#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Virová hepatitida B

Medicína 28.5.2007

Loni bylo ve Spojených státech infikováno 78 000 osob virem hepatitidy B. Ve stejné zemi na tuto nemoc umírá až 5 000 lidí

transfuze, krev, dárce, zdravotníctvi,zkumavka
transfuze, krev, dárce, zdravotníctvi,zkumavka

Hepatitida B

Loni bylo ve Spojených státech infikováno 78 000 osob virem hepatitidy B. Ve stejné zemi na tuto nemoc umírá až 5 000 lidí.

Kdo je ohrožen touto nemocí?

V USA se infikuje každý dvacátý člověk. Vyšší riziko mají osoby, které často střídají své sexuální partnery, jsou závislé na drogách, ve své profesi přicházejí do styku s krví, mají hemofilii, často cestují do oblastí s vysokým výskytem této nemoci.

#IMG#

Jak se lze nakazit virem hepatitidy B?

Touto nemocí se lze nakazit přímým kontaktem s krví či jinými tělesnými tekutinami infikovaného člověka. Dítě se může nakazit od matky při porodu. Tato nemoc se nepřenáší potravou či vodou.

Mezi lidmi existují i tzv. nosiči viru hepatitidy B. Jedná se o lidi, kteří jsou chronicky infikováni a nikdy se ze své nemoci úplně neuzdraví. Virus hepatitidy B mají po celý svůj život ve svém těle a mohou infikovat ostatní. Jen v USA je milion takovýchto nosičů.

Jak zjistím, jestli jsem se infikoval virem hepatitidy B?

U některých lidí nejsou přítomny žádné příznaky infekce. Diagnostikovat ji potom lze pouze pomocí krevních testů. Častými příznaky tzv. žloutenky jsou zežloutnutí kůže a sklér, ztráta chuti, nevolnost, zvracení, teploty, bolesti břicha a kloubů, extrémní únava.

Jaká je léčba?

Existují léky pro léčbu chronické infekce. Tuto nemoc lze však zcela vyléčit pouze v některých případech. Proto je důležitá prevence. Nejlepší ochranou je očkování proti hepatitidě B. Očkovány by měly být všechny děti a osoby, jejichž chování či povolání je rizikové.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#