Vliv diety v předškolním věku na riziko rakoviny prsu v dospělosti
Doktorka Karin B. Michels se svými kolegy Harvard Medical School v Bostonu zjistila, že dieta v předškolním věku má vliv na riziko rakoviny prsu v dospělosti. Výsledky studie vědci uveřejnili v únorovém čísle 2006 časopisu International Journal of Cancer.
Do studie bylo zahrnuto celkem 582 pacienteks rakovinou prsu a 1569 zdravých žen v kontrolní skupině. Účastnice studie vyplnili dotazník dotazující se na složení svého jídelníčku ve věku 3 až 5 let. Dotazníky byly vyplněny s pomocí matek pacientek.
Výsledky studie ukázaly, že ženy, které v dětství konzumovaly často hranolky, měly vyšší riziko rakoviny prsu, naopak konzumace mléka toto riziko mírně snižovala.
Vědci uvedli, že tato studie jim potvrdila myšlenku, že při prevenci rakoviny prsu je třeba se zaměřit již na dětský věk. Zdá se totiž, že složení jídelníčku v dětství je pro riziko rakoviny prsu důležitější než složení jídelníčku v dospělosti.
Zdroj:
Int J Cancer 2006;118:749-754.