#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Výživa nastávajících matek (1. díl - Vápník)

Medicína 28.5.2007

Tělo těhotné a kojící matky klade zvýšené nároky na příjem živin a prvků. Vyvíjející se plod spotřebuje při tvorbě svých kostí velké množství vápníku.

Těhotenství,pár,mateřství,
Těhotenství,pár,mateřství,

Při nedostatku vápníku ve složení jídelníčku matky dochází neustálému pohybu vápníku z kostí do krve a zpět. Následkem může být vznik osteoporózy u matky a tvorba řidšího skeletu a odvápněných zubů u plodu.

#IMG#

Vápník hraje důležitou funkci nejen při tvorbě kostní a zubní tkáně, ale je potřebný i při srážení krve, činnosti nervové soustavy a svalstva. V těle je hladina tohoto prvku regulována hormony příštítných tělísek, štítné žlázy a vitaminem D. V těle se vápník vstřebává hlavně v dvanáctníku. Jeho vstřebávání je řízeno aktuální potřebou.

Pozor na kávu

Vápník se vylučuje kůží, trávicím traktem, ledvinami a mléčnou žlázou (kojením). Je známo, že pití kávy zvyšuje vylučování vápníku ledvinami i trávicím traktem. Je to jeden z důvodů, proč je vhodné kávu v těhotenství omezit či raději vynechat.

V současné době je nedostatečný příjem vápníku problémem vyspělých i rozvojových zemí. Bylo zjištěno, že člověk v době kamenné přijímal 3-5krát více vápníku v porovnání se člověkem naší doby. Dnes přijímáme pouze asi 60 % doporučené denní dávky vápníku. Tento fakt je často dáván do souvislosti s výskytem nádorů prsu, tlustého střeva, osteoporózy a vysokého krevního tlaku.

Působení vápníku

Jak již bylo zmíněno, přísun vápníku do plodu v období jeho nitroděložního života je důležitým faktorem růstu. Bylo zjištěno, že příjem vápníku v potravních doplňcích působí preventivně proti předčasnému porodu, a tím zvyšuje porodní hmotnost a zralost novorozence. Dalším pozitivem je zmírnění těhotenských křečí nohou, které mnohým ženám toto období dosti ztrpčují. Vápník působí preventivně i proti vzniku vysokého krevního tlaku v těhotenství.

Optimální příjem

Doporučená denní dávka vápníku je pro těhotné ženy 1 500 mg a pro ženy kojící 2 000 mg, jeho zdrojem je hlavně mléko a mléčné produkty, minerální vody, ryby, ořechy, meruňky, zelenina a jiné.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#