#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Závislost – prevence

Medicína 28.5.2007

Problémy způsobené alkoholem a jinými návykovými látkami jsou v naší společnosti bohužel velmi časté

alkohol
alkohol

Prevence závislosti

Problémy způsobené alkoholem a jinými návykovými látkami jsou v naší společnosti bohužel velmi časté.

Závislost je jedním z mnoha problémů, které alkohol a jiné návykové látky působí. K dalším patří četná interní, neurologická a jiná onemocnění, úrazy, dopravní nehody, trestná činnost pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Nesmíme zapomenout ani na vyšší nemocnost u dětí a dalších členů rodiny, kde někdo alkohol nebo drogy zneužívá, atd.

#IMG#

Jaká je prevence vzniku závislosti?

Začít bychom měli tam, kde vzniká většina problémů, které později mohou vést ke vzniku závislosti na alkoholu či drogách, a to v rodině. Důležité je již od raného dětství získat a neztratit důvěru dítěte a naučit se mu naslouchat. Každý problém se tak dá vyřešit, má-li dítě ve své rodiče důvěru a svěří-li se jim. Nebojte se se svým dítětem hovořit o návykových látkách, alkoholu a riziku, které přináší.

Dobře informované děti snáze odolají nástrahám, které je ve světě dospívajících čekají. Vhodné jsou pořady, v nichž se dítě může přesvědčit o škodlivosti drog na vlastní oči. Předcházejte nudění u svého dítěte. Je dokázáno, že děti, které mají dobře využitý svůj volný čas, mají menší riziko, že podlehnou závislosti na drogách či alkoholu. Pomůžete tím zároveň svému dítěti bránit se nevhodné společnosti.

Snažte se vytvořit ve své rodině zdravé rodinné prostředí. Jedná se o pro dítě předvídatelné prostředí, ve kterém věci mají svůj řád. V takovém prostředí se chodí v určitou dobu spát, někdo pamatuje na jeho narozeniny, třídní schůzky atd. Zejména nejstarší sourozenci bývají v některých rodinách předčasně vháněni do role dospělého, což přesahuje jejich síly a možnosti. To nemusí zůstat bez následků. Proto je vhodné orientovat dítě spíše na záležitosti, které přísluší jeho věku, dát mu prostor pro spontánnost a hru.

Rodiče a alkohol

Bohužel relativně častým problémem u dětí ohrožených závislostí je závislost jejich vlastních rodičů na drogách či alkoholu. Na druhé straně, léčba rodiče, jestliže je úspěšná, mívá na dítě velmi pozitivní vliv. Budete-li svému dítěti kladným příkladem, přijme tak přirozeně hodnoty, které mu usnadní návykové látky odmítat. Posilujte sebevědomí svého dítěte.

Prevence na úrovni širší společnosti zahrnuje působení rodiny, školy, zdravotnických služeb, organizací zabývajících se mimoškolními aktivitami. Ve vyspělých zemích tvoří lékařské společnosti jako důležitá součást „zdravotní lobby“ účinnou protiváhu úzkým zájmům producentů tabákových výrobků a alkoholických nápojů. Podle japonských odhadů stojí jeden jen, který získá stát na daních za alkohol, tři jeny škod, které alkohol způsobí. Ve vztahu ke kouření jsou ztráty ještě výraznější.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila naprostý zákaz veškeré reklamy na tabákové výrobky. Experti WHO také doporučují ve vztahu k alkoholu energickou daňovou politiku a snižování dostupnosti alkoholu.

Závěr

Velký význam má také prevence řízení motorových vozidel pod vlivem alkoholu. Schopnost řídit bezpečně motorové vozidlo prokazatelně zhoršuje už nízká množství alkoholu, odpovídající 8 g alkoholu ( tedy zhruba čtvrt litru 12° piva nebo 100 ml révového vína). Závěrem lze shrnout, že prevence by měla být záležitostí komplexní. Jen tak má šanci na úspěch.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#