#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zamyšlení nad smyslem erekce

Sexuálně 18.1.2010

V některých případech je erekce - či spíše křečovitá snaha o její dosažení a udržení - spíše komplikujícím faktorem milování. Napadlo Vás někdy zamyslet se nad tím, jaký má vlastně z hlediska vývoje erekce smysl?

Muž,žena,láska,smutek,pár
Muž,žena,láska,smutek,pár

V souvislosti s objevem nových účinných léků na erektilní potíže se v devadesátých letech minulého století začala pozornost badatelů stále více zaměřovat na problematiku erekce, jejího výskytu v populaci, prožívání této dysfunkce muži a jejich partnerkami apod. Je to logické – kromě toho, že se jedná skutečně o vážný a především u starších nebo somaticky nemocných mužů i velmi rozšířený problém, který může i velmi radikálním způsobem snížit kvalitu života a způsobit postiženým mužům i řadu problémů psychického charakteru, je to rovněž oblast, kde byly farmaceutické firmy investovat nemalé finanční prostředky do výzkumu i vzdělávání lékařů. To vůbec nemyslím jako kritiku, naopak, já sám bych byl rád, kdyby firmy projevily podobný zájem i v jiných oblastech – například v problematice předčasné ejakulace, ženských sexuálních dysfunkcí atd. Doufám, že k tomu dojde taky, a to ve chvíli, kdy se podaří vyvinout účinnou farmakoterapii i na tyto poruchy.

Vývoj v posledních letech však měl jeden vedlejší účinek, který já sám jako psycholog nepovažuji za příliš šťastný. Je to jakási falocentrizace sexuologie (bylo by zajímavé spočítat množství článků o problematice erektilních poruch v odborném tisku před a po uvedení Viagry na trh), jednoznačné zdůrazňování důležitosti erekce, soustředění zdravotnické osvěty na problematiku erektilní dysfunkce a současně i jednoznačné zdůrazňování somatické komponenty problémů, somatické etiologie a logicky pak i z této somatizace plynoucí jednoznačné zdůrazňování farmakoterapie uvedených poruch. #IMG#

Pro mne jako pro psychologa je však sex podstatně víc než jenom penis v pochvě. Na základě mnohaleté klinické praxe jsem přesvědčen o tom, že v některých případech lze považovat soulož za málo vhodný způsob párového styku a erekce - či spíše křečovitá snaha o její dosažení a udržení - je spíše komplikujícím faktorem milování. Jsem přesvědčen, že mnoho lidí by mělo podstatně šťastnější pohlavní život pokud by neměli ze sdělovacích prostředků a ze sdělení odborníků pocit, že jediný správný způsob sexuálního styku je genitální soulož. Proto mě napadá kacířská myšlenka, zda má erekce penisu vůbec nějaký smysl, zda zmíněná falocentrizace posledních let místo pomoci postiženým spíše nesnižuje kvalitu života pacientů a jejich partnerek. Pokusím se na tuto otázku odpovědět ve formě následujících tezí a antitezí, tedy úvah o tom, jaké komplikace a na druhou stranu i jaká potěšení jsou s erekcí spojená.

  • Teze 1: Erekce po 35. roce života nemá z hlediska evoluce smysl, protože v době, kdy se vyvinul v druh Homo sapiens sapiens, vzhledem ke krátkému věku dožití by muž velmi pravděpodobně nedovedl své potomky do věku pohlavní zralosti a reprodukce, tedy nebylo účelné aby se ještě v tomto věku rozmnožoval.

    Antiteze: Od vynálezu hormonální antikoncepce převládá u lidí jednoznačně rekreační funkce sexu nad funkcí prokreační. Víme, že pouze 5% ze 100 miliónů styků, které se denně ve světě odehrají, je za účelem oplodnění, při zbylých 95% milování je možnost oplodnění spíše nepříjemnou komplikací. Není jistě náhodou, že člověk má v poměru k tělu ze všech živočichů největší nejenom mozek, ale i penis, resp. membrum. To je signálem, že u našeho druhu není genitál určen pouze k plození – varlata (z hlediska reproduktivního nejdůležitější mužský orgán) přitom tvoří pouze šest promile objemu těla, tedy podstatně méně než například u šimpanzů.

  • Teze 2: Většina žen (například u českých žen dle našich výzkumů téměř tři čtvrtiny) dosahuje orgasmu především klitoridálním nebo kombinovaným drážděním, pouze asi každá desátá potřebuje k uspokojení penis v pochvě.

    Antiteze: Podle výzkumů motivace k sexuálnímu styku je na rozdíl od mužů pro ženy nejdůležitějším motivem pro milování intimita, láska, vzájemnost, pouze pro 3% z nich je hlavní motivací k sexu orgasmus (ten zase jednoznačně převládá jako důvod ke styku u mužů). Přitom ale platí, že i pro ty, které jsou vzrušivé výhradně klitoridálně (a těch je skutečně minimálně 30-40 %), je erekce u muže důkazem jeho touhy a jejich vlastní sexuální atraktivity. Poruchy ztopoření u muže vedou často i ke znejištění jeho partnerky. Mnoho žen proto uvítá genito-genitální kontakt i když je vlastně nevzrušuje, a to před nebo po dosažení orgasmu klitoridálním drážděním.

  • Teze 3: Soulož je z hlediska zdraví velmi riziková a nebezpečná aktivita: denně se při ní ve světě nakazí pohlavně přenosnými chorobami včetně HIV/AIDS až 350 tisíc lidí.

    Antiteze: Stačí použít ochranu. Kondom snižuje riziko infekce až 25x, takže ti, kteří se chovají zodpovědně, se nemusí příliš obávat ani soulože.

  • Teze 4: Soulož je nebezpečná i z hlediska kardiovaskulárních chorob: až k 1% infarktů dojde během ní.

    Antiteze: Naprostá většina (70 – 90%) těchto infarktů při souloži se odehraje při mimomanželském styku, kdy má muž potřebu se před novou partnerkou předvést, podat výkon. Manželský sex je z tohoto hlediska poměrně bezpečnou aktivitou, s vlastní manželkou se muži většinou tolik nesnaží, aby je to ohrozilo na zdraví. Alespoň kardiaci by se tedy měli snažit zachovat partnerskou věrnost.

  • Teze 5: V době asistované reprodukce není erekce potřebná ani ke transportu spermií k vajíčku. Navíc je umělé oplodnění efektivnější než oplodnění přirozenou cestou: zatímco jeho úspěšnost při jednom cyklu je až 35%, v přírodě je pravděpodobnost oplodnění o deset procent nižší.

    Antiteze: Při umělém oplodnění si však člověk užije méně potěšení a přirozená cesta je navíc většinou i levnější.

  • Teze 6: Společenský požadavek sexuální výkonnosti vede u mužů s erektilní dysfunkcí k závažným poruchám duševního zdraví - k úzkosti, depresi, ke ztrátě sebevědomí, ale i k narušení partnerských vztahů.

    Antiteze: Sexuální výkonnost není jen požadavkem společenským, ale je i signálem dobrého tělesného a duševního zdraví. Porucha erekce bývá často prvním příznakem závažnějšího onemocnění – deprese, diabetu, ischemické choroby.

  • I když jsem dosud hledal spíše nevýhody a komplikace spojené se sexem a s erekcí, svou úvahu chci skončit spíše optimisticky. I když je jasné, že partnerské milování není vždy zdrojem pouze potěšení, ale nejednou i příčinou frustrací, úzkostí a nejistot, přeci jen může být někdy a alespoň pro někoho příjemnější a uspokojivější než například masturbace.

    A na závěr jedna falocentrická statistika: muž, který začne sexuálně žít v 16 letech, vykoná při sto stycích ročně a při pohlavní aktivitě zachovalé řekněme do věku 70 let celkem 5400 souloží. I díky novým lékům je dnes už pravděpodobnější, že je vykoná ke spokojenosti své i ke spokojenosti své partnerky.

    Souhrn

    Autor se zamýšlí nad vývojem v oblasti diagnostiky a terapie erektilních dysfunkcí. Přináší několik argumentů proti falocentrizaci sexu (tedy argumentů prokazujících malý nebo přímo komlikující vliv erekce na lidské milování) a současně i antiteze těchto argumentů, tedy zjištění, které prokazují alespoň občasné výhody zachovalé erektilní funkce.

    (wei)

Doporučujeme

Čtěte více

Základní přehled o nemoci vám poskytnou dotazníky, kalkulačky a testy

Každý z nás to už někdy jistě zažil: Objevila se nám na těle vyrážka a my netušíme,...

Zaklínadlo zvané well-being

Není to nový druh fitness, jak by se na první pohled možná mohlo zdát. Jde o...

Zákrok na genitáliích už nemusí být noční můrou

Lékařské i estetické zákroky na pohlavních orgánech mohou být velmi nepříjemné...

Zákroky bez bolesti − kdy pomůže znecitlivující krém?

Čeká vás nepříjemný zákrok, bojíte se injekcí nebo jen plánujete tetování a...

Založením stomie začíná nový život. Co vás čeká po operaci a kde hledat pomoc?

Stomie dokáže ulevit od zdravotních obtíží, někdy dokonce zachránit život. Přináší...

Záludná rakovina ledvin: lze ji odhalit včas?

Diagnóza rakoviny ledvin je pro pacienta vždy nepříjemná a nezáleží v ten okamžik...

Zamčením „dveří“ do lymfatického systému se přestane šířit rakovina

Díky odhalení nového mechanismu lze nyní kontrolovat přestup buněk a tekutin...

Zamilovaný partner je spokojený partner I.

Většina vztahů vzniká prvotním velkým zamilováním. Jak si asi většina z nás,...

Zamilovaný partner je spokojený partner II.

Člověk, který má vysoké „novelty-seeking“ i v rámci vztahů, může mít pocit,...

Zamilovat se s eReSkou? Proč ne?

Jestli jste sami a toužíte po vztahu, a přitom se potýkáte s roztroušenou sklerózou,...

Zanedbaná prevence: Bolesti páteře si s rakovinou prostaty nespojoval, do roka jí podlehl

Prostata je orgán, který není pro život muže nijak zásadní. Naprosto zásadní...

Zanedbaná prevence: Navzdory bušení srdce se vyhýbala lékařům, teď je na jejich pomoc odkázána

V dalším díle seriálu Zanedbaná prevence založeném na reálných pacientských...

Zanedbaná prevence: Nebral léky na vysoký tlak, zemřel náhle ještě před čtyřicítkou

„Léčím se jenom s tlakem.“ Také patříte k lidem, kteří někdy pronesli tuto větu?...

Zánět dutin skončil akutním chirurgickým výkonem

Rýma, ucpaný nos, huhňavost, poruchy čichu, bolesti hlavy zhoršující se v předklonu,...

Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát

Velikonoce jsou svátky plné zajímavých tradic, ale také dobou, kdy si více dopřáváme,...

Zánět močových cest trápí častěji ženy. Jak mu předcházet?

Zánět močových cest je potíž, která trápí mnohem častěji ženy než muže. Jde...

Zánět mozkových blan - všimněte si včas příznaků!

Zánět mozkových blan (meningitida) se typicky se projevuje horečkou, bolestí...

Zánět okostice – častá potíž nejen běžců

Při nadměrném fyzickém přetěžování organismu může dojít ke značně bolestivému...

Zánět pochvy po ozařování: obtěžující, ale léčitelný

K vedlejším účinkům při léčbě onkologických onemocnění ozařováním patří gynekologické...

Zánět průdušek může vyvolat kouření i znečistěné ovzduší

Zánět průdušek (bronchitida) je nejčastěji způsobený infekcí a obvykle se objevuje...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#