#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Těhotenství po 35. roce věku

Medicína 28.5.2007

Dnešním trendem je nejprve si zařídit postavení v práci, pořádné bydlení, 1-2 auta a teprve potom si pořídit potomka. Jenže kariéra i shánění peněz na bydlení trvá nějaký čas a najednou žena zjistí, že její biologické hodiny tikají..

Žena,podzim,listí,40 let
Žena,podzim,listí,40 let
.

Jakým způsobem věk narušuje plodnost?

Když ženy dosáhnout třicetin, jejich plodnost klesne. Dochází ke snížení počtu a životnosti vajíček při ovulaci, zvýší se riziko různých gynekologických onemocnění, např. endometriózy. Také u mužů dochází ke snížení počtu spermií.

#IMG#

Těhotenství po 35. roce

Přestože možnosti lékařské péče pomáhají učinit těhotenství žen starších 35 let bezpečným, riziko zdravotních komplikací v této věkové skupině je signifikantně vyšší v porovnání s mladšími ženami. S rostoucím věkem matky roste riziko vrozených vad u dítěte, které mohou být mimo jiné způsobeny chromozomálními abnormalitami. Riziko např. Downova syndromu u ženy ve věku 20 let je 1:1400. Ve čtyřiceti letech toto riziko roste na 1:100. Také riziko potratu roste. Ve 20ti letech je riziko potratu od 12 do 15 % a kolem 25 % ve čtyřiceti letech.

Další zdravotní problémy jako je diabetes a vysoký krevní tlak jsou častější u žen ve 30 až 40 letech. Tato chronická onemocnění je vhodné dostat pod kontrolu před otěhotněním, neboť mohou ohrožovat Vás i Vaše dítě. Ženám starším 35 let hrozí také častěji předčasný porod a porod císařským řezem.

Jak lze tato rizika snížit?

Ve své stravě přijímejte dostatek kyseliny listové (nejméně 0,4 mg denně). Jako zdroj se doporučuje salát, fazole, játra a některé citrusy. Omezte pití kávy. Vaše strava by měla být pestrá a bohatá na vitamíny a minerály. Pravidelně cvičte. S formou cvičení se poraďte se svým gynekologem. Nekuřte. Nepijte alkohol a neužívejte žádné léky, pokud to se neporadíte s lékařem.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#