Víte, jak vyzrát na průjmy? Poradíme!

  • Redakce uLékaře.cz
  • 22.11.2015
  • Aktualizace: 29.12.2015
  • uLékaře.cz

Průjmy mohou mít různé příčiny, a existuje proto i více způsobů, jak se jim vyhnout. Záleží na původcích potíží, ovšem i na našich hygienických návycích. 

Dodržujete správné hygienické návyky?
Dodržujete správné hygienické návyky?

Řídká stolice bývá způsobena většinou viry a kontaminovanými potravinami. Často provází také cestovatele. Jak se bránit?

Nedejte virům šanci

Základním opatřením proti virovým průjmům je časté a poctivé mytí rukou.

  • Jak často? Ruce si myjte kdykoliv, kdy jste v kontaktu s jídlem. Před vařením i před samotnou konzumací. Nezapomínejte na to ani po kontaktu se syrovým masem, po návštěvě toalety, vyměňování plenek, kašlání, kýchání i smrkání.
  • Stačí jen vodou? Ne, při mytí používejte mýdlo a nechte ho působit alespoň 20 sekund. Během této doby si vydrbejte dlaně, hřbety rukou, prsty i prostory mezi nimi a nevynechte palec. 
  • Co když si ruce nemám kde umýt? Pokud není v dosahu žádné umyvadlo s vodou a mýdlem, použijte dezinfekční gel s minimálně 60 % obsahem alkoholu. Tento přípravek pak namažte opět na dlaně, hřbety rukou i všechny prsty a poté nechte ruce oschnout.

Jezte jen čerstvé

Častým problémem bývají průjmy způsobené zkaženými potravinami. Ty přitom mohou vypadat i chutnat úplně normálně. Jak potraviny uchovat zdravé a bezpečné?

  • Vše, co si uvaříte, ihned snězte nebo zchlaďte. Čerstvě připravené jídlo co nejrychleji zkonzumujte nebo uložte do lednice. Delší pobyt potravin v pokojové teplotě zrychluje množení bakterií, a i když jídlo poté do lednice dáte, mikroorganismy v něm již zůstanou.
  • Udržujte čistou pracovní plochu. Abyste zabránili přenosu bakterií mezi jednotlivými složkami stravy, mějte všechny povrchy ve své kuchyni čisté. Během přípravy jídla je vhodné desku několikrát omýt, zejména při práci se syrovým masem. Nezapomínejte ani na zmiňované mytí rukou.
  • Pokud chcete potraviny rozmrazit, nikdy je nenechávejte jen tak roztát na kuchyňské lince. Lepší možností je ponořit je do vody nebo je nechat roztát v lednici. 

Cestovatelé, pozor na vodu! 

Pokud se chystáte do oblastí, kde hrozí kontaminace vody či potravin viry a bakteriemi, dodržujte pár jednoduchých zásad:

  • Jezte jen dobře uvařené pokrmy. Vyhněte se syrovému masu a ovoce a zeleninu si vždy sami oloupejte.
  • Pijte jen balenou vodu z lahve s neporušeným uzávěrem. To se týká i limonád, piva a dalších nápojů. Tuto vodu používejte i na čištění zubů. Převařená tekutina by problémy způsobovat neměla, takže v případě váhání ohledně zdroje si raději udělejte čaj.

Zdroj: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/basics/prevention/con-20014025

Autor článku:

Karolina Jezdinská

Odborný garant článku:

MUDr. Jiří Náhlovský

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: