#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Systémový lupus erythematosus (1. díl)

Medicína 28.5.2007

Systémový lupus erythematosus (SLE) je onemocnění imunitního systému. Za normálních okolností imunitní systém chrání tělo před infekcí. U lidí s lupusem však jejich imunitní systém nepředvídatelně atakuje různé tkáně těla. Tato abnormální aktivita vede k poškození tkání a nemoci.

Slunce žluté
Slunce žluté

Příznaky podle postiženého orgánu

Touto nemocí častěji onemocní ženy v produktivním věku (14 až 45 let). Příznaky lupusu jsou různé podle toho, který orgán je nemocí postižen. U některých pacientů jsou pouze částečně vyjádřeny, zatímco jiní trpí mnoha příznaky. Mezi nejčastější příznaky patří bolesti kloubů, nevysvětlitelné horečky, dlouhodobá nebo extrémní únava, otoky kloubů, kožní vyrážka, chudokrevnost, bolest na hrudi, motýlovitá vyrážka na nose a tvářích, ztráta vlasů, citlivost na sluneční záření, zblednutí či zfialovění konečků prstů (Raynaudův fenomén).

Další příznaky

Mnozí pacienti se SLE se cítí celkově nemocní, mají teploty a ubývají na tělesné hmotnosti. Další příznaky jsou závislé na postižené části těla. Na kůži se nemoc projevuje typickou vyrážkou na tvářích a nose ve tvaru motýla. Kožní problémy jsou často zhoršovány pobytem na slunci. Klouby pacientů s SLE často trpí artritidou. Zatuhnutí a bolestivost kloubů je výraznější ráno. Artritida může pacienta trápit pouze po dobu několika dnů či týdnů nebo může být trvalým příznakem nemoci. Naštěstí artritida nebývá invalidizující. Postižení ledvin se projevuje téměř u poloviny pacientů. Onemocnění krve se projevuje v závažným snížením počtu červených nebo bílých krevních buněk a krevních destiček. Při SLE může dojít také k postižení srdce a plic, které se projeví hlavně zánětem osrdečníku a poplicnice, který se projeví bolestmi na hrudi.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#