Trápí vás střeva? Přesto se nebojte ozvláštnit sváteční tabuli

Dobré jídlo sice není na vánočních svátcích to nejdůležitější, ale určitě k nim patří. Pravidla stravování pacientů s nespecifickým střevním zánětem ale samozřejmě platí i o Vánocích. Ovšem při troše kreativity nemusí mít pocit, že o něco přicházejí. Pro inspiraci uvádíme pár jednoduchých receptů. 

Dobré jídlo k Vánocům patří.  Odepřít si ho nemusíte ani při nemoci
Dobré jídlo k Vánocům patří. Odepřít si ho nemusíte ani při nemoci

Krevetový předkrm

Na 4 porce potřebujeme:

  • kousek másla,
  • 3 pórky,
  • 12 stroužků česneku,
  • petrželku, trochu necháme na ozdobení,
  • sůl,
  • pepř,
  • 1 a půl skleničky suchého sherry,
  • 1 kilo středních až velkých krevet,
  • 2 červené sladké papriky.

Rozpustíme máslo na pánvi, osmahneme nakrájený pórek a česnek. Přidáme petrželku, sůl, pepř a sherry. Po dvou minutách odstavíme. Na jinou pánev odlijeme malé množství vyrobené směsi. Postupně po dávkách osmahneme krevety a přidáváme další máslovou směs dle potřeby. Rozložíme hotové krevety na talíř. Orestujeme ještě červenou papriku se zbytkem máslové směsi a krevety polijeme. Zdobíme petrželkou.

Doporučené téma: Střevní záněty

Poslední článek:
Ulcerózní kolitida: nemoc několika tváří. Znáte je opravdu všechny?
Ulcerózní kolitida patří mezi tzv. nespecifické střevní záněty. Rozsah postižení střeva a závažnost neboli tíže...  zobrazit téma

Masové kuličky s hroznovým džemem

Ingredience:

 
  • 1 a půl hrnku chilli omáčky,
  • 1 hrnek hroznového džemu,
  • 1 až 3 lžičky dijonské hořčice,
  • půl kila jehněčího nebo hovězího masa,
  • 1 vejce,
  • 3 lžičky strouhanky,
  • půl lžičky soli.

Smícháme chilli omáčku, džem a hořčici v rendlíku, dobře promícháme a vaříme během přípravy kuliček na pečení. Ze zbylých surovin vyrobíme směs, dobře promícháme a vytvarujeme 30 kuliček. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C zhruba 15 až 20 minut. Poté kuličky nasypeme do omáčky, promícháme a vaříme na mírném ohni ještě 5 až 7 minut.

Vaječný likér bez pocitu viny

Na výborný a přitom nízkotučný likér je potřeba:

  • ¾ hrnku cukru,
  • ¼ lžičky mleté skořice,
  • ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku,
  • 1 vejce,
  • 4 vaječné bílky,
  • 1 a půl hrnku nízkotučného mléka,
  • 1 a půl hrnku polotučného mléka,
  • 1 a půl lžičky vanilkového aroma,
  • ¼ hrnku rumu nebo brandy (možné nahradit rumovým aroma).

Smícháme cukr, skořici a část muškátového oříšku ve velké míse. Přidáme vajíčko a vaječné bílky a rozmixujeme mixérem (3 až 4 minuty). Na mírném ohni ohřejeme nízkotučné mléko. Do horkého mléka postupně vmícháme rozmixovanou vaječnou směs. Za stálého míchání ohříváme směs, dokud mírně nezhoustne. Přidáme vanilkové aroma a odstavíme z plotny. Poté, co směs trochu zchladne, přidáme polotučné mléko. Přikryjeme a  dáme vychladnout do ledničky. Před konzumací lze přidat rum nebo brandy. Zdobíme čerstvě nastrouhaným oříškem. Protože se na přípravu používá pouze 1 žloutek, může výsledný nápoj vypadat poněkud bledě. Chcete-li docílit žlutavé barvy, přidejte pár kapek potravinářského barviva.

Dobrou chuť!

(blš)

Zdroj: www.ibdcrohns.about.com

Autor článku:

MUDr. Barbora Cvičková

Specializace: neurologie

autorka je neuroložka

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: