#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vliv UV záření na kůži (2. díl)

Medicína 28.5.2007

Následkem dlouhodobého (mnoholetého) poškozování sluncem dochází ke stárnutí kůže a může dojít i k jejím nádorovým změnám.

Seniorka
Seniorka

Stárnutí kůže

Stárnutí kůže následkem slunečního záření se odborně nazývá photoageing. Typická je nerovnoměrně žlutavá barva kůže, která je ochablá. Tato kůže je na pohmat drsná, šupí se a jsou na ní hluboké vrásky. Ano, i tak může dopadnout kůže vlivem dlouhodobého působení slunečního záření.

#IMG#

Vyvolavatelem těchto změn je hlavně UVB a UVA záření (UVA záření má na svědomí zejména hlubší změny kůže). V takto změněné kůži dochází k poškození elastických vláken, ubývá kolagenu, neboť je bržděna jeho tvorba.

Nádorové změny kůže

Byl jasně prokázán vliv UV záření na výskyt nemelanomových kožních nádorů – bazaliomu a spinaliomu. UV záření má však úzký vztah i ke vzniku zhoubného nádoru kůže – melanomu. Ukázalo se, že zejména akutní spálení kůže v dětském věku je výrazný rizikový faktor pozdějšího vzniku melanomu. Nádorové změny vznikají také z důvodu potlačení imunity UV zářením.

Důležitá je prevence

Z těchto důvodů je nutné nebrat na lehkou váhu různá preventivní opatření (používání krémů s ochrannými faktory, omezit slunění u dětí a jiné). Důležité je také zavčas u kožního lékaře vyšetřit všechny podezřelé kožní změny.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#