Víno, sůl a zdravé srdce – jde to dohromady?

Většina milovníků červeného vína věří, že pití tohoto lahodného moku prospívá jejich srdci. Často ale příliš nechtějí slyšet, že i zde existují určité limity. Konzumace nadměrného množství alkoholu totiž může vést ke zdravotním problémům – stejně jako například přehnané solení.

Nejen příjem alkoholu, ale i soli bychom měli držet na uzdě
Nejen příjem alkoholu, ale i soli bychom měli držet na uzdě

Ženy by měly pít méně než muži

Střídmé popíjení červeného vína je zdravé, znamená to ale pro muže maximálně 2 dl denně, pro ženy 1 dl za den. A co může každodenní vysoká konzumace alkoholu (ať už vína, piva, nebo lihovin) člověku obecně způsobit?

  • Může dramaticky zvyšovat krevní tlak.
  • Způsobit srdeční selhání a vést k mrtvici.
  • Zvyšovat hladinu triglyceridů.
  • Podporovat obezitu.
  • Může vést dokonce k depresím a sebevraždám.

(Ne)informovaní konzumenti

Mnoho lidí si také nesprávně myslí, že používáním soli s nízkým obsahem sodíku svému srdci nijak neškodí. Americká kardiologická asociace proto provedla výzkum u 1 000 dospělých osob – odborníci chtěli zjistit, jaký názor mají Američané na spotřebu vína a soli v souvislosti se zdravím jejich srdce. A jak dopadl průzkum a co všechno ukázal?

  1. Jen 30 % lidí ví, jaké množství alkoholu je doporučené.
  2. 61 % respondentů nesprávně souhlasilo s tím, že mořskou sůl s nízkým obsahem sodíku není třeba započítávat do denní spotřeby soli. I s ní je však nutné počítat v celkové spotřebě.
  3. 46 % osob přiznalo, že kuchyňská sůl je hlavním zdrojem sodíku v jejich stravě. Přitom 75 % sodíku pochází ze zpracovaných potravin, jako jsou polévky, koření, konzervované potraviny, připravené směsi apod.
  4. Lidé nečtou etikety na potravinách – přitom by stačilo jen pár vteřin a věděli by, kolik sodíku konkrétní potravina obsahuje.
  5. 73 % dospělých Američanů pije víno.
  6. 87 % konzumentů vína tvrdí, že víno je prospěšné pro srdce.
  7. 59 % osob ví, jaká je hodnota jejich tlaku, a 25 % má informaci, že mají vysoký krevní tlak.
  8. Asi 95 % respondentů uvedlo, že tuší, jak by mohli snížit riziko vysokého krevního tlaku.

Výsledky průzkumu ukazují, že mnohé představy týkající se alkoholu či solení nejsou u mnoha konzumentů vína a soli zcela přesné. Lidé by měli věnovat více pozornosti tomu, co konzumují a postupně měnit své stravovací návyky.

(aši)

Zdroj: http://www.webmd.com/heart-disease/news/20110426/wine-salt-and-your-heart-confusion-abounds

Líbí se vám článek?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: