#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Syndrom rizikového chování v dospívání

Medicína 28.5.2007

Výskyt tzv. syndromu rizikového chování (SRCH, risk behaviour syndrome, nová morbidita mládeže) výrazně stoupl v posledních desetiletích, a to zvláště v rozvinutých západních zemích. Například v USA lékaři konstatují, že zdraví mládeže je více ohroženo jejím chováním než nemocemi. Nejen v USA, ale i v naší republice jsou následky tohoto syndromu nejčastější příčinou úmrtnosti 15-19letých.

stříkačka
stříkačka

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí: „Klíčem ke zdraví dorostu je jeho chování“.

#IMG#

K syndromu rizikového chování v dospívání patří:

  • zneužívání návykových látek (nikotin, alkohol, drogy) - negativní jevy v reprodukční oblasti (předčasné zahájení sexuálního života, střídání partnerů, pohlavní nemoci, nechtěná časná těhotenství atd.)
  • negativní jevy v psychosociální oblasti (poruchy chování, agresivita, deprese až sebevražedné chování, poruchy školního prospívání)

Co může být příčinou rizikového chování v dospívání?

Příčinu můžeme nalézt již v dětství. Může se jednat např. o děti v dětství zanedbávané, zneužívané či týrané. Rizikově se také často chovají děti, které vyrůstají pouze s jedním z rodičů nebo s rodičem dlouhodobě nemocným. V dospívání jsou rizikovými faktory chronická nemoc nebo jiný handicap, malá sebedůvěra a nejistá perspektiva pro budoucnost. Častěji se rizikově také chovají příslušníci menšin (rasových, náboženských či etnických).

Čím je dítě naopak před tímto druhem chování chráněno?

Základem správného vývoje dítěte v sebevědomého a perspektivního jedince jsou dobré vztahy v rodině, otevřená komunikace mezi dítětem a rodiči a pozitivní vzor v dospělých kolem dítěte. Důležitý je také vztah k nerizikové skupině vrstevníků (zájmy, sport). A na závěr ještě jedno doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO): „Omezení tohoto chování bude obecně nejen těžké, ale i vůbec nepravděpodobné, pokud se nepodaří přeorientovat tyto skupiny více prosociálním a zdraví posilňujícím směrem.“

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#