#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Úžeh, úpal, dehydratace – jak se vyrovnat s nástrahami léta s pomocí homeopatik?

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 1.7.2016

K teplému období patří snaha co nejvíce si užít slunečních paprsků. Pokud to však s opalováním přeženeme, čekají nás velmi nepříjemné důsledky. Ke slovu pak mohou přijít homeopatika. Tato léčivá jsou však velkými pomocníky i v případě prevence.

Sluneční alergie, jev složitý

Příčinou je v první řadě dlouhovlnné UV-A záření, dále pak volné radikály, které poškozují buňky, a v neposlední řadě histamin. Ten jinak způsobuje klasické alergické reakce. Stav, který se označuje jako alergie na slunce, ve své podstatě směšuje několik různých problémů.

  1. Jednak je to primární sluneční (světelná) kopřivka, která se objevuje po několika sekundách či minutách po vystavení těla slunečnímu záření. Postupem času sama vymizí. Vyvine se tolerance na sluneční záření a tělo se přizpůsobí.
  2. Další potíží je tzv. benigní letní polymorfní sluneční vyrážka. Postihuje především mladé ženy, a to spíše po delším opalování. Objevuje se s odstupem 24–96 hodin. Jedná se o svědivou vyrážku s pupínky, která se rozvine na kůži, ale vynechává obličej.
  3. Třetí záležitostí je fotosenzibilizace. Jedná se o alergickou nebo spíše toxickou reakci spuštěnou slunečním zářením. Je to odpověď těla na nějakou chemickou substanci, která se dostane do organismu především ve formě léků. Nejčastěji jde o hypericin z třezalky tečkované, bergamotový olej, některá antibiotika, preparáty na odvodnění či protizánětlivé léky. Nebo se senzibilizující substance dostane na povrch kůže, což je typické pro trávy či řadu složek v kosmetice.

Homeopatická léčba nabízí řešení 

Pokud se s prvními slunečními paprsky anebo záhy po příjezdu do vysněné přímořské destinace objeví vyrážka, je potřeba co nejdříve nasadit příslušný homeopatický lék. Podáváme 4× denně 5 granulí.

Apis mellifica 15CH je hlavním lékem na tyto potíže. Postižení se může projevovat ve formě kopřivky nebo i rozsáhlejších vyrážek. Vždy je ale postižená kůže světle červená, na některých místech může být i průsvitný otok. Bolesti jsou intenzivní, pálivé, s pocity píchání jakoby jehlami. Zlepšení přináší studený obklad a celkově bude postižený neklidný, ale nebude si stěžovat na pocit žízně.

Belladonna 9CH se hodí v situacích, kdy je pokožka červená a vyloženě z ní sálá horkost. Pacient je velmi žíznivý a může mít tepavé bolesti hlavy.

Urtica urens 9CH je indikována v případech, kdy je kopřivka doprovázena píchavými bolestmi. Potíže však zlepší spíše teplý obklad či sprcha.

K léčbě pak patří i náležitá péče o postiženou pokožku, kterou ošetřujeme hydratujícím krémem. Ke zklidnění přispěje i dostatečný příjem tekutin, vitamín E, betakaroten, selen a zinek.

Lepší je prevence

Homeopatické léky je možno použít i jako prevenci potíží po oslunění. Nejvhodnější léky jsou:

  • Poumon histamine 15CH, 1× denně 5 granulí, pomáhá osobám s anamnézou kopřivky,
  • Natrum muriaticum 15CH se hodí především pro lidi, kteří kožními problémy vyvolanými sluncem trpívají zejména u moře. Často jejich potíže doprovází i opar a bolesti hlavy vyvolané opalováním. Tento lék je vhodné podávat v ředění 15CH asi týden před odjezdem na dovolenou. Dávka činí 1× denně 5 granulí, při pobytu u moře jej pak podáváme 2× denně.

Spálení bolí

Popálení kůže zářením UV-B se projeví začervenáním, svěděním, někdy i výsevem puchýřků. Většinou se nejedná o hluboké popáleniny, ale v některých případech může být významný rozsah poškozené kůže. Pak se může objevit i celková reakce s horečkou, slabostí a bolestmi hlavy. Tento stav již vyžaduje péči lékaře. Na účinky slunečních paprsků jsou citlivé zejména děti a staří lidé. Kůže si navíc veškeré tyto epizody „pamatuje“, což se projeví rychlejším stárnutím pleti, případně zvýšeným rizikem vzniku melanomu či tzv. slunečních alergií. Z homeopatik pomáhá Apis mellifica a Belladonna užívaný po 5 granulích střídavě každou hodinu. Pokud se objeví puchýřky, pak je indikován lék Cantharis 9CH podávaný v dávce 5 granulí 4× denně. Kromě léků je potřeba uložit postiženého v chladnějším prostředí a dostatečně zavodnit. Ochlazení nesmí být pociťováno nepříjemně a nápoje by také neměly být přímo ledové.

Nepleťte si úpal a úžeh 

Úpal znamená přehřátí organismu při delšímu pobytu v prostředí s vysokou teplotou. Dochází vlastně k selhání termoregulace. Kromě horkého a slunného prostředí se s úpalem lze setkat všude tam, kde je vysoká teplota a vázne odvod tepla (např. na masových akcích, jako jsou velké koncerty). Na stavu se spolupodílí i nedostatek tekutin potřebných pro tvorbu potu. Příznaky úpalu jsou vysoká horečka, až 41 st. C, horká a zarudlá kůže, intenzivní bolesti hlavy, zvýšená tepová a dechová frekvence. Je zde nebezpečí vzniku šoku, proto musí být postižený léčen co nejrychleji. Nutné je jeho umístění do stinného prostředí, postupné ochlazení těla vnitřně i zvenku, ale maximálně na 38 st. C.

Úžeh je stav, který často doprovází sluneční spálení. Jedná se o lokalizované přehřátí mozku, které vzniká v důsledku delšího vystavení nechráněné hlavy slunečním paprskům. Bolest je vlastně projevem podráždění mozkových obalů teplem, můžou být přítomny i příznaky zánětu mozkových blan se ztuhlostí šíje. V případě úžehu je potřeba ihned uložit postiženého do stínu, na hlavu dát chladný obklad a dbát na dostatečný příjem tekutin.

Účinné granule 

Aconitum napellus 9CH je indikované u stavů s velmi vysokou horečkou, kdy postižený má horkou hlavu se zarudlým obličejem, který ale při posazení zbledne. Celková horkost však není doprovázená pocením. Přítomna je silná žízeň a kruté bolesti hlavy. Celkově je pacient neklidný a velmi se obává, že jeho stav je závažný.

Belladonna 9CH je vhodným lékem v případech, kdy má člověk vysokou, ale kolísavou horečku, zarudlý obličej a především se intenzivně potí. Též se objevují tepavé bolesti hlavy s velkou citlivostí na světlo, zvuky i otřesy. Zlepšení přináší chladné prostředí, tma a ticho.

Glonoinum 9CH pomáhá tehdy, kdy má postižený horký a zarudlý obličej v důsledku překrvení hlavy. Stěžovat si může na extrémní bolesti hlavy a bude mít otupělý a strnulý výraz.

Tyto léky podáváme zpočátku opět poměrně často, 5 granulí přibližně v 30minutových intervalech s prodlužováním intervalů při zlepšování.

Ochrana před paprsky je zásadní 

  • Nechoďte na slunce v dobu, kdy nejvíce svítí, tedy mezi 10. a 15. hodinou.
  • Chraňte se lehkým, vzdušným a volným oděvem.
  • Mějte vhodnou pokrývku hlavy.
  • Používejte krém s vysokým UV faktorem – je třeba mít ale na paměti, že tyto filtry nechrání před rizikem melanomu.
  • Užívejte betakaroten v potravinách či jako doplněk.

Po spálení sluncem nebo při úpalu či úžehu je pro rekonvalescenci vhodné podávat 3–4 dny lék China rubra 9CH, 3× denně 5 granulí. Je to přípravek hodící se pro osoby trpící slabostí, nízkým krevním tlakem, bolestí hlavy, bledostí a tendencemi ke kolapsu vyvolanými dehydratací.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+1
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Úpal a úžeh – obojí ohrožuje srdce

Letní dny s sebou přinášejí zvýšené riziko nemocí z vedra. Patří k nim hlavně...

Potíže ze sluníčka: vše zvládnete s homeopatiky

Po dlouhé zimě, kdy bylo slunečných dní poskrovnu, jsme se těšili, až se sluníčko...

Úžeh, nebo úpal? Rozdílné stavy se stejným viníkem

S nadcházejícím slunečným počasím nás čeká mnoho příjemných dnů strávených u...

Úpal hrozí všem, kardiakům ale více

V horkých letních dnech si přivodit úpal i běžnými denními činnostmi není nic...

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Jak zabránit dehydrataci při průjmu

S průjmem se zaručeně střetl každý z nás. Trvá pár hodin a je důležité včas...

Syndrom neklidných nohou – jak nám mohou pomoci homeopatika

Máte problémy se spánkem, protože neustále pociťujete nutkání hýbat nohama?...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Zlepšete kondici své imunity! Pomohou i homeopatika

Zimní období s sebou každoročně přináší zvýšený výskyt nemocí a infekcí dýchacích...

Vznik úpalu, jeho příznaky a první pomoc.

Slunečné letní dny s sebou kromě opalování a koupání přináší také různé zdravotní...

Doporučujeme

Čtěte více

Už jste v boji s neuropatickou bolestí vyzkoušeli doplňky stravy?

Léčba nejčastějšího typu chronické neuropatické bolesti, který postihuje cukrovkáře...

Už máte novoroční předsevzetí? Inspirujte se a prospějte svému zdraví

Novoroční předsevzetí si dává až polovina lidí, většina však neuspěje. Buďte...

Už máte vybranou dovolenou? Pak je čas začít řešit očkování

Jakmile víte, kdy a kam se letos vydáte do zahraničí, je ten správný čas začít...

Už pět cigaret denně může způsobovat migrénu!

Podle posledních výzkumů vědců může tabákový kouř působit jako spouštěcí mechanismus...

Už vás nebaví mrazivé počasí? Vyrazte za teplem do exotiky!

Exotická dovolená v zimě už není výsadou pouze těch nejbohatších. Stačí si vybrat...

Už zase infekce močových cest? Vyzkoušejte zlatobýl!

Mezi oblíbené bylinky využívané v přírodní léčbě patří i zlatobýl obecný. Účinný...

Už zase koronavirus! Jak ustát druhou vlnu epidemie bez šrámů na duševním zdraví?

Epidemie koronaviru přišla na jaře jako blesk z čistého nebe, u mnoha lidí měla...

Už zase zánět močových cest? Vyřaďte kofein, kyselé i „bublinky“

Zánětem močových cest onemocní aspoň jednou za život každá pátá žena a hodně...

Už žádné jehly na puchýře!

Stačí nové krásné boty, které si poprvé nazujeme a vydáme se na delší procházku....

Úžeh, nebo úpal? Rozdílné stavy se stejným viníkem

S nadcházejícím slunečným počasím nás čeká mnoho příjemných dnů strávených u...

Užije si alergik babí léto?

S nástupem podzimu se uleví lidem, kteří jsou alergičtí na pyly a trávy. Krušné...

Užijte si letní koupání bez obav z gynekologických potíží!

Řada z nás si letní dovolenou bez koupání snad ani nedokáže představit. Některé...

Užijte si Vánoce bez stresu – letos už doopravdy

Měly by to být svátky klidu a pohody, ale v dnešní uspěchané a náročné době...

Užívání drog v těhotenství škodí dětskému mozku

To, že drogy ve většině případů škodí zdraví, je známá věc. To samé platí i...

Užívání extáze může spustit deprese!

Se slovem extáze si většina lidí spojuje bujaré večírky, taneční zábavy, technoparty....

Užívání léků má svá pravidla, dodržujte je!

Aby byla léčba opravdu účinná, je nutné ji užívat správně. Zdá se to jasné a...

Užívání léků na snížení cholesterolu může snižovat riziko zeleného zákalu

V dnešní době mnoho lidí užívá léky ke snížení cholesterolu, aby tak omezili...

Užívání léků proti bolesti si dříve či později vybere svou daň

Opioidní analgetika jen tak v lékárně nekoupíte. Jde o silné léky proti bolesti,...

Užívání marihuany je spojeno s rizikem vzniku osteoporózy

Podle nového výzkumu může nadměrné užívání marihuany vést k řídnutí kostí. Vědci...

Užívání metotrexátu u dětí

Hlavním cílem při léčbě juvenilní idiopatické artritidy je umožnit dítěti, aby...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#