#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Výživa nastávajících matek (Bílkoviny)

Medicína 28.5.2007

Bílkoviny jsou hlavní stavební složkou svalů a podpůrných tělesných orgánů. Jejich příjem je důležitý také pro jejich obsah tzv. esenciálních aminokyselin, které si lidské tělo nedovede vytvořit. Bílkoviny nebo jejich metabolity tvoří v organismu důležité funkce. Jsou součástí enzymů, hormonů, transportních složek. V imunitním systému tvoří protilátky.

maso, jídlo
maso, jídlo
#IMG#

Proces trávení

Bílkoviny přijaté potravou jsou v žaludku natráveny a rozštěpeny pomocí enzymů a kyseliny chlorovodíkové. Dále se štěpí v tenkém střevě vlivem pankreatických enzymů na jednotlivé aminokyseliny, které jsou odsud transportovány do jater. V případě jejich nadbytku se bílkoviny rozštěpí až na močovinu, která je v moči vyloučena z těla ven.

V těhotenství je dostatečný příjem bílkovin nezbytný pro zajištění růstu a vývoje plodu, pro vývoj placenty, dělohy a prsů. Při nedostatku tuků a cukrů jsou také vydatným zdrojem energie. Z jednoho gramu bílkovin dostane tělo energii 16,7 kJ.

Nedostatek bílkoviny způsobuje

Při nedostatečném příjmu bílkovin v potravě dochází ke zpomalení růstu, narušení enzymových a hormonálních pochodů, k chudokrevnosti, poruchám tělesného a duševního vývoje, snížení obranyschopnosti organismu, zhoršení hojení ran. V pozdním stadiu dochází také ke vzniku otoků těla.

Při nedostatku bílkovin během těhotenství dochází k otokům matky, nižší hmotnosti placenty a dítěte. Při nadměrném příjmu bílkovin a sacharidů dochází k nadměrné hmotnosti matky spojené se zvýšeným rizikem onemocnění srdce a cév. Nadměrnou tvorbou močoviny jsou pak zatěžována játra, jejím vylučováním ledviny.

Jaké bílkoviny jíst v těhotenství

Mezi nejvhodnější bílkoviny s nejvyšší biologickou hodnotou patří živočišné bílkoviny, které jsou obsaženy zejména v mase, mléce, vejcích a mléčných výrobcích. Bílkoviny by měly v potravě tvořit 10-15 % celkového energetického příjmu.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#