| Nápověda

Hypotyreoza

Čím dříve je léčba zahájena, tím lépe
Jedná se o vrozený nedostatek hormonů štítné žlázy. V České republice je zaveden povinný screening novorozenců. Vzorek kapilární krve novorozence se odebírá 3.-7. den života a v...  celý článek
Příznaky hypotyreózy jsou například ospalost či zimomřivost
Po zavedení jodace jedlé soli je u nás v současné době nejčastější příčinou hypotyreózy autoimunitní zánět štítné žlázy – chronická lymfocytární tyreoiditida. V České r...  celý článek
 

Vážená paní doktorko, jsem ve 13 tt, kdy mi dnes při vyšetření byla zjištěna hypotyreóza s hodnotami TSH 93,75 mU/l a fT4 5,25 mU/l. Následně mi byl předepsán Letrox 50. Z...

Danielo, jak asi víte, jsou hormony štítné žlázy důležité pro normální psychomotorický vývoj plodu.To znamená, že mají vliv na růst a také na vývoj nervové soustavy. Čím...

Hypotyreóza v tehotenstvi

| Dotaz od: Marianna

Jsem tehotna 30tt a dnes mi byla zjistena hypotyreóza s hodnotami TSH 1,88 a T4V 9,9. Co to znamena? Muze to mit vlyv na dite a jaky? Vcera jsem byla na screeningu a vse...

Normální hodnoty TSH jsou 0,37-5,0 , volný hormon T4 normální hodnoty 9,8 - 23,1 - tedy jste v rozmezí, spíše sice při dolní hranici, ale vliv na dítě by to mít rozhodně nemělo...

Hypotyreoza

| Dotaz od: eva

Takze autoimunitna a subklinicka hypotyreoza je jedno ochorenie. Takze moja mamina ma autoimunitne ochorenie stitnej zlazy,kedze to mala aj moja babka aka je pravdepodobnost ze...

Nějaké statistická čísla asi existují, ale stejně vám to neřekne nic o tom, jestli vás onemocnění také postihne nebo ne. Pravděpodobnost je větší, ale nikde není psáno, že je to...

Můj dotaz se týká dcery (7 let). Byla jí zjištěna hypotyreóza z důvodu autoimun. onem. Na imunologii chodíme zhruba dva roky, bývala často nemocná a byla jí právě zjištěna...

Ani Imunor ani Colostrum, dle mého názoru, nemělo vliv na vznik autoimunitní thyroiditidy. Oba tyto preparáty může dcerka užívat i nadále, pokud bude často nemocná...

Štítná žláza a tetování

| Dotaz od: Tomáš

Trpím onemocněním funkce štítné žlázy, konkrétně snížená funkce( Hypotyreóza).. Rád bych se nechal tetovat, ale na webových stránkách tetovacího studia psali, že pro lidi s...

Jediné co mě napadá je, že by se mohlo jednat o vliv jódových barviv v případě dekompenzované zvýšené funkce štítnice. Pokud jste ale léčen na hypotyreosu a dobře kompenzován...

Štítná žláza

| Dotaz od: marie

Prosím o vysvětlení výsledků vyšetření a co to pro mě znamená Diagnóza - Hypotyreoza při autoimunitní tyreoitidě TSH - 0,037 mU/I Sonografie - PL objemu maxim. 3.97ml. LL...

Hypotyreóza je označení snížené funkce štítné žlázy. Hodnota TSH 0,037 tomu ale neodpovídá - předpokládám tedy, že jste léčená Euthyroxem, nebo Letroxem. Každopádne, toho času...

Diagnóza

| Dotaz od: Andrea

Subklinicka hypotyreoza

| Dotaz od: maja

Mala by som dotaz ci je este subklinicka hypotyreoza s hodnotamy: TSH-IRMA: 64,0 mIO/l, fT4: 9,4 pmol/l este uplne liecitelna alebo ju mam dokonca zivota na tabletkach a ci...

Nevím, jaká je příčina hypothyreozy, takže jestli je porucha funkce upravitelná nebo ne vám jednoznačně neřeknu. Ale pokud se jedná o autoimunitní zánět štítné žlázy, tak s tím...

Hypotyreóza v těhotenství

| Dotaz od: Petra

Jsem v 18.tt a byla mi zjištěna mírná hypotyreóza: TSH 4,63 a fT4 14,2. Dostala jsem k užívání Euthyrox 50ug, 1 tableta denně. Zajímalo by mě, zda tento deficit mohl nějakým...

Petro! Není třeba se ničeho obávat. Snížená funkce štítné žlázy trápí mnoho těhotných žen, u vás se navíc jedná o hypothyreózu mírného stupně. Je pouze třeba poctivě užívat...

V roku 2002 mi stanovili diagnózu: lymfoidná tyreoiditída-incip. hypotyreóza, nezv. š. žľaza. V roku 2003 boli hodnoty TSH:0,010 a voľný FT4: 21,470 a Euthyrox som užívala 50 ug...

Každý je inak citlivý na hormóny štítnej žľazy, takže teoreticky môžete mať ozaj problémy z užívanej dávky Euthyroxu. Čo sa týka dôvodu, prečo Vás Váš endokrinológ udržiava v...

Hypotyreóza v těhotenství

| Dotaz od: Ivana

Jsem ve 23. týdnu těhotenství a dnes mi byla zjištěna hypotyreóza. Hodnoty: TSH 3,10 mIU/mol a FT4 9,9 pmol/l. Od zítřka začínám užívat léky. Nikdy dříve jsem žádné problémy se...

Hypotyreoza je sice poměrně závažný stav, nicméně ji lze velmi dobře léčit. Snížené hladiny hormonů štítné žlázy mohou být v těhotenství nebezpečné, proto bych rozhodně neotálel...

Vyšší puls a vnitřní napětí

| Dotaz od: Méďovka

Beru Euthyrox 5. týden,TSH 6,9 - diagnóza subklinická hypotyreoza na podkladě autoimunitního zánětu. Euthyrox mi byl nadávkován 50 mg denně, po 14 dnech zvýšila MUDr. dávkování...

Pro další dávkování Euthyroxu je rozhodující laboratorní vyšetření. Pokud bude vpořádku, vaše obtíže spíše svědčí pro psychosomatický původ.

Štítná žláza je endokrinní orgán tvořený dvěma laloky vejčitého tvaru, které jsou spojeny takzvaným isthmem (můstkem). Nachází se v podkoží na přední straně krku pod štítnou...  celý článek
Štítná žláza má významný vliv jak na schopnost otěhotnět, průběh těhotenství a porodu, tak i na psychický vývoj dítěte. Poruchy funkce štítné žlázy (nejčastěji hypotyreóza...  celý článek
Štíhlí lidé mají většinou jasno – všichni „tlusťoši“ si za své kilogramy navíc mohou sami, kdyby se přestali nesmyslně přejídat, nadváhy by se lehko zbavili. Obézní jedin...  celý článek

Hypotyreoza

| Dotaz od: eva

Mame v rodine znizenu funkciu stitnej zlazy,mala ju babka a mamine ju zistili v 45 rokoch. Ja mam 32 rokov a bojim sa ci to mozem zdedit,je to dedicna choroba? Uz som si...

Hyperprolaktinemie je zpravidla věcí endokrinologa, který by měl rovněž řídit léčbu. Proč je prolaktin zvýšený se nemusí nikdy zjistit. Kromě adenomu hypofýzy to může být vliv...

Rada by som poznala vas nazor. Bola som na endokrinolog.vysetreni, pretoze asi pred 5 mesiacmi mi gynekolog zistil hodnotu TSH 5,3mIU/l, teraz mi vysla hodnota 6,69mIU/l...

Rozpětí hodnot normy pro TSH je 0,37-5,0 , hodnoty přes již znační manifestní hypothyreosu, měla byste být nyní již léčena. Někdy když šž léčena není, jsou problémy s...

Bušení srdce

| Dotaz od: Františka

Je mi 40 let a před 9 lety mi začalo bušení srdce (i několikrát denně), špatně se mi u toho dýchalo, během 1min. vždy ustalo, zhruba po půl roce bušení vymizelo. Znovu se...

Pocit bušení srdce může být projevem onemocnění srdce - arytmie, může jít také jen o pocit, kdy je srdce v pořádku a porucha srdečního rytmu není přítomná. Pokud se obtíže...

Chtěla bych se zeptat jak by správně měa probíhat léčba u snížené funkce štítné žlázy. Byla mi zjištěna asi před 2 roky, podle výsledků krve. zašla jsem si k doktorovi u nás na...

Porucha funkce štítné žlázy se prokazuje vyšetření fT4, TSH, případně se doplnění vyšetřením protilátek proti štítné žláze a sonografie by také měla být nedílnou součástí...

Endokrinologicke vysetrenie

| Dotaz od: Zuzana

Pan primar, velmi Vas chcem poprosit o vylozenie mojej diagnozy nakolko som sa stratila ked mi ju lekarka povedala :-) Zacnem nejako od podlahy. Urobila mi internistka krvne...

Autoimunitní tyreoiditida - něco jako alergie na vlastní štítnou žlázu, je to tedy nemoc způsobená špatně fungujícím imunitním systémem. Nelze jí vyléčit, jen substituovat...

Můj gynekolog mi sdělil, že mám syndrom polycystických ovarií, jsem obézní, mám poruchu štítné žlázy (hypotyreóza způsobena autoagresivní Hashimotovou tyreoiditídou), beru...

Chybí zde podstatná informace, kolik je vám let, skutečně se Clostilbegyt nemá podávat při onemocnění štítné žlázy dá se o tom uvažovat v případě,že je léčbou plně kompenzována...

Byla bych Vám velice vděčna za vysvětlení mé diagnózy. Z Gastronomie mám určenou diagnózu E 03.9 Hypotyreoza a intolerance laktosy. Z vyšetření na Imunilogii mám Kortizol v...

Pokud máte diagnózu hypotyreosy stanovenou na imunologii a máte v rodině onkologické onemocnění štítnice, měla byste být vyšetřena/sledována endokrinologem. Jednorázové hladiny...

Štítná žláza a sport

| Dotaz od: Méďovka

Prodělala jsem potrat v 8. týdnu těhotenství a po měsíci mi začalo být špatně - sama jsem se domnívala, že to může být "štítka" a diagnóza zní subklinická hypotyreoza na...

Po 5 týdnech užívání Euthyroxu by se příznaky měly postupně zmírňovat, hlavně záleží na hladině Vašich hormonů, které štítná žláza produkuje,a na hladině TSH. Do budoucna by Vás...

Invalidní důchod

| Dotaz od: Martina Šromová

Mám dotaz, zda bych neměla nárok na invalidní důchod. Diagnoza: Vrozená katarakta a zákaly sklivce levého oka, amaurosa ( stav po periferní chorioretinitidě na sítnici...

Domnívám se, že ne. Ale žádost i tak můžete podat, obraťte se na vašeho praktického lékaře.

Hormonální hladiny se během života každého člověka mění, a někdy je v zájmu zachování plné funkčnosti jedince nezbytné přistoupit k jakési doplňovací taktice (suplementaci), kdy...  celý článek
Hypofunkce štítné žlázy, hypotyreóza, je soubor příznaků, které se projeví v případě, že se ve žláze tvoří menší množství hormonů než tělo potřebuje. Je opakem...  celý článek

Únava, svalová slabost

| Dotaz od: Alena

! Přibližně na přelomu listopadu/prosince jsem začala pociťovat nepříjemnou únavu. Byla jsem u PL na odběrech - jaterky normální, kr. obraz taky, jen pozitivní protilátky na ebv...

Ačkoliv neuvádíte přesný výsledek sérologických testů na EBV (podle čehož by to šlo říci přesněji), souhlasil bych s Vámi, že tento "nález"bude asi vedlejší věcí a nikoliv...

Paní doktorko, byl mi změněn Euthyrox na Lethrox a před 14 dny současně se změnou léku byla zvýšená i dávka užívaní o 75 mg týdně. Po 14 dnech užívání cítím takové příznaky...

Radomíro, na to je jednoznačná odpověd těžká. Jedná se o poměrně nespecifické obtíže, jejichž příčinou může být v podstatě cokoliv. Nejlépe to asi vyloučíte kontrolním...

Je mi 27 let a měla bych dotaz z...

| Dotaz od: Kateřina

Je mi 27 let a měla bych dotaz z oboru endokrinologie. Vše začalo v dubnu tohoto roku. Nedaří se nám s manželem počít potomka, tak jsme se ocitli na specializované klinice v...

Euthyrox (tj.levothyroxin, hormon štítné žlázy) určitě nemůže způsobit zvýšení TSH. Naopak, TSH stoupá, pokud je ho málo. Proto Vám ho lékař předepsal (už původně jste měla TSH...

Hypotyreóza v tehotenstve

| Dotaz od: reuska1

Pán doktor, chcem poprosiť o radu. Práve som začala 13.tt a screningovým vyšetrením gynekologičky mi bola zistená autoimúnna thyreoiditída - hypotyreóza. Bola som u...

Bohužel, na tuto otázku vám nejsem schopna odpovědět, vše záleží na tom, jaké byly vaše hodnoty thyreoidálních hormonů v době početí a do této doby.

Dlouhodobý problém

| Dotaz od: Jiřina

Již asi jeden rok mám problém s vylučováním moči, nikdy jsem žádné urologické problémy neměla. Jen jsem stále pozorovala stupňujicí se hromadění vody v těle a otoky celého těla...

Jiřino. Máte pravd- retence tekutin vedoucí k otokům (a možná i k městnání na plících či fluidotoraxu) není ve vašem věku normální. V první řadě je třeba vyloučit nefrotický...

Na pohled vypadá štítná žláza jako červenofialová křídla složená kolem průdušnice a hrtanu. Skládá ze dvou asi pěticentimetrových laloků, levého a pravého. Laloky jsou spojené...  celý článek

Onemocnění štítné žlázy

| Dotaz od: Andrea

Vážený pane doktore, doktorko, je mi 29 let, jsem diabetička 1. typu a 2 roky po operaci štítné žlázy. Před otěhotněním byla moje diagnóza E063 Autoimunní thyreoiditis a...

Funkce štítné žlázy a diabetes se samozřejmě mohou ovlivňovat, obojí se týká metabolismu. Váš diabetolog by měl znát hodnoty štítné žlázy a naopak, lékaři by měli spolupracovat...

Centrální hypogonadizmus

| Dotaz od: Dominika

Obraciam sa na vás s otázkou o mojom zdravotnom stave a prosím vás o názor. Mám rokov, v roku 2011 my bol diagnostikovaný mikroprolaktinóm, ktorý bol liečený a o pol roka po...

Centrální hypogonadismus (nedostatek pohlavních hormonů) je při poruchách hypofýzy (tumorech a pod) častý. Otěhotnět lze, ale bude nutná hormonální příprava, tudíž budete muset...

Operace štítné žlázy

| Dotaz od: Daniela

Doplňuji výsledky k předchozímu dotazu - je-li nutné odstranit štítnou žlázu při následující léčbě a výsledcích: (uvádím postup onemocnění i léčby od minulého roku podle zpráv z...

Vedení Vaší léčby je poměrně netypické i z mého pohledu. Léčba by měla sice i při normalizaci hormonálních hodnot trvat alespoň rok, aby se snížilo riziko recidivy nemoci...

V současné době se do spektra diagnóz, u kterých je indikována terapie somatotropinem, dostávají i ty bez primárního deficitu růstového hormonu.  celý článek
 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: