#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vitamín B13

Ordinace 30.7.2008

Co bychom měli vědět o vitamínu B13?

soutěž
soutěž

Vitamín B13 (kyselina lipoová)

Ač vitamín původně zařazený do komplexu vitamínů skupiny B, které jsou rozpustné ve vodě, je tato látka rozpustná v tucích. V posledních letech bylo zjištěno, že funguje jako superantioxidant - kyslíkové radikály ničící buňky mají smůlu.

K čemu ji potřebujeme

Kyselina lipoová pomáhá našim buňkám dýchat - zúčastňuje se tak získávání energie. Také slouží jako detoxikační činidlo pro některé škodlivé sloučeniny vnikající do těla. Podobně jako vitamín B1 je důležitá pro správnou funkci nervové soustavy. Patří k nejdůležitějším antioxidantům - látkám, které chrání buňky před působením volných kyslíkových radikálů. Navíc regeneruje ostatní antioxidanty, kromě nervů je nezbytná pro správnou funkci srdce, mozku, očí a jater, pro krvetvorbu a ukládání genetické informace. Doporučuje se diabetikům, neboť zvyšuje účinek inzulinu a tím zlepšuje příjem glukózy do buňky.

Odkud se získá

Kyselinu lipoovou získáte především z brambor a ovoce. Poprvé byla extrahována z hovězích jater.

Přebytek

Předávkování tímto vitamínem nebylo dosud v běžně dostupné literatuře popsáno.

Když se jí nedostává

Při nedostatku kyseliny lipoové může dojít k poškození nervové soustavy, srdce, mozku, objevuje se únava, slabost, poruchy čití a vnímání, celkové zhoršení stavu. Nedostatkem jsou ohroženi především diabetici, osoby s jaterním onemocněním, konzumenti alkoholu a kuřáci.

Kdy ji užívat

Z běžné stravy byste jí měli získat dostatek. Pokud však kouříte nebo nekonzumujete příliš často čerstvou potravu a navíc se vystavujete působení stresových faktorů (pobyt ve smogem postižených oblastech, nezdravý životní styl), je vhodné zvážit její doplnění. Kyselina lipoová je doporučována především osobám trpícím cukrovkou - diabetes mellitus, zejména pokud trpí diabetickou neuropatií (poškození nervů). V takovém případě ji předepisuje lékař.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#