#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Výživa ženy před otěhotněním (2. díl)

Medicína 28.5.2007

Nedostatek důležitých živin výrazně zvyšuje riziko vzniku významných vrozených malformací (rozštěp rtu, patra, vznik špatného tvaru hrudníku, srdeční vady, defekty močového ústrojí, zkrácení končetin, vrozený hydrocefalus, stenóza pyloru).

Žena,těhotenství,břicho,dvojčata
Žena,těhotenství,břicho,dvojčata
#IMG#

Důležité složky

K nejdůležitějším složkám v potravě ženy chystající se otěhotnět vedle dostatku základních živin patří v období před otěhotněním kyselina listová, esenciální mastné kyseliny, železo, vápník a hořčík. O kyselině listové bylo již napsáno v prvním díle.

Nenasycené mastné kyseliny

Nenasycené mastné kyseliny jsou důležitou součástí každé buňky. Proto jsou pro lidské tělo nezbytné neboli esenciální. Dostatečný příjem těchto látek v období před otěhotněním zajišťuje plodu správný vývoj neurovizuálních funkcí. Tyto mastné kyseliny jsou potřeba také jako prevence předčasného porodu, těhotenské preeklampsie a nízké porodní hmotnosti. Zdůrazňován je v tomto období zejména příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Doporučená denní dávka dokosahexaenové kyseliny je 300 mg. Hlavním zdrojem jsou mořské ryby, lněné semínko a vlašské ořechy.

Železo

Velké množství žen naší populace přijímá ve své stravě nedostatečné množství železa. V České republice je 10 % žen anemických a až 38 % žen trpí latentním nedostatkem železa. Bylo zjištěno, že u těhotných žen je nedostatek železa spojen s až dvojnásobně vyšším rizikem předčasného porodu a až s trojnásobně vyšším rizikem potratu a nízké porodní váhy novorozence. V rámci prevence se ženám doporučuje v období před otěhotněním denní dávka železa 60-120 mg.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#