#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vitamín B6

Ordinace 30.7.2008

Co bychom měli vědět o vitamínu B6?

Brambory
Brambory

Tři v jednom

Vitamín B6 je ve skutečnosti skupina tří příbuzných sloučenin - pyridoxalu, pyridoxinu a pyridoxaminu. Je známý například jako “vitamín na nervy” u žen s premenstruálním syndromem. Ten se projevuje nervozitou, výkyvy nálady, úzkostí apod.

K čemu nám slouží

Vitamin B6 je nezbytný pro zpracování a tvorbu bílkovin. Významnou roli hraje také v krvetvorbě při tvorbě hemu, molekuly, která přenáší kyslík. Ovlivňuje funkce nervového systému. Dále má vliv na kvalitu kůže, zúčastňuje se také metabolismu cukrů. U dětí je důležitý pro správné tempo psychomotorického (duševního a tělesného) vývoje.

Odkud ho získáte

Vitamín B6 naleznete hlavně v bílkovinných potravinách, především v kvasnicích, játrech, rybách, drůbeži a vejcích. Vegetariáni nemusejí zoufat, dostatek tohoto vitamínu je obsažen také v bramborách, hnědé rýži, ořechách, sojových bobech, luštěninách, celozrnných obilovinách a listovém salátě

Co když vitamín chybí

Může vás postihnout chudokrevnost, nervové poruchy, deprese, zmatenost a křeče, brnění a mrazení v končetinách. Kůže se šupí a můžete mít červený, vyhlazený jazyk. Dochází ke zpomalení psychomotorického vývoje

Nikdy nepřebývá...

...protože nevyužitý vitamín B6 se z těla vylučuje ledvinami. Pouze pokud byste užívali dlouhodobě vysoké dávky (gram a více), mohli byste si způsobit poškození nervů s celkovou slabostí a snížením citlivosti v končetinách.

Kolik a kdy

Vitamín B6 je předepisován například při nervových onemocněních a při užívání antikoncepce. Obecně platí, že potřeba vitamínu B6 jde ruku v ruce s množstvím zkonzumovaných bílkovin - čím více bílkovin sníte, tím více vitamínu B6 je třeba k jejich zpracování.

  • Denní doporučená dávka pro dospělé a mladistvé = 1,3-1,9 mg pro muže, 1-1,8 mg pro ženy
  • Denní doporučená dávka pro děti ve věku 7-10 let = 1,1 mg, 4-6 let = 0,9 mg, 1-3 roků = 0,7 mg
  • Denní doporučená dávka pro těhotné ženy = 2,5 mg

Pokud se rozhodnete užívat vitamín B6 ve formě potravinových doplňků, můžete si vybrat z široké nabídky. Doporučujeme však konzultovat vaše obtíže s lékařem.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#