#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Salmonelóza stále aktuální (3. díl)

Medicína 28.5.2007

Základem léčby všech průjmových onemocnění je předejít dehydrataci (odvodnění) organismu. Vzhledem k tomu, že při salmonelóze pacienti často zvrací a trpí vodnatými průjmy, je otázka zavodnění organismu velmi důležitá.

kapky, voda, tekutina, žlutá
kapky, voda, tekutina, žlutá
#IMG#

Pokud pacient má průjmy a nezvrací, je rehydratace vždy snazší. Stačí jen zvýšit příjem tekutin podle jeho výdeje (podle počtu a konzistence stolic). Vhodný je černý slazený čaj (slazený nejlépe Glukopurem). Čaj by se neměl pít horký. Je třeba také držet dietu. Vhodné jsou piškoty, banány, mrkev s rýží (kterou lze osolit pro dodání minerálů), jemně nastrouhané jablko.

Co dělat, když...

V případě, že pacient nejen trpí průjmy, ale i zvrací, lze zpočátku zkusit podávat chladný černý slazený čaj nebo minerálku bez bublinek po lžičkách. Chladnými tekutinami se někdy žaludek uklidní a zvracení ustane. Potom lze pokračovat postupným přidáváním jídla. Zpočátku piškoty, dále nemastné bramborové kaše či mrkev s rýží, dále maso uvařené na vodě a nadrobno nakrájené s nemastnou bramborovou kaší.

Léčba salmonelózy u dětí

V horším případě zvracení neustává a hrozí dehydratace organismu. Pak je třeba zejména u malých dětí, u kterých dehydratace postupuje velmi rychle a často je život ohrožující, na nic nečekat a pacienta odvézt do nemocnice. V nemocnici po vyšetření lékařem a zhodnocení stavu hydratace bude pacient napojen na kapací infuzi. Pomocí infuzních roztoků se dosáhne žádoucí hydratace, žaludek se často po zavodnění uklidní a dále se postupuje jako v předchozích případech.

Kojenci mladší 4 měsíců s enteritidou způsobenou salmonelami se léčí antibiotiky. Antibiotická léčba po 4. měsíci věku je potřebná jen ve výjimečných případech (při poruše imunity, při celkové infekci, u dětí léčených imunosupresivy či cytostatiky).

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#