#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zbytnění prostaty

Ordinace 30.7.2008

Co bychom měli vědět o zbytnění prostaty? Dokud nám prostata nepůsobí obtíže, nevěnujeme jí většinou mnoho pozornosti. Jedním z důvodů, proč se o ni začínáme s přibývajícím věkem zajímat, může být právě její tzv. zbytnění. Co to vlastně prostata je? Kde je uložena a k čemu slouží?

Nordic walking,muž,senior,chůze,sport
Nordic walking,muž,senior,chůze,sport

Nemoc starších mužů

Dokud nám prostata nepůsobí obtíže, nevěnujeme jí většinou mnoho pozornosti. Jedním z důvodů, proč se o ni začínáme s přibývajícím věkem zajímat, může být právě její tzv. zbytnění. Co to vlastně prostata je? Kde je uložena a k čemu slouží?

#IMG#

Prostata neboli předstojná žláza se vyskytuje pouze u mužů. Je uložena pod močovým měchýřem. Prostatou prochází močová trubice, kterou vytéká moč z močového měchýře. Je tvořena buňkami hladkých svalů a žlázovou tkání. Kryt tvoří pevné vazivové pouzdro. Žlázy umístěné v prostatě vytvářejí bělavou tekutinu, která tvoří část ejakulátu.

Jak se prostata zvětšuje

Prostata prodělává během života muže mnoho změn. Při narození je velká jen jako hrášek. Ke zvětšení dochází teprve v pubertě, kdy dorůstá do velikosti jedlého kaštanu. Do poloviny páté dekády života se velikost prostaty výrazně nemění, pak se ale u většiny mužů začne opět zvětšovat.

Jak se zbytnění prostaty projevuje

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby. Příznaky se pro názornost dělí na tzv. obstruktivní a iritační. K obstruktivním příznakům patří namáhavé močení, slabý nebo přerušovaný proud moči a pocit, že se měchýř nevyprázdnil zcela. K iritačním příznakům patří častější močení, naléhavá potřeba močit a bolest nebo dráždění při močení.

Pokud je již onemocnění pokročilé, může docházet až k zástavě močení k paradoxní inkontinenci. Přeplněný močový měchýř nemůžete normálně vyprázdnit. Močová trubice je přiškrcena zbytnělou prostatou. Z přeplněného měchýře plynule odkapává moč protlačována rozepjatým měchýřem. Přestože je měchýř plný, odejde vždy jen malé množství moče, a to nezávisle na naší vůli. Tento stav je velmi pokročilým stádiem nemoci a vyžaduje radikální léčbu.

Při posuzování závažnosti Vašich obtíží může posloužit jednoduchá stupnice sestavená Americkou urologickou společností - tzv. Index příznaků AUA (viz Co můžete sami).

Zbytnělá prostata se projevuje problémy při močení. Nutno však dodat, že závažnost příznaků není vždy závislá na velikosti prostaty. Podobně nepříjemné příznaky může způsobovat normální nebo dokonce malá prostata. Naopak zvětšená prostata může být spojena jen s minimálními problémy.

Je třeba znát první pomoc?

Onemocnění probíhá dlouhodobě, obtíže se pozvolna zhoršují, nebývá proto nutný akutní léčebný zásah. Jako u všech ostatních dlouhodobě probíhajících onemocnění je i zde na místě začít s léčbou včas. Pokud na sobě pozorujte obtíže s močením (viz Co můžete sami), neotálejte s návštěvou urologa. Čím dříve se s léčbou začne, tím větší je naděje na úspěch.

Návštěva u lékaře

Problémy s močením Vás přivedou nejčastěji k urologovi - lékaři specializujícímu se na onemocnění močové soustavy a mužským pohlavním ústrojím. Lékař Vás nejdříve vyslechne, zhodnotí závažnost obtíží a na základě nich pak zvolí další vhodná vyšetření.

Základním a nejjednodušším vyšetření prostaty je tzv. vyšetření per rectum. Prostata je dobře přístupná pohmatem přes konečník. Již toto základní a rychlé vyšetření vypoví mnoho o pravděpodobné příčině Vašich obtížích. Při vyšetření per rectum, zavádí lékař do konečníku prst v rukavici potřený znectlivujícím gelem. Pohmatem zjišťuje velikost prostaty, její tvar a povrch. Vyšetření je velmi krátké a nebolestivé.

Pro získání více informací o Vaší prostatě může lékař doplnit i další nenáročná vyšetření. Velikost i strukturu Vaší prostaty je možné dobře posoudit například pomocí ultrazvuku. Ultrazvuková sonda může být přiložena pouze břicho, nebo se zavadí do konečníku. Pro přesné posouzení struktury i povahy onemocnění prostaty je možné odebrat vzorek tenkou jehlou přes konečník - tzv. biopsie. Vzorek se vyšetří pod mikroskopem a umožní tak přesně určit důvod zbytnění nebo jiná onemocnění předstojné žlázy.

Poruchu vyměšování moče je možné změřit pomocí tzv. uroflowmetrie. Vyšetření je jednoduché a nebolestivé. Přístroj funguje na principu vodního mlýnku, který roztáčíte proudem své moče. Přístroj potom dokáže změřit maximální rychlost a průtok moče močovou trubicí. Vyšetření má význam jak pro diagnostiku, tak pro hodnocení úspěšnosti zavedené léčby.

Dalším důležitým vyšetřením je zjištění tzv. močového rezidua. Jedná se o vyšetření, které měří množství reziduální (zbytkové) moče, tj. množství, které zůstává v močovém měchýři i po vymočení. Množství reziduální moče v měchýři, které činí 100ml nebo více, ukazuje na to, že je třeba zvážit nutnost operace.

Pokud Vám zbytnělá prostata nezpůsobuje žádné nebo jen mírné obtíže (tj. do 7 dle indexu AUA), postačí lékařské kontroly jednou za rok. Zjistilo se, že se neléčená prostata až u 85 % mužů s mírnými poruchami močení nezhoršuje, což platí také pro 60 % mužů se středně závažnými příznaky. U některých pacientů se příznaky dokonce zlepšují.

Pokud se obtíže zhoršují, musí být vhodná léčba. K léčbě zbytnělé prostaty se využívá řada léků. Nejznámější skupinou jsou tzv. alfa-blokátory. Tyto léky působí na buňky hladké svaloviny a uvolňují tak sevření prostaty kolem močové trubice.

Pokud nevede podávání léků k žádoucímu zlepšení, obvykle je nutný chirurgický zákrok. Nejběžnějším postupem je transuretrální resekce prostaty (TURP), která spočívá v odstranění vnitřní části prostaty. Cílem je odstranění partií, které stlačují procházející močovou trubici a tím umožnit snadný odtok moče z močového měchýře. Výkon spočívá v zavedení tenkého nástroje do močové trubice. Pomocí nástroje se přebytečná tkáň prostaty jednoduše seškrabe.

Pokud je prostata příliš velká, je možné ji odstranit operativně. V tomto případě se provádí kožní řez v dolní polovině břicha. Prostata se vyloupne z pouzdra podobně jako dužina pomeranče ze slupky. Nežádoucím účinkem této operace může být tzv. retrográdní ejakulace, tj. ejakulace semene do močového měchýře namísto ven z močové trubice. I v tomto případě však existuje pomoc.

Co neovlivníte

Příznaky, které svědčí pro obstrukci (překážku) měchýře, jsou známkou potenciálně závažnějšího onemocnění, které může někdy - pokud není léčeno - vést k poškození močového měchýře nebo ledvin. To může ve vzácných případech skončit nutností provést akutní (neodkladnou) operaci.

Co můžete zjistit sami

Sami si můžete stanovit závažnost Vašeho onemocnění i nutnost návštěvy lékaře - urologa. Poslouží Vám k tomu jednoduchá a široce uznávaná stupnice vypracovaná Americkou urologickou společností. Její českou verzi naleznete na stránkách www.mojeprostata.cz.

Léčbu vyžadují závažné i střední příznaky, mírní příznaky jsou většinou pouze důvodem ke sledování.

Hrozí Vám zbytnění prostaty?

Do 40 let věku má zbytnělou prostatu pouze jedna desetina mužů. V 70 letech věku je již výskyt zbytnělé prostaty u 90 % mužů! Přibližně u poloviny se vyskytují nejméně středně těžké obtíže. Onemocnění se vyskytuje více v USA a v Evropě než v jiných zemích, a je častější u ženatých než u svobodných mužů.

Výskyt zbytnělé prostaty u někoho z příbuzných zvyšuje riziko, že se u Vás onemocnění objeví také. Toto zvýšení rizika je však pouze mírné. Zatím se nepodařilo prokázat další rizikové faktory.

Často kladené otázky:

Může se zbytnělá prostata projevit krvácením do moče?

Zvětšená prostata může být i zdrojem krvácení. Je však potřeba vyloučit přítomnost i jiných onemocní a nechat se pečlivě vyšetřen lékařem.

Dá se na toto onemocnění zemřít?

Zbytnělá prostata obtěžuje, na životě však přímo neohrožuje. Pokud je onemocnění zanedbané a významně omezuje odchod moče z močového měchýře, může přispět k postupnému poškozování ledvin. Při včasném záchytu a léčbě této nemoci Vám však tyto komplikace rozhodně nehrozí.

Dá se toto onemocnění vyléčit?

V léčbě zbytnělé prostaty se používají léky a urologické zákroky. Každá z metod má v léčbě své přesné místo i naději na úspěch. Samotné podávání léků může chorobu zpomalit i zastavit. Pokud však tento přístup nevede k vyléčení, rozhoduje se lékař zpravidla pro radikálnější zákrok. TURP nebo chirurgické odstranění celé prostaty (viz U lékaře).

Jsou účinnější léky nebo operace?

Oba přístupy mají v léčbě zbytnělé prostaty své nezastupitelné místo. Konečná volba závisí na rozhodnutí lékaře a Vašem souhlasu. K operaci se přistupuje zpravidla až tehdy, není-li podávání léků účinné.

Může toto onemocnění vyvolat rakovinu prostaty?

Souvislost mezi zbytněním prostaty a rakovinou prokázána nebyla. Každá nemoc postihuje jinou část prostaty. Obě nemoci se však mohou vyskytnout součastně.

Je operace vždy nevyhnutelná?

Operace je doporučována až při dlouhodobých, jiné léčbě vzdorujících, obtížích. Radikálním operačním zákrokem s odstraněním prostaty je léčena pouze menšina nemocných. Častějším výkonem je v dnešní době tzv. TURP, který přináší méně komplikací.

Může mít operace prostaty vliv na potenci?

Po rozsáhlých operacích prostaty může docházet k poruchám erekce. To se však týká spíše výkonů prováděných pro nádorové postižení předstojné žlázy. Po chirurgickém odstranění prostaty pro její zbytnění je tato komplikace spíše vzácná.

Je možné tomuto onemocnění nějak předcházet?

Spolehlivá prevence zabraňující zbytnění prostaty není dosud známa. Některé klinické studie naznačují například význam pravidelné masturbace, jejich výsledky však nejsou dosud definitivní.

Má na průběh nemoci vliv dieta?

Složení stravy toto onemocnění neovlivňuje. Nelze doporučit, co jíst a čemu se naopak vyhýbat. Ani celkové hubnutí nemá na zbytnělou prostatu vliv, prostata tukovou tkáň neobsahuje, odmítá proto hubnout spolu s námi.

Je toto onemocnění dědičné?

Určitý dědičný vliv je skutečně popisován, nezdá se však příliš významný.

Má zvětšená prostata vliv na sexuální funkce?

Zbytnění prostaty sexuální funkce nijak neovlivňuje. Pokud je onemocnění pokročilé může obtěžovat častým nucením k močení. Vliv na potenci může mít radikální operační odstranění zbytnělé prostaty. Tato komplikace je však spíše výjimečná.

(mar)

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#