Zákaz kouření v restauracích chrání teenagery

Mladí lidé žijící ve městech, kde platí zákaz kouření v restauracích, mají menší pravděpodobnost, že se stanou kuřáky. Vyplývá to ze studie amerických vědců z Massachusetts z roku 2009.

Mnoho lékařských studií se snažilo zjistit, jaké důvody vedou dospívající k tomu, že si zapálí svou první cigaretu. Méně vědců se ale zamýšlelo nad tím, co vede děti a teenagery k tomu, že začnou kouřit pravidelně nebo vykouří více než 100 cigaret. Tento přechod od experimentování k pravidelnému užívání by si ale zasloužil mnohem větší pozornost. Znalost příčin, které k němu vedou, by umožnila přizpůsobit prevenci i léčbu tabákové závislosti.

Nekuřácké restaurace nesvádějí k neřesti
Nekuřácké restaurace nesvádějí k neřesti

Do studie amerických vědců ve státě Massachusetts bylo zařazeno 3 834 teenagerů ve věku od dvanácti do sedmnácti let. Většina respondentů byla vyslechnuta i o dva a o čtyři roky později. Vyhodnocením získaných dat dospěli lékaři k zajímavým závěrům.

Každý desátý kuřákem

Z téměř deseti procent účastníků studie se během této doby stali kuřáci. Největší pravděpodobnost, že začnou kouřit, měli mladí lidé žijící ve městech, kde bylo v restauracích a barech kouření nejméně omezeno a regulováno. Ve zdejších restauracích neplatily žádné nebo minimální zákazy, případně bylo kouření povoleno v prostorech, které přímo sousedily s nekuřáckými prostory.

Ve městech s mírným omezením, kde je kouření omezeno jen na určité uzavřené nebo větrané místnosti, bylo riziko, že se z prvního experimentu s cigaretou stane návyk, o něco vyšší. Nejbezpečnější před cigaretou ale byla mládež v místech, kde bylo kouření v barech a restauracích zcela zakázáno.

 

Přísnost místních předpisů omezujících kouření se nijak neodrazila v tom, jak často si dospívající poprvé zapálili. Regulace kouření v barech a restaurací byla ale klíčová pro to, jak často přešli mladí lidé od experimentu k pravidelnému kouření.

Šance na generaci nekuřáků?

Zákazy kouření na veřejných místech mohou podle lékařů snížit intenzitu, se kterou jsou mladí lidé vystaveni kouři na veřejných místech. Také ale mohou významně ovlivnit to, zda dospívající vnímají kouření pozitivně, či negativně.

Tyto výsledky ale nahrávají myšlence, že zavedení „nekuřáckého zákona“ v restauracích a barech je tou nejúčinnější možností, jak nevychovat z mladých lidí další generaci kuřáků.

(hak)

Zdroj: Youths In Towns With Smoke-free Restaurant Laws Appear Less Likely To Become Smokers, Arch Pediatr Adolesc Med. 2008; 162 [5]: 477–483.

Líbí se vám článek?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: