#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vývoj dítěte – první tři měsíce života

Medicína 28.5.2007

Od 28. dne do jednoho roku života se děti nazývají kojenci.

novorozenec, dítě, mimino, inkubátor,porodnice
novorozenec, dítě, mimino, inkubátor,porodnice

Kojenci

Od 28. dne do jednoho roku života se děti nazývají kojenci.

Tělesný vývoj

Během kojeneckého období dochází k enormnímu růstu. Donošené dítě zdvojnásobí svoji porodní váhu v pěti měsících a ztrojnásobí ji v jednom roce. Během prvního roku vyroste kojenec asi o 25–30 cm. Kolem 3. měsíce se uzavírá malá fontanela (velká až v 9.-12. měsíci).

#IMG#

Pohybový vývoj

Dítě ležící na zádech často zaujímá tzv. polohu „šermíře“ (tj.hlava je otočena na stejnou stranu, na kterou jsou nataženy končetiny). Jestliže 4-8týdenní dítě je taženo za ručičky z lehu na zádech do sedu, hlava se opožďuje, a když se dítě dostane do pozice vsedě, nedokáže hlavu udržet. Ve 12. týdnu věku je již určitý stupeň kontroly hlavy možný, ale hlava se ještě kymácí. Kolem 2. týdne věku dítě ležící na zádech již sleduje věci kolem sebe. Kolem prvního měsíce je již některé dítě schopno uchopit hračku, po 2. měsíci bývá již úchop aktivní, neboť se zdokonalila koordinace mezi očima a rukou. Kolem 3. měsíce již dítě o hračku samo usiluje a dokáže ji v ručičce i chvíli podržet. V prvním měsíci kojenec vyluzuje pouze několik zvuků, ve druhém může produkovat určité samohlásky a ve třetím už jsou zvuky projevem radosti a kontaktu.

Společenský vývoj

Dítě velmi záhy dovede rozlišovat předměty a osoby. Již kolem 2.-6. týdne dovede dát najevo, že je mu příjemnější být s maminkou nežli s někým cizím. V období 3.-5. týdne se začne objevovat smích jako projev spokojenosti. Jestliže se smích neobjeví do konce 3. měsíce, je nutné uvažovat o možné odchylce ve vývoji nebo se může jednat o špatnou kvalitu péče o dítě. V prvních týdnech života se dítě učí poznávat své potřeby a dávat je najevo svému okolí. Matka se zase učí na tyto potřeby reagovat. Její reakce by měla být co nejrychlejší, nejpřesnější, a především láskyplná. To vše je velmi důležité pro správný duševní vývoj dítěte.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#