#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vitamín P

Ordinace 30.7.2008

Co bychom měli vědět o vitamínu P?

alkohol
alkohol

Vitamín P je ve skutečnosti celou skupinou látek souhrnně označovaných jako flavonoidy. Patří k nim hesperin, hesperidin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutin, aj.

#IMG#

Tyto látky nejsou pro naše tělo nepostradatelné, neplní tedy v pravém smyslu slova roli vitamínů. Pro naše tělo jsou spíše lékem. Docela dobře se bez nich obejdeme, při pravidelném užívání však dokáží pomoci při mnoha chorobných stavech, a to jak v léčbě, tak při prevenci.

Flavonoidy v potravinách

Oblíbeným zdrojem flavonoidů je červené víno. Ani zapřísáhlí abstinenti nejsou v tomto ohledu nijak diskriminováni. Vhodnými zdroji jsou v podstatě všechny druhy ovoce a zeleniny.

K čemu flavonoidy slouží?

Flavonoidy zpevňují stěnu žil a snižují propustnost kapilár. Pro tyto své účinky se osvědčily zejména při léčbě křečových žil a některých otoků. Často se podávají spolu s vitamínem C (preparát Ascorutin). Obě látky se tak ve svém účinku vzájemně podporují.

Jako doplňkový lék je můžete s úspěchem užívat i při léčbě bércových vředů a hemoroidů.

Projevy nadbytku

Při předávkování vitamínem P můžete pociťovat nevolnost, bolesti žaludku, může se objevit zvracení a průjem. Extrémní dávky mohou působit toxicky na naše ledviny.

Možná rizika

Neužívejte flavonoidy, pokud u vás byla prokázána přecitlivělost na tyto látky. Užívání vitamínu P byste se měla vyhnout také tehdy, jste-li těhotná nebo pokud právě kojíte.

Kdy začít s jeho užíváním?

Užívání flavonoidů Vám většinou doporučí lékař. Nejčastějším důvodem jsou křečové žíly, zvláště jsou-li spojeny s častějšími otoky a záněty.

Jako doplněk Vám může vitamín P pomoci i při léčbě změn na sítnici u cukrovky nebo při hemoroidech.

Při běžném nachlazení doporučujeme podpořit obvyklou léčbu vitamínem C stejnými dávkami flavonoidů. Bez ohledu na pověru, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní, mnozí dávají ze zkušenosti této kombinaci přednost.

Máte-li dojem, že trpíte některou z výše jmenovaných nemocí, kupte si některý z mnoha nabízených preparátů, lékárník Vám jistě ochotně poradí s výběrem. Zvažte však, zda v jednotlivých případech nekonzultovat výběr předem s lékařem.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#