Vitaminy v roli pomocníků (nejen) při revmatických nemocech – 2. část

První skupinou vitaminů jsou vitaminy rozpustné v tucích. Vitaminy se ale rozpouštějí i ve vodě.

Vyvážená a pestrá strava je nejlepším zdrojem vitamínů
Vyvážená a pestrá strava je nejlepším zdrojem vitamínů

2. Vitaminy rozpustné ve vodě:

Vitamin B1 je důležitý pro zpracování glukózy v organismu a pro normální fungování srdce, svalů, nervů a mozku. Jeho zdrojem jsou luštěniny, obilniny a ryby, játra a žloutek. Dostatek vitaminu B1 zpomaluje rozvoj aterosklerózy (kornatění tepen) a může snižovat krevní cukr u cukrovky.

Doporučené téma: Detoxikace

Poslední článek:
Čtyři nejčastější škodliviny v naší potravě
Dáváte při nákupu do košíku vše, co se vám líbí nebo chutná a nedíváte se na složení? Děláte velkou chybu. Jen...  zobrazit téma

  • Předchozí článek:
    Vitaminy v roli pomocníků (nejen) při revmatických nemocech – 1. část

Vitamin B2 se účastní tvorby červených krvinek, obnovy kůže a rovněž zpracování glukózy. Při nedostatku bývá suchá a popraskaná kůže. Vyskytuje se hlavně ve vnitřnostech, vejcích, mléce a cereáliích. Dostatek vitaminu B2 má ochranný účinek proti šedému zákalu a snižuje riziko migrény.

Vitamin B3 (niacin) se podílí na zpracování cukrů a tuků ze stravy a udržuje dobrou kondici kůže, nervového a trávicího systému. Vyskytuje se v mase všech druhů a kvasnicích. Vysoké dávky se používají ke zlepšení hodnot tuků v krvi a tím ke zpomalení rozvoje aterosklerózy.

 

Vitamin B6 hraje důležitou roli v mnoha chemických reakcích v těle, dále v produkci energie a funkci nervového systému a tvorbě krvinek a protilátek. Je hojně obsažen v mase všeho druhu a fazolích. Při revmatoidní artritidě jeho hladina v krvi klesá a je vhodné ho přijímat více.

Vitamin B12 je důležitý pro tvorbu červených krvinek a pro funkci mozku a nervů. Jeho přirozeným zdrojem jsou pouze masné výrobky. Snížená hladina tak může být u přísných vegetariánů a lidí s chronickým zánětem žaludku. Vede k chudokrevnosti, poruchám nervového vedení, může urychlovat aterosklerózu a snižovat kvalitu kostí.

Vitamin C je významný antioxidant, podílí se na obranyschopnosti organismu, hojení ran a tvorbě vaziva a kostí. Vitamin C je v mnoha druzích ovoce a zeleniny včetně brambor. Jeho nízký příjem třikrát zvyšuje riziko artrózy.

Kyselina listová se podílí na buněčném dělení a zrání buněk. V těhotenství její dostatečný příjem snižuje riziko vrozených vad nervového systému plodu. Snižuje také nežádoucí účinky metotrexátu (lék na autoimunitní choroby) a také snižuje riziko zlomeniny krčku stehenní kosti. Zdrojem kyseliny listové jsou především vnitřnosti, luštěniny a obilniny.

Nejlepším zdrojem vitaminů pro zdravého člověka je vyvážená strava, případné vitaminové doplňky je vhodné prodiskutovat s lékařem.

(uli)

Zdroj:
www.arthritistoday.org

Líbí se vám článek?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: