#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zubní kaz

Zdravcentra.cz 29.5.2008

Zubní kaz, karies, je proces, při kterém dochází k narušení zubní tkáně. Typicky se projevuje poškozením zubní skloviny a bolestivým zánětem zubu. Léčba zubního kazu je plně v kompetenci zubního lékaře. Závisí na rozsahu postižení zubu. Časná stádia zubního kazu můžete zastavit sami pravidelnou péčí o své zuby. Důležité je zejména používání zubních past a ošetřujících prostředků s fluorem.

zuby a lízátko
zuby a lízátko
Zubní kaz, karies, je proces, při kterém dochází k narušení zubní tkáně. Typicky se projevuje poškozením zubní skloviny a bolestivým zánětem zubu. #IMG#

Co jste možná netušili...

Bolesti zubů trápí lidstvo už odpradávna. Způsob jejich léčení prošel zajímavým vývojem. První zmínky o zubní výplni amalgámu pocházejí již ze starověké Číny. Ve středověku bylo trhání zubů výsadou kovářů a potulných ranhojičů. Poté bylo léčení zubů v kompetenci chirurgů. Počátkem 18. století dal francouzský chirurg Pierre Fauchard podnět ke vzniku stomatologie jako samostatného oboru. Obávaný symbol zubařů, zubní vrtačku, zavedl do praxe roku 1872 americký zubař James Beall Morrison.

Ztráta vlastních zubů způsobená zubním kazem, úrazem nebo onemocněním dásní je problém, se kterým se podle průzkumů potýká až polovina lidí po čtyřicítce. Snahy o náhradu chybějícího chrupu jsou staré snad jako lidstvo samo. K tomu účelu se požívala slonovina, zuby zemřelých, zlato i drahé kamení. Hitem moderní stomatologie jsou syntetické pryskyřice a keramické materiály. Umělý chrup tak může být k nepoznání od přirozeného.

I v této oblasti medicíny se však blýská na ještě lepší časy. Vědci oznámili první úspěšné pokusy s implantací kmenových buněk do dásní. Za několik let snad bude pomocí nové techniky možno vypěstovat ve vlastních ústech nový chrup. Do té doby však rozhodně nezapomínejte na svůj zubní kartáček.

Jak vzniká...

Zubní kaz je nejrozšířenější lidská choroba. I na ní se podílejí mikroorganismy. Jak? Ve Vaší ústní dutině jsou běžně přítomné bakterie. Jejich činností vznikají z cukrů přijímaných potravou kyselé sloučeniny. Ty, společně se zbytky jídla, bakteriemi a slinami tvoří povlak na Vašich zubech. Usazováním minerálních látek z něj vzniká zubní kámen. Plak a zubní kámen dráždí Vaše dásně a způsobují jejich zánět. Jsou příčinou paradentózy.

Kromě toho ale plak působí i na povrch samotných zubů. Narušuje jejich povrch a vyváří v nich drobné dutinky. Dalším rozpouštěním zubu se dutinky prohlubují až dosáhnou k vnitřním strukturám zubu. Zubní kaz se projeví v celé své kráse. Vyvolá zánět zubní dřeně. Při něm zaniká nerv zásobující zub i jeho vyživující cévy. Zub odumírá. Zánět se může šířit dál. Pod zubem vzniká absces.

Jak se projevuje...

Zubní kaz nemusí dlouho způsobovat žádné obtíže. Jeho hlavním příznakem je v pokročilejších stádiích bolest zubů. Zpočátku se objevuje jen při konzumaci horkých, studených nebo kyselých jídel a nápojů. Při zánětu zubní dřeně je již bolest trvalá. Zhoršuje ji konzumace sladkých jídel, žvýkání, čištění zubů nebo vdechování studeného vzduchu. Postižený zub je citlivý na tlak.

Poškození zubní skloviny se zpočátku projeví křídově bílou skvrnou. Na zubu postupně vzniká viditelná hnědá nebo černá tečka označující místo vznikající dutinky. Jeho povrch je měkký a ztrácí odolnost.

K dalším obvyklým projevům zubního kazu patří nevábně zapáchající dech a nepříjemná chuť v ústech. Zubní absces na sebe upozorní otokem dásní a hlubokou tepající bolestí v čelisti.

Jak se potvrdí...

K odhalení zubního kazu slouží stomatologické vyšetření pomocí zubního zrcátka a sondy. Lékař při něm rozpozná zasažené zuby a podle rozsahu jejich postižení navrhne další léčbu.

Ke zobrazení zubního kazu již v jeho časných stádiích i odhalení zánětu probíhajícího pod zubem slouží rentgenové vyšetření ústní dutiny. Zhotovuje se speciální panoramatický snímek zubů.

Jak se léčí...

Léčba zubního kazu je plně v kompetenci zubního lékaře. Závisí na rozsahu postižení zubu. Časná stádia zubního kazu můžete zastavit sami pravidelnou péčí o své zuby. Důležité je zejména používání zubních past a ošetřujících prostředků s fluorem. Dutiny v zubu je již obvykle nutné vyplnit plombou. Vyvrtání a výplň zubu zabrání dalšímu postupu kazu.

Při těžkém poškození zubu Vám může lékař nabídnout nasazení korunky. Důkladnější léčbu vyžaduje zánět zubní dřeně. Lékař při něm obvykle provede vyčištění zubního kanálku. Nejtěžší poškození zubu a jeho kořenů si vyžádá vytržení. Místo takto ztraceného zubu může lékař nahradit zubním můstkem nebo implantátem.

Co dál...

Zubní kaz nepatří k onemocněním, která přímo ohrožují lidský život. To ale neznamená, že si jeho léčba nezaslouží naši pozornost. Neléčený zubní kaz vede postupně až ke ztrátě zubů. Jejich náhrada není zrovna levnou záležitostí. V závislosti na použitých metodách a materiálech si vyžádá investice v řádu i několika desítek tisíc. Čím déle budete váhat, tím náročnější a nákladnější léčba Vás čeká.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Riziko rozvoje zubního kazu zvyšuje konzumace sladkostí. Vašim zubům nejvíce škodí potraviny, které pevně lpí na jejich povrchu. Nejvyšší aktivitu vykazují bakterie ve Vašich ústech asi 20 minut po jídle. To je doba nejvyššího rizika zubního kazu. Jeho rozvoji můžete předcházet tím, že si krátce po jídle vyčistíte zuby. Zbavíte je tím zbytků své potravy a vezmete bakteriím „půdu pod nohama“.

Nejdůležitější je správný postup péče o Vaše zuby. Zubní plak byste měli odstraňovat minimálně dvakrát denně. Nejvýhodnější je čistit si zuby po každém jídle. Rozhodně byste neměli zapomínat na večerní čištění svých zubů.

Kromě běžného kartáčku a zubní pasty se naučte používat i dentální nitě nebo speciální mezizubní kartáčky. Při běžném čištění se totiž často stává, že v těžko přístupných místech plak zůstává a bakterie se množí. Veškerá vaše snaha pak vychází vniveč. Dentální nit použijte ještě před vypláchnutím úst po vyčištění zubů. Dosáhnete tím toho, že účinné látky z Vaší pasty se dostanou všude tam kam mají. Zubní kartáček je ideálním místem pro množení bakterií. Proto byste ho měli minimálně jednou za 3 měsíce vyměnit za nový. Stejně tak učiňte i po jakékoliv prodělané nemoci.

Doporučujeme

Čtěte více

Ztráta sexuální touhy po menopauze ovlivňuje u žen zdraví i kvalitu života

Ženy se sníženou sexuální touhou, často způsobenou změnou hormonálních hladin...

Ztráta sluchu za 7 minut? Na koncertě se to může stát

Čím dál tím mladší děti se dnes na ulici, doma i ve škole pohybují převážně...

Ztratili jste vlasy? Neztraťte sebevědomí!

Léčba rakoviny některými cytostatiky, tzv. chemoterapií, a zářením, tedy radioterapií,...

Ztratili jste zaměstnání? Vaše srdce to pozná!

Vědci přišli na závažnou skutečnost: existuje souvislost mezi nezaměstnaností,...

Ztuhlá záda mohou signalizovat vážný problém

Pokud vás sužují bolavá záda, nemusí být na vině jen „houser“. Může to také...

Ztuhlé tepny zkracují život. Udržte je pružné co nejdéle!

Jestli je tepna pružná, nebo tuhá, je důležité. Dokonce důležitější, než by...

Ztukovatění jater není jen nemocí alkoholiků. Kdo je jím ohrožen?

Alkohol zdaleka není jedinou příčinou ztukovatění jater. Dva až tři z deseti...

Ztukovatěním jater může být ohroženo i vaše srdce

Ztukovatění jater si lidé dávají do souvislosti především s nadužíváním alkoholu....

Ztukovatěním jater trpí každý čtvrtý Evropan. Bojujte s ním pomocí tří jednoduchých kroků

Máte ztučnělá játra? Nejste sami. To ale neznamená, že tuk v játrech je normální,...

Zubní hygiena

Vhodný zubní kartáček je rovný, s rovným zástřihem měkkých štětin na malé hlavičce....

Zubní kaz vás může připravit o chrup, a přitom zcela zbytečně. Víte, jak se mu bránit?

Zdravé a krásné zuby jsou jednou ze součástí spokojeného života každého z nás....

Zubní náhrady, které nerozeznáte od vlastního zubu

Příčin ztrát zubů je mnoho. Vždy se ale jedná o problém, který může ovlivnit...

Zubní obtíže

V čistých ústech pokrývá zuby tenká vrstvička bílkovin, které pocházejí ze sliny....

Zubní péče u hemofiliků aneb Jak předejít krvácení

Lidé s poruchami krevní srážlivosti mohou mít stejné problémy s chrupem jako...

Zubní prevence v Česku je stále nízká, dentální hygienu lidé zanedbávají

„Přibližně 40 % z celkového počtu lidí, kteří pravidelně absolvují preventivní...

Zubní prohlídka

Zubní (stomatologická) prohlídka je vyšetření zaměřené na kontrolu stavu Vašeho...

Zuby

Pojďme se dozvědět více o stavbě a funkci našich zubů.

Zuby dělají člověka

Zuby hrají v mezilidské komunikaci větší roli, než by se zdálo. První pohled...

Zumba křečovým žilám nevadí

Tento často i na pohled nehezký úkaz se nejvíce vyskytuje na dolních končetinách....

Zůstaňme zdraví a podléhejme "jen" prevenci

Podle Světové zdravotnické organizace by bylo možné předejít 30 – 50 % všech...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#