#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Úrazy nosu a vedlejších nosních dutin

Medicína 28.5.2007

Příčinami úrazů nosu bývají nejčastěji pády, rvačky či autonehody. Poraněny mohou být měkké části nosu, nosní kůstky, nosní přepážka. Zvláštní kapitolou jsou cizí tělesa v nose. U dětí jsou to často korálky či fazole, rozinky. Ve válce se někdy jednalo o zástřely. Při poranění měkkých částí nosu může poranění pronikat nebo nepronikat do nosní dutiny.

automobil
automobil
Příčinami úrazů nosu bývají nejčastěji pády, rvačky či autonehody. Poraněny mohou být měkké části nosu, nosní kůstky, nosní přepážka. Zvláštní kapitolou jsou cizí tělesa v nose. U dětí jsou to často korálky či fazole, rozinky. Ve válce se někdy jednalo o zástřely. Při poranění měkkých částí nosu může poranění pronikat nebo nepronikat do nosní dutiny. #IMG#

Při rozsáhlějším poranění...

Při úrazech někdy nezůstanou ušetřeny ani vedlejší nosní dutiny. Zvláštním typem je tzv „blow out“ zlomenina stropu čelistní dutiny. Vzniká při úderu na oko a při tomto typu poranění může dojít k uskřinutí tkání očnice.

Příznaky...

Při poranění nosu je vzhledem k nervovému zásobení nosní sliznice dominujícím příznakem bolest. Časté je i celkem masivní krvácení. Při zlomenině nosních kůstek je častý otok, ve kterém nemusí být zlomenina patrná. Rozhoduje RTG snímek. Také při poranění cizím tělesem je častým příznakem právě krvácení.

První pomoc...

Při krvácení z nosu je třeba poraněnému provést nosní tamponádu (nejlépe na ORL ambulanci). Při podezření na zlomeninu nosních kůstek je třeba poraněného dopravit k lékaři (ORL), který po zhodnocení RTG snímků provede repozici nosních kůstek a následnou tamponádu.

Odborná pomoc...

Cizí tělesa, zvláště jsou-li uložena v zadní části nosu, je nutné nechat rovněž odborně odstranit. To se provádí speciálním instrumentáriem, při hlubším uložení cizího předmětu i endoskopicky na ORL ambulanci. Při vážnějších poraněních je třeba po zajištění základních životních funkcí zavolat rychlou záchrannou službu.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#