#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Závažnost obstrukční spánkové apnoe u dětí souvisí s neutrofilním zánětem dýchacích cest

Dýchat.cz 28.3.2008

U dětí s obstrukční spánkovou apnoí (OSA) probíhá v dýchacích cestách zánět charakteristický zmnožením neutrofilních granulocytů. Přitom míra tohoto neutrolily mediovaného zánětu úzce souvisí se závažností OSA. Vyplývá to z výzkumu čínských vědců, jehož výsledky byly publikovány v odborném časopise Thorax.

transfuze, krev, dárce, zdravotníctvi,zkumavka
transfuze, krev, dárce, zdravotníctvi,zkumavka

Doktor Albert M. Li a jeho kolegové z univerzity v Hongkongu zkoumali specifika zánětu dýchacích cest u 73 dětí ve věku od 6 do 18 let s podezřením na OSA. Při vstupu do studie byl s dětmi vyplněn dotazník cílený na symptomy OSA a děti pak byly podrobeny kompletní lékařské prohlídce, polysomnografickému a spirometrickému vyšetření a testu indukce sputa. Průměrná hodnota BMI u všech 52 chlapců a 21 děvčat dosáhla 24, mezní hodnoty byly 17 a 27. Testy plicních funkcí i fyzikální vyšetření byly zcela v normálu, nejčastějšími symptomy bylo habituální chrápání, dýchání ústy a spaní na břiše.

U 43 dětí (59 %) se podařilo indukovat tvorbu sputa. Z nich 14 dětí plně vyhovělo kritériím pro diagnózu OSA. Procentuální podíl neutrofilních granulocytů ve sputu byl výrazně vyšší u dětí s diagnózou OSA (18,5 oproti 4,0), u kterých bylo ve sputu samozřejmě i méně makrofágů (76,0 oproti 84,0) a eozinofilů (0,4 proti 2,0). Při mnohotné regresní analýze zbyly jako významné prediktory tíže OSA jen procentuální hodnoty neutrofilních granulocytů ve sputu (odds ratio 1,10) a saturace kyslíkem (odds ratio 0,85).

Hongkongští vědci závěrem své práce píší, že jejich výsledky poukazují na patofyziologický podklad OSA, ale přiznávají, že je potřeba dalšího výzkumu pro odkrytí hlubinných buněčných interakcí.

Thorax 2007;62:75-79.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#