#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vyšetření prostaty

Ordinace 30.7.2008

Co vše má zahrnovat vyšetření prostaty?

hypertrofie prostaty
hypertrofie prostaty

Co to je vyšetření prostaty?

Prostata je mužská pohlavní žláza, která dodává 15-30 % objemu tekutiny ejakulátu. Nachází se těsně pod močovým měchýřem a mnoha vývody ústí do močové trubice. Prostatu lékař vyšetřuje preventivně u všech mužů starších padesáti let a u pacientů s podezřením na onemocnění prostaty nebo při kontrolách stávající léčby. #IMG#

Jaké jsou přístroje a pomůcky k vyšetření prostaty?

K orientačnímu vyšetření prostaty se používá tzv. vyšetření per rektum nebo-li vyšetření konečníku. Pokud nález neodpovídá normálnímu nálezu nebo jsou-li jiné známky svědčící pro onemocnění prostaty, použije lékař dalších vyšetření: laboratorní vyšetření, ultrazvukové vyšetření, RTG vyšetření pomocí vylučovací urografie, urodynamické vyšetření, punkci prostaty a cystoskopii.

Kdy lékař provádí vyšetření prostaty?

Prostata bývá hlavně u starších pacientů častým zdrojem obtíží. Příčinou může být zánět, nádor, vývojová odchylka apod. Tzv. benigní hyperplazie prostaty patří mezi velmi frekventované onemocnění prostaty. Prostata se při benigní hyperplazii zvětšuje, čímž mechanicky omezuje vyprazdňování močového měchýře. Závažným onemocněním je nádor prostaty.

Mám se vyšetření obávat?

Ani jedné z pestré škály vyšetřovacích metod prostaty se nemusíte obávat. Vyšetření konečníku je sice trochu nepříjemné, ale je nebolestivé. Přes stěnu konečníku je prostata dobře dosažitelná, takže lékař pohmatem zjistí stupeň zvětšení a případné nerovnosti na jejím povrchu. Laboratorní vyšetření se provádí ze vzorku krve odebrané z Vaší žíly. Ultrazvukové vyšetření je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Ultrazvukovou sondou Vám lékař přejíždí po břiše a na obrazovce sleduje obraz vyšetřované oblasti. Dále se používá RTG vyšetření tzv. s kontrastem. To znamená, že před tím než Vás lékař osnímkuje rentgenovým přístrojem, dostanete injekci s kontrastní látkou do žíly. Pokud jste někdy prodělal alergickou reakci, hlaste to předem ošetřujícímu personálu Urodynamické vyšetření je vyšetření proudu moči. Obvykle se pacient vymočí do speciální mísy a počítač rychlost vyhodnotí. Punkce prostaty se provádí tenkou jehlou. Lékař při tomto výkonu odebere malý kousek tkáně a nechá ho dále tzv. histologicky vyšetřit. Obávat se můžete pouze znecitlivující injekce, která zamezí bolesti při vlastním odběru. Cytoskopie označuje optickou metodu, při které lékař prohlíží močový měchýř a trubici včetně úseku, který prochází prostatou. Lékař Vám do močové trubice zavede nástroj zvaný cytoskop a přenesený obraz z příslušných oblastí bezbolestně prohlédne. Lékař může použít i další metody jako CT,MR aj.

Co je třeba před vyšetřením udělat?

Před vyšetřením konečníku, které patří mezi tzv. základní vyšetřovací postupy při vyšetření prostaty, nemusíte dodržet žádnou zvláštní přípravu. Ostatní vyšetření Vám budou provedena následně v závislosti na Vašem konkrétním onemocnění. Není zde proto uveden výčet postupů a příprav u výše uvedených vyšetření, jež by přesahoval rámec tohoto sdělení.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Přicházíte-li poprvé na urologickou ambulanci nebo máte-li potíže typické pro onemocnění prostaty a navštívil jste nejdříve obvodního lékaře, obvykle s Vámi příslušný lékař sepíše tzv. anamnézu. To znamená, že s Vámi pohovoří o vzniku a vývoji Vašich obtíží a údaje zaznamená do dokumentace. Poté Vás s přihlédnutím na získané údaje vyšetří. Můžete se navíc setkat i s dotazníkovou metodou. Ještě před vlastním vyšetřením Vás lékař požádá o vyplnění dotazníku. Některé otázky v dotazníku se Vám mohou zdát dotěrné „např. musíte tlačit při močení“, ale lékař může dle Vašich odpovědí posoudit stupeň obtíží a závažnost příznaků. Určitě nepřijdete při celkovém vyšetření o vyšetření konečníku. Při vyšetření se položíte se na vyšetřovací stůl. Stáhnete si spodní prádlo ke kolenům. Lékař Vám pokyne, aby jste lehl na záda a pokrčil dolní končetiny. Poté si navlékne rukavice a na prst nanese znecitlivující mast a opatrně Vám zavede prst do konečníku a prostatu přes stěnu konečníku vyšetření. Další vyšetření lékař volí s přihlédnutím ke stávajícím obtížím tak, aby co nejrychleji stanovil Vaší diagnózu a mohl Vás začít léčit.

Jaká jsou alternativní vyšetření?

Základní vyšetření, tedy rozbor pacientových potíží a stanovení dalšího vyšetřovacího postupu, nahradit nelze. Výběr mezi dalšími jednotlivými vyšetřovacími postupy závisí na charakteru obtíží. Pro zajímavost udávám tzv.vyšetření PSA antigenu z krve pacienta. Tento údaj slouží ke sledování pacientů po léčbě nádoru prostaty.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#