#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zraková ostrost

Ordinace 30.7.2008

Co vše má obsahovat vyšetření zrakové ostrosti? Vyšetření zrakové ostrosti patří mezi základní oční vyšetření. Lékař vyšetřením může posoudit, zda oči vyšetřovaného netrpí tzv. refrakční vadou.

Oční vyšetření
Oční vyšetření

Vyšetření zrakové ostrosti

Vyšetření zrakové ostrosti patří mezi základní oční vyšetření. Lékař vyšetřením může posoudit, zda oči vyšetřovaného netrpí tzv. refrakční vadou. Refrakční vada oka je stav, kdy oko není schopno zaostřit blízký nebo vzdálený bod. Pacient s refrakční vadou vidí neostře. Vidí-li neostře do dálky, vada se nazývá krátkozrakost. Při dalekozrakosti vidí rozmazaně zejména při čtení, ale při vyšších vadách i do dálky. 

Jak se zraková ostrost vyšetří?

Vyšetření zrakové ostrosti se provádí pomocí speciálních brýlí a světelné tabule se znaky. Zdravé oko je schopno přečíst z požadované vzdálenosti znaky na světelné tabuli. Oko s refrakční vadou vidí znaky rozmazaně. Brýle pro vyšetření zrakové ostrosti jsou upraveny tak, že je do nich možno zasazovat dioptrická sklíčka. Při vyšetření lékař zkouší přidáváním nebo ubíráním dioptrických sklíček nalézt stav, kdy přečtete s pomocí zařazených dioptrií požadované znaky tak, jako by jste žádnou poruchou zraku netrpěl. Na základě této informace Vám může lékař předepsat příslušné kompenzační dioptrické pomůcky (brýle, čočky).

#IMG#

Kdy Vám lékař doporučí vyšetření zrakové ostrosti?

V oku se nachází rohovka (přední průhledná část plochy oka), čočka (elipsovitá struktura schopná měnit své zakřivení), sítnice (vnitřní vrstva oční koule zpracovávající světelné podněty) a zrakový nerv (nervové buňky vedoucí informaci ze sítnice k dalšímu zpracování do mozku). V optimálním případě světelné paprsky vstupující do oka přes rohovku a čočku a sbíhají se přesně na sítnici. Pokud se paprsky sbíhají před sítnicí, je výsledkem neostrý obraz. Tato porucha se nazývá krátkozrakost. Pacient s touto vadou nevidí dobře na dálku, čte většinou bez obtíží. Krátkozrakost je způsobena příliš dlouhým okem nebo vysokou optickou mohutností rohovky a čočky. Vada vzniká často ve školním věku a zvětšuje se v průběhu růstu a dospívání. Úprava se provádí minusovými (rozptylnými) skly nebo kontaktními čočkami. Sbíhají-li se paprsky za sítnicí a pacient nevidí dobře na čtení, jde o tzv. dalekozrakost. Dalekozraké oko je naopak příliš krátké nebo optická mohutnost rohovky a čočky příliš nízká. Vyšší vady se projeví již v dětství, nižší často až v dospělosti . Tato vada je korigována plusovými (spojnými) skly nebo kontaktními čočkami.

Mám se vyšetření obávat?

Vyšetření se nemusíte obávat. Je naprosto nebolestivé a není ani nepříjemné. Naopak se můžete těšit, že Vám určitě brzy přinese, trpíte-li nekorigovanou refrakční vadou, velkou úlevu v podobě brýlí nebo kontaktních čoček. Má-li lékař správně určit kolik a jaký typ dioptrií má do Vašich brýlí či čoček použít, je potřeba, aby jste při vyšetření spolupracoval a byl trpělivý.

Co je třeba před vyšetřením udělat?

K vyšetření není nutná předchozí příprava. Na vyšetření přijďte odpočatý, protože velká celková únava, může Váš zrak zhoršovat.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Při vyšetření se posadíte před světelnou tabuli. Pokud nosíte brýle, lékař změří jejich dioptrie a nastaví pomocí dioptrických sklíček na vyšetřovacích brýlích stejnou hodnotu. Poté si brýle nasadíte. Nenosíte-li brýle, vezmete si vyšetřovací brýle bez předchozí úpravy. Dále Vás lékař nechá přečíst znaky na vyšetřovací tabuli. Podle Vašich výsledků přidává či ubírá dioptrie do vyšetřovacích brýlí tak, až dojde ke stavu, kdy přečtete obdobné znaky jako člověk bez refrakční vady. Lékař odečte dioptrie ve vyšetřujících brýlích a podle dosaženého stavu Vám předepíše předpis, se kterým navštívíte optika a domluvíte se na formě zrakové pomůcky (brýle, kontaktní čočky). Nosíte-li již brýle, lékař Vám dioptrie upraví nebo nedošlo-li ke zhoršení zraku objedná Vás na příští kontrolu.

Je nějaké omezení po vyšetření?

Vyšetření je bez zcela dalších omezení.

Alternativní zákroky?

Refrakční vadu lze řešit na straně jedné používáním kompenzačních dioptrických pomůcek (brýle, kontaktní čočky) nebo na straně druhé chirurgicky - refrakčním zákrokem. Refrakční zákroky dělíme na laserové, kdy je pomocí laserové ablace upravena rohovka, a na nitrooční zákroky s implantací nitrooční čočky. Rozlišujeme čočky fakické, kterou si je možné představit jako kontaktní čočku umístěnou do vnitřku oka navíc. Nebo se provádí metoda Prelex, kdy je Vaše přirozená čočka odsáta a je ponecháno pouze pouzdro, do nějž se vloží umělá čočka o vykalkulovaných dioptriích. Touto metodou je možné pacienta plně zbavit závislosti na brýlích.Všechny tyto zákroky se provádějí ambulantně a vždy je nutné podrobné předoperační vyšetření a konzultace o Vašich zrakových nárocích. 

(kas)

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#