#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zuby moudrosti, jaké mohou napáchat škody?

26.5.2014

Zuby moudrosti, osmičky nebo třetí moláry. Ať už tyto zuby nazveme jakkoliv, asi se nenajde nikdo, kdo by z nich neměl obavu či strach, že narostou špatně. Každý jistě někdy slyšel o příšerném vysekávání zubu z kosti a další neuvěřitelné historky. Pokud se ale zeptáme stomatologa, zjistíme, že třetí moláry sice mohou způsobit pěknou paseku, ale není to nic, z čeho bychom se měli zbytečně strachovat.

pacient_na_kresle
pacient_na_kresle

Zuby moudrosti, osmičky nebo třetí moláry. Ať už tyto zuby nazveme jakkoliv, asi se nenajde nikdo, kdo by z nich neměl obavu či strach, že narostou špatně. Každý jistě někdy slyšel o příšerném vysekávání zubu z kosti a další neuvěřitelné historky. Pokud se ale zeptáme stomatologa, zjistíme, že třetí moláry sice mohou způsobit pěknou paseku, ale není to nic, z čeho bychom se měli zbytečně strachovat.

Lidé se obávají zubů moudrosti zbytečně

Některým lidem se osmičky do úst vejdou s přehledem, nedělají potíže a není tedy nutné s takovými zuby nic dělat. Ba naopak v případě potřeby se tyto zuby mohou použít na případnou autotransplantaci chybějícího zubu. Jiným lidem zuby moudrosti nemusí vůbec vyrůst. Zůstanou v kosti a člověk o nich ani neví. Pokud zuby nedělají žádné problémy, pak je zubař pouze sleduje na pravidelných kontrolách na rentgenu. Ve valné většině případů vznikají ale při prořezávání třetích molárů potíže, které je potřeba zavčasu řešit. 

„Velmi často se stává, že se prořeže pouze kousek zubu. Část korunky může zůstat pokryta dásní. V takových situacích dochází k nedostatečné dentální hygieně, následným zánětům dásně či zkažení zubu,“ vysvětluje MDDr. Adam Šíma z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Pokud se začne kazit třetí molár, pak je velmi na zvážení, zda ho vybavit nebo ho zkusit zachránit a vyplnit kompozitem. V případě, že budete chtít zub zachovat, vzniká velké riziko, že se kaz obnoví a infekce napadne i vedlejší zub, tedy sedmičku. A tomu je potřeba zabránit. Stále platí, že čistý zub se nezkazí, a pokud dojde k hromadění bakterií v místě třetího moláru, pak bude jistě zapříčiněno ztíženou hygienou způsobenou špatnou anatomii postiženého místa. Pokud tedy není vyhlídka na zlepšení hygieny vstřícná, pak bude pro zubaře prioritou zachovat zdravou sedmičku.

Trhání osmiček nemusí bolet

Extrakce zubů moudrosti je opředena mnoha mýty. „Vybavení třetích molárů může být velmi složité, ale ve většině případů se jedná o zákroky, které se dají v pohodě zvládnout ve standardní lokální anestezii,“ upozorňuje Šíma. 

Vždy je ale lépe vybrat zubaře, který má k dispozici veškerou moderní techniku, aby byla vyloučena jakákoliv varianta zasažení důležitých nervů. Obecně platí, že jednodušší vybavení je u třetích molárů na horní čelisti. Ve spodní čelisti je velký nervový kmen běžící velmi blízko osmiček, na který je potřeba dát pozor. Jistě, určitá rizika existují, ale v případě, že se extrakce musí provést, není vhodné se zákroku vyhýbat a provést ho co nejdříve.

Velmi často bývá se zuby moudrosti spojováno možné křivení předních zubů. „Zuby se s věkem křiví i bez přičinění třetích molárů. Jde ale o velmi rozšířený mýtus, který byl ovšem opakovaně vědecky vyvrácen,“ vysvětluje Šíma.  

MUDr. Jan Stuchlík

Stomatolog, specializuje se na implantologii, tkáňovou regeneraci a estetické zubní lékařství. Je držitelem několika zahraničních kvalifikací mimo jiné i DGI – Deutsche Gesellschaft für Implantologie a členem několika odborných společností (Česká stomatologická komora, Deutsche Gesellschaft für Implantologie a další). Jako lékař působil na několika soukromých klinikách, nyní má vlastní dentální kliniku.

odborník uLékaře.cz

Stránky kliniky MUDr. Stuchlíka

 

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#