| Nápověda

Děti a těhotenství

Mnoho žen se po prodělaném potratu potýká s výčitkami svědomí
Mnoho žen se po prodělaném potratu potýká s velkými výčitkami svědomí, sužuje je pocit ztráty, pocity smutku. Morální hodnoty jsou pro každého z nás jiné...  celý článek
 
Sexuálním zdravím ženy se rozumí péče a ochrana pohlavních orgánů
Mnohdy se pod pojem sexuální zdraví zahrnuje ochrana proti sexuálně přenosným nemocem a v současné době jsou k těmto onemocněním přiřazovány také různé gynekologické obtíže.  celý článek
Ztráta dítěte je vždy traumatem
Přijít o nenarozené miminko je pro ženy vždy velká psychická i fyzická zátěž. Prodělaný potrat, ať už samovolný, nebo interrupce, může přinést potíže i v budoucnu.  celý článek

Možnost oplodnění vajíčka uměle
Nemůžete otěhotnět? Světová zdravotnická organizace definuje neplodnou dvojici (muž a žena), pokud nedosáhli otěhotnění po 1 roce nechráněných pohlavních styků. V současné době...  celý článek
Po zákroku už není cesty zpět
Zbavit se nechtěného dítěte. Pro jedny vítaná možnost řešení obtížné životní situace, pro druhé zabití živého tvora. Právníci mají jasno: umělý potrat je v naší zemi legální...  celý článek
Gynekologické vyšetření
V těle je děloha uložena v malé pánvi, mezi močovým měchýřem a konečníkem. Na svém místě je děloha fixována několika vazy (tzv. závěsný aparát) a svaly malé pánve (tzv. podpůrný...  celý článek
Miminko je velký dar
Obecně si mnoho lidí myslí, že pokud mají jednou dítě, je u nich plodnost prokázána. Jsou přesvědčeni, že v budoucnu pro ně nebude problém znovu otěhotnět. Toto tvrzení bohužel...  celý článek
Při metodě ICSI je spermie vstříknuta přímo do vajíčka
Neschopnost otěhotnět je v dnešní době poměrně častou záležitostí. Pokud již pár vyzkoušel všechny "zaručené" rady, možná je čas začít uvažovat o návštěvě centra asistované...  celý článek
Otěhotnění ve starším věku není důvodem k potratu
Pozor na předčasný porod
Známek, které signalizují počínající předčasný porod, je několik a obvykle je nutné konzultovat obtíže s lékařem. Nejen proto, že nemusí jít vždy skutečně o předčasný porod...  celý článek
Ať běžné otěhotnění, nebo otěhotnění pomocí metod asistované reprodukce znamená pro organismus velké změny. Nárůst hmotnosti se během těhotenství blíží až 15 kilogramům, ale...  celý článek
V nedávné době se objevila v tisku zpráva, že známé americké herečce ze seriálu Sex ve městě Sarah Jessice Parker (44) odnosila dvojčata náhradní matka.  celý článek
To, že kouření nepříznivě ovlivňuje zdraví plic, srdce a cév, je všeobecně známá skutečnost.  celý článek
Neúspěšné snahy o přirozené početí miminka dnes již díky medicínskému pokroku naštěstí nemusí znamenat zbytek života bez dítěte.  celý článek
Problémy s přirozeným početím má v současné době stále více párů. Vzhledem k rychlému vývoji medicínských technologií existuje celá řada účinných metod jak tuto situaci řešit...  celý článek
Všechny dívky od svých babiček často slýchávají: „Neseď na zemi, nastydnou ti vaječníky...“ S babičkami bychom ale v tomto případě mohli nesouhlasit. Hlavním původcem zánětu vaj...  celý článek
Předčasný porod je porod dítěte před 38. týdnem těhotenství. Příčiny těchto porodů se podaří zjistit asi v polovině případů. Některé rizikové faktory, které vedou k předčasnému...  celý článek

Steh v těhotenství

| Dotaz od: monika

Ráda bych znala Váš názor na provedení tzv. stehu v těhotenství. Čekám druhé dítě, u prvního jsem steh měla od 16. týdne a poslední 3 měsíce jsem ležela v nemocnici.Příčinou...

Paní Moniko, steh, neboli tzv. cerkláž, se stále v těhotenství provádí. Jeho hlavní indikací je právě nedostatečná schopnost čípku zabránit miminku v předčasném sestupu do...

Zdravotní rizika kouření cigaret jsou velmi dobře známa v souvislosti s nemocemi srdce, plic nebo krevních buněk. Značně škodlivý vliv mají však cigarety i na lidskou plodnost...  celý článek

Neplodnost

| Dotaz od: radka



Pro ženu, jež nemůže z určitého důvodu otěhotnět přirozenou cestou, se nabízí řešení pomocí některé z metod umělého oplodnění. Každá z nich má své klady i zápory, se kterými...  celý článek
Gynekologické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení diagnózy onemocnění vnějších nebo vnitřních ženských pohlavních orgánů. Základní...  celý článek
To, co byla dříve jen domněnka, je dnes nad slunce jasné. Alergie může působit negativně na schopnost reprodukce.  celý článek
Všechny dívky od svých babiček často slýchávají: "Neseď na zemi, nastydnou ti vaječníky... Přestože babičky mívají obvykle pravdu, v tomto případě bychom s nimi mohli o...  celý článek
Neplodností je označována snížená nebo chybějící schopnost zplodit potomka. Tento termín neznamená kompletní neschopnost mít děti a neměl by být zaměňován se sterilitou. O...  celý článek
Umělé oplodnění přináší mnoha neplodným párům šanci na vlastní dítě. I když se jedná o metodu velmi úspěšnou, mohou se vyskytnout komplikace, které jsou u normálního početí méně...  celý článek
Manželství anebo partnerství, které zůstává proti vůli partnerů bezdětné, se označuje jako sterilní.  celý článek

Bolest při styku

| Dotaz od: Lucie

Jsem rok a půl po prvním porodu. Dříve jsem prodělala laparoskopii, při které mi byly odstraněny srůsty kolem dělohy (prý tam byly asi kvůli nějakému zánětu) a nejspíše mi kvůli...

O otěhotnění se samozřejmě můžete pokusit. Zmíněné pobolívání při styku může mít více příčin, např. myomy, endometriózu, nedostatečné zvlhčení, dlouhodobou zácpu a mnoho dalšího...

Krvácení mimo "své dny"

| Dotaz od: eva

Už druhý měsíc mám slabé krvácení mimo "své dny". S přítelem chceme ještě jedno miminko, ale v lednu 2011 jsem měla mimoděložní těhotenství, byl mi odebrán levý vejcovod...

Ve vašem případě by bylo nejlepší obrátit se do poradny pro sterilitu která je v provozu ve větších nemocnicích příjemný den

Myom

| Dotaz od: Jana

Je mi 25 let děti zatím nemám a ani jsem se doposud o ně nesnažila. Už bych si je přála. Ve 21 letech mi paní doktorka našla solitární myom velký 2,5 cm. Dnes má 3,6cm (nedělá...

Co se týče těhotenství s myomem, záleží, kde přesně je (může překážet v uhnízdění oplozeného vejce nebo může vadit růstu placenty, pak by bránil otěhotnění nebo donošení dítěte...

Sexuálně přenosné nemoci se šíří nějakou formou sexuální aktivity. Některé z nich můžou být přenášeny i jinou cestou. Patří k chorobám, které vykazují zejména v poslední době...  celý článek
Čím dříve před termínem se dítě narodí, tím více je zatíženo problémy s adaptací na vnější prostředí. Cílem léčby předčasného porodu je prodloužení těhotenství.  celý článek
Při mimoděložním těhotenství se oplodněné vajíčko uhnízdí jinde, než je obvyklé – tedy mimo dutinu děložní. Nejčastěji se tak stává ve vejcovodech, spíše výjimečně na v...  celý článek
Asistovaná reprodukce se stává běžnou metodou v léčbě neplodnosti a dětí vzniklých ve zkumavce stále přibývá. Nastává čas, kdy lze sumarizovat a hodnotit výsledky této metody.  celý článek
Mimoděložní těhotenství je něco, co žádná žena nechce zažít. Nezáleží přitom na tom, zda jde o plánované těhotenství, nebo ne. Při normálním těhotenství je vajíčko oplodněno ve...  celý článek

Malá děloha a otěhotnění

| Dotaz od: Martina

Obracím se na vás s touto prosbou. Již přes rok se snažím otěhotnět, je mi 27 a manželovi 33. Od puberty jsem měla nepravidelný cyklus, řešený proverou a poté 8 let braní...

Velikost dělohy je dost podstatná věc, je mi divné, že by si nikdo předtím při vaginálním ultrazvuku nevšiml, že je děloha menší. Navrhovala bych vám nezávislou konzultaci u...

Mám dotaz. Moje sestra (26let, má 1dítě) má jít v brzké době na konizaci děložního čípku. Na cytologickém vyšetření jí vychází 1 již několik měsíců, a proto ji její gynekolog...

V případě CIN I. (cervikální intraepoiteliální neoplazie 1. stupně) nebývá konizace vždy indikována - záleží na konkrétním případu i na lékaři. Tento stav se ale může rozvinout...

Onemocnění spadající do skupiny tzv. nespecifických střevních zánětů, ke kterým patří Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida, se bohužel vyskytují i u mladých žen. A tyto ženy...  celý článek
Kardiotokografie, CTG, slangově „pásy“ je vyšetření zaznamenávající srdeční ozvy plodu a stahy matčiny dělohy.  CTG se provádí pomocí přístroje nazývaného kar...  celý článek
Mnoho lidí si klade otázku, proč se některé děti narodí menší než ostatní. Mohou za to geny, nebo se malému vzrůstu dá předejít?  celý článek

Měla bych otázku ohledně těhotenství po aplikaci injekce vyvolávací měsíčky... Byla jsem u své gynekoložky ohledně toho, že chci otěhotnět, jelikož mám v pochvě septum, tak mi...

Lepší je na operaci objednat se po měsíčkách. Nevím, jak velké to je septum, ale cokoli je v pochvě, může být porodní překážka. Pravděpodobně by se to mělo odstranit. Je to...

Zvětšená děloha

| Dotaz od: Lida

Na prohlídce 25.2. mi lékařka zjistila na ultrazvuku zvětšenou dělohu (ostatní je v pořádku), ale prý k mému věku (35 let) je to v normě. Také mám změny na čípku, cytlologii...

Zvětšená děloha by otěhotnění bránit neměla. Děloha se zvětšuje s věkem a po každém těhotenství. Každopádně bych ale doporučoval bych konzultaci s ošetřujícím gynekologem...

Schopnost počít, donosit a porodit dítě je ženě dána od přírody. Ne každá žena ale dítě skutečně mít může. Existují různé překážky, pro které k oplodnění nedojde, ale také...  celý článek
Centra asistované reprodukce jsou dnes již schopna poskytnout klientce vyšší šanci na otěhotnění, než by měla v jednom cyklu mladá, zdravá, sexuálně aktivní žena.  celý článek
V dnešní době je umělé přerušení těhotenství bezpečným zákrokem a komplikace nastávají jen zřídka. Možnost dalšího otěhotnění tedy není nijak výrazně snížena.  celý článek
Den, kdy se na těhotenském testu objeví vysněné dvě čárky, je jedním z nejšťastnějších v životě každé ženy. Co však dělat, pokud jste ještě předtím absolvovala vyšetření...  celý článek
Pokud se už nějakou dobu snažíte o miminko a stále se vám nedaří otěhotnět, jistě vás trápí obavy ohledně vašeho zdraví. Kam se v takovém případě obrátit? S čím pomůže váš...  celý článek
Ke klasickému otěhotnění je potřeba sex. Nicméně dámy, které už se o to snaží nějaký ten pátek, vědí, že není hlavní ani tak množství jako správné načasování.  celý článek

Měla bych dotaz, zda-li máte zkušenost s těhotenstvím s dělohou, která byla utržená. (" utžená fascie a svalstvo") při prvním průběhu porodu-skákáním personálu na břicho...

Milá Jitko, mrzí mně že vás trápí tento problém. Případné těhotenství určitě nebude jednoduché. Nějakou dobu (cca do 20-24 týdne) budete mít zavedený pesar, aby držel dělohu a...

Mimoděložní těhotenství?

| Dotaz od: Johana

Pane doktore, ráda bych se zeptala, jak velká je pravděpodobnost mimoděložního těhotenství, když mi 4-den po vynechání MS (těhotenský test pozitivní, na krevní teprve půjdu) na...

Pravděpodobnost se nedá u vás odhadnout, 4 dny po vynechání menses nemusí být ještě v děloze plodový váček vidět, Utrogestan by neměl mít na mimoděložní těhotenství žádný vliv...

Vícečetné těhotenství není ani tak úspěchem léčby neplodnosti, jako spíše její komplikací. Těhotenství, kdy jsou přítomny v děloze více než dva plody, může být velkým nebezpečím...  celý článek

Gynekologické záněty

| Dotaz od: ivana

Už několik let mám problémy se záněty. p.doktorka pravidelně po půl roce provádí stěry, cytologii. po porodu 2005 byly výsledky vždy v normě (II.) teď jsme se rozhodli pro druhé...

Paní Ivano, ano i manžeal může být nositelem zdroje infekce, doporučuji u něj taktéž provést stěr a případně ho zaléčit. To zda- li se vám záněty po zákroku na čípku si...

Kojíte a myslíte si, že díky tomu nemůžete otěhotnět? Pak je možné, že vás překvapí příchod dalšího miminka... Jedna z rozšířených domněnek o plánovaném rodičovství říká, že...  celý článek
Obecně lze říci, že sexu v těhotenství nic nebrání. Jestliže je žena zdravá a těhotenství postupuje normálně, bez komplikací, nemusí mít ze sexu obavy. Naproti tomu komplikované...  celý článek
Cílem vymezení skupiny žen s rizikovým těhotenstvím je předcházet stavům, které by ohrozily plod nebo samotnou těhotnou ženu. Rizika spojená s těhotenstvím existují v podstatě...  celý článek
Toužíte po dítěti a stále to nejde? Je možné, že vás čeká léčba neplodnosti. Proces, při kterém se vajíčko oplodní mimo tělo, tedy "in vitro".  celý článek
Nedaří se vám otěhotnět a přemýšlíte o tom, že si necháte pomoci od odborníků? Přinášíme vám krátký seznam toho, co hraje při pokusech o umělé početí důležitou roli.  celý článek
Čím dál tím více mladých dívek a žen odsouvá manželství a založení rodiny na pozdější dobu. To, co bylo běžné ještě před několika desítkami let, kdy ženy často porodily první...  celý článek
Funkce mužského orgasmu je zřejmá – slouží k vypuzení spermií. Setkají-li se spermie při své cestě s vajíčkem, může dojít k oplodnění a vzniku těhotenství.  celý článek
Za rok se narodí v českých porodnicích kolem devadesáti tisíc novorozenců. A každý desátý má svoje místo početí mimo tělo ženy – v tzv. "mimoděložním oplození".  celý článek
Čekáte miminko s cigaretou v ruce? Zahoďte ji! Kouření cigaret vašemu miminku velmi škodí a může způsobit i jeho úmrtí.  celý článek

Zánět děložního čípku

| Dotaz od: Andrea

Již několik let mám vřídek na děložním čípku. Poprvé jsem letos měla špatnou cytolku, kdy mi vyšel zánět na děložním čípku. Prý je to celkem běžné. Plánuji miminko, lékař říkal...

Výhodnější je opravdu počkat až po porodu pro případné riziko infekce během těhotenství. Hezký den.

Od narození prvního dítěte z IVF ( in vitro fertilization – tzv. dítě ze zkumavky) uplymulo již téměř třicet let. Od té doby se pomocí léčby neplodnosti narodily již 3 milióny d...  celý článek
Gravidita po in vitro fertilizaci, tedy oplodnění "ve zkumavce", může probíhat zcela bez komplikací jako těhotenství vzniklé bez metod asistované reprodukce.  celý článek

Již 3 roky se snažíme o miminko. ale marně. V roce 2008 v červnu jsem byla na operaci-laparoscopii s vaječníky a vejcovody, aby se zjistilo proč nemohu otěhotnět. Operace...

1) To, že nemůžete otěhotnět, není vaše vina a rozhodně nemá smysl se takto trápit, protože právě ta vaše psychická nepohoda může být příčinou, že jste ještě neotěhotněla. 2...

Kypré tvary jsme odjakživa zvyklí spojovat s ženskou plodností a také takzvaný mateřský typ se vyznačuje patřičně zaoblenými křivkami. Pokud je těch zaoblin a kyprých tvarů...  celý článek
Budu mít problém otěhotnět? Jak dlouho mám po vysazení antikoncepce vlastně počkat? Nebudu mít dvojčata, když naráz antikoncepci vysadím? To jsou nejčastější myšlenky, které...  celý článek
Zatímco muži se o své zdraví začnou starat až ve chvíli, kdy se objeví problém, ženy se o vlastní organismus zajímají neustále. A mají důvod – specifické zdravotní problémy na n...  celý článek
Ženská neplodnost může být způsobena mnoha faktory – od anatomické poruchy tvaru děložního hrdla až po neprůchodnost vejcovodů. Právě vyšetření vejcovodů by mělo patřit mezi z...  celý článek
Není náhoda, že za symbol plodnosti bývají považovány kypré ženské tvary zpodobněné například ve známé sošce Věstonické venuše. Dostatečná výživa má totiž z hlediska fertility...  celý článek
Intrauterinní inseminace (IUI) je běžně užívaná metoda asistované reprodukce, kdy se spermie zavádí přímo do dělohy pacientky. Jak se na ni připravit? Při zavedení spermií přímo...  celý článek
Zánětlivá onemocnění jsou jednou z nejčastějších příčin návštěvy ženy v ordinaci gynekologa. Snad každá žena poznala nepříjemné příznaky poševní infekce. Pokud je nebudete léčit...  celý článek
Potkat na ulici maminku s dvojčaty dnes není žádnou raritou. Příčinou současného nárůstu výskytu dvojčat je rozšíření metod asistované reprodukce. Kvůli tomu, aby se zvýšila...  celý článek

Antikoncepce

| Dotaz od: Vendula

Chtěla jsem se zeptat...V březnu tohoto roku jsem porodila 2. dítě a asi po 4 měsících jsem si nechala předepsat antikoncepci Azália,protože stále kojím..Menstruaci jsem měla...

Menstruace a užívání hormonální antikoncepce po porodu, při kojení, se má takto: Za prvé KDYKOLI po porodu (vyjma šestinedělí, protože v té době je pohlavní styk stejně...

Help

| Dotaz od: lenka

Chtela bych se zeptat jake je riziko opak.help syndromu u dalsiho tehot.je mi 35let.prvni teh.1 dite ve 22letech,porod normalni 4kg,druhy porod ve 30letech,cis.rez.,dvojcata ve...

Jakékoli komplikace v těhotenství včetně Hellp syndromu se nedají předvídat, pokud otěhotníte, jistě bude vaše těhotenství spíše rizikové a více hlídané, ale předpovědět, co...

Ultrazvuk, UZ nebo SONO je neinvazivní, naprosto bezbolestná zobrazovací metoda. Je neškodná pro matku i dítě. Umožňuje lékaři sledovat a hodnotit průběh těhotenství.  celý článek
In vitro fertilizace (IVF) je převratnou metodou v léčbě neplodnosti úspěšně fungující už téměř 30 let. Existují však také nějaká rizika?  celý článek
Akromegalie je onemocnění postihující muže i ženy. V současnosti má již medicína k dispozici účinné metody, jak tuto chorobu účinně léčit. Tím se mimo jiné zvyšují i šance...  celý článek
Těhotenství vzniklé při fertilizaci in vitro je považováno za rizikové. Studie však potvrzují, že většina žen v IVF programu zvolí rizikové těhotenství raději než vůbec žádné.  celý článek
Těhotenství a kojení ve věku do 30 let snižuje riziko výskytu onemocnění rakovinou prsu. Naopak ženy, které mateřství odkládají na dobu po 35. roce, mají šanci na vznik nádoru...  celý článek

Mám roztroušenou sklerozu. Chceme s přítelem miminko ale máme problém. On má neustále streptokoka agalaccie a po každém nechráněném styku ho chytnu a skončím na antibiotikách...

Nález Streptokoka agalactiae není skutečně třeba přeléčit, pokud jeho výskyt není doprovázen obtížemi, tedy výtoky, pálením, bolestmi atp. Bakterie může ohrozit plod při porodu...

Otěhotnění

| Dotaz od: Monika

Měla bych na Vás dotaz v roce 2004 se mi narodil syn s pupeční šnůrou kolem krku, od roko 2005 se s manželem snažíme o druhé dítě v roce 2007 se nám to podařilo ale v 8týdnu...

Omotání a utažení pupečníku kolem tělíčka dítěte s jeho následným odumřením, tedy strangulace pupečníku, je zcela náhodná záležitost a nedá se tomu nijak zabránit a ani se nedá...

Ráda bych věděla zda je možné otěhotnět i po podstoupení sterilizace před 5 lety. Vím, že se stávají ojediněle případy, kdy se to může stát.Nebo zda by bylo možno tento stav...

Marto! Upřímně řečeno, podle krátkého popisu nepovažuji Vaše rozhodnutí mít další dítě za úplně šťastné. Jednak máte na matku docela vysoký věk, jednak už máte čtyři děti a...

Výška děložní sliznice

| Dotaz od: Jana

Průběžně několikrát do roka chodím na IVF, 1 dítě již máme. Před zaváděním embrya mám nízkou děložní sliznici - 4mm, po prodl. kultivaci, tj. 5 dní už je necelých 7mm. Podpořeno...

Utrogestan je gestagen, růst děložní sliznice stimulují estrogeny. Gestageny stimulují sekreční přeměnu děložní sliznice. Otěhotnění není vyloučené i s nižší děložní sliznicí...

Polyp děložního hrdla

| Dotaz od: Daniela

Dne 16.11. mi odstranili polyp děložního hrdla a já blbá nestihla jsem poptat doktora při vizitě. Zkusím vás zeptat, kdy můžu po té drobné operaci mít pohlavní styk. A my chceme...

Po tomto zákroku byste měla dodržovat hygienický režim a sexuální abstinence asi 4 týdny, jde o prevenci zavlečení infekce do dělohy. Menstruace by se měla dostavit do 4-6 týdnů...

Ruptura dělohy

| Dotaz od: Jolanta

Mám dotaz ohledně dvojčat. Mám jedno 7-leté a 3-leté dítě, obě děti císařským řezem, teď jsem otěhotněla a čekám dvojčata, jsem v 5. týdnu. Chtěla jsem se zeptat hlavně na...

Neřeknu Vám přesné procentuální číslo, nicméně riziko ruptury dělohy v těhotenství po dvou císařských řezech je významně zvýšeno a jste tedy jednoznačně určena k porodu...

Možnost těhotenství

| Dotaz od: Lenka

Mám spíše zvědavé dva dotazy, na které si ale nemůžu sama nijak moc odpovědět a nikde jsem se nedočetla odpovědí, proto se omlouvám, že otravuji právě tady. Zajímalo by mě...

Jsou zdokumentovány případy otěhotnění ve kterémkoliv dni menstruačního cyklu, tedy i během menstruace. Je tedy možné, že vajíčko přežije menstruaci. Samozřejmě však...

Tehotenstvi a hpv virus

| Dotaz od: Michaela

Nedavno jsem zjistila, ze jsem tehotna. Podle posledni menstruace bych mela byt v 7 tydnu. Otehotnela jsem s hpv virem cin 3. Chci se zeptat zestli to bude mit nejaky vliv na...

Na prohlídku zajděte co nejdříve. Komplikace těhotenství po operaci dělohy skutečně mohou nastat, hrozí předčasný porod či potrat. Pro jizvu na děloze také hrozí vznik trhliny...

Tehotenstvi

| Dotaz od: ROMANA

Chtěla jsem se zeptat jesli po potratu můžu byt ještě těhotna da seto zjistit nak nebo když zjistm že mám díte mrtve jesli mužu byt těhotna pořad

Romano, pokud nedošlo k nějakým změnám zamezujícím početí a otěhotnění, můžete být znovu těhotná. Jen je dobré na gynekologii zkontrolovat, jestli se už děloha vrátila do...

Zjistila jsem, že jsem v 8 týdnu těhotenství. Nedávno jsem na tom nebyla psychicky dobře, svůj podíl na tom měla práce, stres, vztah apod. A tak jsem začala krvácet, naštěstí to...

Krvácení se může opakovat a nemusí (ale může) znamenat riziko pro plod. Váš gynekolog Vám vysvětlí, co máte v případě krvácení dělat. Pokud byste měla jakékoli pochybnosti...

Zakloněná děloha

| Dotaz od: Šárka

Chtěla bych se zeptat na problém co mám již asi 9 měsíců se s manželem snažíme o miminko ale nejde nám to,mám cukrovku z předešlého těhotenství,nepravidelnou menstruaci a nevím...

Ve vašem případě bych doporučovala navštěvovat kurzy cvičení (rehabilitace) dle Ludmily Mojžíšové. Tyto kurzy bývají např. při centrech asistovaní reprodukce. Cvičení je poměrně...

Šance na otěhotnění a PMS

| Dotaz od: Renata

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás tímto požádat o názor i radu jak dále postupovat. První dítě jsme počali před třemi lety přirozeně ve 4.cyklu po vysazení dlouhodobého...

PMS je sice nepříjemný stav,ale ovulaci ani otěhotnění nebo udržení těhotenství nijak nebrání,vaše nálezy jsou normální jak píšete, přesto bych s vaší gynekologem problém řešil...

Zdravotní rizika kouření cigaret jsou velmi dobře známa v souvislosti s nemocemi srdce, plic nebo krevních buněk.  celý článek

Těhotenství po konizaci

| Dotaz od: Lucie

Moc bych chtěla ještě třetí dítě, ale bohužel jsem po porodu druhého prodělala konizaci děložního čípku. Z histologického hlediska je od té doby ( leden 2010) zatím vše v...

Risiko je o něco větší,ale celá řada žen po tomto zákroku porodí neměla by jste se toho bát,v 35 letech je vhodné provést genetické vyšetřeni počet vývojových vad stoupá s věkem...

Těhotenství

| Dotaz od: Karla

Už 2 roky se pokoušíme o další dítě.Máme 3 letou dceru a v roce 2007 mi po porodu umřel syn.Měl Potherův syndrom.Jak jsem zjistila,neměla jsem celou dobu těhotenství prý...

Pokud máte nějaké potíže při otěhotnění (nepíšete, jak dlouho se snažíte o dítko ani kolik je vám let), ale nejlepší by bylo kontaktovat a objednat se do nejbližšího centra...

Tehotenstvi

| Dotaz od: Míša

Moje sestra je tehotna a je ji teprve 16 let a je ve 14. tydnu.Chtela jsem se zeptat do kdy jde udelat interupce?Predem dekuji za odpoved

Podle platného zákona č. 66/1986 Sb. může žena požádat o provedení potratu bez omezení do 12. týdne těhotenství. Do 24. týdne těhotenství je možné provést potrat z genetických...

Detekce těhotenství

| Dotaz od: petra

Vážení, obracím se na vás s dotazem ohledně možného těhu, již mi sice bylo odepsáno, ale nějak jsme psala obšírně a nevyzněla otázka.1.jak vypadá děložní čípek po otěhotnění 2...

Petro! Termín "těhu" neznám, nepochybně však máte na mysli těhotenství (proč nepíšete těhotenství?). 1 - děložní čípek si sama nevyšetřujte, nemá to smysl a můžete si uškodit...

Těhotenství

| Dotaz od: Petra

Jsem v 32. týdnu těhotenství, a mám tlaky v podbříšku a to hlavně při nucení na malou, které bývají někdy dost silné. Jinak je průběh těhotenství v pořádku a miminko váží 1.800g...

Určitě byste měla dodržovat spíše klidový režim, ale jestli máte malé dítě, asi to moc nepůjde. Nenosit nic těžkého, neprovozovat sex. Při jakémkoli zhoršení stavu - bolesti...

Tlak v bříšku

| Dotaz od: Hanka

Vážená paní doktorko,jsem v 38.tt chtěla bych se zeptat,co znamená tento zápis v těhu průkazce: čípek 1cm po prst, CS 5, CT 6. Můj lékař mi vždy všechno řekne,ale měl dovolenou...

Potíže, které popisujete, jsou tzv. poslíčky. V teplé vaně byste měla najít úlevu. Poslíčky připravují dělohu k porodu. Neznamená to tedy nutně, že budete už nyní rodit...

Dárcovství vajíček je metoda asistované reprodukce, kdy žena je dárkyní vajíčka, které poslouží k oplození. V ČR je tento postup ošetřen zákonem o výzkumu na lidských...  celý článek

Paní doktorko, ráda bych vás požádala o radu ohledně výše rizika třetího císařského řezu. Je mi 33 let. Mám za sebou dva pokusy o vaginální porod, oba byly vyvolávány a oba byly...

Nelze vyloučit průběh bez komplikací, ovšem je to vskutku risk. Děložní stěna není plnohodnotná, svalovina je nahrazena jizevnatou tkání. Komplikovanější hojení po prvním řezu...

Tlak v bříšku

| Dotaz od: Hanka

Vážená paní doktorko,jsem v 38.tt chtěla bych se zeptat,co znamená tento zápis v těhu průkazce: čípek 1cm po prst, CS 5, CT 6. Můj lékař mi vždy všechno řekne,ale měl dovolenou...

Potíže, které popisujete, jsou tzv. poslíčky. V teplé vaně byste měla najít úlevu. Poslíčky připravují dělohu k porodu. Neznamená to tedy nutně, že budete už nyní rodit...

Je mi 28 let. V roce 2008 jsem porodila holčičku císařským řezem (36+5, diagnoz bylo mnoho - KP, preeklampsie, oligohydramnion, hypotrofie plodu cca o 3týdny menší). Jizva se...

Riziko poškození stěny děložní je při prováděné revizi dutiny děložní vždy, nejenom v případě, že je děložní stěna oslabena jizvou po císařském řezu. Během výkonu lékař ale...

Rizika potratu

| Dotaz od: Ivana

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jaké jsou v dnešní době možné rizika "obyčejného" potratu- tj. do 12. týdně těhotenství a jaké jsou rizika samovolného potratu ? (Stále...

Rizika umělého ukončení těhotenství jsou krvácení (včetně život ohrožujíícho krvácení), proražení stěny dělohy, poškození děložní sliznice s následnou neplodností, infekce...

Viry

| Dotaz od: Petra

Prosím o radu nebo spíše vysvětlení co bude dál.Jsem ve dvanáctém týdnu těhotenství a před otěhotněním jsem byla na roční prohlídce,kdy jsem zapomněla zavolat a otěhotněla.Po...

Pokud bude susp.výsldek 2.cytlogie, pošle Vás na expertní pracoviště nejčastěji do Motola,kde Vám prohlídnou čípek a domluví se jak dál.většinou se vše řeší po šestinedělí.pod...

Nízko položená placenta

| Dotaz od: Radka

Dnes po kontrole v 18+1 tt mi lékař sdělil, že mám nízko položenou placentu. Je nepřekrývá porodní cesty, je na hranici děložního hrdla. Zatím nejsem na neschopence, tak se chci...

Milá Radko, tento nález je v 18 týdnu běžný, placenta se pouze sleduje na ultrazvuku a v naprosté většině případů se "vytáhne" nahoru tím, jak těhotenství roste. Z opatření bych...


Laparoskopie gynekologie

| Dotaz od: LENKA

CHTĚLA BYCH SE VÁS ZEPTAT,JSEM PO 2 SÍSAŘSKÝCH OPERACÍCH PO PORODU,PROČ UŽ DALŠÍ POROD NENÍ MOŽNÝ TED NÁM 7.3.09 ZEMŘEL 7.MĚS SYN MĚL VVV ROBINŮV SYNNDROM,A TED MĚ ČEKÁ...

Nelze takto zevšeobecňovat, netuším, co koho vedlo k tomuto výroku. Navrhuji vám, abyste si našla gynekologa se zkušenostmi a nechala se u něj podrobně vyšetřit. Podle stavu...

Potrat

| Dotaz od: Denisa

Mám 1 dítě 6 let-otěhotnění bez problémů,těhotenství také.Pět měsíců po porodu jsem byla na miniinterupci.V lednu 2010 první potrat,potom nález na čípku-konizace,poté rekonizace...

196 je nízká hodnota,který by mohla být i u začínající gravidity,v 5 týdnu by ale měl být jasně vidět gestační váček, testy DNA by žádné jasno do problému nevnesly,během týdne...

Mám za sebou již jeden předčasný porod (34+5 dle PM, 34+0 dle skutečnosti a UTZ ve 12.tt - podařilo se nám otěhotnět hned napoprvé, navíc obvyklý menstruační cyklus 35 dní...

Vážená paní,není možné odpovědět po netu na všechny otázky a řešit problémy které máte,chápu vaše starosti, na vašem místě bych vše ještě před propuštěním probral s primářem...

Krvácení v šestinedělí

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych znát váš názor a radu. Před měsícem jsem porodila své první dítě - údaje z porodopisu - Datum odtoku plodové vody 16.5.11 14:00, datum porodu 17.5.11 2:40. Porod...

Menstruace to opravdu může být, bohužel nevím ani, jestli kojíte. Pokud opravdu krvácíte silně a dlouho, bude nutné podstoupit navrhovaný zákrok v narkoze. Vůbec se ale nebojte...

Fosfolipidový syndrom

| Dotaz od: HJ



Chlamydie

| Dotaz od: Veronika

Prosím Vás muj problém je že v minulém roce,měsíci říjen sem ve druhém měsíci těhotenství nečekaně potratila(těhotenství chtěné)Byla jsem poprvé tehotna.Pak samozdřejmě...

Poměrně velká část těhotenství v časných stádiích končí spontánním potratem z různých příčin. Po prvním potratu proto vůbec není samozřejmé provádět spoustu testů a vyšetření...

Antikoncepce

| Dotaz od: Jana

Je mi 36let. Před 17ti lety jsem porodila zdravé dítě a od té doby užívám hormonální antikoncepci. Rok nekouřím. Delší dobu jsem užívala Cilest, nyní 6 let Harmonet, v mezidobí...

1. pokud HAK vysadíte nyní, jste "ohrožena" otěhotněním, ale po zdravotní stránce jiné ohrožení z vysazení nehrozí (myslím tím, že Vás nepostihne žádná náhlá choroba, pokud...

Dítě počaté pomocí darovaného vajíčka dostává jednu část svých genů od dárkyně a druhou část od otce. Geny přitom do jisté míry určují, jací jsme. Nezanedbatelný vliv na jedince...  celý článek

Muj gynekolog mi řekl,že mám mírně odřený děložní čípek,je to prý po porodu a někdy se to prej stavá.Mám se nějak znepokojovat?Bude to mít vliv na další těhotenství,případně...

Pokud se neznepokojuje Váš gynekolog, jistě se nemusíte znepokojovat ani Vy. Pokud by bylo nutné Váš čípek nějak řešit, Váš gynekolog by to s Vámi probral a navrhl Vám nějaká...

Pokud se oplozené vajíčko neusadí tam, kde má, tedy v děloze, jedná se o tzv. mimoděložní těhotenství. Nejčastějším „nesprávným“ místem jeho usídlení je vejcovod. Zde ale nen...  celý článek
S neplodností se v dnešní době potýká každý sedmý pár. I když toto téma ve společnosti není již úplně tabu, stále se o něm nemluví dostatečně.  celý článek
Doktor Angelo Cagnacci a jeho italští kolegové z Modeny zjistili, že v Itálii jsou chlapečci častěji počati v období od září do listopadu, kdy jsou podmínky pro otěhotnění...  celý článek
Vánoční období má být časem klidu, pohody a odpočinku. Jako takové se i zdá přímo stvořené pro chvíle, kdy by mohla nastat větší šance počít miminko. Určitě nejste jediní, kdo...  celý článek

Prasklý čípek po porodu

| Dotaz od: Martina

Po porodu mi gynekolog zjistil, že mi zůstal prasklý čípek - prý dost, takže to může působit problémy při případném dalším těh. Je mi 29let, prvorodička. Dál to zatím nechce...

Paní Martino, při porodu opravdu někdy může dojít k prasknutí děložního čípku a je to velmi nepříjemná komplikace. Každá další operace v této oblasti by však naopak mohla vést...

Zjištění, že miminko nejde zplodit tak rychle a snadno, jak jste si představovala, není jednoduché. Pokud jste se začala léčit, vše dobře dopadlo a vy jste těhotná, můžete mít o...  celý článek

Otěhotnění po porodu

| Dotaz od: Jana

Chtěla jsem se zeptat,jsem skoro 7 týden po porodu,na kontrole po šestinedělí vše v pořádku! Byla mi napsána antikoncepce Maitalon,jak jsem přišla od gynekologa,docela jsem...

Měsíčky přišly akorát:), nemyslim si,že byste otěhotněla, každopádně si udělejte před dalším platíčkem test, bude pravděpodobně negativní. Na interupci byste jít mohla.

Stále více žen porodí své první dítě v pozdějším věku. Současná medicína je na tak vysoké úrovni, že maminkám vyššího věku umožňuje nejen otěhotnět, ale také léčit případné...  celý článek
Homeopatie velmi dobře a přitom šetrně napomůže zvládnout nelehké chvilky během porodu. Pro samotný porod je nejlepší, když jsou vhodná homeopatika zvolena podle dané situace a...  celý článek
Skončit s kouřením je obecně pro spoustu lidí problém, často dlouhodobý. A co teprve žena kuřačka, která otěhotní a měla by cigaretu odložit prakticky ze dne na den?  celý článek
Hepatitida C se objevila v druhé polovině minulého století s rozšířením transfuze krve a zároveň s rostoucím počtem narkomanů. Přenos hepatitidy C se totiž uskutečňuje pouze krví.  celý článek
Těhotenství je sice přirozenou věcí, ale menší či větší potíže potkají snad každou ženu, která je takříkajíc v očekávání. Nasazení klasických léků je ale v období těhotenství...  celý článek

Těhotenství

| Dotaz od: mucinka

Jak už jsem se jednou ptala. Byla jsem na poradně a pan doktor mi říkal, že mi miminko tlačí na čípek. Vy jste mi poradili abych si prostudovala mechanismus porodu a pak se...

V tom případě se pravděpodobně jedná o patologickou polohu plodu. Doporučoval bych proto kontrolu přímo u ošetřujícího gynekologa. Hezký den.

Neplodnost

| Dotaz od: Alena

Jsem patnáct měsíců po revizi kvůli zamlklému těhotenství ve 13+1, z důvodu nevyvinutých choriových klků. Při revizi mi byla zjištěna dvourohá děloha srdcovitého tvaru. Vada je...

Na pomýšlení na případnou neplodnost je opravdu dost času. Pokud se vám nedaří rok otěhotnět, můžete stále spadat do 15% zdravých párů, kterým se to nepodaří. Doporučoval bych...

Předčasný porod a nízká porodní váha se po umělém oplodnění ve srovnání se spontánním těhotenstvím vyskytují častěji. Důvodů, proč v tomto případě k předčasnému porodu dochází...  celý článek
Fakt, že ženy, které trpí nadváhou nebo podváhou, mají problémy s reprodukcí, není žádným tajemstvím. U obézních žen se může objevit gestační diabetes, gestační hypertenze...  celý článek

Marná snaha o otěhotnění

| Dotaz od: Weronika

Ráda bych věděla s mím přítelem se pokoušíme o dítě ale nějak to pořád nejde, přítel se do mě udělá a po nějakých dnech to normálně dostanu už jsme spolu 6 a půl měsíce a pořád...

O neplodnosti se hovoří až po roce pravidelného sexu cca 3x do týdne. Pak by bylo na místě vyšetření obou partnerů. Neplodnost bývá zhruba z poloviny na straně ženy a z poloviny...

Jsem v 31.týdnu těhotenství a mám strašné bolesti břicha prave strany.Bricho mě bolí od podbřišlu až po žebra,když jsem byla u lékaře,tak mě objednal na 25.11. na ultrazvuk.Je...

K lékaři si dojděte na kontrolu a vyšetření ihned zítra, musí skontrolovat pohledem čípek, zda se již neotevíráte ! Jděte k němu určitě, lepší zbytečně než něco zanedbat...

Celý proces léčby neplodnosti je pro ženy velmi stresující, částečně i proto, že zde existuje řada překážek. Podle odborníků může hrát stres prioritní roli u třetiny všech...  celý článek
Zdravý životní styl, osmerčata po umělém oplodnění, chybná sexuální praktika a další tradované mýty o neplodnosti dokáže moderní medicína objasnit, nebo alespoň vyvrátit...  celý článek
Poslední zatlačení a za chvíli se ozývá pláč děťátka, nastává úleva, že je to konečně za námi. Jenže… Po dvou hodinách klidu na porodním sále začíná etapa, na kterou mnohdy n...  celý článek

Děloha a čípek

| Dotaz od: Anička | z mobilní aplikace

Chci se optat jsem 35tt a doktor mi řekl, že mi tvrdne děloha a zkracuje se čípek. Napsal mi magnesium 3 denně 1 tabletu, co to vlastně pro mě znamená? Když nebudu magnesium...

Milá Aničko, pokud by tvrdutí dělohy přešlo v kontrakční činnost a čípek by se nadále zkracoval, tak se zvýšilo riziko předčasného porodu. Proto váš gynekolog doporučil léčbu...

Děložní čípek

| Dotaz od: Nikola

Mám takový dotaz, na čípku jsem si nahmatala takové hrbolky jakoby pupínky asi 4-5 . říkala jsem o tom svému gynekologovi ten mi říkal,že čípek je normální a že tam můžou být...

Pokud vám gynekolog řekl že je vše v pořádku nemáte se čeho obávat,čípek bude normální. Příjemný den


Děložní čípek

| Dotaz od: Iveta

Krásný den.Můj problém spočívá v tom, že jsem byla po šestinedělí vyšetřena u svého gynekologa a ten mě oznámil, že mám roztržený děložní čípek.Když jsem se ptala, co to pro mě...

Jako jediný váš gynekolog viděl stav vašeho čípku, jedině on může posoudit jeho stav s ohledem na příští těhotenství. Proto bych se jej zeptala ještě na souvislost této...

Děložní čípek

| Dotaz od: jana

Potřebovala bych poradit .M ám časté močení už jsem apsolovala dvoje vyšetření močovýho měchýře ,ale nic tam nenašli.Na gynekologii jsem taky byla byla a tam jsem taky v pořádku...

Mohlo by jít o tzv. pokleslou dělohu, dá see řešit operativně, pokud způsobuje větší obtíže ( pomočování), na otěhotnění to nemá žádný vliv.

Patříte mezi ženy, které díky antikoncepci zapomněly na bolestivou menstruaci, nepravidelný cyklus a migrény? Pak se určitě začnete ptát, co nastane, až budete chtít otěhotnět a...  celý článek
Léčba rakoviny prsu v těhotenství je velmi složitou záležitostí. Musí být totiž účinná pro ženu, zároveň ale i velmi šetrná k dítěti.  celý článek

Děložní čípek

| Dotaz od: Markéta

Asi 20.10.2011 jsem Vám posílala můj dotaz ohledně děložního čípku, jestli se mění jeho poloha, jen pokud probíhá ovlace. Asi jsem Vám mojí otázku špatně vysvětlila, tak se o to...

Tak teď u chápu, co jste měla na mysli:)omlouvám se, že mi to trvalo:)spíše než délka čípku má na vliv na otěhotnění hlen,kterým je vyplněn.ten se mění v době ovulace,kdy se...

Mimoděložní těhotenství

| Dotaz od: moňa

V dubnu letošního roku jsem měla mimoděl.těhotenství, chci se zeptat jaká je pravděpodobnost, že se to bude opakovat.A může to mít vliv na délku doby než znovu otěhotním.Děkuji...

Zda a s jakou pravděpodobností se mimoděložní těhotenství bude opakovat, to je a)věcí náhody, b)částečně odvislé od toho, proč jste mimoděložně otěhotněla. Vyšší riziko dalšího...

Roztržený děložní čípek

| Dotaz od: Romana

Obracím se na Vás s následujícím problémem. Dceři (25 let) dnes gynekolog sdělil, že má po porodu roztržený děložní čípek a že se s tím nedá nic dělat. Navíc ji upozornil na...

Čípek by se měl po porodu zmenšovat, po šestinedělí by měl být stejně veliký jako nyní. Nevím,zda má dcera nyní zvětšený čípek, lékař pravděpodobně přehlédl porušený čípek při...

Proces umělého oplodnění (IVF) je nezřídka dlouhá a náročná cesta jak po fyzické, tak i po psychické stránce. Pokud ale za pomoci lékařské vědy nakonec úspěšně otěhotníte, ještě...  celý článek
Po miminku touží snad každá žena. Někdy se ale početí nedaří tak, jak by si přestavovala. Příčin může být mnoho. Například v poslední době ve všech pádech skloňovaná nemoc zvaná...  celý článek
Televizní reportáž z roku 2008 o ženě, která trpěla Crohnovou nemocí a porodila zdravé dítě, vyvolala mezi veřejností diskuzi o tom, zda mohou ženy s tímto onemocněním mít...  celý článek
Gynekologie patří mezi chirurgické (operační) obory. Gynekologická operativa začíná od krátkých někalikaminutových zákroků a pokračuje až po rozsáhlé operace, na kterých mnohdy...  celý článek
Amniocentéza, odběr plodové vody, je diagnostický test určený k odhalení vrozených vývojových vad plodu v děloze. Je součástí tzv. prenatální diagnostiky. Amniocentézu...  celý článek
Infekční nemoci u těhotných představují riziko nejen pro matku, ale i pro ještě nenarozené dítě. Kromě narušení průběhu těhotenství může i léčba infekce poškodit matku, plod...  celý článek
Během několika posledních desetiletí došlo k významnému nárůstu počtu párů, které mají problémy s plodností. Ženy trpí nepravidelnou menstruací, počet spermií u mužů se snížil o...  celý článek

Dráždivá děloha

| Dotaz od: Marcela

Dobrý dvečer, prosím Vás o radu. V prvním těhotenství mi bylo řečeno od lékařů, že mám dráždivou dělohu, často mi tvrdlo břicho,ale já osobně kontrakce nijak zvlášť nepociťovala...

Marcelo! Podle popisu opravdu nemohu soudit, nakolik jste měla dělohu dráživou a jaké budete mít potíže s dalším dítětem. Doporučuji, ať si s tím nelámete hlavu, lékaři rádi...

Neplodnost

| Dotaz od: antonie

Chtela bych se zepta snazime se s manzelem o dite uz 7mesicu a nic uz jedno dite mam a tet to nejde ja jsem zdrava a deti muzu mit rikal my to doktor.ale nam to porad nejde cim...

Antonie! Pokud se snažít e o dítě a nejde Vám to, měli byste postupovat podle takové "kuchařky", kterou Vám do odpovědi ale nevměstnám. Nejprve se rok snažte o otěhotnění...

Těhotenství+lsil+ kondylomy

| Dotaz od: miruška

Je mi 26 let, jsem v 31. týdnu těhotenství. Již od začátku těhotenství chodím na kontroly s děložním čípkem, jelikož mám stěry LSIL. Biopsii mi nedělali, zatím. Dnes jsem byla u...

Kondyloma je projevem infekce virového původu na čípku /jakýsi minivýrustek/, rakovina to není, ale musí se stav hlídat, proto ty kontroly.....V těhotenství se vyčkává, po...

NEuzavřený čípek

| Dotaz od: Eva

Prosím Vás, po porodu se mi úplně nezavřel čípek. Paní doktorka tvrdí, že se s tím nedá nic dělat. Chci vědět, jestli přece jenom nějaké možnosti nejsou. Děkuji za odpověď.

Nepíšete, jak dlouho jste po porodu, proces zavinování dělohy a znovuutvoření děložního čípku nějakou dobu trvá. Pokud ovšem nemáte žádné potíže, není potřeba údajné "neúplné...

Štítná žláza má významný vliv jak na schopnost otěhotnět, průběh těhotenství a porodu, tak i na psychický vývoj dítěte. Poruchy funkce štítné žlázy (nejčastěji hypotyreóza...  celý článek
Rizikové těhotenství je označení pro takové těhotenství, kdy je zvýšená pravděpodobnost, že se dítě nenarodí zcela zdravé. Obecnými riziky mohou být hrozící potrat, předčasný...  celý článek

Včera jsem byla na gynekologii na preventivní prohlídce. Paní doktorka mi řekla, že děloha i vaječníky jsou v pořádku, ale na čípku vidí něco, co tam po porodu nebylo (před...

Nemusite se bát, jenom musíte být sledována event k odstranění ložiska, takzvané konizaci čípku. Je to zákrok v nárkoze a bez komplikací. S pozdravem

Hysteroskopie je endoskopická vyšetřovací metoda, díky níž je možno prohlédnout děložní dutinu, pod zrakovou kontrolou odebrat vzorek sliznice pro další histologické vyšetření a...  celý článek

Měla bych dotaz ohledně srovnání cyklu před otěhotněním. Mám 3-letého syna. Po porodu jsem si nechala zavést nehormonální nitroděložní tělísko. Vše bylo v pořádku. Poslední rok...

Během půl roku žádný čas neztratíte. Proč se nechete přirozeně pokusit o otěhotnění? Jednou už jste otěhotněla, bylo by možno předpokládat, že otěhotníte i podruhé. Nepravidelný...

Jsem 2 roky po porodu. Zhruba před rokem se mi objevil polyp na těle děložním. Pan doktor mi ho odstranil při hysteroskopii. Po zákroku mi doporučil hormonální injekce po...

Hormonální injekce nemusíte, otěhotněte co nejdříve. Polyp bude dobré tzv. "odpálit" a ne jen "seškrábnout". Držím palce, ať jste brzo těhotná:)

Chci se zeptat, letos v dubnu mi byla odstraněna pravá nadledvina pro adenom nadledvinky. Bylo vše v pořádku a laboratorní testy ukázaly, že nádor byl benigní, zajímalo by mě...

S ohledem na těhotenství je velice důležité, jaké máte hodnoty kortizolu. Jedná se o důležitý hormon, který pomáhá tělu vyspořádat se se stresem, resp. jakoukoliv zátěží (čimž...

V současnosti je fertilizace in vitro rozšířenou metodou asistované reprodukce, která pomáhá mnoha párům založit vlastní rodinu.  celý článek
Rozhodnutí vyhledat pomoc kliniky asistované reprodukce je velkým krokem v životě každého páru. Aby proces in vitro fertilizace neboli mimotělního oplodnění měl co největší...  celý článek

Pani doktorko pred 2 roky jsem ja i moje pritelkyne byli preleceni po onemocneni syfilis. Nyni se pokousime asi rok o dite ale marne. Muze mit prodelana nemoc vliv na otehotneni...

I syfilis stejně jako další sexuálně přenosné nemoci může mít vliv na plodnost. Pokud je Vaše snažení o otěhotnění již rok neúspěšné, obraťte se na centrum pro léčbu neplodnosti.

V roce 2007 mi zjistili nález - displazie III. stupně a následne v roce 2008 mi byla provedena konizace děl. čípku s výsledkem disp. II. st.. Nyní již chodím na klasické...

Jano! Konizace může za některých okolností vést k rychlejšímu porodu nebo si může vynutit během těhotenství více klidu. Obecně není konizace překážkou otěhotnění donošení...

Neplodnost, změny váhy

| Dotaz od: Lenka

Můj problém je, že nemohu otěhotnět. Ale abych začala od začátku. Hodně jsem před rokem zhubla, asi na 36 kg a během asi dvou měsíců jsem pak zas přibrala na něco k šedesátce...

Lenko! Domnívám se, že i na dálku a skrz Váš psaný dotaz chápu, kde je problém. Vyrovnejte se se svým tělem. Učte se respektovat a milovat své tělo. Po vysazení hormonů...

Salazopyrin a těhotenství

| Dotaz od: Jirka

Byla mi zjištěna Crohnova nemoc před asi 5 lety. Příznaky a projevy se povedlo potlačit prednisonem a užíváním Salazopyrinu a Azaprinu. Po vysazení Prednisonu před asi 4 lety...

Jirko. Salazopyrin snižuje počet spermií, takže může spůsobit potíže s plodností. Po vysazení léku se tvorba spermií obnoví, takže neplodnost nebo snížená plodnost je pouze...

Výživa v období před otěhotněním je důležitou součástí přípravy ženy na těhotenství. Nedostatečný příjem živin se dává do souvislostí se závažnými vrozenými vadami. Dalším cílem...  celý článek
Mít dítě v pokročilém věku? Pro někoho hrdinství, pro jiné nepřijatelné. Otázkou stanovení vhodné věkové hranice pro umělé oplodnění se odborníci i zákonodárci zabývají již...  celý článek
Dvojče, které se o místo v děloze dělí se sestrou, se prý narodí zdravější, než kdyby jeho "spolubydlící" byl mužského pohlaví. Alespoň to tvrdí izraelští vědci ve své studii.  celý článek

Cukrovka a těhotenství

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se prosím zeptat, zda člověk, který se lečí s cukrovkou a na inzulinu zda pak muže otěhotnět nebo zda mu to to pujde..děkuji za odpoved hezky den

Ano, i s cukrovkou na insulinu lze rozhodně otěhotnět. Žen - diabetiček, které otěhotněly a porodily zdravé dítě, je mnoho. Je ovšem potřeba si uvědomit, že takové těhotenství...

Mám vrozeně oslabenou břišní stěnu, měla jsem již od narození pupeční kýlu, která mi byla operována laparoskopicky a ambulantně, jednalo se tedy pouze o malý zákrok. Ráda bych...

Pokud máte dělohu v pořádku, neměla by být břišní stěna větším problémem (dítě je v děloze a ta má svalovinu velmi pevnou), budete ji mít (břišní stěnu) potom po porodu za úkol...

S přítelem se snažíme 3 měsíce o dítě.Doktor mě už ted začal vyšetřovat. Výsledky jsou TSH - 0,124(0,400-4,000), FT4 - 16,8(11,5-22,7), FSH - 23,7. Všude čtu, že s takovou...

V léčbě štítné žlázy určitě pokračujte. Tyto výsledky bych nenazývala předávkováním, či zvýšenou funkcí. TSH je sice mírně pod normou, nicméně fT4 je plně v normě. Pro...

Blizici se porod?????

| Dotaz od: martina

Jsem v 37+4tt.druhe tehotenstvi.dr mi napsala :vag.hrdlona clanek,sakrtalne pro prst,hlav.naleha na vchod panevni,deloha klidna,pohyby citi.Byla jsem na ozvach a merili me cca...

Martino! Vzhledem k tomu, že se nacházíte již na konci těhotenství, je to, že již cítíte "poslíčky" a tvrdnutí břicha zcela normální. Děloha se těmito pochody připravuje na...

Nebylo by perfektní mít technologii, kdy by se při umělém oplodnění u všech žen vždy uchytilo jedno nebo dvě embrya přenesená do dělohy? A kdy by navíc toto těhotenství...  celý článek
Onemocnění šířící se pohlavním stykem patří mezi nejčastější příčiny návštěvy lékaře. Sexuálně přenosné choroby nejsou pouhým momentálním problémem, ale mohou mít závažné...  celý článek
Vícečetná těhotenství přestala být i v České republice vzácností. V současné době se objevuje stále více vícečetných těhotenství zejména v souvislosti s metodami asistované...  celý článek
Pokud se klíšťovou encefalitidou nakazí těhotná žena, pro dítě to naštěstí neznamená vysoké riziko vrozených vývojových vad jako u některých jiných infekcí. Jestliže však průběh...  celý článek
Pokud při pravidelném nechráněném styku po dobu jednoho roku nedojde k otěhotnění, nastává stav zvaný neplodnost.  celý článek
Vysoké hladiny hormonu prolaktinu v období kojení dokážou již tisíce let chránit ženy před nechtěným otěhotněním. Už dávno matka příroda uznala, že chtít po ženě zároveň kojit...  celý článek
Těhotenství je fyziologický stav, kdy se v organismu ženy vyvíjí nový člověk. Probíhá po staletí stejně, a přesto je každé těhotenství individuální emocionální i fyzickou...  celý článek
Podle odhadů až 5 procent případů virové hepatitidy C představuje tzv. vertikální přenos infekce, kdy se nakazí dítě od své matky. Virus se dostává do krve dítěte v průběhu...  celý článek
Jde o stav, při kterém je větší pravděpodobnost, že se miminko nenarodí úplně zdravé. Může hrozit vrozená vývojová vada plodu, předčasný porod anebo je například větší možnost...  celý článek
Konzumace alkoholu během těhotenství s sebou nese velká rizika pro plod. Zejména v prvních třech měsících, kdy někdy matky o svém stavu ani neví, je alkohol pro plod velmi...  celý článek
Hormonální antikoncepce je v dnešní době velmi oblíbenou metodou využívanou k zabránění otěhotnění. Žádná ochrana se ale nedá označit za stoprocentní.  celý článek

Ráda bych se zeptala - asi 6 let se léčím na hypofunkci štítné žlázy - beru letrox, máme 2,5 letého syna, během těhotenství se mi odběry zhoršily, tak mi byla navýšena dávka...

Paní Jano, štítná žláza, tedy její snížena funkce může mít významný vliv na otěhotnění a může mít i souvislost s Vašimi kily na víc. Doporučila bych Vám tedy návštěvu Vašeho...

Prosim Vás chtěla bych se zeptat: čekám druhé dítě,je obrácenou polohou,jsem ve 35 týdnu těhotenství,lékař si myslí že už se neotočí.Jelikož mám syna,který byl v těhotenství...

Váš ošetřující lékař má pravdu. Další těhotenství by bylo rizikové. Přesto je ale rozhodnutí pouze na Vás. Sterilizace je nevratný zákrok, proti otěhotnění se však lze chránit i...

O devastujícím vlivu kouření na mužskou potenci již toho bylo napsáno hodně a protikuřácká reklama s povadlou cigaretou symbolizující podobně uvadlé mužství kuřákovo připadá...  celý článek

Nežádoucí úbytek váhy

| Dotaz od: Hana

Chtěla bych Vás požádat o radu či výběr lékařského specialisty, který by mi pomohl řešit můj zdravotní stav tj. nežádoucí útytek tělesné hmotnosti Je mi 30 let a při mé výšce...

Úbtyek na váze může mít mnoho příčin, u Vás se jako nejpravděpodobnější jeví stres. Doporučoval bych proto kompletní vyšetření u ošetřujícího praktického lékaře, který by měl...

Početí dítěte je okamžik, který si mnoho párů plánuje a pečlivě se na něj chystá. Měla by to být chvíle plná radosti a vášně. Dobu oplodnění ale může ovlivňovat řada faktorů...  celý článek
Opakovat výkony asistované reprodukce je možné i po předchozím těhotenství po umělém oplodnění (IVF).  celý článek

Těhoteství, cervix score 4

| Dotaz od: Andrea

Měla bych na Vás dotaz ohledně mého těhotenství. Včera na gyn. prohlídce mi lékařka oznámila že mám cervix- score 4( naléhající část 0, dilatace hrdla 1, zkrácení čípku 1...

Andreo, pokud dodržujete klidový režim, který Vám lékařka předepsala, mělo by být riziko minimální. Nestresujte se příliš, vyhněte se obavám, které Vašemu miminku mohou pouze...

Ovlivnit pohlaví narozeného děťátka se lidé snažili už od pradávna. Příroda se však nedá ošálit a určuje si věci po svém. Co když je ale narození holčičky, či naopak chlapečka...  celý článek
Žijeme v hektické době, kdy je důležité, jakou profesní dráhu máme před sebou, jakou kariéru si vybudujeme. Hodně partnerských a manželských párů proto odkládá založení rodiny.  celý článek

Náhodně jsem se dostala ke své zprávě od lékaře a mám tam napsáno Eroze a ektropium hrdla děl.a ectopia cerv.uteri nevím co to znamená, doktor mi na kontrolách říká, že je vše v...

Ekrtopium znamená malinko jinak zobrazená sliznice na čípku (zbytnělá sliznice děložního hrdla v oblasti zevní branky) - pro přesné vysvětlení byste musela mít poměrně podrobné...

Početí a schopnost oplodnění oplývá mnoho mýtů. Tato trochu ožehavá témata nejsou totiž příliš diskutovaná mezi přáteli, snad ještě méně v rodině, a někteří se dokonce ostýchají...  celý článek
Dlouhodobé užívání kombinované hormonální antikoncepce (Combined Oral Conception – COC) nejen ovlivňuje kontrolu fertility, ale má také řadu jiných zdravotních účinků. ...  celý článek

Ráda bych požádala o radu. Již od září se s manželem snažíme o miminko, je únor a stále bez úspěchu. Už z toho začínám být značně nervozní, neboť máme již 2,5 letého syna, který...

O miminko se snažíte necelý půrok, to není nijak dlouhá doba. Nenechte se zmást tím, že jste napoprvé otěhotněla ihned. Teprve pokud žena neotěhotní do roka nebo i déle, má...

Ženy dnes již aktivně mluví do toho, kde a jak přivedou svoje dítě na svět. Některým vadí málo srdečný přístup personálu v klasické nemocnici, jiným zase nepřirozený průběh...  celý článek

Těhotenství po léčbě Synarelem

| Dotaz od: Kateřina

Paní doktorko, v létě mi byla diagnostikována rozsáhlá endometrióza, odstraněny četné srůsty a částečně resekován levý vaječník a následně v září nasazen na 3 měsíce Synarel...

Synarel nezkreslí výsledek těhotenského testu. Děložní sliznice roste i u mimoděložního těhotenství. Vyčkejte další kontroly, rostoucí těhotenství se postupně na ultrazvuku...

Paní doktorko, jsem na začátku těhotenství (cca 5+0), test jsem dělala v den zpoždění a testovací čárka byla o hodně slabší než kontrolní, poté jsem dělala ještě další test s...

Milá Vando. Každé těhotenství může být u stejné ženy úplně jiné a i pocity, či obtíže se můžou lišit. To co popisujete bývá zcela normální a je to roztahováním dělohy. Pouze...

Chtěla bych se zeptat.Mám provedenou bandáž žaludku.Mám 2 děti a s dalším těhotenstvím jsme nepočítali.Teď jsem pravděpodobně otěhotněla(ještě to nemám potvrzené od lékaře).Tak...

Angelo! Mladých pacientek s bandáží žaludku stále přibývá, přibývá i těch, které bez jakýchkoli problémů donosily a porodily zdravé dítě. Je dobře, že máte adjustabilní bandáž...

Mám už od puberty ulcerozní kolitidu.Teď je mi 28let a před dvěma lety jsem donosila a porodila zdravého kluka.Po celou dobu těhotenství jsem brala salofalk klyzmata,neboť...

Bohužel souvislost potratu se základním onemocněním (UC) je sice možné, ale nikdo jej již neprokáže, je totiž možné, že byste měla tyto problémy i bez ulcerosní colitidy...

Těhotenství je pro mladou zdravou ženu fyziologický stav. Během těchto devíti měsíců dochází k celé řadě typických změn, se kterými se vyrovná. Ale v případě ženy se srdečním...  celý článek
Léčba neplodnosti u žen s abnormalitami dělohy je předmětem dohadů. In vitro fertilizace (IVF) u pacientek s anomáliemi dělohy je v literatuře popsána velmi málo.  celý článek

Chtěla bych se zeptat zdali je možné bezproblémové těhotenství i porod v případě kdy mám za sebou dva císařské řezy? Mám čtyři děti, první porod, druhé císař v polospánku, třetí...

Svalstvo dělohy nemůžete nijak posílit, budete pečlivě sledovaná v graviditě, těhotenství bude ohlídané, ale existuje dost velká pravděpodobnost, že vzhledem k 2 císařským řezům...

Jsem rok od prvního porodu, po kterém mi byla zjištěna hyperfunkce štítné žlázy, bohužel až docela pozdě po porodu, takže se nyní léčím jen cca půl roku, zpočátku navíc několik...

Doporučoval bych konzultaci přímo s ošetřujícím gynekologem a endokrinologem. Těhotenství při hyperfunkci štítné žlázy je rizikové jak pro matku, tak i pro dítě, proto je třeba...

Dnešním trendem je nejprve si zařídit postavení v práci, pořádné bydlení, 1-2 auta a teprve potom si pořídit potomka. Jenže kariéra i shánění peněz na bydlení trvá nějaký čas a...  celý článek

Přítelkyna bývalá která mi tvrdí že musí okamžite otehotnet protože po operaci zase krváci, brala nejaké hormony které jej mneli zmírnit projevy endometriozy, navíc jak zase...

Stilnox není antidepresivum, ale hypnotikum, a v 29 letech s léčenou endometriozou by se těhotenství skutečně nemělo odkládat. Příjemný den

Porod?

| Dotaz od: marketa

Nedavno jsem Vam psala-pro info kopiruji predesly dotaz- priznaky porodu dobry den mam dotaz-dnes jsem ve 35tt-ve 30tt mi zjistili infarkty na placente a ze mala se pomaleji...

Každý porod je individuál a originál, to,že jste neměla minule potíže opravdu nic neznamená. Nevím, proč vás lékař - gynekolog nepošle na pozorování do nemocnice, kde by...

Jsem v 10 tt.Zatím nemám žádný problém,ale všude čtu články o tvrdnutí bříška během těhotenství....Někde čtu,že se to stává až při téměř konci těhotenství,ale také jsem na...

Tvrdnutí bříška v těhotenství je způsobeno dráždivostí svaloviny děložní, např. pohybem dítěte- kopnutím a pod., proto se nejvíce pociťuje v 2.polovině těhotenství. Může být...

Porod

| Dotaz od: Terina

V roce 1996 nebo 97 jsem 2x prodělala kryo děložního čípku. První porod spontální v r. 1999, týden grav. 35+6, váha dítěte 2160g. Před porodem mi byla podána injekci (bohužel...

Terino! Nebudou-li komplikace, lze zvažovat porod přirozenou cestou (vaginální). V tomto smyslu se poraďte na další kontrole se svým gynekologem.

Nemůže-li pár počít dítě a vyzkoušel-li již všechny "zaručené" rady, většinou přichází na řadu lékařské vyšetření. To se kromě klasických metod skládá i ze speciálních vyšetření  celý článek

Těhotenství po konizaci

| Dotaz od: Luc

Jsem skoro rok po konizaci děložního čípku. Z cytologického hlediska je zatím vše v pořádku, ale bohužel mi byl čípek zkrácen prý jen na 1cm. Moc bychom chtěli ještě jedno...

Máte, pravdu, je to velice individuální. Přesto s vhodnou péčí by neměl být problém dítě donosit. Hezký den.

Pane doktore, jsem na začátku těhotenství (cca 5+0), test jsem dělala v den zpoždění a testovací čárka byla o hodně slabší než kontrolní, poté jsem dělala ještě další test s...

Vando, věřím, že se nejedná o nic závažného. Děloha se zvětšuje a to může vyvolávat tyto pocity. Globulky s kyselinou tetraboritou můžete užívat i v těhotenství. S pozdravem

Mám za sebou dva zamlklé a jeden samovolný potrat. Děti zatím nemám, ale chtěla bych. Byla jsem na vyšetření na hematologii. Tam mi paní doktorka řekla, že nezjistili nic...

Příčiny potrácení mohou být různé a zcela pravděpodobně to u Vás nejsou výše zmíněné mutace. V každém případě však při otěhotnění užívejte doporučený Clexane. Při dalších...

Před 2 měsíci jsem byla na laparoskopii a přišla jsem o 1 vaječník a vejcovod, kvůli cystě. Doma máme 9 měsíční holčičku, ale chceme ještě jedno dítě. Chtěla bych se zeptat...

Většina pacientek, kterým byly odebrány vejcovod a vaječník na jedné straně nemá s otěhotněním obtíže, větší risiko mimoděložního těhotenství nehrozí, resp je stejné jako kdyby...

Při kouření dochází k inhalaci škodlivé látky nikotinu. Proto je kouření během těhotenství a kojení naprosto nevhodné.  celý článek

Rakovina čípku děložního

| Dotaz od: Petra

Mam tři děti první porod jsem měla v 17 letech další v 18 a poslední v 21 letech.Při druhém porodu mi praskl čípek až do dutiny břišní,na plastice jsem nebyla a opět jsem...

I když nemáte žádné potíže, musíte chodit na pravidelné preventivní gynekologické prohlídky. Jen tak se dá vyloučit onemocnění rakovinou čípku děložního.

Porod

| Dotaz od: Markéta

Chtěla bych znát Váš názor, zda má konizace děložního čípku provedena před 7 lety nějaký vliv na průběh porodu, který mě čeká letos v červnu.Doslechla jsem se, že to problém být...

Tuto otázku byste měla položit svému gynekologovi, který může čípek vyšetřit - jak visuálně /jak vypadá na pohled/, tak ultrazvukem /jaký je jeho tvar a délka/ a také...

Diabetes a 2.těhotenství

| Dotaz od: Lucie

Jsem diabetička I.typu již 26 let poměrně dobře kompenzovaná.Mám 6letou dceru (zdr. v pořádku). Zhruba rok po porodu mi na alrgologii a imunologii zjistili sennou rýmu, která je...

Vážená paní Lucie, žádné z Vašich onemocnění není kontraindikací těhotenství. Zásadní vliv na vývoj plodu a zdraví dítěte má diabetes. Z tohoto důvodu se doporučuje častější...

Těhotenstvi

| Dotaz od: Monika

Chtěla bych Vás poprosit o rady mam delši dobu starosti. Začnu od začatku od prvního dne, kdy jsem začala menstruovat, jsem měla menstruaci nepravidelnou zhruba jednou za měsic...

Moniko, vaječník má 2 základní funkce: uvolňování hormonů a uvolňování vajíček. Jsou to funkce samostatné, ale jsou na sobě závislé. Lze tedy říci, že pokud máte nepravidelnou...

Neplodnost

| Dotaz od: Helena

Je mi 39let, mám 2 syny a s manželem bychom chtěli ještě jedno dítě.Mám zakloněnou dělohu a po 7 měsících snažení zatím bez výsledku otěhotnění. Co pro to můžeme udělat...

V případě zakloněné dělohy mohou být skutečně problémy s otěhotněním. Lze doporučit milování "ze zadu", při kterém je šance na otěhotnění větší. Každopádně sedm měsíců není...

Paní doktorko, chtěla bych vás poprosit o radu a váš názor. Jsem po dvou císařských řezech - jeden v roce 1994 -porod dvojčat - nepostupující porod.Těhotenství rizikové...

Riziko komplikací není vysoké, komplikace však mohou být o to závažnější. Většina komplikací bývá většinou dobře zvládnutelná, a nedochází k újmám na zdraví jak u matky tak u...

Porod císařským řezem, nebo raději přirozený, spontánní příchod miminka na svět? Před touto volbou se v současné době ocitá stále více žen. Jak je to s riziky při císařském řezu...  celý článek

Těhotenství

| Dotaz od: hrasel06

Je mi 20 let a před rokem jsem byla na konizaci děložního čípku. Slyšela jsem že pokud jde takto mladá žena na konizaci měla by si pořídit dítě co nejdříve že už potom nemusí...

Nejsou žádné přesvědčivé studie na tuto problematiku, názory na toto se hodně rozcházejí. Můj názor je: není dobré pořídit si dítě jen ve strachu, že potom dítě mít nebudu moci...

Je mi 29 let, jsem diabetička a mám čtyřleté dítě. Po jeho narození mi během 14 dní začala brnět pravá ruka. Na neorologii došli k závěru, že je to dáno hormonálními změnami...

Všechny otázky patří vašemu ošetřujícímu lékaři, dítě je dobré plánovat, když je alespon 6 měsíců remise nemoci (ale někde takový názor neuznávají, protože se málokdy povede...

Neschopnost otěhotnět je v dnešní době poměrně častou záležitostí. Pokud už pár vyzkoušel všechny "zaručené" rady, možná je čas začít uvažovat o návštěvě odborníka. Co lze tedy...  celý článek
Pokud se chystáte na umělé oplodnění, jistě máte spoustu otázek. Jednou z nich určitě je, jak dlouhá bude příprava. Každý pár přichází do centra asistované reprodukce s přáním...  celý článek
V dnešní době mnoho žen odkládá narození prvního dítěte až do věku po třicítce a nepochybně pro to mají spoustu rozumných důvodů.  celý článek

Otěhotnění

| Dotaz od: petra

V Listopadu jsem přišla v 19. týdnu o dvojčátka, lékaři mi nedokázali říci příčinu dodnes, prý infekce, měla jsem vysokou hladinu bílkoviny. Všechny testy ale byli v pořádku v...

Petro! Osobně si myslím, že může být prostě ještě příliš brzy. Že jste napoprvé otěhotněli snadno a brzy není zárukou úspěchu do budoucna. Méně se upínejte na těhotenstsví...

Chtěla bych se vás zeptat,co způsobuje bolesti čípku v těhotenství.Jsem ve 4.měsíci a čípek mě bolí téměř od počátku.Nemůže se jednat o příznaky potratu.Také mě pobolívá břicho...

Bolesti čípku samy o sobě potrat nesignalizují, zejména pokud již po 4 měsíce těhotenství probíhá normálně (předpokládám - nepíšete, jak dopadají kontroly u gynekologa...

Pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat především na Váš názor. Od 27tt musím ležet hlavou dolů, protože miminko bylo sesunuto příliš nízko a hlavičkou utlačovalo čípek, který...

Nemusíte ležet hlavou dolů,ale jen tak,aby hlava byla níže než nohy, rozhodně to do toho 33 týdne smysl má,snížíte risiko předčasného porodu. Příjemný den

Neplodnost

| Dotaz od: marta

Bude mi letos v květnu 23let.Mam doma 3.5letou dceru.Narozena Cisař.řezem. Snažime se s manželem o druhe ditě něco přes rok,a nějak se nám to nedaři.Od těhotenstvi jsem nabrala...

Myslím,že jste se zmýlila v názvech například DNA sonda je jednořetězcový oligo(deoxy)ribonukleotid, který má sekvenci komplementární k úseku řetězce DNA, jehož přítomnost v...

Neplodnost

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych radu, jak pokračovat v otěhotnění. První dítě jsem po roční léčbě(proverou) neplodnosti porodila v 25.letech. Po své matce jsem asi zdědila nepravidelnou menstruaci...

Podle mého mínění je vhodný čas, abyste se šla poradit přímo do centra asistované reprodukce. 3roky je už dost dlouhá doba na to, abyste otěhotněla. Seznam těchto center najdete...

Nebylo by hezké mít možnost si při umělém oplodnění zvolit pohlaví miminka? Kdyby se při vší té nespravedlnosti, kdy se vám nedaří otěhotnět přirozenou cestou, příroda trošičku...  celý článek

Chtěla jsem se zeptat, mám krevní skupinu A-, moje první dcera má krevní skupinu A+, nevím, jakou má manžel, ale předpokládám, že má A+ s ohledem na krevní skupinu první dcery...

A je nejběžnější skupina v populaci rozhodně není strašně riziková, pokud je první dítě Rh positivní jistě vám byl po porodu aplikování antiD gamaglobulin Po porodu lékaři...

Na ultravzvuku ve 20. týdnu mi zjistili že placenta zasahuje hluboko do DDS. Lze dělat něco pro to aby se zvedla? Jsem podruhé těhotná, první porod probíhal vaginálně ale byla...

Níže uložená placenta se vlivem růstu dělohy při pokračujícím těhotenství obvykle dostává výše, tedy nyní není třeba se ničeho obávat. Pro změnu uložení placenty nelze provádět...

Po dvouměsíčním snažení se mi podařilo otěhotnět. Śla jsem tedy ke gynekoložce, odebrala mi krev, ale na ultrazvuku ještě nic nebylo vidět. Měla jsem zavolat, jak dopadly ...

Majko, dobrý den! V souvislosti s předchozím potratem nehrozí současnému plodu žádné nebezpečí. Uvědomnte si, že ze sta oplozených vajíček jen asi jedno nebo dvě skoční...

Povislá děloha

| Dotaz od: Katka

Mám povislou dělohu. Dle lékaře mám čípek ca 1 cm nad poševním vchodem. Během čekání na operační řešení jsem potřetí otěhotněla. Teď jsem v devátém týdnu. Mám si dělat starosti...

Na cvičení chodit můžete, zaměřte se na cvičení svalů pánevního dna. V těhotenství se samozřejmě nedá s pokleslou dělohou nic dělat, rozhodně vás budou lékaři pravidelně...

Rakoviny děložního čípku

| Dotaz od: Veronika

Je mi 27 let a v říjnu jsem absolvovala konizaci děložního čípku. Dnes mi na kontrole bylo řečeno, že mám rakoviny 0. stupně a konizaci musím postoupit znovu. Kdybych již měla...

Stupeň 0 je takzvaná prekancerosa, což znamená, že buńky již nevypadají úplně typicky ale stále se nejedná o rakovinné buňky.Pokud Vám případné těhotenství zásadně nevadí,...


Insuficience hrdla děložního

| Dotaz od: martina

Jsem ve 12.týdnu těhotenství a lékař mi sdělil, že se již začínám otevírat na špičku prstu. Podobnou diagnozu jsem měla v prvním těhotenství s tím rozdílem, že jsem se otevírala...

Klíčový je klidový režim, přesněji takový režim, které neklade zvýšené fyzické nároky na děložní hrdlo = pokud možno nenoste nic těžšího než jeden, max.2 kg, co nejvíce...

Děložní sliznice

| Dotaz od: Andrea

Včera jsem podstoupila odběr vajíček k umělému otěhotnění. Dr. mi ale oznámila, že má děložní sliznice měří jen 5mm a tak by k umělému otěhotnění nemuselo dojít, pokud do soboty...

Šance na zlepšení zde samozřejmě je, kypření sliznice k nidaci vajíčka je přirozeným procesem ženské dělohy.Pokud sliznice není dostatečeně vysoká, nemá vajičko dostatek živin k...

Chtela bych se Vas zeptat, zda je dobre uzivat (ci naopak) pred pocetim a v prubehu tehotenstvi kyselinu listovou. Jak dlouho pred pocetim by se eventuelne kyselina listova mela...

Kyselina listová napomáhá správnému vývoji buněk. Doporučováno před plánovaným otěhotnění a v období těhotenství do 3 měsíců před porodem v jednorázové denní dávce 300mikrogramů...

Pohl.styk v těhotenství

| Dotaz od: Zuzana

Prosím o radu,jsem v šestém měsíci těhotenství a při pohl.styku kdy dochází k mému orgasmu mi ztvrdne asi tak na minutu podbřišek. Už se mi stalo i v noci při snění,že došlo k...

Dorý den, ojedinělé chvilkové ztvrdnutí dělohy při pohlavním styku nebo při sexuálním vzrušení obecně je zcela normální a děťátku neublíží. Jedná se o ojedinělé slabé stahy...

Tzv. potratovou pilulku, známou také pod označením RU 486, nyní schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Tablety s oficiálním názvem Mifegyne budou v nejbližší době...  celý článek

Kojení během těhotenství

| Dotaz od: Irena

Prosím Vás, chtěla bych se zeptat na následující záležitost. Mám doma 17 měsíční dceru, kterou stále před spaním kojím, ač jsem v 8 týdnu těhotenství. Gynekoložka mě upozornila...

V kojení můžete pokračovat, ovšem pouze pokud se jedná o nekomplikovanou graviditu. Během probíhajícího těhotenství, zejména během posledního trimestru, pak často dojde k...

Chtěla bych se zeptat, jestli existuje jiná možnost, která by pomohla obnovit růst děložní sliznice. V srpnu 2012 jsem porodila syna, měla jsem přirostlou placentu, která se...

Milá Ivano- je to problém- gynekolog správně postupuje- substitucí hormonální se snaží o nárust sliznice děložní- která pravděpodobně kyretáží a vrozenou slabostí-. viz...

V rámci rozboru krve učiněného praktikem v souvislosti s aktuálním zánětem nosních dutin mi byla náhodně zjištěna hodnota 9,183 S-TSH. Vzhledem k tomu, že hodlám otěhotnět, byla...

Karolíno, výše uvedený postup je jeden z možných a rozhodně není špatný. Ze zvýšené hladiny TSH je zřejmé, že máte sníženou funkci štítné žlázy a je tedy vhodné zahájit...

Otehotneni

| Dotaz od: Marie Senova

Je mi 28 let,snazim se otehotnet.Nekolik let trpim vytoky,nebyla zjistena pricina.Partner je v poradku s predesleho vztahu dite ma.Na ultrazvuku je vse v norme jak vajecniky,tak...

Záleží na tom, jak dlouho se již snažíte o miminko. Pár se považuje za neplodný teprve tehdy, když po jednom roce pravidelného nechráněného styku 3x do týdne žena neotěhotní...

Je mi 39 let a mám dvě děti 16 a 4 roky a obě děti jsou císařem. Po poslední návštěvě u svého gynekologa mi bylo sděleno, že mi nejspíš špatně srostla děloha po porodu a že...

Gynekolog zřejmě usoudil na základě ultrazvuku, kde viděl jizvu na děloze, která není kvalitní. Jinak 3. dítě po dvou císařských řezech je dnes běžnou záležitostí, ve světě...

Borelioza a těhotenství

| Dotaz od: Denisa

Paní doktorko, v srpnu mi zjistili boreliozu, v září jsem se léčila ceftriaxonem 20 dní, potom jsem neplánovaně otěhotněla a po měsíci jsem samovolně potratila, ale vzhledem k...

Pokud jste prodělala boreliózu v dřívější době a léčba nebyla úspěšná, můžete mít potíže s otěhotněním nebo donošením zdravého dítěte.Po vhodné léčbě je většinou těhotenství...

Kojení a těhotenství

| Dotaz od: Lucie

Mám 20.měsíců starou dceru, kterou pořád 2x denne kojím.S manželem planujeme druhé dítě, zajímalo by mě zda musím ukončit kojení nebo mohu kojit dále i v těhotenství? Mé první...

Ve vetšině případů je při kojení ovulace blokovaná,jinak při kojení je vyplavován Oxytocin,který působí stahy děložní příjemný den

Rada bych vas touto cestou pozadala o vas nazor. Jedna se o naseho 20.mesicniho syna Tomase, ktery se narodil cisarskym rezem ve 32. tydnu tehotenstvi. Pravdepodobnym duvodem...

Určitě na prvním místě by se mělo vyloučit poškození mozku ( předpokládám, že dětský neurolog syna již opakovaně vyšetřil). Pokud tedy se na mozku nic nezjistilo, vaše kroky by...

Chci se zeptat ohledně Gynekologického zákroku-Kyretáž. Včera mi lékařka zjistila z ultrazvuku spontanni potrat v 7tt. Ihned mi vypsala žádanku do nemocnice na kyretáž, kterou...

Ke kyretáži Vás nikdo nemůže nutit. Můžete vyčkávat spontánního odchodu potraceného plodu z dělohy, podstupujete zde však riziko protrahovaného či náhlého silného krvácení či...

Metody asistované reprodukce jsou stále více využívané. Od roku 1978, kdy bylo počato první miminko ze zkumavky, zaznamenaly tyto metody obrovský rozmach.  celý článek

Pane doktore měla bych na Vás dotaz jsem 7 měsícu po porodu císařským řezem.Císařský řez byl zvolen v 38tt po oxytocinovém testu kdy by můj chlapeček přirozený porod nezvládl...

7 měsíců po operaci již je gravidita možná, pacientka si způsob vedení porodu nemůže vybírat, protože každá operace má i svá risika a tak se ke každému operačnímu výkonu...

Čistě teoreticky vlastně skoro nikdy. Vždyť Indka Omkari Panwar, která díky mimotělnímu oplodnění porodila císařským řezem zdravá dvojčata ve svých sedmdesáti letech, je toho...  celý článek

Antidepresiva a těhotenství

| Dotaz od: Jitka

Nějakou dobu již beru Argofan 150. Chtěla bych se zeptat, zda se při těhotenství může užívat a zda to nějak neohrozí plod. Děkuji.

Dle dostupných údajů se přípravek v těhotenství může užívat, pokud má jednoznačný přínos pro matku, který převažuje nad riziky pro dítě. Nebylo pozorováno, že by došlo vlivem...

Vážený pane doktore, předem Vám chci poděkovat za trpělivé zodpovídání otázek. Ráda bych se touto cestou zeptala na to jak moc je pravděpodobné, že se mi budou opakovat problémy...

Děloha na ledviny rozhodně netlačila,to že tvrdnutí cítíte více tam kde se plod opře nebo nožkou kopne je zcela normální,pro vás je nyní nejdůležitější se zklidnit, těhotenství...

Příprava na plánované těhotenství

| Dotaz od: Petra Pulcová

V nejbližší možné době bych ráda otěhotněla. Ze zdravotních důvodů není možné otěhotnět přirozenou cestou, po odborných konzultacích tedy podstoupím IVF v Brně na Obilném Trhu...

Pro otěhotnění lze dělat hodně - hlavně pro psychickou složku, abyste byla v pohodě a vyrovnaná. Soubor rad najdete na tomto odkaze: http://www.zenska-neplodnost.cz/co-muzete...

Otěhotnění

| Dotaz od: petra

Vážení, obracím se na vás s dotazem ohledně možnosti otěhotnění, 16 měs. mimčo, kojím 2-3/24 hod.v noci už nekojím.první menses už byla pře 13 dny. včera u gynek. , proveden...

Chápu vaše znepokojení, ale nevím přesně, na co se ptáte. Pokud se obáváte o svou ovulaci, je možné zkusit domácí ovulační test koupený v lékárně v době, kdy si vypočítáte...

Tetanický syndrom a těhotenství

| Dotaz od: Markéta

Od dětství mám diagnostikovaný tetanický syndrom. Nyní jsem těhotná a mám obavy o průběh těhotenství. Je nutné navštívit neurologa, nebo nemá syndrom vliv na vývoj plodu? Děkuji.

Především informujte gynekologa. Měly by u Vás být pečlivě udržovány hladiny vápníku a hořčíku, aby nedocházelo ke křečím. Dítě to neohrozí, pokud nedojde k celkovému záchvatu...

Pane doktore, jsem na začátku těhotenství (cca 5+0), test jsem dělala v den zpoždění a testovací čárka byla o hodně slabší než kontrolní, poté jsem dělala ještě další test s...

Milá Vando, pocit tlaku v podbřišku může být při určité poloze vnímán jako pobolívání- způsobeno zvětšující se prosáklou dělohou- nic to není. Globulky, zvane Boraxglycerini...

Otehotneni

| Dotaz od: golokaa

Jsem po konizaci nasledne pak trachlektomii delozniho cipku.pristi tyden my konci 6tydnu po operaci a pan doktor my rekl ze hned mohu otehotnet protoze se cipek hoji az 4 mesice...

Pokud plánujete otěhotnění, nestojí tomu nic v cestě. Váš lékař má pravdu, čípek se může zhojit i v těhotenství. Hezký den.

Tzv.chemické těhotenství

| Dotaz od: Eva

Ráda bych se zeptala na Váš názor : je mi 35 (už mám jedno dítě), měla jsem 2x po sobě tzv.chemické těhotenství (jak říkala paní doktorka) - časná ztráta pokaždé asi 5.den po...

Ve Vašem případě bych pauzu nedělala a pokračovala ve "snažení" jako by se nic nestalo. Pauza se doporučuje hlavně v případě, kdy se provádělo instrumentální čištění dělohy...

Měsíc před otěhotněním jsem měla antikoncepci na přerušení těhotenství. Bohužel měsíc na to jsme se špatným výpočtem trefili opět do uvulačních dnů s přítelem jsme spolu byli...

Ano, jistota je po 5 týdnu těhotenství,šanci jistě máte, hodnoty HCG stoupají to je příznivé,ale mimoděložní těhotenství je potřeba naprosto spolehlivě vyloučit příjemný den

Rakovina děložního čípku

| Dotaz od: Monika

Dnes mi gynekolog oznámil, že výsledek biopsie děložního čípku není v pořádku, že již mám před rakovinové bujení, tudíž mi bude čípek vyříznut. Nemohlo být něco zanedbáno, když...

Domnívám se, že zanedbáno nic nebylo, tzv. předrakovinný stav znamená, že některé buňky ve stěru vykazují určité atypie, které během času bez léčby by mohly do rakoviny přejít...

Otěhotnění po revizi

| Dotaz od: Pavla

Pred tydnem jsem prodelala revizi delozni dutiny z duvodu zamlkleho tehotenstvi v 10tt. Po tydnu jsem sla na kontrolu a deloha nebyla cista, tak jsem musela na revizi znovu...

Toto tema je značně individuální, obecně se doporučuje počkat 3 měsíce. Revize samy by neměly mít na otěhotnění vliv, spíš požádejte lékaře -gynekologa, aby prověřil možné...

Zhruba před měsícem mi dělali biopsii deložního čípku, odebírali mi tři kousky tkáně. V úterý jsem byla pro výsledky z histologie, doktor mi oznámil, že tam nic není, ale přesto...

Při biopsii je odebírán jen zcela drobný kousek tkáně čípku. Odběr je možno provádět opakovaně a nemá žádný vliv na budoucí otěhotnění, těhotenství nebo porod. Rizika biopsie...

Těhotenství a potrat

| Dotaz od: Marcela

Již po 3-tí jsem potratila.Poradíte mi jaká vyšetření bych měla podstoupit?Má gynekoložka mě nikam neposlala a ani neprovedla žádné vyšetření. Už jedno dítě mám a toto...

Měla byste podstoupit rozhodně hematologické vyšetření (někdy se prokáží spec. protilátky, které způsobují potraty) a ev. i imunologickou konzultaci, vhodná by byla i genetika...

Nedonošený novorozenec je dítě, které se narodilo předčasně, před 37. týdnem těhotenství.  celý článek
Zkoušeli jste to roky, a nic. Moc už jste tomu nevěřili, ale ta dlouho očekávaná chvíle nakonec přece přišla. Měli byste se cítit šťastní, ale místo toho máte strach…  celý článek
Oplození ze zkumavky neboli in vitro fertilizace (IVF) je metoda, kdy se v laboratoři spojují vajíčka a spermie a vzniklé embryo se přenese do ženské dělohy. Takto začíná devět...  celý článek
Po protinádorové léčbě mohou ženy trápit různé otázky ohledně případného početí dítěte. Nepropadejte panice. Dnešní medicína má mnoho možností, jak vám pomoci k mateřství.  celý článek
V první části textu věnovaného souvislosti mezi plodností a škodlivými zlozvyky jsme si osvětlili, jaká nebezpečí v sobě skrývají nedostatek spánku, přílišná konzumace kávy...  celý článek

Kondylomata

| Dotaz od: Marie

Pokládala jsem dotaz, ale zapomněla jsem ještě pár věcí. Budu moc po porodu kojit? Dneska mi doktorka řekla, že toho mám plnou pochvu, mám vysoce rizikové těhotenství, budu...

Antibiotiky se virová infekce léčit nedá. jediná léčba tohoto onemocnění je odstranění kondylomat výše uvedeným způsobem. Zákrok je možné provést i v těhotenství, ale pokud by...

Nalez na cipku

| Dotaz od: z.

Je mi 24, pri preventivni prohlidce mi bylo z odebraneho vzorku diagnostikovano "cyto asc-h/nelze vyloucit h-sil/.doktor mi rekl, ze se mi tam abnormalne mnozi bunky a ze...

Popsané nálezy znamenají podezřelý nález na čípku (abnormální dlaždicové buňky nebo i cylindrické buňky, které ale nyní ještě nesignalizují jednoznačně nádor, ale časem být...

Interupce

| Dotaz od: Zdenka

V roce 2008 v září jsem podstoupila miniinterupci,vše proběhlo v pořádku. následně v roce 2009 v dubnu jsem otěhotněla a v lednu 2010 jsem porodila krásného zdravého chlapečka...

Rozhodnutí je na vás. Opakované interupce ale mohou snížit možnost následného otěhotnění. Hezký den.

Amniocentéza je vyšetřovací metoda, která slouží k odhalení některých závažných vrozených vad plodu u těhotné ženy. Vyšetření se provádí v době, kdy je ze zákona ještě možné...  celý článek

Opar

| Dotaz od: Lucie

Paní doktorko, asi před čtyřmi lety se mi objevil genitální opar. Léčbu antivirotiky jsem podstoupila (pouze jednou), ale opar (většinou jen jeden, asi 1xza tři měsíce)se mi...

Nelze doporučit nic víc než zdravý životní styl a psychickou pohodu.

Jak se rozhodnout v případě volby mezi dítětem "ze zkumavky" a adopcí? Náročná otázka, která stojí před partnery nebo manžely, jimž se dlouhodobě nedaří otěhotnět.  celý článek

Všude se dočítám, že tento stav je třeba řešit ještě před otěhotněním. V roce 2006 jsem spontánně potratila v 7tt a v roce 2007 jsem ve 40tt porodila chlapečka, u kterého bylo...

Nejdřív sérologie: obojí znamená, že jste v minulosti prodělala infekci Herpes virem (jako většina občanů ČR) a infekci CMV virem (infekční mononukleosa hlavně). Nyní infekce...

Mám za sebou dva neúspěšné embryontransfery a při pátrání po příčině mi byla mimo jiné odebrána i krev na stanovení hormonů štítné žlázy. Výsledek: T3 volný (S; látková konc...

V případě takzvané hypothyroxinemie ve spojení s problémy s otěhotněním doporučujeme zpravidla k užívání malou dávku hormonů štítné žlázy, i když je hladina TSH ještě v normě...

Nemohu otěhotnět

| Dotaz od: Martina

S přítelem se snažíme o dítě cca půl roku a pořád nic.Přítel jednou říkal že je neplodný protože měl pozdě přiúšnice,které mu navíc musely vyvolat.Tak se chci jen pozeptat...

Nesmíte být netrpělivá. Půl roku snažení o těhotenství není doba, po které byste se měla znepokojovat , jestliže těhotná ještě nejste. Příušnice jako takové neplodnost u mužů...

Mám strach

| Dotaz od: Linda

Měla bych na Vás dotaz , začnu od začátku vysadila jsem antikoncepci na měsíc protože jsem byla nemocná menstruace mi příšla ted 12.3. a končila mi 17.3. a ten den jsem měla...

Co se týče panické poruchy, je to věc, kterou byste měla řešit s psychiatrem. Věřte, že Vám pomůže. Těhotenství vyloučit nemůžeme, zopakujte si těhotenský test s týdenním...

Endometrioza - léčba a IVF

| Dotaz od: Sylva

Paní doktorko, po 3 letech marné snahy o otěhotnění a 2 neúspěšných IVF cyklech jsem absolvovala laparoskopii, při které byla odhalena endometrioza rektovaginálního septa (3...

V úvahu připadají obě varianty, nejlépe však bude respektovat doporučení vašeho ošetřujícího lékaře, který vás zná, má k dispozici vaše lékařské zprávy, zná peroperační nález...

Kdy otehotnet po revizi

| Dotaz od: katka

Prosim o radu,delali mi revizi delohy kvuli spatne se vyvijicimu tehotenstvi,za jak dlouho po zakroku muzu zit pohlavne a za jak dlouho se muzeme snazit o dalsi dite? nekteri...

Styk bych doporučil po 14 dne až 3 týdnech po výkonu a těhotenství po 3 cyklech,jinak je vyšší pravděpodobnost neúspěchu. Příjemný den

Mirzaten

| Dotaz od: Zuzana

Mám pár dotazů.3 týden užívám Mirzaten 30mg,první týden půlku a pak celý.Začala jsem na sobě pozorovat mírný třes rukou,je to normální?Jinak se mi docela ulevilo.A ještě jsem se...

Třes patří k častým nežádoucím účinkům mirtazapinu (léčivá látka v Mirzatenu). Pokud je jen mírný a neobtěžuje Vás, nechte to tak, když Vám lék pomáhá od obtíží. V těhotenství...

Snažíme se o mominko už rok a stále bezúspěšně,zkoušela jsem i ovulační testy,ale zatím nepomohly.Chci se zeptat,co mám dělat dál,je mi jasné,že musímí ke svému gynekologovi a...

Dano! Teď bude třeba se pokusit zjistit, jestli je problém na straně vás nebo vašeho manžela nebo u vás obou. Pokud jde o manžela bude potřeba vyšetřit kvalitu jeho spermatu...

Štítná žláza, těhtenství a kojení

| Dotaz od: Iva Nevímová

Léčím se cca od puberty s hypofunkcí štítné žlázy. Nyní je mi 30 let, v červenci jsem porodila první zdravé dítě a v současné době plně kojím. V poslední době před těhotenstvím...

Diagnoza autoimunitní tyroiditida se dělá z nálezu protilátek a podle charakteristického sonografického nálezu. Protilátky stačí vyšetřit jednou. Jejich výše není pro další...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
  • Ztopoření údu Mám takový ,,menší" problém. Totiž jde o to, že když se chci...
  • Panenská blána Chtěla bych si zeptat jak poznám zda je panenská blána protržena...
  • Jedná se o syfilis? Měla jsem nechráněný pohlavní styk a po 10 dnech se mi na...
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: