#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Trojí homeopatika, která si poradí se sennou rýmou

MUDr. Jaroslav Čupera 12.5.2014

Alergickými potížemi trpí podle statistik přibližně každý pátý Čech a toto číslo stále stoupá. Kromě klasických léků může od oteklých očí a neustálého kýchání ulevit šetrnější metoda – homeopatie.

Alergický rýma
Alergický rýma

Alergickými potížemi trpí podle statistik přibližně každý pátý Čech a toto číslo stále stoupá. Kromě klasických léků může od oteklých očí a neustálého kýchání ulevit šetrnější metoda – homeopatie. 

Když si tělo pamatuje setkání s alergenem

Alergie je v podstatě abnormální reakce imunitního systému na běžné chemické podněty z okolí. U někoho se projeví poměrně záhy, u některých jedinců až v pozdějším věku. Podstatou je, že po styku imunitního systému s nějakou látkou – například pylem, prachem, roztoči nebo určitou chemickou molekulou – dojde k tvorbě tzv. imunoglobulinů třídy E (IgE). Ty zůstávají v těle jako „paměť“ na toto setkání. Pokud se s konkrétní molekulou alergenu setkáme opětovně, jednak se podpoří další tvorba tohoto imunoglobulinu a současně dojde ke spuštění reakcí vedoucích k uvolnění histaminu, prostaglandinů a dalších molekul. A jejich účinek na tkáně pak vede právě k projevům alergické reakce.

Vznik přehnané reakce imunity způsobují:

  • dědičnost –  riziko vzniku alergických potíží u dítěte je okolo 60 % v případě, že oba rodiče jsou alergici také;
  • vlivy prostředí a určitých chemických zátěží.

Od slzících očí k astmatu

Spektrum alergických reakcí je pestré, počínaje „banálními“ projevy, jako jsou alergická rýma nebo alergický zánět spojivek, přes astma a konče až třeba život ohrožujícím anafylaktickým šokem.

Projevy alergické (tzv. senné) rýmy: 

  • různě intenzivní otok nosní sliznice,
  • neprůchodnost nosu,
  • ztížené dýchání nosem,
  • kýchání,
  • výtok z nosu – ten bývá čirý a je v různé míře dráždivý.

Tyto projevy může doprovázet i alergický zánět očních spojivek, který se projeví otokem a různě intenzivním slzením.

Silná homeopatická trojka proti senné rýmě 

Základem homeopatické léčby alergických potíží je modulace mechanismu vlastní imunitní reakce, která vede k alergickým projevům. K tomu se hodí tři léky doplněné dalším, vybraným pacientovi na míru.  

  1. Apis mellifica 15CH – Apis mellifica je homeopaticky zpracovaná včela a její indikace v léčbě alergických potíží spočívá v patofyziologické podobnosti, protože včelí bodnutí vede k produkci podobných molekul jako spuštěná alergická reakce a navíc jsou zde i podobné projevy – otok sliznic a kůže. 
  2. Poumon histamine 30CH –Poumon histamine je komplexní preparát, který obsahuje homeopaticky upravené molekuly, jež se podílejí na alergické reakci, a pokud tento lék podáme ve vysokém ředění, jsme schopni jejich tvorbu zablokovat. 
  3. Pollens 15CH –homeopaticky ředěná směs nejběžnějších pylových alergenů. Tyto léky je nejlepší začít užívat už v předjaří, od každého jednou denně 5 granulí, a v tomto dávkování pokračovat po celou sezónu.


Tuto trojici je třeba doplnit ještě čtvrtým lékem, vybraným pacientovi na míru podle konkrétních potíží. 

Specifický lék, který podpoří „silnou trojku“ 

  • Nux vomica 9CH – hodí se pro ty, kdo trpí především pocity ucpaného nosu a vytrvalým kýcháním v salvách. Nepotlačitelné kýchání a výtok z nosu bývá především ráno po probuzení, v noci naopak bývá nos ucpaný. Dotyčný je velmi citlivý na pachy a vůně a především na průvan, protože v chladnu a průvanu se mu rýma snadno spustí, v teplé místnosti se zastavuje. Celkově to bývá člověk podrážděný, netrpělivý a vznětlivý.
  • Allium cepa 15CH – vhodný především na alergickou rýmu. Nosní sekret teče „jako z vodovodu“, je vodnatý, dráždivý a odírá okolí nosních dírek, oblast pod nosem i horní ret. Pocit ucpaného nosu se v místnosti zhoršuje, na čerstvém vzduchu venku zlepšuje. Eventuální doprovodné slzení je naprosto nedráždivé. Opakem léku Allium cepa je lék Euphrasia officinalis 15CH. Při celkem mírné rýmě postiženého trápí především konjunktivitida se silným, dráždivým slzením, oči a oční víčka pálí a jsou jako zanícené. Potíže se v tomto případě zhorší na čerstvém vzduchu.
  • Sabadilla officinalis 15CH – prospěje těm, kteří trpí na silné návaly kýchání, zvláště při přechodu z tepla do chladu. Z nosu teče řídký, odírající sekret a slzy jsou rovněž dráždivé. Můžou být i doprovodné bolesti hlavy lokalizované do čela. Pacient požaduje teplé nápoje, ne studené a má i pocity chladu, nemůže se zahřát. Velmi zvláštním znamením tohoto léku je pocit svědění na měkkém patře, které nutí pacienta neustále jej třít jazykem.
  • Arsenicum album 15CH – dobré pro pacienty, kteří mají alergickou rýmu s málo hojným, ale zato silně pálivým výtokem z nosu. Tito lidé se také celkově cítí slabí a vyčerpaní a jak rýma, tak i celkový stav se zlepšují teplem ve všech formách.
  • Kalium iodatum 9CH – pro nemocné viditelně trpící alergickou rýmou. Pacienti, kteří jej potřebují, vypadají již od pohledu hrozně nemocně. Nosní sekret je horký a silně dráždí pokožku, nos a jeho okolí jsou oteklé, červené a odřené, nos je ucpaný a tyto potíže se zhorší v uzavřené místnosti, kdežto celkově se tam pacient cítí paradoxně lépe, naopak venku, když se mu uvolní nos, je mu celkově hůře. Stav mohou doprovázet i bolesti hlavy z postižení čelních dutin.

Jak dávkovat

Tyto léky zaměřené na konkrétní potíže podáváme podle tíže stavu pacienta, v období silně vyjádřených příznaků alergie i 3–5× denně po 5 granulích, po zklidnění postačí i podávání jednou denně.

MUDr. Jaroslav Čupera

Lékař, anesteziolog, homeopat. Člen rady a místopředseda Homeopatické lékařské asociace, o.s.

odborník uLékaře.cz



Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#