#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Teplé, nebo studené jídlo? A které bude svědčit vám?

MUDr. Jakub Holešovský Srdce v kondici 24.5.2017

Zastánci teplých večeří tvrdí, že tepelná úprava potravin zlepšuje jejich trávení. Odpůrci argumentují, že tepelným zpracováním přicházíme o důležité živiny a minerály. Kdo má pravdu? To se dozvíte v následujícím článku.

letní grilování
letní grilování

Trávení potravy se dá zlepšit několika způsoby. Kromě pomalého jedení po malých soustech a důkladného žvýkání můžete svému zažívání pomoct i tepelnou úpravou pokrmů. To platí zejména v případě zeleniny. Máte chuť na zdravou večeři, ale čerstvý salát vás nadýmá a způsobuje vám pocit těžkosti v břiše? Pak rozhodně neuděláte chybu, když zeleninu tepelně zpracujete.

Tepelná úprava:

  1. urychluje proces chemického trávení,
  2. zlepšuje stravitelnost zeleniny a její nutriční hodnotu.

Tepelná úprava rajčat například zvyšuje množství lykopenů, které obsahují. Příjem lykopenů přitom snižuje riziko vzniku infarktu myokardu nebo rakoviny.

Jak nepřijít o vitaminy

Během tepelného zpracování se však mohou zničit důležité vitaminy a minerály. Jedná se zejména o sodík, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, vitaminy řady B a dále vitaminy rozpustné v tucích, tj. A, D, E, K. Jak tedy ulehčit trávení a současně nepřijít o drahocenné živiny?

  • Z výsledků výzkumů vyplývá, že obsah vitaminů v potravě nejméně ovlivňuje pečení na sucho či na malém množství oleje nebo dušení a vaření v páře.
  • Výživovou hodnotu potravin příliš nesnižuje ani krátkodobé ohřívání v mikrovlnné troubě.
  • Naopak vařením v potravinách významně klesá obsah vitaminu C a vitaminů řady B. Tento způsob tepelné úpravy však nemá výrazný dopad na množství omega-3 mastných kyselin.
  • Oblíbené grilování snižuje především podíl vitaminů řady B. Může také podporovat nádorové bujení, neboť při něm vznikají rakovinotvorné polycyklické aromatické uhlovodíky.

Co tedy jíst?

Takže odpověď na zdánlivě jednoduchou otázku „teplé, nebo studené?“ zdaleka není jednoznačná. Tepelná úprava pokrmů má svoje pro i proti, stejně jako konzumace syrových a studených potravin.

Obecně se dá říct, že tepelná úprava by měla být dostatečně šetrná, aby byla zachována co možná nejvyšší biologická hodnota pokrmu. To se týká obsahu vitaminů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin. Pokud navíc máte potíže s trávením syrové zeleniny, určitě se nebojte její tepelné úpravy.

(holi)

Zdroje:
www.livestrong.com
authoritynutrition.com/cooking-nutrient-content
nutritiondata.self.com/topics/processing

 

Doporučujeme

Čtěte více

Těchto pět příznaků vysokého krevního tlaku nepodceňujte!

Bolí vás hlava? Trpíte úzkostí a dušností? Pak možná máte vysoký krevní tlak....

Tejpování: barevné pásky pomůžou s otokem

Hemofilici jsou náchylnější ke krvácení do kloubů i měkkých tkání. Následkem...

Telemedicína – nová šance pro vaše srdce

Když nás trápí zdravotní problémy, navštívíme lékaře, který po vyšetření stanoví...

Televize v dětském pokoji krátí dětem spánek

Má váš potomek v pokoji televizi nebo počítač? Pak pravděpodobně spí méně a...

Tělo zasažené infekcí je více ohroženo rakovinou

Všichni víme, že rakovina není infekční ani za mák a nemusíme se bát, že se...

Tělo ženy prožívá žloutenku jinak než to mužské

Virová hepatitida C je závažné jaterní onemocnění, které postihuje jak muže,...

Tenisový loket - může vzniknout i při práci na zahradě

Příčinou onemocnění šlach je nadměrné jednostranné zatěžování. K němu dochází...

Tepelnou úpravou se alergeny v hřibech nezničí

Houby mohou být pro alergika zákeřné. Alergická reakce totiž může nastat po...

Teplé dny prospívají slabým a nemocným, ale…

Dnes už to pociťujeme mnohem méně, ale naši předci vnímali rozdíl mezi zimní...

Teplé jaro urychluje nástup pylové sezóny

Kromě pylů trav patří mezi nejčastější původce pylové alergie pyly stromů, například...

Teplo si poradí se ztuhlými klouby, chlad zase se zánětem

Juvenilní idiopatická artritida je dlouhodobé zánětlivé onemocnění kloubů, které...

Teplo, nebo chlad? Víte, co pomáhá při akutním a co při chronickém zánětu?

Termoterapie (aplikace tepla nebo chladu) je jednou z nejstarších metod léčby...

Terapeutická komunita: chuť na drogy likviduje přísnost

Léčba drogové závislosti může probíhat různě. Kromě ambulantního řešení lze...

Terapie růstovým hormonem ovlivňuje hustotu a množství kostní hmoty u dětí

Již v minulosti bylo mezi lékaři známo, že nedostatek růstového hormonu způsobuje...

Terapie tyroxinem u eutyroidních pacientů nemění tělesné složení

Supresní terapie tyroxinem se využívá v léčbě zvětšené štítné žlázy nebo uzlů...

Terapie urgentní a stresové močové inkontinence u žen

Výskyt močové inkontinence je v dospělé populaci až čtyřikrát častější u žen...

Terapie zacílená přímo na lupénku znatelně pomáhá

I když nezasvěceným může lupénka neboli psoriáza připadat jen jako nevzhledná...

Test hodnot PSA: o kvalitu mazlíčka nejde, i když…

Pánové, řekněme si to otevřeně: Před rakovinou prostaty vás zelenina neochrání....

Test na zdraví spermií zvyšuje šanci otěhotnět až o 30 procent

Vědci z Yale School of Medicine vyvinuli jednoduchý laboratorní test, který...

Test srážlivosti krve přímo v ordinaci praktického lékaře – jak často ho pojišťovna proplácí?

Užíváte nejčastější lék na ředění krve? Pak musíte podstupovat pravidelně kontrolu...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#