Redakce uLékaře.cz
  • 24.9.2008
  • Aktualizace: 24.9.2008
  • Medicína
Ministerstvo zdravotnictví Spojených států v poslední době mnohokrát doporučovalo, aby těhotné ženy omezily konzumaci ryb. Zdůvodněním byl obsah rtuti v rybách, který by mohl narušit vývoj mozku plodu.
Jíst či nejíst?
Jíst či nejíst?

Reakcí na toto doporučení byla série článků v časopisu American Journal of Preventive Medicine. Vědci v nich varovali před škodlivým účinkem těchto doporučení na zdraví obyvatelstva. Mastné kyseliny v rybách jsou totiž důležité pro prevenci vážných nemocí, jako je centrální mozková příhoda a infarkt myokardu. Existují rovněž názory, že konzumace ryb během těhotenství vývoji mozku plodu naopak pomáhá.

Výzkumníci z Harvardské univerzity požádali experty z různých univerzit, aby jim pomohli rozhodnout, zdali je vhodné ryby během těhotenství jíst, či nikoliv. Výsledkem bylo doporučení pro těhotné ženy, aby nejedly ryby s vysokým obsahem rtuti (makrela, mečoun), ale ostatní ano. Ostatní občané by ryby měli konzumovat neomezeně.

Zdroj:
NY Times on-line

Líbí se vám článek?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x