#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Výživa nastávajících matek (Ovoce a zelenina)

Medicína 28.5.2007

Pro svůj vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny je příjem ovoce a zeleniny v těhotenství naprosto nezbytný. Ovoce i zeleninu je nejvhodnější konzumovat čerstvé. Při většině úprav totiž dochází k ochuzení se o vitamíny. Pro vyšší obsah cukru je lepší konzumovat kompoty, marmelády a džemy v těhotenství jen omezeně.

jídlo, zelenina, paprika, rajské jablko
jídlo, zelenina, paprika, rajské jablko
#IMG#

Doporučená dávka

Vzhledem k tomu, že zelenina má velmi nízký energetický obsah, lze ji jíst téměř neomezeně. Keller et al. doporučují jíst listovou zeleninu 1-2krát denně, jinou zeleninu 1 až vícekrát denně, citrusové plody 1-2krát denně , jiné ovoce jednou nebo vícekrát denně.

Bílý vs. celozrnný

Z pečiva je pro ženu v těhotenství nejvhodnější konzumovat netučné celozrnné pečivo. Vhodné jsou vločky, rýže natural, pečivo z tmavé mouky. Celozrné pečivo je přínosným zdrojem vitamínů skupiny B. Obiloviny jsou rovněž významným zdrojem bílkovin. Keller et al. doporučuje konzumovat obiloviny 4-5krát denně. Naopak je třeba se vyhnout koláčům sladkému bílému pečivu, sušenkám a dortům.

Z příloh jsou pro svůj obsah polysacharidů a vitamínu C vhodné zejména brambory. Nejméně vhodnou přílohou jsou knedlíky.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#