#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Výživa nastávajících matek (Tuky)

Medicína 28.5.2007

Tuky neboli lipidy jsou důležitou součástí potravy. V těle slouží nejen jako důležitý zásobní zdroj energie, ale jsou významné také pro svůj obsah důležitých mastných kyselin a vitaminů rozpustných v tucích. Tuky mají také velký význam jako tepelná izolace. Jsou také součástí nervových vláken, a tak se podílí na přenosu nervových vzruchů.

Ryby, jód, cibule, pánev, vaření výživa
Ryby, jód, cibule, pánev, vaření výživa

Tuky přijaté v potravě jsou emulgovány ve střevě žlučovými kyselinami a následně štěpeny enzymy. Produkty štěpení jsou pak resorbovány v tenkém střevě.

#IMG#

Mastné kyseliny

Velký význam v období těhotenství mají mastné kyseliny pro výstavbu nervových struktur plodu, jeho růst a správný vývoj a také po dobu kojení dítěte. U těhotných žen se každý den ukládají v zárodečné a děložní tkáni asi 2,2 g esenciálních (nezbytných) mastných kyselin. Výsledky studií ukázaly, že těhotenství žen, které během gravidity užívaly rybí olej, bylo delší a porodní hmotnost dětí byla vyšší v porovnání s ostatními ženami.

Také pro tvorbu a kvalitu mateřského mléka je důležitá správná výživa matky. Strava kojící matky by měla denně obsahovat asi 2 lžíce rostlinného oleje a 2-3krát týdně mořské ryby.

Nedostatek způsobuje

Při nedostatečném příjmu esenciálních mastných kyselin v potravě dochází ke snížení tělesné výkonnosti, snížení obranyschopnosti organismu, k předčasným porodům a nižší porodní váze novorozence. Nadměrný příjem tuků způsobuje obezitu, zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a rizika onemocnění srdce a cév.

Doporučený denní příjem tuků v potravě je 25-30 %. Hlavním zdrojem by měly být rostlinné oleje, obilná a listová zelenina, drůbeží a rybí maso.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#