Zelený čaj

  • Redakce uLékaře.cz
  • 30.7.2008
  • Aktualizace: 16.4.2013
  • Ordinace

Příjemný lék

Zelený čaj je používán jako tekutina, pochutina i cenný lék. Pro mnohé je konzumace zeleného čaje doslova rituálem. Některým jeho účinkům jsou přisuzovány až metafyzické významy. A jaký je pohled lékařské vědy?

Pití zeleného čaje snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění
Pití zeleného čaje snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění

Co všechno obsahuje

Z hlediska léčebného působení jsou nejvýznamnější složkou zeleného čaje tzv. polyfenolové antioxidanty. Jejich význam byl objeven poměrně nedávno a dosud nepřestává narůstat.

Kromě antioxidantů obsahuje zelený čaj také kofein, teofylin, třísloviny, minerály a bílkoviny.

 

Kde ho najdeme

Pokud bychom zatoužili okusit chuť zeleného čaje přímo u zdroje, museli bychom se vypravit do Číny nebo do Indie. Pěstování, sklizeň i příprava nápoje má v těchto zemích tisíciletou tradici. Mnoho evropanů tak po návratu z orientu nadobro zavrhne konzumaci čaje z klasických papírových sáčků a vyhledává již jen skutečně kvalitně připravené nápoje čajoven.

Příznivé účinky čaje

Antioxidační látky ze zeleného čaje nám pomáhají chránit velmi důležité součásti našich buněk - genetickou informaci. Významně tak snižují například riziko vzniku nádorových onemocnění. Před nežádoucí oxidací chrání i částice cholesterolu v krvi. Brání tak i rozvoji aterosklerotického postižení tepen (poškození cév v důsledku ukládání tuků do jejich stěny).

Upozornění

Z hlediska obsahu antioxidačních látek v nápoji je velmi důležitá samotná příprava čaje. Svou roli hraje použitá nádoba, teplota vody i doba louhování.

K čemu nám může posloužit

Zelený čaj působí blahodárně na mnoha úrovních našeho těla. Třísloviny podporují tvorbu žaludečních šťáv a napomáhají tak trávení i zpracovávání potravy. Díky kofeinu a teofylinu zajišťuje lepší prokrvení orgánů a stimulaci nervového systému. Přináší úlevu od astmatu. Díky vysokému obsahu minerálů, např. fluoru, působí proti vzniku zubního kazu.

Daleko nejvýznamnější je však jeho antioxidační působení. Dostatečný příjem zeleného čaje, tj. nejméně dva šálky denně, snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění. Potlačením rozvoje aterosklerózy snižujeriziko srdečně-cévních onemocnění jako je srdeční infarkt a mozková mrtvice.

Líbí se vám článek?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x