#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vyšetření nosních dutin

Ordinace 30.7.2008

Jak vypadá vyšetření nosních dutin?

smutek, starost, stesk, velké modré oči, dívky, potrat
smutek, starost, stesk, velké modré oči, dívky, potrat

Co je vyšetření nosních dutin?

Vyšetření nosu je soubor jednotlivých úkonů, které pomáhají lékaři odhalit příčinu Vašich potíží vycházející z nosních dutin. Nosní dutiny jsou tvořeny nosním vchodem (prostor okolo nosních průchodů) nosní přepážkou (chrupavčitá ploténka oddělující pravou a levou nosní dutinu) a vlastním prostorem dutin, rozděleným na horní, střední a dolní část.

Jaké jsou přístroje s pomůcky k vyšetření nosních dutin? 

K vyšetření nosních dutin lékař používá Hartmannovo rozvírací nosní zrcátko. Nosní zrcátko je jednoduchý kovový nástroj, na jehož konci jsou rozevírající se branže. Branže se zavádějí do nosního vchodu a lékař je poté oparně rozevírá. Tak se pro něj prostory nosní dutiny stávají pohledu přístupné. Pokud lékař usoudí na základě Vaší anamnézy a z vyšetření nosních dutin Hartmannovým zrcátkem, že je potřeba provést ještě další vyšetření, aby mohl správně posoudit příčinu Vašich potíží, předepíše Vám pravděpodobně některé z následujících vyšetření: RTG nosních dutin, počítačovou tomografii, zadní rinoskopii nebo magnetickou rezonanci

#IMG#

Kdy Vám lékař nosní dutiny vyšetří?

Nosní dutiny Vám většinou vyšetří lékař na ORL (ušním nosní krčním), popřípadě obvodní lékař disponující příslušným vybavením. Nejčastěji pacienti přicházejí s těmito problémy: krvácení z nosu, úraz, chronická rýma, poruchy nosní průchodnosti způsobené polypy nebo nádory. Krvácení z nosu je nejčastěji způsobeno cévou na povrchu sliznice, která začne krvácet. Může také nastat jako následek úrazu v obličejové krajině. Opakované krvácení z nosu může být příznakem jiné choroby, např. vysokého tlaku, proto máte-li takovéto potíže, navštivte svého obvodního lékaře. Chronická rýma je rýma trvající déle než tři týdny. Příčiny jsou různé, často předcházející tomuto stavu opakované záněty v obličejové oblasti, dlouhodobý kontakt s některými chemikáliemi nebo alergeny (látky bílkovinného původu vyvolávající alergickou reakci). Polypy si můžete představit jako oválné stopkaté útvary v nosních dutinách. Vznikají obvykle v důsledku chronických zánětů nosu. Pokud se zvětšují, mohou způsobit nosní neprůchodnost, změnou hlasu a být příčinou chrápaní. Dají se operací odstranit. V nosních dutinách může vzniknout i nádor, který nemusí být dlouhou dobu rozpoznán,. Může se například projevit jednostrannou nosní neprůchodností nebo krvácením.

Mám se vyšetření obávat?

Vyšetření nosních dutin je trochu nepříjemné, ale rozhodně se dá vydržet. Vyšetření trvá zhruba 5-10 minut.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

V první fázi vyšetření Vám lékař nejdříve vyšetří pohledem nosní vchod. To udělá tak, že nadzvedne špičku Vašeho nosu vzhůru. Tímto manévrem odkryje svému pohledu Váš nosní vchod, který pečlivě prohlédne. Poté už přijde na řadu Hartmannovo nosní zrcátko. Vyšetření se provádí v sedě. Lékař Vás vyzve, aby jste se díval vpřed a zavede trychtýřovitý konec vyšetřovacího nástroje do Vašeho nosního vchodu. Poté branže přístroje rozevře, tím se rozevře ve Vašem nosním vchodu trychtýřovitý konec nástroje a lékař tak může prohlédnout dolní a částečně střední část nosního průchodu. Následně Vás lékař požádá, aby jste hlavu zaklonil a vyšetří část horního nosního průchodu.

Je nějaké omezení po vyšetření?

Vyšetření nosních dutin je bez dalších omezení.

Alternativní vyšetření?

Vyšetření pomocí Hartmannového nosního zrcátka neumožní z anatomických poměrů vyšetřit celou horní oblast nosních dutin. K tomu je zapotřebí tzv. zadní rhinoskopie. Ta se provádí pouze na pracovištích ORL. K vyšetření nosních dutin je možno použít též některé ze zobrazovacích metod např. RTG, CT nebo magnetickou rezonanci.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#