Anxiolytika


Někdy jsou léky nezbytné

Anxiolytika a antidepresiva – dvě kategorie poměrně často zmiňovaných a užívaných léků. Přesto se ale většinou jejich účinky lidem pletou a zaměňují je. Pojďme si tedy udělat...

 celý článek
 

23 prosince 2014 mě odvezla z ulice záchranka bušení srdce míhání obrazu udělali mi vyšetření ekg a nic nenasli a poslalimě domú druhý den mi bylo na omdlení a měl jsem pocit že...

Trápí Vás panická úzkostná porucha, jedná se o děsivé, hrůzostrašné prožitky celé řady tělesných potíží, včetně závratí, nejrůznějších tělových pocitů, jako je brnění, sevření...

Nejčtenější článek Ilustrace

Zvýšená tepová frekvence přináší kromě nepříjemných tělesných pocitů i velké obavy. Pokud se bojíte nejen toho, co se s vámi děje, ale i co vás čeká v ordinaci lékaře, nejste...

 celý článek

Antidepresia

| Dotaz od: Lenka

Mám úzkostněpanickou poruchu a už 12 let beru 1x denně 1,5mg lexaurin a púl stilnoxu.Brala jsem i různá antidepresiva,ale bylo mi po nich psychicky i fyzicky hůř.Chci se zeptat...

Anxiolytika (Lexaurin, dále kupř. Rivotril, Neurol a Xanax, Helex a Frontin, jejich dědeček Diazepam alias Valium a chlordiazepoxid, Elenium) poskytují rychlou a účinnou úlevu...


Extrasystoly

| Dotaz od: Veronika

Již rok trpím problémy se srdcem - extrasystoly. Lékař mi vysvětlit, že to není nebezpečné, ale hrozně to bušení vnímám (každý den). Pořád mě přepadá strach, že se mi srdce...

Poruchy srdečního rytmu jsou prakticky vždy u každého nepříjemně poci´továny, protože se člověk bojí o své zdraví a život. Pokud však jste již byla vyšetřena odborným lékařem...

Nejčtenější článek Ilustrace

Nejen děti, ale i dospělé dokáže kašel nepříjemně potrápit. Mnohdy nemůže člověk kvůli zhoršenému dýchání v noci ani spát. Rozpoznat, že za kašel může právě bronchitida, však...

 celý článek
Alzheimerova chroba postihuje nejčastěji seniory nad 65 let

Nemoc poprvé popsal na počátku 20. století německý lékař Alois Alzheimer. Tehdy to byla nemoc vzácná a neobvyklá. Alzheimer představil vědecké radě zvláštní pacientku. Ve svých...

 celý článek

Už několik dní mě trápí bolesti žaludku a pod žebry na pravé straně, na vyšetření jsem nebyla.nemám chuť k jídlu chodím velmi často močit.někdy mám návaly horka a zimy...

Tyto obtíže mohou být i psychosomatického charakteru, tzn. "od nervů". Ale vždy je nutno nejprve vyloučit skutečné choroby žaludku, žlučníku a močových cest: teprve, když se...

Můj problém je,že jdu na trhání zubů-osmiček.Už jsem jednou byla,ale mám jít ještě jednou(2x2 zuby).8 mi ještě nevyrostly.Mám hrozný strach,z předchozí operace vím,jaké to bylo...

Týno! Váš vysněný přípravek patří do skupiny anxiolytik, která jsou dostupná výhradně na lékařský předpis. Z běžných preparátů této skupiny mohu zmínit Lexaurin, Neurol...

Závislost na lexaurinu

| Dotaz od: Marie

Šest měsíců po porodu jsem začala mít problémy s aritmií a pocitem silného bušení srdce. Pan doktor mi napsal lexaurin 3, ten mi velice pomohl, ale nevěděla jsem, že je velmi...

Vaše zkušenost s nevhodným lékem pro delší užívání je vlastně Vaší velkou výhodou.Lék Lexaurin patří do skupiny benzodiazepinových protiúzkostných léků.Působí sice poměrně...

Mám hyperventilační tetanii vyvolanou nervy. nastoupil jsem na střední školu a zátěž učiva a nový kolektiv byl na mě asi moc atak se mi spustila tahle nemoc. Kdykolik nafukuji...

Doporučuji určitě návštěvu psychiatra a ev. nasazení některého moderního nenávykového anxiolytika. Jinak se vaše obtíže mohou dále zhoršovat. Třezalka by ev. mohla mírně pomoci...

Prothiaden

| Dotaz od: Niki

Jsem po porodu a beru Mirtazpain na noc a neuroly přes den.Žádné jiné léky mi nesedly na žaludek až Prothiaden 25, ten beru 5 týdnu a teď jsem zvýšila na 50 je to přs týden, ale...

Pokud pociťujte nutnost stále zvyšovat dávku Neurolu, co nejdříve kontaktujte svého psychiatra nebo zkrátka lékaře, který Vám vede tuto léčbu. Nejspíš bude potřeba ji upravit...

Nejčtenější článek Ilustrace

Na zázvor nedá spousta lidí dopustit. Používají ho v různých formách k léčbě všemožných neduhů. Zázvor může být prospěšný i onkologickým pacientům – umí totiž utišit...

 celý článek

Když se řekne závislost, většina z nás si vybaví alkohol, nelegální drogy a cigarety. Člověk se však může dostat také do područí léků, a to i přesto, že jsou v dobrém úmyslu...

 celý článek

Spotřeba antidepresiv ve vyspělých zemích v posledních letech výrazně stoupá. Ani Česká republika není výjimkou. Ze statistik vyplývá, že mezi léty 2002 a 2012 bylo v naší zemi...

 celý článek

Vnímání, a tedy i léčba bolesti u lidí závislých na opiátech je v mnoha ohledech odlišná. Účinnou terapii komplikuje současné užívání nejen drog, ale také případné podávání...

 celý článek

Tlak v levém prsu

| Dotaz od: Andrea

Paní doktorko, už si připadám jako blázen. Užívám dva roky AD Olwexya 150 ale jak se dostanu do stresu hned mi něco je. Podstoupila jsem několikrát EKG i zátěžové vše v pořádku...

Jak to popisujete, tak největší roli hrají nervy, k tomu tam bude ta páteř a svaly okolo páteř, pokud máte například objemnější poprsí, případně i například nějaké zablokované...

Léky

| Dotaz od: Lucie

Zdravím všechny Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Nejdříve jsem brala zoloft 100, pak mi k tomu doktorka přidala 75 olwexia...ze začátku to byla hrůza...teď pár dní...

Lucie, zdravím Vás a chápu Váš problém. Momentálně užíváte dva léky s antidepresívním účinkem, ale je potřeba ještě vyčkat plného účinku. Nevím, zda máte v plánu výměnu Zoloftu...

Palpitace

| Dotaz od: Martin

Většinou svoje srdce ani necítim, ale někdy buší rychleji, s větší razancí a k tomu mě doprovází zvláštní pocit na hrudi a musím dýchat intenzivněji, ale dýcham volně, rychleji...

Martine. Pokuď se léčíte pro hypofunkci štítné žlázy- tak pocity bušení srdce můžou spůsobovat příliš vysoké dávky levothyroxinu, který užíváte. Proto si nechcte zkontrolovat...

Vysoký tlak

| Dotaz od: LADISLAV

DOBRÝ DEN ,POTŘEBUJI PORADIT OHLEDNĚ MÉHO TATÍNKA.UŽ VÍCE JAK PŮL ROKU TRPÍ VYSOKÝM TLAKEM.MÍVÁ I 220/120.BYL NĚKOLIKRÁT HOSPITALIZOVÁN V NEMOCNICI,KDE MU UDĚLALI TATO...

To, že tlak po návratu z nemocnice stoupá, může mí t psychogenní příčiny. Takto vysoký tlak je samozřejmě velké riziko, doporučuji kombinaci antihypertenziv ( nevím, co nyní...

Zase ta tetania

| Dotaz od: Jozef

Dobry mam nasledujuci problem ked daco dviham tazke na rukach tak sa mi roztrasu. Je to sposobene tetaniov alebo zapalovimi loziskami co som mal v mieche ? Viete mi niekto...

Nedomnívám se, že by třes rukou při zátěži měl být projevem tetanie. Jinak v případě tetanie je třeba vyloučit příčiny sekundární, mineralovou dysbalanci, v případě, že se...

Poruchy příjmu potravy je souhrnné označení pro psychická onemocnění charakterizovaná narušeným normálního způsobu příjmu potravy. Mezi nejčastější choroby patří odmítání...

 celý článek

Ciprelex

| Dotaz od: eva

Manžel bere měsíc a půl cipralex 10mg ráno.Na deprese mu pomohl, bohužel stále v noci špatně spí. Vzbudí se tak mezi třetí a čtvrtou hodinou ráno a už nespí. Chodí jednou...

Chtěla bych jen dodat, že antidepresiva- psychofarmaka, která mají zlepšit náladu klienta a pomoci mu tak s jeho psychickými problémy spojenou s dalšími potížemi, nejsou...

Arytmie

| Dotaz od: Dana

Můžete mi prosím vysvětlit holter.nález a poradit,co mohu dál udělat? Děkuji. "Trvale sinus.rytmus,min.SF 49/min,max.SF 178/min (při SVT) Přítomny VES monotopní,velmi...

Nález při monitoraci není závažný, nejsou popisovány žádné život ohrožující typy arytmií. V dotazu neuvádíte důvod monitorace EKG, lze tedy jen usuzovat na palpitace...

Solární syndrom

| Dotaz od: Kateřina



Panická ataka

| Dotaz od: anna

Je nějaké organické onemocnění, jehož přímým projevem by byla panická ataka? (!zdůrazňuji, že se neptám na nějaké sekundární psychické potíže plynoucí druhotně z nějakého...

Ano, existuje. Je to úzkostná psychická porucha. Léčí se anxiolytiky. Hezký den.

Záhadné bolesti břicha

| Dotaz od: Eva

Moje maminka si již několik měsíců stěžuje na bolesti břicha. Všechna dosavadní vyšetření (gynekologie, urologie) jsou negativní, vzorky krve i moči také... Už nikdo neví, čím...

Ano tyto obtíže mohou být psychosomatického původu. Nicméně bylo by vhodné ještě provést kolonoskopii resp. gastroenterologické vyšetření. Pokud se ani tam nic nezjistí...

Extrasystoly

| Dotaz od: Petr

Vážený pane doktore, dovoluji si Vás požádat o Váš názor na následující problém. Je mi 31 let, mívám občas pocit cizího tělesa v krku (knedlík v krku). Častá nachlazení. Před 3...

Velmi přesně až učebnicově popisujete extrasystoly, které mohou být i příčinou zmiňovaného "knedlíku v krku"; souvislost s častým nachlazením je nepravděpodobná. Příčinou "vlny...

Strach z rakoviny

| Dotaz od: Dominika

Mám obrovské zdravotné problémy.som uz takmer na dne. všetko sa to začalo v septembri 2011, ešte som študovala na strednej škole a cez prestavku ma spolužiačka pichla špendlíkom...

Dominiko, váš problém souvisí s velkou úzkostí a strachem z nemocí, které byste mohla dostat. Nebojte, je to vcelku častý problém mnoha lidí a spouštěčem těchto obav může být i...

Byla sjem na prohlídce u praktického lékaře se zdravotníma problemama. Od doby jsou to asi tak tři měsíce ,co jsem vysadila antidepresiva se stále necítím fyzicky dobře. Podle...

Deprese nemusejí být především otázkou nálady, ale mohou se projevovat i různými fyzickýmu potížemí. Léčba antidepresivy by měla probíhat nejméně půl roku. teprve poté je možno...

Cirhoza

| Dotaz od: Pavla

Pani doktorko, jiz rok a pul trpim strachem, fobii z jaterni cirhozy. Lecim se s timto i na psychiatrii. Posledni prosincove odbery krve byly v poradku (tedy ALT, AST,GMT,ALP...

Cirhozu by ultrazvuk i jaterní testy odhalily, od prosince by se cirhóza nevyvinula, takže choďte dále na pravidelné preventivní prohlídky - jaterní testy i UZ si můžete i...

Solární syndrom

| Dotaz od: Kateřina



Remood - panická úzkost

| Dotaz od: Radka

Dlouhodobě užívám Remood, nyní 1/4 denně, po komplikovanějším životním období se mi náhle zhoršil stabilizovaný stav. Stačí jen navýšit např. na půlku denně? Obávám se...

Milá paní Radko, určitě nezůstávejte se svým zhoršením stavu sama, co nejdříve vyhledejte svého ošetřujícího psychiatra, rozhodne o optimalizaci Vaší léčby,.Možná Vám pro...

Náhlá nespavost

| Dotaz od: Blanka

Po velikém stresovém vypětí (státnice 29. 1.) jsem začala špatně spát. Usínání trvá cca dvě hodiny, v noci se často budím a probouzím se kolem páté hodiny. Zdají se mi hodně...

Blanko, děkuji Vám za dotaz. V první řadě gratuluji ke státnicím, studovat při dvou dětech je umění. Ve Vašem případě se jedná s největší pravděpodobností o akutní nespavost...

Nadpočetné zuby

| Dotaz od: Eliška

Obracím se na vás s dotazem ohledně mých zubů. Je mi 24 let. Nepamatuji se přesně kdy, ale asi někdy v 10 letech mi za třetím zubem nahoře, tedy za špičákem vylezl další zub...

Eliško! Velmi pochybuji, že by jakýkoli zubní lékař přehlédnul nadpočetný zub. Raději se ho zeptejte, ale opravdu nemohu věřit tomu, že by tři stomatologové podobnou věc...

Kombinace lieku

| Dotaz od: antonín

Chtel bych se zeptat jestli muzu kombinovat leky frontin 0,25 a persen forte? Muj problem nastal asi pred tremi tydny kdy mi zacalo byt nevolno, busit srdce pozdeji se pridal i...

Kombinace uvedených preparátů by nebyla tak velkým problémem,jako Vaše navyšování dávky benzodiazepinového anxiolytika Frontinu.Léky tohoto typu sice rychle působí,ale k delší...

Vysazení rivotrilu 2

| Dotaz od: J.

Pani dr., dekuji Vam za reakaci. Nicmene jeste upresnim, ze tuto radu jsem dostal primo od p.dr. - ze mam vysadit hned bez ubirani davky. Ale doma jsem si rozmyslel, ze by bylo...

Krásný den- Vámi navržený postup je jistě použitelný. Je skvělé, že jste zvolil moudrou variantu plné náhrady čistého anxiolytika antidepresívem. Myslím, že většina obav z...

Panická porucha?

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat, zda moje problémy mohou značit panickou poruchu. Jsem zdravá, nemám žádné problémy, krom padání vlasů poslední rok, mám dvě malé děti a jsem na mateřské...

Jano, určitě by bylo dobré navštívit v dohledné době psychiatrickou ambulanci a konzultovat svoje potíže se specialistou. Je několik možností, jak postupovat. Je možná terapie...

Palpitace

| Dotaz od: olga

Trpím síňovou tachykardií,četnými supraventrikul. extrasystolami,které mě hodně obtěžují.Byla jsem vyšetřena v kardioporadně.V medikaci zkoušíme Betaloc Zok 25mg 1/2 denně bez...

Pokud nemáte po 1/2 tablety Betalocu ZOK příliš nízký krevní tlak, vyzkoušejte zvýšení dávky na celou tabletu. Léky na zklidnění, anxiolytika, mívají někdy velmi příznivý účinek...

Hypertenze po cestě letadlem

| Dotaz od: Kamila

Ráda bych se zeptala, zda je možné, že se mi po cestě letadlem zvýší krevní tlak? Minulý rok jsem po cestě letadlem na dovolenou po návratu cca po 2 dnech pociťovala závratě a...

Léky na tlak by bylo dobré brát dlouhodobě, možná doživotně, pokud se tlak drží a nejsou vedlejší potíže. Stabilizace zabrání dalším rozkolísáním při jakémkoli stresu...

Puls po celem těle

| Dotaz od: Lucka

Chtěla by jsem se vás zeptat cítím puls po celém těle hlavně když ležím na zádech a když otočím hlavu na levou stranu tak se mi cuka hlava jako v rytmu srdce.Po ránu když jsem...

Bylo by dobré absolvovat měření tlakovým holterem - tzn 24 hodinové měření tlaku, případně i EKG holter. Po vyloučení srdeční příčiny se dají zkusmo nasadit nějaká anxiolytika...

Bradavice, bezbolestne odstraneni

| Dotaz od: martin pavelka

Neznate nahodou ordinaci ve ktere by se aplikovalo lokalni umrtveni pri vypalovani bradavic tekutym dusikem ? Mam na noze vicero bradavic a spatne snasim bolest, ptal sem se uz...

Pane Pavelko! Požadovanou informaci Vám nemohu poskytnout. Zkuste jim zavolat a domluvit s nimi možnou aplikaci místního znecitlivění. Pokud neuspějete, můžete svého...

Zoloft a anxiolitika

| Dotaz od: viktor

Pani doktorka Uživam asi 2 tyždne Zoloft 50mg denne na OCD, predtym rok a pol 25mg Zoloftu denne.Beriem k tomu aj lexaurin 1,5-3 mg denne.Snažim sa lexaurin redukovať ako sa...

Viktore, tento dotaz se ,myslím,opakuje, ale až tak bych se Lexaurinu ve Vašem případě neobávala, protože jeho denní spotřebu nezvyšujete, ale naopak snižujete, mnohdy má právě...

Panická porucha postihuje asi 2,4 miliónů Američanů. Většinou začíná v průběhu adolescence a rané dospělosti. Je dvakrát častější u žen než u mužů.

 celý článek

Endogenní deprese

| Dotaz od: Tomáš

Rád bych se optal : můj partner trpí endogenní depresí. Pobírá spoustu léků,protože se prý tato deprese dá léčit pouze léky. Je to pravda? Navíc v případě,nevím jak to mám...

Nesmírně si vážím Vaší důvěry,také obdivuji Váš cit a takt ve vztahu k partnerovi.Endogenní a exogenní deprese-to jsou termíny,které dnes již "oficiálně"nepoužíváme.Vycházely ze...

Strach ze zubaře

| Dotaz od: Andrea

Už od dětství mám špatné zkušenosti se zubařem a z toho důvodu se jich bojím. Do 18 semnou chodila k lékaři má matka a "dokopala" mě k tomu tam jít a byla tam semnou. Bohužel mi...

Pro rozptýlení obav je možné aplikovat anxiolytika ve formě tablet před výkonem, případně provést tzv. analgosedaci nebo celkovou anestezii v případě rozsáhlejších chirurgických...

Antidepresiva

| Dotaz od: Jaroslava

Chtěla jsem se zeptat mam doma antidepresiva Lexaurin a Ansilan,jsou návyková?Lexaurin berujen nárazově je to možné tak brát?Nebo mi prosím poradte která z nenávykových by se...

Jaroslavo. Léky, které máte doma nejsou antidepresivy ani jeden. Lexaurin je anxiolytikum, což znamená, že je proti příznakům úzkosti. Nejlepší jej brát pouze při stavech...

Soustavná úzkost

| Dotaz od: roman

Trpím již cca 2 roky soustavnou úzkostí, která se projevuje nepříjemným tlakem na prsou, sevřeným žaludkem, nervozitou a neklidem. De facto se nedokážu uvolnit. I když mám...

Myslím,že nejde tolik o to,aby Vaše porucha dostala "jméno","škatulku".Vaše prožívání světa je natolik změněno,že má smysl jakékoliv vylepšení. S lékařem,který Vás dosud léčil...

Průjem

| Dotaz od: Monika

Jsem 17 letá studentka střední školy. Trápí mě průjmy tak 1 krát měsíčně. Vždy mě ve škole chytnou křeče a už vím, co bude následovat. Po čase stráveném na záchodě si vezmu...

Podle vašeho popisu to skutečně vypadá na psychosomatické obtíže. I když nejde o žádnou závažnou chorobu, může s postupem času docházet ke zhoršování stavu a navíc je to...

Extrasystoly

| Dotaz od: Jarka

Posledni 3 mesice mam skoro denne problemy s busenim srdce, take zvlastni projevy na hrudi jakoby projeti vln az do krku nebo sevreni v hrudi, obcas mirne poceni. Byl nasazen...

Jarko, měla byste mít v každém případě kardiologické vyšetření, aby se vyloučilo právě tělesné onemocnění. Měla byste mít krevní testy - základní na funkci jater, ledvin, krevní...

Přeskakování srdce

| Dotaz od: Soňa

Můj problém(asi extrasystoly) trvá již cca 15 let. Srdce mi vynechá a poté následuje silný úder. Přesně si uvědumuji že úder cítím u hrudní kosti v jednom místě. Před 10 lety...

Podle Vašeho popisu se skutečně nejspíše jedná o palpitace při zvýšeném výskytu extrasystol. Trimepranol je vhodným lékem při sporadickém výskytu obtíží, pokud jsou obtíže velmi...

Kolísavý krevní tlak

| Dotaz od: Jan

Skoro dva roky se lečím na vysoký krevní tlak který byl 167/98 v dobe prvního zjistění vysokeho tlaku. Nasadili mi tedy prasky, po case celkem rychle klesl k normani hranici 135...

Nález z monitorace krevního tlaku (TK) s hodnotami, které uvádíte, je skutečně v normálním rozmezí. Teoreticky se totiž TK mění při každém srdečním stahu, lze tedy denně naměřit...

Vyhoreni nebo hypochondrie

| Dotaz od: emil

Pani doktorko, byl jsem u endokrinolozky a zduveril jsem se ji, ze po skonceni vysoke skoly, pred 6 leti jsem nastoupil do zamestnani plny nadseni ve vysnivanem oboru, podnik...

Rozhodně bych si netroufla vést polemiku s Vaší ošetřující lékařkou, která zná Váš stav mnohem lépe než já. Skutečností ale jistě je, že psychika.- zvláště dlouhodobý stres- má...

Deprese po cmp

| Dotaz od: Katerina | z mobilní aplikace

Matka 25/11 krvaciva CMP do thalamu. Pote rehabilitace a lecebna Kosumberk. Nyni chodi, je samostatna. Nemuze ridit auto a nejde vzdalelost delsi nez 400 metru, spatne vidi na...

Kateřino. Když je někdo narozený manipulátor, je velká pravděpodobnost, že jím bude i ve vyšším věku. CMP může psychiku postiženého ovlivnit a ten se pak chová divně a zle...

Úzkost po smrti bratra

| Dotaz od: Marie

V mém životě se stala opravdu nepředstavitelná věc, která mi změnila život. Vím, že v pořádku hned všechno nebude a smutek mě asi bude provázet už celej život, ale trápí mě, že...

Marie! Přikláním se za to, ať absolvujete předepsané testy (EKG, ergometrie, echo), tím nemůžete nic zkazit a lze vyloučit řadu srdečních chorob. Souhlasím ale s Vámi, v...

Mám následující problém. V roce 2007 se mi spustil čirý vazký výtok z močové trubice. Obvoďačka mi dala AZI s tím, že mám zánět močových cest. Zabralo a měl jsem 2 roky klid...

Petře. Opravdu všechny vyšetření, která jste absolvoval, svědčí pouze o tom, že jste se potkal kdysi v minulosti s chlamýdií a Vaše tělo ještě tvoří paměťové protilátky, které...

Motání hlavy, závratě

| Dotaz od: Marketa

Poslední 3 měsíce mne trápí pocit točení hlavy a závratě, nyní během 14 dní došlo ke zhoršení, jsem z toho nešťastná, už nechci pomalu nikam chodit, bojím se, abych někde...

Jděte co nejdříve na kontrolu na neurologii, takové akutní a těžší příznaky musí neurolog řešit. Netrpte, prosím, pokud nemáte k neurologovi důvěru (trochu to z toho dotazu...

Asentra pp gad

| Dotaz od: Elena

Paní doktorko,již 3 měsíce užívám Asentru,teď 3 týden 100 mg.Dávka stále není dostatečná.Je mi lépe,ale Mám ješte neustále třes nohou,zrychleny puls,extrasystoly.Do jaké dávky...

Eleno, ještě je možnost navýšení dávky Asentry možná, záleží na Vaší domluvě s psychiatrem tak, abyste dokázala se cítit dobře, pokud možno, abyste byla bez psychických...

Extrasystoly

| Dotaz od: Barbara

Mam problem s vnimanim extrasystol, ci spise zda se vubec jedna o extrasystoly... Zniceho nic se mi obcas jakoby "zastavi" srdce a prudce naskoci, je to velice neprijemne a...

Domnívám se, že v případě obtíží, které popisujete, se skutečně jedná o extrasystoly. Při EKG monitoraci (Holter) jsou velmi často zachyceny i u jinak zdravých lidí, kteří je...

Marihuana je sušená nať z rostliny konopě setá (Canabis sativa), která obsahuje řadu kanabinoidů. Účinným je tetrahydrokanabinol (THC). V poslední době se u nás užívání...

 celý článek

Budem vám veľmi vdačná keď mi poradíte čo robiť lebo mala som dost stresujúce obdobie a aj dosť často ešte mám...niekedy rozmýšlam nad smrtou ze ma nebaví žiť atď. S tých...

Pavluško, jak popisujete Vaše obtíže, Vaše situace je nelehká a vyčerpávající. Na tento stres, který prožíváte, reaguje Vaše tělo STOP. To znamená, že Vaše tělo už Vás...

Astigmatismus

| Dotaz od: Martina

Od malicka nosim korekci na dalku a astigmatismus, poslednich pet let nosim cocky. Posledni rok vidim nejak divne, myslela jsem, ze to souvisi s objevujicimi se uzkostmi, se...

Podle popisovaných problémů je špatně osa cylindru a možná i jeho hodnota. A návštěva kontaktologa je na místě. Pokud šlo o prudkou změnu ve vidění, tak nejčastější příčinou je...

Od loňského června mám velké bolesti hlavy, zad a na hrudníku, vč. stahování svalů v krku, což vede k nepříjemnému pocitu škrcení. Dokonce to vedlo k pracovní neschopnosti. Loni...

Lexaurin jako benzodiazepinové anxiolytikum Vám pomůže jednorázové, dlouhodobě nic neřeší, udělá se vám dobře, a pak se vyloučí močí a nemáte v sobě nic. Nahradit se dá v...

Panicka porucha

| Dotaz od: Michal

Mám na vás dotaz je mi 31 před zhruba 5 lety mi bylo řečeno mým psychiatrem že prpim panickou poruchu nasadil mi léky zoloft asi po 1,5 měsíci se mi ulevilo a bylo líp a líp...

Michale, obdivuji Vás, jak odvážně bojujete se svou nemocí a že jste byl schopný zkusit žít bez léků. PP se může po vysazení léků vrátit, ale příště by neměla mít takovou sílu...

Anestesie

| Dotaz od: zdenka

Prosím o odpověď. Dcera prodělala několik zákroků v lokální anestesii. Vždy ale plakala bolestí, všechno cítila. Chci se proto zeptat, zda je možné, aby po znecitlivějící...

Dobrý en, Zdenko! Existují různé způsoby umrtvování a jejich popis přesahuje rámec mé odpovědi. Bylo by vhodné, aby dcera toto probrala s lékařem, klidně i se stomatologem...

Pane doktore, s přítelem jsme 7 měsíců. Ze začátku jsme spolu neustále spali, experimentovali a měli na sebe ohromnou chuť. Po dvou měsících vztahu jsem šla na gyn. operaci...

Otázek je několik, navíc je neumím zodpovědět na dálku. Vhodnou metodou by byl místy nácvik, místy spíše psychoterapeutické vedení nebo šetrné využití anxiolytik. Jednoduše říci...

Vysoky krevni tlak

| Dotaz od: Karin

Prosím o radu. Asi tyden mi nebylo dobre, mela jsem mžitky před očima, pocit na omdleni, uzkost,vysoky puls. U lékaře mi naměřili vysoký tlak 170/95, 100puls. EKG bylo v pořádku...

Obvyklá denní dávka Egiloku je 2x 50mg, takže vaše dávkování je velmi nízké. Ale dávkování se řídí samozřejmě výší tlaku a počtem pulzů, takže záleží na vašem aktuálním stavu...

Zdravím, chtěl bych se zeptat přesně na to samé jako včera, co se týče toho rozdílu mezi neurolem a zolpinoxem a jak se po tom zolpinoxu člověk cítí narozdíl od toho neurolu ale...

Ondro, děkuji za Váš kompliment, to mě velmi těší. Zolpinox je tzv.moderní hypnotikum, který jen málo narušuje spánkovou architekturu a vyvolává spánek , který je velmi...

Užívání léků a alkoholu

| Dotaz od: Eliška Bálková

Chci se Vás,prosím, zeptat, jaké důsledky má souběžné užití antidepresiv, anxiolytik a jiných psychofarmak s alkoholem? Jak to může ve všech směrech poškodit tělo, pokud k tomu...

Souběžné užité této kombinace by způsobilo minimálně težkou otravu, která by mohla skončit až smrtí. Navíc je tam velké riziko těžkého poškození jater (pokud pacient přežije...

Dlobrý den,prosím o radu....

| Dotaz od: Zdena

Dlobrý den,prosím o radu. Jsem žena 74 let. 8 měsíců trpím hučením v pravém uchu - hlavě. Byla jsem na několika vyšetřeních s tímto výsledkem: vnitřní zvukovody symetrické...

Paní Zdeno. Pískání a hučení v uchu jsou svízelné obtíže a jejich léčba patří na specializované pracoviště. Na dálku se Vám neodvažuji radit. Navštivte svého lékaře a sdělte mu...

Bušení srdce

| Dotaz od: Klara

Už dlouhou dobu mám problémy s nepravidelným, silným a velmi otravným bušením srdce, jako by mi chtělo vyskočit z těla které přichází každou noc, provázené zhoršeným dýcháním a...

Kláro, děkuji za dotaz, snad se nám společně podaří Vám pomoci. Domnívám se, že se u Vás jedná o tzv. Panickou ataku, jak sama uvádíte, ale samozřejmě k přesné diagnoze bych Vás...

Buseni

| Dotaz od: monika

Asi před 2 roky se mi někdy stalo, že mi z ničeho nic začlo strašně rychle bušit srdce- asi tak 2-4 sekundy (někdy mi to přislo, jak kdyby se zastavilo nebo mi přeskočilo...

Moniko. Každý občas nějaké to "přeskočení" srdečního rytmu vnímáme- hlavně po fyzické námaze, při zvýšené teplotě a pod. Pokuď ale potíže mizí do 2-4 sekund a nemáte při tom...

Panická porucha

| Dotaz od: Daniel

Potřeboval bych poradit s touto trochu kuriózní záležitostí. Žiji asi rok v Anglii, byl jsem na dovolené v ČR kde u mě začaly panické ataky, které se neustále objevují a kromě...

Danieli, Vaše potíže bude potřeba řešit komplexněji - antidepresívní farmakologickou léčbou a zároveň by bylo vhodné docházet na psychoterapii - kognitivně -behaviorální terapii...

Již více než 3 roky mě trápí problmy s močením ve stresových situacích. Jedná se o akutní nutkání k močení, ale na toaletě vymočím jen velmi malé množství moči. Tyto situace...

JAroslave. Pokuď VAše potíže opravdu souvisí s psychickým stresem- zkuste malou dávku anxiolytika ( např. nenávykový Atarax-pouze na lékařský předpis) nebo jiné nenávykové...

Antidepresiva

| Dotaz od: Lenka D.

Mám úzkostně panickou poruchu,bojím se chodit sama mezi lidi,nejlépe je mi doma.Byla jsem i hospitalizovaná na psychiatrii,ale bez efektu,naopak stav se zhoršil.Byla mi podávána...

Léčba panické ataky je velice svízelná, zvlášť, když trvá již delší dobu. Většinou je nutné kombinovat antidepresiva, anxiolytika (např. Lexaurin) a psychoterapii, nejlépe...

Neurol

| Dotaz od: Ondra | z mobilní aplikace

Zdravim,tak jsem si vzal ten neurol 0,5 a krásně me to uklidnilo a cítil jsem se v klidu ale stejně trvalo dlouho než usnu, není ten zolpinox jaksi nebezpečnější než neurol když...

Neurol je anxiolytikum a zolpinox hypnotikum proto jeden učinkuje na úzkost a druhý na nespavost. Rozhodně to nejsou ale léky kvůli potenciálu závislosti na delší užívání...

Mám neustálé problémy se spánkem. Neusnu dřív než ve 1-2 hodiny,během noci jsem 4-5 stejně stále vzhůru. Bral jsem léky tipu SSRI na panickou poruchu,které jsem ted vysadil,bez...

Vladimíre. Spánek má velmi křehké regulace. Závisí opravdu těsně i na psychických vlivech. Buzení a přerušování spánku k ránu často svědčí o i zasunuté depresi. Vzniký i...

Dlouholetý kašel

| Dotaz od: Eva

Zdravím vás. Ráda bych vás požádala o pomoc. Již několik let trpím kašlem. Prošla jsem všemi možnými vyšetřeními./bronchoskopie,gastroskopie,srdce,alergol. dokonce i neurolog...

I když se nezjistí konkrétní příčina, je možné někdy kašel léčit pouze symptomaticky, tzn. vyzkoušet jednotlivé léky na různé příčiny: antiastmatika, anxiolytika/antidepresiva...

Vyšetření magnetickou rezonancí

| Dotaz od: Josef Kraus

Hezký den přeji, po třech ASK zákrocích na mém L koleni se vyskytl problém i na pravém.Je opět navrhovaná ASK, ovšem po zkušenostech s ASK operacemi mi byl ortopedem navrhnuto...

Jestliže se ortopedi domnívají, že toto vyšetření je skutečně nezbytné, doporučovala bych na dobu před a během vyšetření krátkodobé užití léků ze skupiny anxiolytik ( léky na...

Vážená paní doktorko, cca před 2 měsíci se mi začala lehce točit hlava, poté se přidalo brnění jedné dlaně a malíčku a dolních končetin. Nejprve jsem tomu nepřikládala moc...

Podle Vašeho sdělení tedy roztroušená sklerosa nebyla prokázána a trpíte tetanií. Psychika potíže samozřejmě zhoršovat může, a to potíže jakéhokoliv rázu. Nejsem odborník na...

Anestezie

| Dotaz od: Mišička

Chtěla jsem se zeptat, mám panickou hrůzu ze zubařů, v dětství a v pubertě jsem měla paní zubařku - sadistku - říkali to o ní i dospělý... Můj dotaz se týká, jak již sám předmět...

Děkuji za Váš dotaz. Nasazení celkové anestezie má význam u jednorázových rozsáhlejších chirurgických výkonech- např. odstranění zubů moudrosti, zavedení implantátů. Pokud je...

Problémy s dychanim

| Dotaz od: Monika

Chtěla bych se zeptat v posl.době mám problémy s dýcháním.Na hrudi mne neboli ani srdce.Byla jsem na sirometrii tam je vše v pořádku. EKG jsem mela naposledy před třemi lety...

Tak, jak to popisujete, bude se nejspíše jednat o panické stavy - bylo by vhodné navštívit psychologa nebo psychiatra, případně i praktický lékař může na zkoušku napsat...

Dlouhodobé pálení žáhy

| Dotaz od: Tamara

Paní doktorko, prosím o Váš názor: V posledních 15 letech mě několikrát pálila žáha, problém jsem vždy vyřešila volně prodejnými léky. Před 2 roky po psychické zátěži (rodinné...

Tamaro. Terapie pyrózy je někdy během na dlouhou trať. Krom Helicidu v dávce 2x1 kapsle užívejte Degan 3xdenně půl hodiny před jídlem ( je to prokinetikum, které podporuje...

Ve druhém těhotenství se velmi často doma rozčiluji. Manžel mně nadává, že jím 4 x týdně špenát, přitom je to jedno z nejzdravějších jídel pro plod. Moji rodiče mně zatahují do...

Lydie! Všechny léky, které berete Vy, bere s Vámi i Vaše nenarozené dítě. Každý lék je třeba pečlivě zvažovat . Vámi pospaná situace je taková, že řešení lékem není ani...

Většina léků má kromě "správných" účinků vesměs i nějaké účinky nežádoucí. Mezi ně může patřit jak například nevolnost, zvracení a nechutenství, tak třeba i podrážděnost a...

 celý článek

Chtěla bych se zeptat zda máte zkušenosti s přírodními antidepresivy a jejich účinky. Trpím již 2 roky úzkostmi z rakoviny. Bojím všeho co se mi objeví na kůži nebo pih a...

Michaelo, Pocity strachu z rakoviny má hodně lidí a trpí zbytečnými úzkostmi z této zákeřné nemoci a hodně je to trápí. Myslím, že neustálé obavy mohou člověka velmi vyčerpávat...

Pane doktore chtela bych se zeptat jak je mozne prekonat strach ze zubare a zakroku. nedela mi dobre injekce po ktere mam pocit ze mi nateka cela pusa a zacnu strasne zmatkovat...

Děkuji za Váš dotaz. Obavy je možné zmírnit užitím anxiolytika, např. lexaurinu. Lokální anestezie působí pouze v místě a bezprostředním okolí aplikace, nemusíte se tedy při...

U po dlouhou dobu trpím depresemi. I když je vše v pohodě, tak přinejmenším jednou týdně před spaním se nejdříve začnu třást a potřebuji dělat pořád něco s rukama, třepa se...

Paní Niko. Myslím si že bez odborného vyšetření a léčby se Vaše potíže nevládnou. Je vhodné hlavně v době před spaním zkusit používání některých psychorelachačních metod na...

Časté močeni

| Dotaz od: Jan

Před 4 měsíci jsem začal častěji chodit na wc. V moči byla nalezena podivná směs menšího množství bakterií,takže jsem byl pro jistou několikrát přeléčen antibiotiky. Stav se...

Jene. Nejspíš trpíte syndromem dráždivého močového měchýře. Jedná se o stav nutkavých urgencí k mikci bez zjevné objektivní příčiny, bez přítomnosti zánětu v močových cestách...

Kolonoskopie

| Dotaz od: Eva

Jsem objednaná na kolonoskopi jen 50 cm střeva,takže mi zdělili,že žádný rajský plyn nedostanu,že to nic není.No mě tedy 50 cm přijde docela dost.Myslíte,že bych se mohla přeci...

Nevím, za jakého důvodu se u Vás vyšetřuje zrovna jen 50 cm tlustého střeva, nicméně bolestivost vyšetření je velmi individuální a příliš nezáleží jestli se vyšetřuje jen 50 cm...

Môže to byt psychika .. ?

| Dotaz od: Barbora

Ani neviem kde zacat a ako zacat.Vsetko sa to zacalo asi pred 3mesiacmi..nasla som si zvacsenu uzlinu na krku a nasledne som si zablokovala v noci jak som spala na tvrdej lavici...

Barboro, po přečtení Vašeho problému by bylo dobré navštívit psychiatra v Hradci nebo okolí, kde bydlíte. Prodiskutovat s ním svůj psychický stav, jelikož by se skutečně mohlo...

Obracím se na vás s prosbou o pomoc při životní situaci, díky které cítím ohromnou úzkost, vyčerpání a stavy deprese při ztrátě partnera, náročném povolání (zdravotní sestra...

Hanko, určitě není nutné se takto trápit. Oceňuji, že problém chcete aktivně řešit. Než anxiolytika by ale byla vhodnější antidepresiva. Pro ta bude nutná návštěva lékaře...

Srdíčko

| Dotaz od: Lili

Vážený pane doktore, obracím se k Váms prosbou,...mám 22 let, vážím 68kg a meřím 162cm. Byl mi zjištěn vysoký krevní tlak a vysoká tepová frekvnece, závěr sinusová tachykardie s...

Pokud vaše obtíže i při terapii trvají, pak bych doporučovala provedení zátěžového EKG a zopakovat Holterovské měření EKG. Pokud se nic nezjistí, příčina může být i...

Již 7 let se léčím s generalizovanou uzkostnou poruchou.Mám období zlepšení,zhoršení.Měla jsem již léky cipralex,poté olwexyi ta mi nepomáhala. nyni mám lék lyricu 150 mg dvě...

Soužití s GAD nen í pro nikoho jednoduché a Vy jste se k tomu postavila čelem a za to Vás obdivuji. Ne vždy se povede, aby fungoval jeden lék a klient potom musí hledat se svým...

Invega 6 mg

Cerveny fleky

| Dotaz od: Elena

Chcela by som sa opytat,uz asi mesiac sa mi robia po tele cervene fleky,na krku hrudi a tvari,tieto fleky palia a po niekolkych minutach az hodine zmiznu,bola som na imunologii...

Často se prchavé červené plochy objevují při jistém napětí organismu-tzv.vegetativní stigmatizace-,pak jde o stav v zásadě sice nepříjemný,ale nijak nebezpečný.Při překrvení je...

Nemohu se nadechnout

| Dotaz od: Kristýna

Posílala jsem Vám dotaz, který byl publikován 12.5. Zodpovím Vaše otázky: Problémy mívám i v klidu (běžně během dne, před usnutím, ráno) i při zátěži (běh). Nijak se to nemění...

Když má můj pacient podobné příznaky a já při vyšetření nenajdu žádnou poruchu funkce plic,hypertenzi či arytmii , zkusím mu po domluvě dát anxiolytika (léky působící na úzkost...

Nevím přesně co všechno z toho v názvu by v mém případě mohlo připadat v úvahu, ale každopádně s tím začínám mít v životě dost problémy, v rodině i v práci. Zhoršovat se to...

Léčení Vašich obtíží, které spadají do ranku úzkostných (anxiosních), případně úzkostně depresivních poruch (anxiosně-depresivních), je v zásadě dvojí: a) farmakologické...

Extrasystoly

| Dotaz od: Šárka

V červnu jsem byla na echu a vše ok. Chodím každé dva roky, jen mám lehký prolaps mitrální chlopně...ale začaly mi opět extrasystoly - takové to vynechání srdce...Docela mě to...

Šárko. Extrasystolie je benigní porucha srdečního rytmu = laicky řečeno zdraví nezávadná porucha srdečního rytmu. Jedná se o to, že v srdíčku dojde k tvorbě elektrického výboje...

Chtěla bych se zeptat co způsobuje tzv. extrasystoly a tachykardii. Extrasystoly mě trápí už několik měsíců a každý den i několikrát za sebou, třeba i 5x, je to na zbláznění a...

Estrasystoly jsou předčasné stahy srdce, mají je všichni lidé, ale někteří je pociťují. Nejde o onemocnění, ale fyziologickou normu. Píšete, že vyšetření srdce již proběhlo...

Drive jsem kouril marihuanu a pil alkohol ve velkem mnozstvi. marihuanu jsem kouril denne a alkohol pil nejmene 2-3x tydne do stavu velke opilosti. Chodil jsem k psychiatrovi...

Konzumace alkoholu a marihuany v popsaném množství a četnosti Vám sama o sobě snadno přivodí problémy s pamětí, uvažováním a myšlením. Je jen dobře, že jste dokázal s obojím...

Canesten 6

Pane doktore chtela bych se zeptat jak je mozne prekonat strach ze zubare a zakroku. nedela mi dobre injekce po ktere mam pocit ze mi nateka cela pusa a zacnu strasne zmatkovat...

Děkuji za Váš dotaz. Obavy je možné zmírnit užitím anxiolytika, např. lexaurinu. Lokální anestezie působí pouze v místě a bezprostředním okolí aplikace, nemusíte se tedy při...

Extrasystoly

| Dotaz od: Jarka

Posledni 3 mesice mam skoro denne problemy s busenim srdce, take zvlastni projevy na hrudi jakoby projeti vln az do krku nebo sevreni v hrudi, obcas mirne poceni. Byl nasazen...

Jarko, měla byste mít v každém případě kardiologické vyšetření, aby se vyloučilo právě tělesné onemocnění. Měla byste mít krevní testy - základní na funkci jater, ledvin, krevní...

Panicka porucha

| Dotaz od: Michal

Mám na vás dotaz je mi 31 před zhruba 5 lety mi bylo řečeno mým psychiatrem že prpim panickou poruchu nasadil mi léky zoloft asi po 1,5 měsíci se mi ulevilo a bylo líp a líp...

Michale, obdivuji Vás, jak odvážně bojujete se svou nemocí a že jste byl schopný zkusit žít bez léků. PP se může po vysazení léků vrátit, ale příště by neměla mít takovou sílu...

Deca-durabolin 50

Panická porucha?

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat, zda moje problémy mohou značit panickou poruchu. Jsem zdravá, nemám žádné problémy, krom padání vlasů poslední rok, mám dvě malé děti a jsem na mateřské...

Jano, určitě by bylo dobré navštívit v dohledné době psychiatrickou ambulanci a konzultovat svoje potíže se specialistou. Je několik možností, jak postupovat. Je možná terapie...

Zase ta tetania

| Dotaz od: Jozef

Dobry mam nasledujuci problem ked daco dviham tazke na rukach tak sa mi roztrasu. Je to sposobene tetaniov alebo zapalovimi loziskami co som mal v mieche ? Viete mi niekto...

Nedomnívám se, že by třes rukou při zátěži měl být projevem tetanie. Jinak v případě tetanie je třeba vyloučit příčiny sekundární, mineralovou dysbalanci, v případě, že se...

Arytmie

| Dotaz od: Dana

Můžete mi prosím vysvětlit holter.nález a poradit,co mohu dál udělat? Děkuji. "Trvale sinus.rytmus,min.SF 49/min,max.SF 178/min (při SVT) Přítomny VES monotopní,velmi...

Nález při monitoraci není závažný, nejsou popisovány žádné život ohrožující typy arytmií. V dotazu neuvádíte důvod monitorace EKG, lze tedy jen usuzovat na palpitace...

Zoloft a anxiolitika

| Dotaz od: viktor

Pani doktorka Uživam asi 2 tyždne Zoloft 50mg denne na OCD, predtym rok a pol 25mg Zoloftu denne.Beriem k tomu aj lexaurin 1,5-3 mg denne.Snažim sa lexaurin redukovať ako sa...

Viktore, tento dotaz se ,myslím,opakuje, ale až tak bych se Lexaurinu ve Vašem případě neobávala, protože jeho denní spotřebu nezvyšujete, ale naopak snižujete, mnohdy má právě...

Endogenní deprese

| Dotaz od: Tomáš

Rád bych se optal : můj partner trpí endogenní depresí. Pobírá spoustu léků,protože se prý tato deprese dá léčit pouze léky. Je to pravda? Navíc v případě,nevím jak to mám...

Nesmírně si vážím Vaší důvěry,také obdivuji Váš cit a takt ve vztahu k partnerovi.Endogenní a exogenní deprese-to jsou termíny,které dnes již "oficiálně"nepoužíváme.Vycházely ze...

Dlouholetý kašel

| Dotaz od: Eva

Zdravím vás. Ráda bych vás požádala o pomoc. Již několik let trpím kašlem. Prošla jsem všemi možnými vyšetřeními./bronchoskopie,gastroskopie,srdce,alergol. dokonce i neurolog...

I když se nezjistí konkrétní příčina, je možné někdy kašel léčit pouze symptomaticky, tzn. vyzkoušet jednotlivé léky na různé příčiny: antiastmatika, anxiolytika/antidepresiva...

Prosím jaký je rozdíl mezi těmito typy, a jak člověk prožívá ep.záchvat, je při vědomí? Je to pro něj strašné utrpení nebo to jen tak vypadá pro okolí? Bolí to? A jaký je rozdíl...

Lukáši. Epileptiký záchvat vzniká na podkladě neurologického onemocnění, kdy jednotlivé neurony reagují na nadprahové podněty extrémní odpovědí a dochází k excitaci nervových...

Dlobrý den,prosím o radu....

| Dotaz od: Zdena

Dlobrý den,prosím o radu. Jsem žena 74 let. 8 měsíců trpím hučením v pravém uchu - hlavě. Byla jsem na několika vyšetřeních s tímto výsledkem: vnitřní zvukovody symetrické...

Paní Zdeno. Pískání a hučení v uchu jsou svízelné obtíže a jejich léčba patří na specializované pracoviště. Na dálku se Vám neodvažuji radit. Navštivte svého lékaře a sdělte mu...

Mám neustálé problémy se spánkem. Neusnu dřív než ve 1-2 hodiny,během noci jsem 4-5 stejně stále vzhůru. Bral jsem léky tipu SSRI na panickou poruchu,které jsem ted vysadil,bez...

Vladimíre. Spánek má velmi křehké regulace. Závisí opravdu těsně i na psychických vlivech. Buzení a přerušování spánku k ránu často svědčí o i zasunuté depresi. Vzniký i...

Cilest

Psychastenie

| Dotaz od: Dagmar

Kolísavý krevní tlak

| Dotaz od: Jan

Skoro dva roky se lečím na vysoký krevní tlak který byl 167/98 v dobe prvního zjistění vysokeho tlaku. Nasadili mi tedy prasky, po case celkem rychle klesl k normani hranici 135...

Nález z monitorace krevního tlaku (TK) s hodnotami, které uvádíte, je skutečně v normálním rozmezí. Teoreticky se totiž TK mění při každém srdečním stahu, lze tedy denně naměřit...

Vysoky krevni tlak

| Dotaz od: Karin

Prosím o radu. Asi tyden mi nebylo dobre, mela jsem mžitky před očima, pocit na omdleni, uzkost,vysoky puls. U lékaře mi naměřili vysoký tlak 170/95, 100puls. EKG bylo v pořádku...

Obvyklá denní dávka Egiloku je 2x 50mg, takže vaše dávkování je velmi nízké. Ale dávkování se řídí samozřejmě výší tlaku a počtem pulzů, takže záleží na vašem aktuálním stavu...

Extrasystoly

| Dotaz od: Petr

Vážený pane doktore, dovoluji si Vás požádat o Váš názor na následující problém. Je mi 31 let, mívám občas pocit cizího tělesa v krku (knedlík v krku). Častá nachlazení. Před 3...

Velmi přesně až učebnicově popisujete extrasystoly, které mohou být i příčinou zmiňovaného "knedlíku v krku"; souvislost s častým nachlazením je nepravděpodobná. Příčinou "vlny...

Antidepresiva-l-tryptofan

| Dotaz od: Jaroslava

Chtěla jsem vás poprosit o radu užívám L-Tryptofan je možné k tomu užívat bud Lexaurin nebo Ansilan?a jsou tyto léky návykové?a jak se tyto dva léky daji užívat.

Jaroslavo. Domnívám se, že užívání obou léků je kompatibilní a neměly by nastat nějaké nežádoucí účinky. Avšak plošné užívání Lexaurinu nebo dalších anxiolytik není vhodné...

Nadpočetné zuby

| Dotaz od: Eliška

Obracím se na vás s dotazem ohledně mých zubů. Je mi 24 let. Nepamatuji se přesně kdy, ale asi někdy v 10 letech mi za třetím zubem nahoře, tedy za špičákem vylezl další zub...

Eliško! Velmi pochybuji, že by jakýkoli zubní lékař přehlédnul nadpočetný zub. Raději se ho zeptejte, ale opravdu nemohu věřit tomu, že by tři stomatologové podobnou věc...

Panická porucha

| Dotaz od: Daniel

Potřeboval bych poradit s touto trochu kuriózní záležitostí. Žiji asi rok v Anglii, byl jsem na dovolené v ČR kde u mě začaly panické ataky, které se neustále objevují a kromě...

Danieli, Vaše potíže bude potřeba řešit komplexněji - antidepresívní farmakologickou léčbou a zároveň by bylo vhodné docházet na psychoterapii - kognitivně -behaviorální terapii...

Môže to byt psychika .. ?

| Dotaz od: Barbora

Ani neviem kde zacat a ako zacat.Vsetko sa to zacalo asi pred 3mesiacmi..nasla som si zvacsenu uzlinu na krku a nasledne som si zablokovala v noci jak som spala na tvrdej lavici...

Barboro, po přečtení Vašeho problému by bylo dobré navštívit psychiatra v Hradci nebo okolí, kde bydlíte. Prodiskutovat s ním svůj psychický stav, jelikož by se skutečně mohlo...

Úzkost po smrti bratra

| Dotaz od: Marie

V mém životě se stala opravdu nepředstavitelná věc, která mi změnila život. Vím, že v pořádku hned všechno nebude a smutek mě asi bude provázet už celej život, ale trápí mě, že...

Marie! Přikláním se za to, ať absolvujete předepsané testy (EKG, ergometrie, echo), tím nemůžete nic zkazit a lze vyloučit řadu srdečních chorob. Souhlasím ale s Vámi, v...

U po dlouhou dobu trpím depresemi. I když je vše v pohodě, tak přinejmenším jednou týdně před spaním se nejdříve začnu třást a potřebuji dělat pořád něco s rukama, třepa se...

Paní Niko. Myslím si že bez odborného vyšetření a léčby se Vaše potíže nevládnou. Je vhodné hlavně v době před spaním zkusit používání některých psychorelachačních metod na...

Marihuana je sušená nať z rostliny konopě setá (Canabis sativa), která obsahuje řadu kanabinoidů. Účinným je tetrahydrokanabinol (THC). V poslední době se u nás užívání...

 celý článek

Panická ataka

| Dotaz od: anna

Je nějaké organické onemocnění, jehož přímým projevem by byla panická ataka? (!zdůrazňuji, že se neptám na nějaké sekundární psychické potíže plynoucí druhotně z nějakého...

Ano, existuje. Je to úzkostná psychická porucha. Léčí se anxiolytiky. Hezký den.

Vyhoreni nebo hypochondrie

| Dotaz od: emil

Pani doktorko, byl jsem u endokrinolozky a zduveril jsem se ji, ze po skonceni vysoke skoly, pred 6 leti jsem nastoupil do zamestnani plny nadseni ve vysnivanem oboru, podnik...

Rozhodně bych si netroufla vést polemiku s Vaší ošetřující lékařkou, která zná Váš stav mnohem lépe než já. Skutečností ale jistě je, že psychika.- zvláště dlouhodobý stres- má...

Extrasystoly

| Dotaz od: Barbara

Mam problem s vnimanim extrasystol, ci spise zda se vubec jedna o extrasystoly... Zniceho nic se mi obcas jakoby "zastavi" srdce a prudce naskoci, je to velice neprijemne a...

Domnívám se, že v případě obtíží, které popisujete, se skutečně jedná o extrasystoly. Při EKG monitoraci (Holter) jsou velmi často zachyceny i u jinak zdravých lidí, kteří je...

Užívání léků a alkoholu

| Dotaz od: Eliška Bálková

Chci se Vás,prosím, zeptat, jaké důsledky má souběžné užití antidepresiv, anxiolytik a jiných psychofarmak s alkoholem? Jak to může ve všech směrech poškodit tělo, pokud k tomu...

Souběžné užité této kombinace by způsobilo minimálně težkou otravu, která by mohla skončit až smrtí. Navíc je tam velké riziko těžkého poškození jater (pokud pacient přežije...

Eligard 22,5 mg

Aminoven 5%

Ceprotin

Escitralix 5 mg

Canespor 1x denně sada na nehty

Alfuzosin mylan 10 mg

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: