#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zlepšete kondici své imunity! Pomohou i homeopatika

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 29.1.2016

Zimní období s sebou každoročně přináší zvýšený výskyt nemocí a infekcí dýchacích cest, které postihují téměř každého z nás. Co vlastně organismu v boji proti těmto onemocněním pomáhá? Kromě vitamínů lze vyzkoušet třeba i cílenou podporu homeopatik.

Zimní období s sebou každoročně přináší zvýšený výskyt nemocí a infekcí dýchacích cest, které postihují téměř každého z nás. Co vlastně organismu v boji proti těmto onemocněním pomáhá? Kromě vitamínů lze vyzkoušet třeba i cílenou podporu homeopatik. 

Jeden z velkých imunologů minulého století Jonas Salk řekl, že ve své podstatě jsou jen dva způsoby, jak léčit nemocné lidi. První možností je ovlivnit přímo příznaky onemocnění, tou druhou pak podpořit vlastní obranyschopnost těla. První řešení, v případě infekcí je to podání antibiotik či antivirotik, je typické pro současnou konvenční medicínu. Účinky léčby jsou velmi rychlé, ale přínos pro pacienta jen krátkodobý. Většinou zde nedojde k vytvoření vlastních obranných mechanismů a onemocnění se snadno opakují. Druhý přístup, tedy podpora imunitního systému, je častý u nejrůznějších směrů přírodní medicíny, homeopatii nevyjímaje. Jde o dlouhodobý vklad pro zdraví pacienta, i když někdy se tohoto přínosu dosahuje jen velmi pomalu.

Utužování obranyschopnosti je základ

Přístup, kdy se snažíme bojovat proti virům či bakteriím, které spojujeme s onemocněními typickými pro zimní období, má ale své limity. Již zakladatel moderní mikrobiologie Louis Pasteur na sklonku svého života a po mnoha letech výzkumů dospěl k zásadnímu poznání. Bakterie nemusí být přímým viníkem všech chorob, ale jsou spíše důsledkem nemoci. Čili prvotní příčinou je oslabený terén, který pak umožní virům či bakteriím růst a člověk může onemocnět. Tento poznatek se plně shoduje s myšlenkou Jonase Salka, že v léčbě je lepším přístupem stimulace vlastních imunitních mechanismů těla.

Pacient má na výběr 

Homeopatické přípravky na podporu imunity lze použít na více úrovních.

  • Jednak jsou to léky v homeopatických ředěních, které mají prokázaný přímý efekt na buňky našeho obranného systému.
  • Druhou skupinu představují preparáty podporující obranyschopnost vůči určitým virům a bakteriím.
  • V neposlední řadě jsou to potom „klasická“ homeopatika, někdy označovaná jako terénní. Ta pozdvihují celkový stav pacienta zlepšením fungování tzv. psycho-neuro-endo-krino-imunologické osy. Účinek mají mnohem hlubší a výraznější, než léky z prvních dvou skupin, nicméně mohou vyžadovat vyšetření a předpis kvalifikovaného lékaře-homeopata.

Homeopatika na přímou podporu imunity

Echinacea angustifolia 5CH – má výrazný imunostimulační účinek při všech bakteriálních onemocněních, zejména pokud jsou komplikována hnisáním. Podává se 3× denně 5 granulí.

Phytolacca decandra 5CH – nejlépe funguje u chronického postižení krčních mandlí, kde projevuje nejsilnější imunostimulační dopad. Kromě toho umožňuje detoxikaci mikrobiálních toxinů prostřednictvím uvolnění lymfatických cest. Podává se 3× denně 5 granulí.

Ferrum phosphoricum 5CH – má značný protizánětlivý účinek, především na sliznice dýchacích orgánů. Zlepšuje též funkci imunitního systému tím, že eliminuje tzv. volné radikály čili molekuly poškozující tkáně. Opět jej podáváme 3× denně po 5 granulích.

Léky se specifickým účinkem

Oscillococcinum – je to lék vyrobený z kachny pižmovky, která představuje přírodní rezervoár chřipkových virů. Preparát silně stimuluje všeobecnou protivirovou imunitu. V rámci běžné prevence infekčních onemocnění je vhodné užívat 1× týdně 1 tubu.

Influenzinum 9CH – jde o preparát připravený z aktuální protichřipkové vakcíny. Představuje homeopatickou cestu k podpoře imunitního systému přímo proti virům chřipky. Doporučené dávkování je 1× týdně 10 granulí.

Když se infekce opakují 

Níže uvedený výčet není samozřejmě úplný, uvedené léky jsou pouze ty, které jsou v praxi nejčastěji používané. Přípravky z této skupiny se podávají obecně v ředění 15CH 1× týdně 5 granulí.

Calcarea carbonica – preparát pro osoby, často děti, které trpí na opakované rýmy, záněty uší, angíny či postižení průdušek s kašlem a produkcí hlenů. Mají chronicky zvětšené mandle a lymfatické uzliny, imunitní systém je oslabený. Na základě oněch opakovaných infekcí se může vyvinout například astma. Celkově jsou to jedinci bledí, slabí, nevýkonní a ochablí. Jejich stav umocňuje jakákoliv tělesná námaha, chlad a vlhko. Typické jsou pro ně chutě na sladké a vajíčka.

Silicea – je určen pacientům, kteří mívají často rýmy, záněty dutin, uší či průdušek. Všechny tyto nemoci provází řídký, páchnoucí hlen až hnis. Dotyčné osoby jsou velmi zimomřivé, chlad a zimní období pro ně znamená velké zhoršení veškerých potíží. Typicky musí vždy nosit pokrývku hlavy a hodně teplé oblečení. Tendence k hnisání je u nich vidět též na kůži, kdy i drobné poranění skončí tímto jevem. Kromě toho se u nich můžeme setkat s výrazným a silně páchnoucím pocením nohou.

Pulsatilla – přípravek zabírající na lidi náchylné k zánětům nosní sliznice, dutin, uší a průdušek. Typicky jsou to infekce s hustým, žlutým a nedráždivým sekretem, který vytéká přes den. V noci bývá nos suchý a ucpaný. Navíc se stav těchto pacientů zhoršuje v teplé místnosti a konzumací tučného jídla. Lépe je jim na čerstvém vzduchu. Po psychické stránce jde o osoby jemné, ale náladové, se sklony k plačtivosti. Potřebují hodně společnost a podporu okolí.

Ferrum phosphoricum – je i lékem s hlubším účinkem. Hodí se pacientům, jejichž nemoci začínají rýmou a teplotou kolem 37,5 st. C. Často se u nich střídá bledost se zrudnutím, hlavně v obličeji. Vývoj choroby pak pokračuje buď do zánětu středního ucha, nebo do postižení průdušek. Po akutních nemocích bývají velmi zesláblí.

Thuya occidentalis – odpovídá nejlépe jedincům, kteří mívají opakované záněty nosní sliznice, dutin a průdušek s nazelenalým sekretem a jejichž stav se zhoršuje v chladném a vlhkém prostředí. Po tělesné stránce jsou to lidé spíše obézní, s mastnou a jakoby nečistou pletí a s tendencí k páchnoucímu pocení. Často mívají v anamnéze zaznamenánu velkou spotřebu antibiotik.

Causticum – preparát určený osobám s neustále se vracejícími záněty horních cest dýchacích i středouší a také bronchitidy s bolestivým suchým kašlem. Typický je pro ně chronický chrapot s pocitem bolavého hrdla a s potřebou „vyčistit“ si krk opakovaným odkašláváním. Zvláštním poznávacím znamením je pro adepty na tento lék zlepšení stavu teplým vlhkem a značné zhoršení suchým chladem.

Dodejte tělu sílu  

Pro správnou funkci imunitního systému je nezbytné dodržovat zásady zdravého životního stylu. Tedy jíst vhodnou stravu, myslet na pravidelný pitný režim a mít přiměřenou pohybovou aktivitu. K tomu je možné přidat i doplnění potřebných vitamínů, stopových prvků a dalších doplňků.

  • Vitamín C prokazatelně zkracuje délku nachlazení, je to významný prvek protivirové imunity a silný antioxidant.
  • „Áčko“ udržuje funkční střevní bariéru.
  • Vitamín E zlepšuje funkci obranyschopnosti těla likvidací volných radikálů – jde též o silný antioxidant.
  • Zinek je snad nejdůležitější stopový prvek pro dobrou funkci imunitního systému a pro hojení tkání.

Téměř 80 % buněk lidské imunity se nachází ve stěně střeva. Proto je přínosné v rámci podpory obranyschopnosti podávat i probiotika. Nejlépe samozřejmě v přírodní formě – výborné jsou jogurty, kefír anebo kysané zelí.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+41
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Syndrom neklidných nohou – jak nám mohou pomoci homeopatika

Máte problémy se spánkem, protože neustále pociťujete nutkání hýbat nohama?...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Kašel u batolat zmírní homeopatika

Zimní období je u mnoha dětí spojeno s různě častými onemocněními s teplotami...

Játrům pomohou homeopatika

Jaro je období velké zátěže pro játra. Jednu z možností, jak jim pomoci, nabízí...

Jak zvládnout návštěvu stomatologa? Vyzkoušejte homeopatika!

Ošetření u stomatologa je pro mnoho lidí velmi nepříjemným zážitkem i při pravidelné...

Imunita - vaše obranná linie pro zdravý život

O zdraví či nemoci rozhoduje imunita. Brání vás před viry a bakteriemi i před...

Blížící se svátky pomohou zvládnout homeopatika

Vánoce nejsou jen o klidu, radosti, lásce a vzájemném porozumění. Pro mnoho...

Homeopatika spraví rytmus vašeho zažívání

Mnoho z nás často trápí pocity těžkého žaludku a další problémy spojené s trávením....

Jak na úzkosti? Pomoci mohou i homeopatika

Úzkostné stavy v mírné formě občas zažívá každý z nás. Většina lidí určitě zažila...

Vyžeňte zimní depresi pomocí homeopatik

<p>S podzimními a zimními dny na mnoho lidí padá smutek, jsou bez energie a...

Doporučujeme

Čtěte více

Zkuste přestat kouřit na dovolené

Možná už vás také napadlo, že dovolená je báječnou příležitostí, jak přestat...

Zkuste se v těhotenství vyhnout virům. Jde to!

Jsou všude kolem nás. Viry, kapénky, bacily… V těhotenství je obzvláště důležité...

Zkuste těchto šest tipů, jak vaše děti odnaučit škrábat si strupy

Děti jsou neposedné a zvědavé. I taková věc jako hojící se ranka pro ně může...

Zkuste vypátrat příčinu ekzému. Vyplatí se to

Atopický ekzém postihuje na celém světě v různých zemích od 2 do 20 procent...

Zkušenosti s těhotenstvím a porodem očima mladších i starších matek

Prožívání těhotenství a porodu se liší nejen mezi jednotlivými ženami, ale podle...

Zkušenosti veterináře - rozhovor druhý

Během měsíce srpna 2007 jsme uveřejnili několik článků na téma "nemoci přenášené...

Zkušenosti veterináře - rozhovor první

V srpnu 2007 jsme zveřejňovali články na téma "nemoci přenášené klíšťaty a zvířata."...

Zlaté pravidlo pro suchou kůži: promazávat vždy a všude!

Suchá a atopická pokožka se bez pravidelného a důkladného promazávání neobejde....

Zlepšení alergie od moře: vydrží dlouho?

Dovolená u moře příznivě ovlivňuje zdraví alergika. Jak dlouho mu ale zlepšení...

Zlepšete hojení pooperační rány pomocí Hemagelu

Ať už vaše operace dopadne sebelépe, veškeré obtíže jsou ty tam a vy už na všechno...

Zlepšete revma sportem: plavání

Vůči kloubům je pohyb ve vodě velmi šetrný. Voda nadlehčuje a současně tlumí...

Zlepšete revma sportem: tanec

Jednou z nejpříjemnějších forem pohybu je tanec. Že jste na diskotéku staří,...

Zlepšete revma sportem!

Ač se to zdá vzhledem k projevům revmatických onemocnění neuvěřitelné, podle...

Zlepšete svůj přístup k léčbě – poradíme proč a jak!

Neberete léky podle předpisu a uvědomujete si to? Pak nastal čas s tím něco...

Zlepšete svůj sexuální život přírodní cestou

Dnešní doba, kdy je úspěch muže posuzován podle výše příjmů, výkonu v práci...

Zlepšete zdraví svých kloubů vhodným jídelníčkem

Artritida je onemocnění postihující klouby. Těm lze ulevit různými způsoby –...

Zlikvidujte bradavice za přispění homeopatik

Bradavice jsou běžným problémem, s nímž se alespoň jednou v životě setká každý...

Zlikvidujte touhu po tabáku pomocí mobilu

Máte chytrý telefon a chcete se zbavit kouření? To je skvělé, neboť tyto dvě...

Zlikvidujte zánět kloubů správným jídlem

Velké množství závažných nemocí má společného jmenovatele – zánět. Ten velmi...

Zlobí vás játra? Opatrně s léky a doplňky stravy!

Jedna z hlavních funkcí jater je štěpit a odstraňovat sloučeniny, které přijímáme...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#