Vystavte cholesterolu stopku!

Zvýšené množství cholesterolu v krvi jednoznačně ohrožuje naše zdraví. Zvětšuje riziko vzniku některých srdečně-cévních chorob, jako je srdeční infarkt, ischemická choroba dolních končetin nebo mozková mrtvice. Pokud i vám lékař doporučil takzvanou nízkocholesterolovou dietu, mohou vám pomoci následující 4 doporučení.

Při dietě jezte menší porce vícekrát denně a vsaďte na pestrost jídel
Při dietě jezte menší porce vícekrát denně a vsaďte na pestrost jídel

1. Ovoce a zelenina bez omezení

V konzumaci ovoce a zeleniny se nemusíte, vyjma velmi sladkých druhů, nikterak omezovat. Nejen že povětšinou obsahují minimum tuku a kalorií, a tedy nezvyšují cholesterol, ale jsou rovněž bohaté na přírodní fytosteroly a fytofenoly. A právě tyto látky mají schopnost hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi dokonce snižovat.

2. Tuky, věčný problém

Při výběru tuků a olejů preferujte ty rostlinné, tedy takové, které obsahují srdci a cévám prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Raději se vyhněte všem nasyceným mastným kyselinám, které nacházíme zejména v živočišných tucích, například máslu nebo slanině. Pozor je však třeba dát si také na trans-nenasycené mastné kyseliny, které na nás číhají v takzvaných částečně ztužených rostlinných olejích.

 

3. Pečivo jen s vlákninou

Omezte konzumaci bílého pečiva a nahraďte ho tmavým, celozrnným. To obsahuje vyšší množství vlákniny, tedy složky, která není vstřebatelná střevem a při své cestě napomáhá také vylučování cholesterolu z organismu. Vlákninu rovněž nalezneme v již zmíněném ovoci a zelenině.

4. Bílé maso

Při výběru masa dejte přednost tomu kuřecímu, rybímu nebo králičímu namísto masa červeného, které obsahuje více tuku, a tedy i obávaného cholesterolu. Obecně se snažte snížit příjem tuku v konzumovaných potravinách nákupem nízkotučných výrobků.

Pamatujte si!

Pokud držíte nízkocholesterolovou dietu, měla by pro vás platit stejná doporučení, jaká náleží k racionálnímu stravování:

  • Jezte menší porce víckrát denně.
  • Dodržujte pitný režim.
  • Vsaďte na pestrost připravovaných jídel.
  • Nezapomínejte na dostatek pohybu.

(veri)

Zdroj: http://cholesterol.about.com/cs/controlwithdiet/a/goodfood.htm

Líbí se vám článek?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: