Zdravější strava vede ke zlepšení plodnosti žen

Vyšší příjem nenasycených tuků, rostlinných bílkovin a polysacharidů s nízkým glykemickým indexem jsou obecně známé zásady zdravého stravování. Kromě kondice ale také zlepšují plodnost u žen s neplodností způsobenou poruchami ovulace.

"Přestože je k dispozici několik možností léčby neplodnosti, značné náklady a četnost výskytu nežádoucích účinků nutí hledat rizikové faktory, které jsou potenciálně ovlivnitelné," píše Jorge E. Chavarro, MD, z Fakulty veřejného zdraví Harvardské univerzity v Bostonu. Ten se svými kolegy provedl skupinovou studii na téma "plodnost a životní styl". "Již dříve jsme zjistili, že kontrola tělesné hmotnosti, zvýšení tělesné aktivity a dietní opatření, jako je vyšší příjem mastných kyselin, mléčných potravin, železa a multivitaminů, ovlivňují neplodnost z poruch ovulace," dodává.

A jak se stravujete vy?
A jak se stravujete vy?

(Ne)plodnost je v rukách každého – alespoň částečně

Ve studii byla sledována skupina 17 544 žen, které se během osmi let pokoušely otěhotnět nebo otěhotněly. Byla vypočítána jejich dietní skóre, přičemž se vycházelo z výše zmíněných faktorů a jejich vztahu k neplodnosti. Vysoká konzumace mononenasycených mastných kyselin má tedy vyšší skóre než transmastné kyseliny, rostlinné bílkoviny větší než živočišné atd. Toto dietní skóre spolu s dalšími faktory zdravého životního stylu bylo vztaženo k výskytu neplodnosti.

Sportem a stravou k plodnosti

Pětina žen s nejnižším dietním skóre měla oproti těm s nejvyšším dietním skóre v průměru o 34 % vyšší riziko neplodnosti. Podskupiny založené na věku a tělesné hmotnosti vykazovaly podobnou nepřímou úměru. Ženy, které měly pět nebo více faktorů zdravého životního stylu, jako správnou skladbu potravy, přiměřenou tělesnou hmotnost a dostatečnou fyzickou aktivitu, měly o 69 % nižší riziko neplodnosti.

Výsledky naznačují, že racionální stravování může mít příznivý vliv na plodnost jinak zdravých žen a že v kombinaci s kontrolou tělesné hmotnosti a zvýšením fyzické aktivity může pomoci zabránit většině případů neplodnosti způsobených poruchami ovulace. K potvrzení těchto údajů a přesnému určení míry závislosti mezi životním stylem a neplodností z poruch ovulace je třeba dalších studií.

(zep)

Zdroj:
Jorge E. Chavarro, MD, ScD et al., Diet and Lifestyle in the Prevention of Ovulatory Disorder Infertility, Obstetrics & Gynecology 2007; 110: 1050–1058, acogjnl.highwire.org

Líbí se vám článek?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: