Trápí vás akné? Zapomeňte na čokoládu

  • Redakce uLékaře.cz
  • 29.5.2013
  • Aktualizace: 29.5.2013
  • Hojení ran

Akné je nejrozšířenějším chronickým onemocněním kůže. Během života postihuje v různé podobě 85 až 100 procent z nás. Typicky se projevuje v průběhu puberty, kdy je také nejčastějším zdrojem komplexů. Akné ovlivňuje kvalitu života, dotýká se sociálních vazeb a může být i příčinou úzkosti a depresí. Její léčba proto hraje velkou úlohu nejen zdravotní.

Samotná strava akné nezpůsobuje, její složení jej ale může ovlivnit
Samotná strava akné nezpůsobuje, její složení jej ale může ovlivnit

O akné koluje celá řada mýtů a pověstí. K těm často vyvracovaným patří tvrzení, že čokoláda a sladká a mastná jídla zhoršují projevy akné. Jak se však ukazuje, pravda může být o něco složitější.

Víte, co jíte?

Dopady diety na projevy akné se zabývala nová studie publikovaná v březnovém vydání Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Vědci při ní znovu prošli výsledky studií vedených na toto téma od roku 1960 až do současnosti. Podrobnou analýzou zjistili, že určitý vztah mezi složením stravy a akné přece jen existuje.

Samotná dieta akné nezpůsobuje, její složení však může kožní projevy významně ovlivnit. Jako hlavní pochutiny s nepříznivým dopadem na průběh a podobu akné byly označeny potraviny s vysokým glykemickým indexem a mléčné výrobky.

 

Co jsou potraviny s vysokým glykemický indexem

Glykemický index vyjadřuje schopnost konkrétní potraviny ovlivňovat hladinu krevního cukru (glykémii). Čím vyšší hodnota, tím vyšší glykémii potravina způsobí.

K těmto potravinám patří:

  • glukóza, med, pivo,
  • čokoládové tyčinky,
  • bílé rohlíky, bagety, hamburgery, pizza, koblihy,
  • chipsy, popcorn, pšeničná mouka,
  • hranolky, vařené loupané brambory.

Dietou proti akné

Závěry studie vyvracejí převládající názor, že strava nemá přímý vliv na průběh akné. Vědci doporučují budoucí užší spolupráci kožních lékařů s výživovými specialisty. Nový přístup by měl přinést i podrobnější výzkum této problematiky a objasnit mechanismy, které za podobu a vývoj kožních projevů akné odpovídají.

Otázkou zůstává i optimální zastoupení potravin s vysokým obsahem cukrů a mléčných produktů v dietě při akné. Při řešení akné by tak v budoucnu mohla pomoci i nutriční léčba.

(raf)

Zdroj: http://www.medicalnewstoday.com/releases/256658.php

Autor článku:

MUDr. Radovan Fiala

Specializace: chirurgie cévní, kardiochirurgie

autor je cévní chirurg

Líbí se vám článek?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
čokoláda a akné. | Od: lenka | 15.5.2015 21:21
To je můj případ. Jedla jsem čokoládu skoro každý den a
dělalo se mi hrozné velké akné. Strašně dlouho se mi to
hojilo a mám po tom fleky v obličeji. Asi měsíc a něco jejím
čokoládu a akné je pryč.
reagovat
re:čokoláda a akné. | Od: Martin | 15.8.2016 08:47
Silně pochybuji, možná když člověk
nejí čokoládu, je akné trochu lepší,
ale pokud jím člověk trpí, tak mu v
žádném, ale opravdu žádném
případě, nepomůže od akné nejíst
čokoládu.
reagovat
re:čokoláda a akné. | Od: jakub | 27.2.2016 04:19
vetsi pytlovinu jsem neslysel
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: