Sůl, soda a kofein: trio, které škodí kostem

  • Redakce uLékaře.cz
  • 23.12.2011
  • Aktualizace: 23.12.2011
  • Osteoporóza

Může váš denní jídelníček poškozovat stav kostí, či vést dokonce k osteoporóze? Ano, může. Mezi nejzákeřnější potraviny, které s osteoporózou nejdou dohromady, patří sůl, soda a kofein.

Zkuste omezit solení, kosti vám poděkují
Zkuste omezit solení, kosti vám poděkují

Sůl jako úhlavní nepřítel číslo jedna

Výzkumy ukázaly, že ženy po menopauze, které měly ve svém jídelníčku hodně soli, ztratily více kostních minerálů než ženy stejného věku, které téměř nesolily. Bohužel stále přijímáme ve své potravě zhruba 2x tolik sodíku, než bychom měli. Doporučení přitom zní: do 2 300 mg denně sodíku, což se rovná čajové lžičce soli. Většina lidí však přijme denně až dvojnásobek.

Jakých potravin se tedy vyvarovat?A čemu dát zelenou?

  • Sůl se bohužel vyskytuje v téměř všech zpracovaných potravinách, včetně celozrnného pečiva, cereálií apod. Pokud to jen lze, odstraňujte sůl ze stolu a při vaření nedosolujte. Vyhýbejte se zpracovaných potravinám – tam najdete až 70 % sodíku.
  • Rychlé občerstvení: zpracované maso v potravinách typu "fast food", párky v rohlíku, hamburgery, hranolky – to vše má příliš kalorií a soli, což je rizikový faktor pro osteoporózu.
  • Sledujte etikety na obalech potravin, kolik je v nich sodíku.
  • Jdete-li do restaurace, volte jídla méně slaná, například grilovaná masa, ryby, dušenou zeleninu a saláty. Případně požádejte, aby vám jídlo připravili bez soli.
  • Jezte hodně potravin bohatých na draslík (banány, rajčata, pomeranče), protože draslík pomáhá snižovat ztráty vápníku.
  • Vyvarujte se kolových nápojů a nápojů s bublinkami. Sycené nápoje obsahují kyselinu fosforečnou, která zvyšuje vylučování vápníku z moči.
  • Kofein uvolňuje vápník z kostí, takže je oslabuje. Vypitím 100 mg kávy přijdete až o 6 mg vápníku! To není tolik jako u soli, ale i tak je to znepokojující.
  • I když čaj obsahuje také kofein, hustotu kostí nijak neovlivňuje, a to pro své rostlinné látky, které kosti chrání.
  • Kosti potřebují nejen vápník a vitamin D, ale i proteiny. Ženy, které nepřijmou denně dostatek bílkovin, si velmi často stěžují na bolest kostí. Proto by denně měli lidé přijmout mezi 55 a 64 gramy bílkovin (hodně proteinů má tuňák, vařené kuřecí maso, losos, bílý jogurt a další).

(aši)

Zdroj: www.webmd.com

Autor článku:

Mgr. Ivana Ašenbrenerová

Autorka vystudovala Fakultu sociálních věd UK v Praze, obor rozhlasová žurnalistika. Pracovala v Mladém světě, v časopise Maminka, Glanc, nyní je redaktorkou Marianne.cz Je spoluautorkou knihy Aromaterapie v životě ženy, autorkou knihy Co dělat, když dítě... a spoluautorkou knihy Velká kniha o mateřství II. Zajímá se o psychologii, pedagogiku, zdraví a životní styl, klasickou i alternativní medicínu.

Líbí se vám článek?
+21 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Sůl | Od: Věra | 5.2.2013 09:20
Možná, že záleží na 2 věcech:
1) JAKOU"solí" solíme, zda rafinovanou bez minerálu, nanejvýš "obohacenou" o jo, který naše tělo dlouho neudrží v těle, enbo nerafinovanou mořskou solí s aspon 15 procenty marko a mikrominerálů (na americkém trhu bretaňská keltská sůl)
2) CO se solí, zda skutečné kvalitní potraviny
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: