#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Šalvěj lékařská

Ordinace 29.4.2008

Šalvěj lékařská získala svůj přívlastek pro široké léčebné využití zejména ve středověké medicíně. Příznivé účinky jsou však známy již mnohem déle. K léčivým rostlinám patřila šalvěj již ve starověkém Římě. K nám se tato bylina dostala až teprve v 9. století, kdy začala být hojně využívána k přípravě léků i chutných pokrmů.

krk, jazyk, vyšetření, ORL, mandle
krk, jazyk, vyšetření, ORL, mandle

Šalvěj lékařská získala svůj přívlastek pro široké léčebné využití zejména ve středověké medicíně. Příznivé účinky jsou však známy již mnohem déle. K léčivým rostlinám patřila šalvěj již ve starověkém Římě. K nám se tato bylina dostala až teprve v 9. století, kdy začala být hojně využívána k přípravě léků i chutných pokrmů

Šalvěj lékařská patřila ve středověku k běžné výbavě kuchyně. Dnes se při přípravě pokrmů používá spíše vzácně. Jako koření je možné použít jak čerstvé listy, tak i drť ze sušené šalvěje. Ve staročeské kuchyni se šalvěj používala stejně jako dnes petrželka. Nejvhodnější je toto koření k ochucení masitých pokrmů. K okořenění bylinkového másla je vhodné použít šalvěj ve směsi s bazalkou nebo rozmarýnem.

Jak působí

Látky obsažené v extraktu ze šalvěje lékařské působí proti drobnému krvácení, lokálně potlačují zánětlivé projevy na kůži a na sliznicích. Při vnitřním užívaní mohou pomoci při léčbě křečových stavů a zvýšeného svalového napětí.

Kde roste

Šalvěj lékařská pochází z oblasti Středomoří. Je zvyklá na slunné a vlhké prostředí. Pokud je pěstována u nás, vyžaduje proto stejně příznivé podmínky. Sbírá se šalvějová nať nebo list. Sušení by mělo probíhat při teplotě okolo 30° C.

Kdy Vám pomůže

Šalvěj tvoří pouze doplněk vyvážené každodenní stravy. Posloužit může zejména při lehčích křečových stavech nebo jako zevně používaný extrakt ke zmírnění zánětů na sliznicích a na kůži.

Na co dát pozor

Silice obsažené v extraktu z šalvěje lékařské mohou ve vyšších dávkách vyvolat křeče. Výjimečně se mohou vyskytnout i alergické reakce jak při zevním, tak při vnitřním použití.

Kdy pomáhá

V 16. století se s pomocí šalvěje zastavovalo krvácení z ran, používala se proti křečím, třesu rukou i nohou. Dokonce měla i usnadnit početí.

Extrakt z šalvěje lékařské se používá zevně při zánětech dutiny ústní a zvýšené krvácivosti dásní. Vnitřně se využívá při zánětech trávicího ústrojí a k potlačení zvýšené potivosti.

Jednotlivá dávka ve formě čajového extraktu je 1,5 g sušeného listu. Jako součást čajových směsí je šalvěj lékařská využívána k léčbě průjmů a dlouhodobého kašle.

mar

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#