#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Víno, sůl a zdravé srdce – jde to dohromady?

Kardiochirurgie 14.11.2012

Většina milovníků červeného vína věří, že pití tohoto lahodného moku prospívá jejich srdci. Často ale příliš nechtějí slyšet, že i zde existují určité limity. Konzumace nadměrného množství alkoholu totiž může vést ke zdravotním problémům – stejně jako například přehnané solení.

sklenka vína, chléb a uzenina
sklenka vína, chléb a uzenina

Ženy by měly pít méně než muži

Střídmé popíjení červeného vína je zdravé, znamená to ale pro muže maximálně 2 dl denně, pro ženy 1 dl za den. A co může každodenní vysoká konzumace alkoholu (ať už vína, piva, nebo lihovin) člověku obecně způsobit?

  • Může dramaticky zvyšovat krevní tlak.
  • Způsobit srdeční selhání a vést k mrtvici.
  • Zvyšovat hladinu triglyceridů.
  • Podporovat obezitu.
  • Může vést dokonce k depresím a sebevraždám.

(Ne)informovaní konzumenti

Mnoho lidí si také nesprávně myslí, že používáním soli s nízkým obsahem sodíku svému srdci nijak neškodí. Americká kardiologická asociace proto provedla výzkum u 1 000 dospělých osob – odborníci chtěli zjistit, jaký názor mají Američané na spotřebu vína a soli v souvislosti se zdravím jejich srdce. A jak dopadl průzkum a co všechno ukázal?

  1. Jen 30 % lidí ví, jaké množství alkoholu je doporučené.
  2. 61 % respondentů nesprávně souhlasilo s tím, že mořskou sůl s nízkým obsahem sodíku není třeba započítávat do denní spotřeby soli. I s ní je však nutné počítat v celkové spotřebě.
  3. 46 % osob přiznalo, že kuchyňská sůl je hlavním zdrojem sodíku v jejich stravě. Přitom 75 % sodíku pochází ze zpracovaných potravin, jako jsou polévky, koření, konzervované potraviny, připravené směsi apod.
  4. Lidé nečtou etikety na potravinách – přitom by stačilo jen pár vteřin a věděli by, kolik sodíku konkrétní potravina obsahuje.
  5. 73 % dospělých Američanů pije víno.
  6. 87 % konzumentů vína tvrdí, že víno je prospěšné pro srdce.
  7. 59 % osob ví, jaká je hodnota jejich tlaku, a 25 % má informaci, že mají vysoký krevní tlak.
  8. Asi 95 % respondentů uvedlo, že tuší, jak by mohli snížit riziko vysokého krevního tlaku.

Výsledky průzkumu ukazují, že mnohé představy týkající se alkoholu či solení nejsou u mnoha konzumentů vína a soli zcela přesné. Lidé by měli věnovat více pozornosti tomu, co konzumují a postupně měnit své stravovací návyky.

(aši)

Zdroj: http://www.webmd.com/heart-disease/news/20110426/wine-salt-and-your-heart-confusion-abounds

Doporučujeme

Čtěte více

Vícečetné těhotenství po umělém oplodnění: rizika převyšují výhody

Centra asistované reprodukce jsou dnes již schopna poskytnout klientce vyšší...

VIDEO: Očkování proti HPV chrání životy

HPV virus může způsobit genitální bradavice i rakovinu děložního čípku. Riziko...

VIDEO: Znaménka mohou potrápit, nechte si je zkontrolovat

Mateřská znaménka by měl kožní lékař zkontrolovat alespoň 1x ročně. Někdy je...

Vidí vaše dítě to, co má?

V určitém věku dítěte by rodiče měli zbystřit a s pomocí lékaře se pečlivě ujistit,...

Víme, co přesně způsobuje stres v našem těle!

Zatočte se stresem a co nejvíce se ho pokuste omezit. Jestliže vám to připadá...

Víme, co vás čeká při prověření plodnosti. A co když dojde na darovaná vajíčka?

Mnoho žen si klade otázku, jak jsou na tom s plodností. Důvodem může být jen...

Víme, jak zmírnit následky mrtvice

Jedním z důvodu mozkové příhody neboli mrtvice je uzávěr mozkové tepny. Odborníci...

Víme, proč se přejídáte a k čemu to může vést!

Říká se „jíst do polosyta, pít do polopita“. Pokud se chcete udržet v kondici,...

Vincentka v roce pandemie koronaviru

Mezi klasické prostředky prevence i léčby sezónních chřipkových onemocnění nebo...

Víno chrání kůži před poškozením z radioterapie

Lidé podstupující radioterapii kvůli léčbě zhoubného nádoru by v budoucnu mohli...

Vinobraní a jiné „alkoholové“ akce – umíte je přežít ve zdraví?

Nejrůznější místa republiky ožívají na podzim vinobraním nebo pivními slavnostmi....

Víra a rozjímání snižují riziko vzniku srdečních příhod

Onemocnění oběhového systému si každodenně vybírají krutou daň této uspěchané...

Virem proti viru aneb Co obsahuje očkování proti pásovému oparu

Na trhu je od roku 2006, v České republice od roku 2014, v laboratořích ji znají...

Virémie aneb Po stopách hepatitidy

Virová hepatitida je nepříjemné, ale léčitelné onemocnění. Jedním z nejsledovanějších...

Virová hepatitida C nepřeje jedlíkům

Právě uplynula doba největších hostin a rodinných setkání. Ať hodí kamenem ten,...

Virová hepatitida je rizikovým faktorem pro vznik cukrovky

Onemocnění virovou hepatitidou s sebou nese kromě jiného i mnoho dalších navazujících...

Virová hepatitida nezná sezónu, nákaza hrozí v létě i v zimě

Zima pravidelně přináší chřipkovou sezónu, během které riziko nákazy prudce...

Virová hepatitida typu C: s konzumací vitaminů opatrně!

Vitamíny jsou často vnímány jako "lék" na všechno. Není pochyb, že jejich určitý...

Virová hepatitida typu E hrozí nejen cestovatelům

Donedávna se soudilo, že virovou hepatitidou typu E se můžete nakazit leda v...

Virová hepatitida v číslech

Virová hepatitida typu C patří mezi nebezpečné infekční nemoci, a proto musí...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#