#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zvýšená činnost štítné žlázy – tyreotoxikóza (hypertyreóza)

8.6.2011

Nadbytek hormonů štítné žlázy v důsledku její zvýšené činnosti označujeme jako tyreotoxikózu nebo hypertyreózu. Výskyt všech forem tohoto onemocnění je odhadován okolo 2 % u žen a 0,2 % u mužů.

krk, šíje, dekolt, žena
krk, šíje, dekolt, žena

Existují 3 základní příčiny tyreotoxikózy:

  • autoimunitní Gravesova-Basedowova choroba
  • polynodózní (mnohouzlová) struma
  • tzv. toxický (hyperfunkční) adenom štítné žlázy

Ostatní příčiny tyreotoxikózy jsou méně časté – předávkování tyreoidálními hormony, tyreotoxikóza způsobená užíváním léku amiodaronu (přípravky Cordarone, Sedacoron), tyreotoxikóza vyvolaná podáváním jodových rentgenových kontrastních látek nebo cytokinů či difuzní autonomie štítné žlázy. Hypertyreóza se může vyskytnou i jako počáteční fáze autoimunitního zánětu štítné žlázy (chronické lymfocytární tyreoiditidy), kdy nemusí být rozpoznána, a obvykle postupně přechází do hypotyreózy.

Příznaky

Většina příznaků je stejná bez ohledu na příčinu tyreotoxikózy:

  • rychlá srdeční akce a srdeční arytmie (nejčastěji tzv. fibrilace síní)
  • bušení srdce
  • horké pocení a nesnášenlivost tepla
  • nervozita
  • nespavost
  • únava
  • úbytek svalové hmoty
  • svalová slabost

Kůže bývá jemná, často teple opocená, vlasy jsou nekvalitní, jemné, dochází k jejich řídnutí. Štítná žláza je častěji zvětšená, může být ale i normální velikosti. Častým příznakem je úbytek hmotnosti a pocity hladu, až tzv. „vlčí hlad“. Ten může být příčinou toho, že část nemocných naopak na váze přibývá. Tzv. oční příznaky se vyskytují jen u autoimunitního typu tyreotoxikózy (Gravesovy-Basedowovy choroby) a jsou zmíněny dále.

Někdy dochází u nemocných s rozvinutou formou tyreotoxikózy i ke změnám osobnosti. Z dlouhodobého hlediska je nebezpečný i úbytek kostní hmoty, který může vést k osteoporóze. Nejvíce ohroženi jsou starší lidé a ženy po přechodu. Proto by každý nemocný s anamnézou tyreotoxikózy měl mít vyšetřenou kostní denzitu.

Gravesova-Basedowova tyreotoxikóza

Příčinou Gravesovy-Basedowovy tyreotoxikózy je porucha imunitního systému, kterou označujeme jako autoimunita. Vyskytuje se častěji u osob mladších, může se ale objevit v kterémkoliv věku. V případě Gravesovy-Basedowovy tyreotoxikózy (na rozdíl od chronické lymfocytární tyreoiditidy) dochází k patologické tvorbě protilátek, které po vazbě na povrch buněk štítné žlázy (na tzv. TSH receptor) způsobují stimulaci štítné žlázy k růstu a vyšší produkci hormonů.

Podobný mechanismus způsobuje u tohoto typu tyreotoxikózy také časté postižení očí – tzv. endokrinní orbitopatii. Ta se projevuje pálením, řezáním a slzením očí, v těžších případech vystupováním očních bulbů z očnic (protruze, exoftalmus) a nemožností dovření víček (lagoftalmus) s vysycháním rohovky. V těžších případech dochází rovněž k váznutí pohybu očních bulbů v určitých směrech, což se projevuje dvojitým viděním (diplopie). V nejzávažnějších případech může dojít i ke ztrátě zraku, způsobené útlakem očního nervu.

Hyperfunkční uzly štítné žlázy

Při polynodózní (mnohouzlové) strumě, která se vyskytuje častěji u starších osob, dochází k uzlové přeměně a zvětšení obvykle obou laloků štítné žlázy. V této situaci některé uzly přestanou podléhat normální zpětnovazebné regulaci a tvoří nadměrné množství hormonů štítné žlázy – stávají se tzv. autonomními. Projevy tyreotoxikózy se mohou vyvinout (nebo zhoršit) po náhlém přísunu většího množství jodu (například po podání rentgenových kontrastních látek).

Toxický (hyperfunkční) adenom štítné žlázy je obvykle jediný uzel ve štítné žláze, který má charakter nezhoubného nádoru a který má schopnost autonomní neregulované tvorby hormonů štítné žlázy.

Vyšetření

Pro diagnostiku tyreotoxikózy je nejdůležitější vyšetření tyreoidálního stimulačního hormonu (TSH) v krvi, který bývá pod dolní hranicí normy (tzv. suprimovaný), a volných hormonů štítné žlázy v krvi (volný tyroxin – FT4 a volný trijodtyronin – FT3), jejichž koncentrace je zvýšená. K upřesnění příčiny tyreotoxikózy slouží vyšetření protilátek proti TSH receptoru (TRAK) v krvi a sonografie štítné žlázy. Výjimečně (v nejasných případech a při podezření na toxický adenom) je indikována scintigrafie štítné žlázy (radioizotopové vyšetření), při které dochází ke zvýšenému vychytávání radioaktivní látky v uzlech s vysokou aktivitou.

Léčba

Léčba tyreotoxikózy má dvě fáze:

Takzvané počáteční zklidnění spočívá v podávání léků, které snižují tvorbu hormonů ve štítné žláze – tyreostatik (přípravky Carbimazol nebo Thyrozol). Podávají se zpočátku ve vyšších dávkách, které se postupně snižují v závislosti na zlepšujícím se klinickém obraze a laboratorních výsledcích. Současně se podávají léky na zklidnění srdeční činnosti – betablokátory (například přípravky Vasocardin, Trimepranol, Concor aj.), nejsou-li kontraindikovány. Důležitou součástí léčby na začátku onemocnění je omezení fyzické a psychické aktivity, které si ve většině případů vyžádá i krátkodobou pracovní neschopnost. Léčba tyreotoxikózy patří výlučně do rukou endokrinologa. Jsou při ní nutné časté pravidelné kontroly především na začátku onemocnění, aby bylo možné adekvátně upravovat dávky léků a předešlo se jejich případným nežádoucím účinkům. Doba, za kterou dojde k počátečnímu zklidnění, je velmi individuální (řádově od několika týdnů až po řadu měsíců) – v závislosti na typu a tíži tyreotoxikózy a adekvátní terapii.

Takzvané definitivní řešení tyreotoxikózy – u 40 až 60 % pacientů s Gravesovou-Basedowovou tyreotoxikózou dochází již po fázi počátečního zklidnění léky k definitivnímu vyléčení (takzvané kompletní remisi). U zbývající části pacientů je jako definitivní řešení obvykle nutná buď operace štítné žlázy nebo léčba radiojodem (viz dále). Dnes se provádí úplné odstranění štítné žlázy – takzvaná totální tyreoidektomie, po které jsou hormony dodávány do organismu ve formě tablet. Operaci je možno (v případě kontraindikací, u osob starších atp.) po individuálním posouzení nahradit léčbou radiojodem, při níž dochází k „vnitřnímu“ ozáření štítné žlázy radioaktivním izotopem jodu, který štítná žláza aktivně vychytává z krve. Tento postup však není zatím v České republice tak rozšířen jako například v USA (kde přestavuje metodu první volby), především z důvodu přísného takzvaného atomového zákona a kvůli limitované kapacitě pracovišť, které tuto metodu provádějí. Postup u pacientů s tyreotoxikózou na podkladě polynodózní strumy a toxického adenomu je podobný, s tím rozdílem, že častěji využíváme léčbu radiojodem (hlavně u polynodózní strumy) a že je v některých případech možné udržet normální funkci štítné žlázy dlouhodobým podáváním malých dávek tyreostatik – především u starších a polymorbidních pacientů. Ve všech případech platí, že každý pacient, který byl léčen pro tyreotoxikózu, by měl být doživotně sledován endokrinologem nejméně 1x ročně, protože i po mnoha letech může dojít k recidivě tyreotoxikózy nebo k rozvoji pozdní hypotyreózy (snížené funkce štítné žlázy).

MUDr. Jan Jiskra, Ph.D., MUDr. Eliška Potluková

Doporučujeme

Čtěte více

Zvládněte předvánoční shon bez oteklých nohou

Vánoce bývají obvykle pro všechny ženy zatěžkávací zkouškou, a to především...

Zvládněte předvánoční úklid s alergií bez problémů

Máte-li doma přecitlivělého jedince, jistě víte, že čistota je základním předpokladem...

Zvládněte vedlejší účinky léčby "céčka", rychleji se uzdravíte

Terapie žloutenky typu C je provázená množstvím nežádoucích účinků, které dokážou...

Zvládněte vedlejší účinky léčby v pohodě

Crohnova nemoc i ulcerózní kolitida jsou chronická onemocnění, která vyžadují...

Zvládnu chemoterapii bez zvracení?

Nevolnost a zvracení jsou obávanými nežádoucími účinky chemoterapie. Mohou se...

Zvládnu ztukovatění jater samoléčbou?

O rizicích ztukovatělých jater (odborně nealkoholické steatózy jater) se na...

Zvolit správnou formu léku na osteoporózu může být věda

Mnozí si určitě pamatujete na otřepaný vtip o čípcích lepících se na patro....

Zvracení oslabuje váš organizmus i účinky protinádorové léčby

Zvracení je častým a velmi obávaným nežádoucím účinkem chemoterapie. Naštěstí...

Zvracení po chemoterapii stopne zázvor!

Na zázvor nedá spousta lidí dopustit. Používají ho v různých formách k léčbě...

Zvracíte po léčbě? Doma řešte jen mírné obtíže!

Nevolnost a zvracení dovedou léčbu rakoviny velice znepříjemnit, ale i zhoršit...

Zvýšená činnost štítné žlázy v těhotenství

V těhotenství dochází v těle matky k velkým hormonálním změnám, které se týkají...

Zvýšená hladina prolaktinu může upozornit na nádor

Máte pocit, že začínáte špatně vidět? Bolí vás často hlava? Nedaří se vám otěhotnět...

Zvýšená hladina prolaktinu může zvyšovat riziko rakoviny prsu u žen

V případě, že dojde z jakékoliv příčiny ke zvýšení hladiny hormonu prolaktinu...

Zvýšená hladina prolaktinu vám změní partnera k nepoznání

Pokud váš partner ztrácí zájem o sex, stěžuje si na bolesti hlavy a náhle propadá...

Zvýšená koncentrace prolaktinu u mužů a žen

Zvýšené sérové koncentrace prolaktinu (PRL) se mohou vyskytovat až u 10 % populace....

Zvýšená koncentrace prolaktinu: muži a ženy

Zvýšená koncentrace prolaktinu (odborně hyperprolaktinemie) je problém, který...

Zvýšená tvorba růstového hormonu závisí na typu pohybu

Velké množství studií již prokázalo, že se koncentrace růstového hormonu během...

Zvýšená únava dokáže předpovědět infarkt

<p>Lidem připojeným na umělou ledvinu, u nichž se vyskytne velká únava, hrozí...

Zvýšený cholesterol nebolí, může ale zásadně škodit zdraví

Dříve se mu říkalo tichý zabiják, dnes se názory na cholesterol mění. Jaký vliv...

Zvýšený cholesterol u dětí: je to v rodině, nebo jde o nesprávné stravování?

Nadměrné množství cholesterolu v krvi se nemusí týkat jen dospělých. Zvýšené...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#