#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vlašské ořechy zlepšují lipidový profil u diabetu 2. typu

Medicína 24.9.2008

Lékařka z Wollongongu V Novém Jižním Walesu v Austrálii zjistila, že vlašské ořechy přidané k nízkotučné dietě zlepšují lipidový profil u diabetiků 2. typu.

Doktorka Linda C. Tapsell se svými kolegy z National Centre of Excellence in Functional Foods při univerzitě ve Wollongongu V Novém Jižním Walesu v Austrálii zjistila, že vlašské ořechy přidané k nízkotučné dietě zlepšují lipidový profil u diabetiků 2. typu. Výsledky studie vědci uveřejnili v časopisu 2004 Diabetes Care.

Autorka studie uvedla, že existuje vysvětlení, že vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, který je ve vlašských ořeších v kombinaci s tokoferolem, má pozitivní vliv na působení inzulinu a energetický metabolismus.

Do studie bylo zahrnuto celkem 58 dospělých s diabetem 2. typu. Tito pacienti byli randomizováni do jedné ze tří skupin podle diety s obsahem tuků: nízkotučnou dietu, modifikovanou nízkotučnou dietu a modifikovanou nízkotučnou dietu s obsahem 30 g vlašských ořechů denně.

Na začátku studie pacienti obdrželi dietní doporučení. Všem skupinám bylo doporučeno konzumovat ryby a pětkrát denně ovoce a zeleninu. Na začátku studie a za tři a šest měsíců byla u pacientů zjišťována tělesná hmotnost, procento tělesného tuku, hladina krevních lipidů, glykosylovaného hemoglobinu, celková kapacita antioxydantů a hladina mastných kyselin.

U skupiny konzumující vlašské ořechy byl zjištěn signifikantní nárůst hladiny HDL a zvýšení jeho poměru k celkovému cholesterolu. V této skupině došlo také k poklesu hladiny LDL. Ostatní parametry byly u všech tří skupiny obdobné.

Zdroj:
Diabetes Care 2004;27:2777-2783.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#