Vlašské ořechy zlepšují lipidový profil u diabetu 2. typu
Lékařka z Wollongongu V Novém Jižním Walesu v Austrálii zjistila, že vlašské ořechy přidané k nízkotučné dietě zlepšují lipidový profil u diabetiků 2. typu.
Autorka studie uvedla, že existuje vysvětlení, že vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, který je ve vlašských ořeších v kombinaci s tokoferolem, má pozitivní vliv na působení inzulinu a energetický metabolismus.
Do studie bylo zahrnuto celkem 58 dospělých s diabetem 2. typu. Tito pacienti byli randomizováni do jedné ze tří skupin podle diety s obsahem tuků: nízkotučnou dietu, modifikovanou nízkotučnou dietu a modifikovanou nízkotučnou dietu s obsahem 30 g vlašských ořechů denně.
Na začátku studie pacienti obdrželi dietní doporučení. Všem skupinám bylo doporučeno konzumovat ryby a pětkrát denně ovoce a zeleninu. Na začátku studie a za tři a šest měsíců byla u pacientů zjišťována tělesná hmotnost, procento tělesného tuku, hladina krevních lipidů, glykosylovaného hemoglobinu, celková kapacita antioxydantů a hladina mastných kyselin.
U skupiny konzumující vlašské ořechy byl zjištěn signifikantní nárůst hladiny HDL a zvýšení jeho poměru k celkovému cholesterolu. V této skupině došlo také k poklesu hladiny LDL. Ostatní parametry byly u všech tří skupiny obdobné.
Zdroj:
Diabetes Care 2004;27:2777-2783.