| Nápověda

Infekce

Mytí rukou je v prevenci proti šíření žloutenky základním opatřením
Infekční žloutenky jsou nepříjemná nakažlivá onemocnění, která v některých případech mohou mít doživotní následky. Omezit riziko nakažení lze dodržováním hygienických pravidel.  celý článek
 
Po zhojení infikované rány se častěji tvoří nevzhledné jizvy
Mezi nejobávanější komplikace procesu uzdravování patří infekce mikroorganismy. Poranění pak vyžaduje daleko větší pozornost, péči a čas, aby došlo k uzdravení. Jaké okolnosti...  celý článek
Ochranné pomůcky jsou pro zdravotníky nezbytností
Každý pacient je potencionálním nosičem infekčního onemocnění. Zdravotníci by proto ke každému ošetřovanému měli přistupovat tak, jako kdyby například žloutenku skutečně měl.  celý článek

Virové infekce způsobuje zejména virus herpes simplex
Pro svůj vznik v prvních měsících života bývá atopický ekzém také nazýván dětským. Jedná se o chronické zánětlivé kožní onemocnění, které silně svědí a bývá často spojeno s...  celý článek
Nejčastějším alergenem v levných kovech je nikl
Máte-li propíchnuté uši ozdobené náušnicemi či piercingem, pak možná víte, že ušní lalůčky jsou náchylné k infekci. Jak často bolestivým komplikacím předcházet i jak je léčit...  celý článek
Lidský organismus snese očkování i během končící léčby jiné nemoci
Pokud se u vás v místě, kde bylo přisáté klíště, objeví kruhové zarudnutí kůže, patrně jste se nakazili lymeskou borreliózou. V takovém případě navštivte lékaře, který provede...  celý článek
Díky výzkumu našli vědci způsob, jak postupovat v léčbě HIV
Infekci v ráně poznáte i podle výrazné bolesti
Zanícení poranění bývá relativně častá komplikace, která výrazně prodlužuje a komplikuje hojení. Infikovaná rána se navíc většinou hojí rozsáhlou jizvou. Neléčená infekce v ní m...  celý článek
Mezi rizikové profese patří i provádění piercingu či tetování
Nejčastějším typem poranění ostrým předmětem, kdy hrozí riziko nákazy hepatitidou B či C nebo například HIV, je píchnutí se o infekční jehlu. S tímto nebezpečím se setkávají...  celý článek
Rozvojové země skýtají pro Evropana stále mnoho rizik
Střevní zánět může pobyt v cizí zemi velmi znepříjemnit. Proto pokud cestujete do rozvojových zemí, ale i když se chystáte jen ke Středozemnímu moři, držte se několika...  celý článek
Ne s každou ránou je nutné hned pospíchat k lékaři. Povrchové odřeniny obvykle péči odborníka nevyžadují, základní ošetření však ano. Při zanedbání péče by totiž v určitých...  celý článek
Při plánování své vysněné letní dovolené vybírají lidé s velkou pečlivostí cílovou destinaci, hotel nebo třeba plavky, které nejvíce zalichotí jejich postavě.  celý článek
První pylová sezona v životě je kritická pro rozvoj senné rýmy. Mnoho studií se zabývalo vlivem různých preventivních opatření během prvního roku života.  celý článek
Alergických onemocnění v posledních desetiletích v rozvinutých zemích přibývá. Příčiny nejsou zatím úplně objasněny. Je pravděpodobné, že velkou roli hraje okolní životní...  celý článek
V rozsáhlé studii zvané Child Health and Development Study (CHDS) byla použita archivovaná séra těhotných žen, která byla získána v letech 1959–1966.Získané výsledky jsou s...  celý článek



Infekce močové trubice

| Dotaz od: monika









Přenos infekce

| Dotaz od: Martin



Infekce od myší

| Dotaz od: Zuzana



Na astma u dětí pohlížíme jako na onemocnění, které obvykle souvisí s alergií. Jeho stále častější výskyt v poslední době jde ruku v ruce s rostoucím výskytem alergií a také...  celý článek





Kvasinková infekce?

| Dotaz od: Adi



Dotaz na přenos infekce

| Dotaz od: Zuzana



Kvasinková infekce

| Dotaz od: Lucie



Kvasinková infekce pochvy, kandidóza, je infekce vyvolaná nejčastěji kvasinkou rodu Candida. Typicky se projevuje nepříjemnými pálením pochvy a hustým bílým výtokem. Kvasinkovou...  celý článek

Infekce v chronickém stavu

| Dotaz od: Lucie




Antibiotika bych doporučoval užívat i nadále. Hezký den.

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Jan


Doporučovala bych především návštěvu imunologa, a dále infektologa.

Bolest zad, močová infekce

| Dotaz od: HaninaC



Infekce

| Dotaz od: Eva





Infekce ?

| Dotaz od: iwunna





Nemoci po koupání v moři odborníci v posledních letech zaznamenávají stále častěji.  celý článek
Zní to hodně podivně, ale je to tak. Bakterie, které mohou hrudník po jeho operaci infikovat, totiž často čekají na svoji šanci právě v nose. Stačí potlačení imunity, jakou...  celý článek

Infekce, bakterie

| Dotaz od: Jiří



Kvasinková infekce

| Dotaz od: lenka



Asi infekce u oka

| Dotaz od: david



Řada léků používaných k léčbě autoimunitních onemocnění, ovlivňuje kromě základního onemocnění také přirozený průběh infekčních onemocnění. Proto je před samotným nasazením...  celý článek
Bakterie, viry a plísně se nevyhýbají ani srdci. Napadají jak srdeční svalovinu (myokard), tak vnitřní výstelku srdce (endokard) či osrdečník (perikard). Častým terčem infekce...  celý článek

Infekce na přirození

| Dotaz od: SuzukiPol



Infekce?

| Dotaz od: eliska



Infekce candida albicans

| Dotaz od: Jana



Infekce?

| Dotaz od: klementovamichaela

Našla jsem si nového přítele, který se mi svěřil s tím, že po sexu mívá pálení v penisu. Prý s tím oběhal všemožné doktory (kožní, obvodního,...) a nikdo mu nic nezjistil. Mně...

Vyloučené to samozřejmě není, nejlepší řešení by bylo,aby jste vy navštívila gynekologii k zhotovení kultivace a mikrobního obrazu poševního a přítel aby absolvoval vyšetření...



HPV infekce i po očkování

| Dotaz od: Monika





Močová infekce?

| Dotaz od: Blanka Stohandlová



Infekce

| Dotaz od: Lenka



Infekce přes spirometr

| Dotaz od: Ilona



Časté nachlazení, infekce

| Dotaz od: Jana P.



Prochladnutí organismu může vést k následnému onemocnění. Nejchoulostivější na prochladnutí je pánevní oblast a to hlavně u žen. Ženy mají močovou trubici podstatně kratší než...  celý článek





Infekce, vyrážka

| Dotaz od: Lana



Respirační infekce

| Dotaz od: Štěpík



Močová infekce, Ciplox 250

| Dotaz od: Helen





Jakákoli infekce je pro člověka velmi nepříjemná. Ovšem u pacientů trpících střevními záněty může mít důsledků opravdu mnoho – znesnadňuje diagnózu, způsobuje komplikace a m...  celý článek

Gynekologie-infekce

| Dotaz od: Martina Zahradníčková





Infekce virem HIV

| Dotaz od: Michael



Kvasinková infekce u muže

| Dotaz od: Jitka



Parazitární infekce u dětí jsou velmi časté, neboť děti si neustále strkají něco do úst, a to i přes veškeré snahy jejich maminek zabránit tomuto počínání.  celý článek
Infekce močových cest je přítomnost a množní mikroorganismů v ledvinách, močovodech, močovém měchýři nebo močové trubici. Typicky se projevuje bolestí v bedrech nebo...  celý článek

Bakteriální infekce plic

| Dotaz od: Lukáš



Infekce v těhotenství

| Dotaz od: Nikola



"Neseď na zemi, ať si nenachladíš měchýř," napomínají matky své dcery. Mají tím na mysli právě riziko zánětu močových cest. I přes dbaní těchto rad však většina žen aspoň jednou...  celý článek

Infekce

| Dotaz od: Lenka



Pohlavně přenosná infekce

| Dotaz od: juraj



Kvasinková infekce

| Dotaz od: miro



Studie zabývající se osobami, které se nakazily během pobytu ve vězení v Georgii, identifikovala dva hlavní rizikové faktory – homosexuální pohlavní styk a tetování. Tyto dva f...  celý článek

Infekce od holubů

| Dotaz od: Radka



Kvasnicová infekce

| Dotaz od: Jakub





Kvasinková infekce

| Dotaz od: Karolína



Jak se infekce močových cest diagnostikuje? Infekce se určí na základě rozboru moče . Vzorek moče nesmí být při odběru kontaminován bakteriemi z močové trubice či pochvy. Běžně...  celý článek



Opakující se infekce

| Dotaz od: B.





Kvasinková infekce

| Dotaz od: Robert



HCV infekce

| Dotaz od: Lucie



Infekce

| Dotaz od: Lucie



Kvasinková infekce

| Dotaz od: Leona



HIV,infekce

| Dotaz od: Zuzana



Nejspíš kvasinková infekce

| Dotaz od: Alena



Infekce

| Dotaz od: Emil

Asi pred tyzdnom som sa porezal na predmete na ktorom sa chvilu preo mnou porezal iny clovek (objimka na ziarovke). Bol to taky tenky asi 1 cm siroky rez. Ranu som si hned...

Milý pane Emile, pojem jistoty a naprostého bezpečí je bohužel jen ideálem, i minimální pravděpodobnost přenosu infekce krevní cestou není nulová. Praktický lékař by měl jistě...



Hpv infekce

| Dotaz od: martina



Infekce od klíštěte

| Dotaz od: Petr





Kvasinkové infekce

| Dotaz od: veronika



Infekce MRSA

| Dotaz od: Hana


MRSA je sice léčitelná hůře, ale je léčitelná.

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Jan

Pane doktore,včera jsem zjistil,že mám asi na 99 % kvasinkovou infekci.Četl jsem spoustu článků a viděl jsem i dost obráuků,a vypadá to stejně jako to,co mám já.Pořád mám žaludu...

Přesně ty vyjmenované přípravky by Vám mohly pomoci. Sex vynechte do doby zhojení

Infekce virem HIV

| Dotaz od: Michael



Infekce z pití

| Dotaz od: Veronika

Pane doktore, rada bych se Vas zeptala, minuly tyden jsem byla na brigade a mela jsem tam s sebou normalne petlahev s pitim. Odpoledne se mi z ni ale napila nejaka zamestankyne...

Rád bych Vás uklidnil, pravděpodobnost přenosu nákazy touto cestou je mizivá. Nejspíš by se tak mohlo přenést průjmové virové onemocnění, pokud by hrdlo lahve znečistila...

Pohlavně přenosná infekce

| Dotaz od: juraj



HCV infekce

| Dotaz od: Lucie



Infekce močových cest je přítomnost a množní mikroorganismů v ledvinách, močovodech, močovém měchýři nebo močové trubici. Typicky se projevuje bolestí v bedrech nebo...  celý článek

Infekce

| Dotaz od: Emil

Asi pred tyzdnom som sa porezal na predmete na ktorom sa chvilu preo mnou porezal iny clovek (objimka na ziarovke). Bol to taky tenky asi 1 cm siroky rez. Ranu som si hned...

Milý pane Emile, pojem jistoty a naprostého bezpečí je bohužel jen ideálem, i minimální pravděpodobnost přenosu infekce krevní cestou není nulová. Praktický lékař by měl jistě...

Hpv infekce

| Dotaz od: martina





Infekce v chronickém stavu

| Dotaz od: Lucie



Asi infekce u oka

| Dotaz od: david



Řada imunosupresivních léků, používaných k léčbě autoimunitních onemocnění, jako je revmatoidní artritida, Crohnova nemoc a lupénka, ovlivňuje kromě základního onemocnění také...  celý článek

Bakteriální infekce

| Dotaz od: Lilly

Mám zvýšené CRP - 71,48 a mám předepsané antibiotika, ovšem žádný kašel, rýma ani horečky se nedostavily, chtěla bych se zeptat, zda-li mohu nakazit i své okolí? Předem děkuji...

Takto zvýšené CRP může být z mnoha důvodů a nemusí to být ani žádné infekční onemocnění. Podávat antibiotika takto naslepo není zcela vhodné. Doporučuji podrobné vyšetření.

Střevní infekce

| Dotaz od: Vesna006

Mám dotaz ohledně střevní infekce. Myslím si, že jí trpí můj otec. Má problémy s revma, trochu s ledvinami a prostatou, byl na operaci s hemeroidy. Bylo zjištěno, že má...

Průjmy mohou mít mnoho příčin a k přesnému zjištění je zapotřebí vyšetření, nejlépe gastroenterologem. Kromě infekce může jít i o nespecifické střevní záněty, nesnášenlivost...

Infekce po návratu z Afriky

| Dotaz od: Adéla

Byli jsme s přítelem v Saudské Arábii a vyskytla se u mě svědivá vyrážka, kterou mám již 2 měsíce a nic mi na ni nepomáhá. Byla jsem poštípána hmyzem a nevím, jakým.

Po návratu z exotických oblastí se často setkáváme s alergickými reakcemi, ve vašm případě se může jednat o alergii na poštípání hmyzem nebo nějaké jídlo. Nelze vyloučit ani...

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Katy

Chtěla bych se zeptat zda existuje nějaký přípravek proti kvasinkové infekci, který se dá použít i během menstruace a je volně dostupný...bohužel mě toto postihlo 2dny před...

Ano. i během menses je možno kvasinkovou infekci léčit příjemný večer

Opakované infekce chlamýdiemi

| Dotaz od: Michaela R.

Dlouhodobě trpím gynekologickými záněty. Dříve to byly opakovaně kvasinky, při nelepšení problémů my byl udělán výtěr na chlamýdie a byl pozitivní. Lékařka mi nasadila Summamed...

Chlamydie je nitrobuněčný parazit, tzn. při výtěrech je nutno razantně odebrat povrch sliznice, aby se tyto infikované buňky skutečně prokázaly. Je možné, že u partnera by odběr...

Infekce

| Dotaz od: Markéta

Zajímalo by mne, zda se z imunologického vyšetření či z mikrobiálního obrazu dají zjistit chlamydie trachomatis? popřípadě mohou způsobovat potraty?

Chlamydie mohou působit neplodnost či být příčinou potratu. Zjišťují se kultivačním vyšetřením.

Infekce moč.cest

| Dotaz od: Milan

Cca před třemi týdny infekce v močových cestách, horečky, masívní krvácení a bílkoviny v moči, mírné bolesti v bederní části, pálení na konci močové trubice, nasazeny ATB...

Není mi zcela jasné, na co chcete znát můj názor...? Výsledky Vašeho kontrolního vyšetření jsou v normě, erytrocyty jsou červené krvinky, hodnota na 3 kříže nic neznamená...

Protože mi moje gynekoložka dlouho neléčila první příznaky kvasinkového onemocnění, dospělo to do takového stadia, že už jsem nemohla bolestí skoro chodit, tvořily se mi...

Canesten můžete opakovaně.

Kvasinková infekce a tampony

| Dotaz od: Caroline

Měla jsem v poslední době jsem měla problémy s kvasinkovou infekcí a před týdnem jsem dokončila léčbu Gardenelly vaginalis. Doktor mi řekl, že bych neměla používat tampony...

Pokud se chcete zbavit infekce, noste vložky a bavlněné prádlo. Alespoň půl roku, pak můžete zkusit zase tampony. Tampony mohou dráždit poševní sliznici a usnadňovat kolonizaci...


Pokud má matka opakovaně horečky a vyšší jaterní testy, je nutné pomýšlen na endokarditidu (jaterní enzymy jsou stejné jako srdeční enzymy). Doporučila bych nabrat krev na...

Infekce v koleně?

| Dotaz od: Mana

Jsme v zahraničí, můj manžel před příletem upadl na kole a způsobil si odřeniny na koleně, které byly vyčištěny, ovšem po absolvování cesty cca 18 hodin letadlem koleno oteklo...

Vím, že Vás nepotěším, ale v případě Vašeho manžela bych rozhodně neváhala navštívit lékaře. Bez řádného vyšetření a léčby by mohlo dojít k místním i celkovým komplikacím...

INFEKCE MOČOVÝCH CEST

| Dotaz od: Renáta

Je mi 17 let, od minulé neděle jsem měla zvýšenou teplotu, bolest vzad (hlavně na levé straně pod bedrama) v pondělí už začalo pálení při močení, časté nucení na WC a přitom ani...

Vážená slečno Renáto, podle všeho jste nyní ve stadiu rekonvalescence po akutní infekci močových cest. Poté, co díky příslušné léčbě vymizelo krvácení do moče a pálení při...



Infekce?

| Dotaz od: Pavel

Naskytl se mě problém,objevili se mi na žaludu červené pupínky.Co to může být?Sex jsem měl před 3. dny a před tím tyden.Chtěl bych se optat zda nejde o nějakou pohlavní chorobu...

Pavle! Ano, může se jednat o pohlavní chorobu. Pokud je to pohlavní choroba, je přenosná. navštivte dermatovenerologickou ambulanci a to co njedříve.

Infekce v krku i jinde?

| Dotaz od: Daniela

Před časem se mi objevila viroza, následovalo snížení imunity, kvasinková infekce a nakonec streptokok. Všude po těle mám zvětšené uzliny (pokud tvrdší bouličky značí něco...

Danielo, těžko lze takto po internetu posuzovat váš zdravotní stav bez možnosti vyšetření. Doporučuji vám se domluvit s praktickým lékařem na provedení příslušných vyšetření či...

Stafylokok- imunita - infekce

| Dotaz od: Kateřina



Mám už dlouhou dobu problémy s močovými cestami. Opakovaně mi byla zjištěna bakterie escherichia coli v moči, léčila jsem ji tabletkami nebo čípky Macmiror. Jím brusinky, piju...

Terezo. Podle toho, co píšete, děláte všechno dle lékařských doporučení. Recidivující infekce močových cest bohužel trápí velké procento mladých žen. Po pohlavním styku...

Před cca 4 týdny mě štípl hmyz nad kotník, pravděpodobně ovád či muchnička.Jeden další štípanec, byl i pod kotník, ještě s kapkou krve, o klíště se tedy podle mě nejedna...

Pavle, o boreliózu se pravděpodobně nejedná, protože skvrna se objevila příliš brzy. Možná je jak alergická reakce, tak zánět kůže po zanesení infekce v místě štípnutí. Nevím...

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Josef

Již jsem jednou psala, jaký mám problém, přímo v místě kde vyrůstá nehet, tak je narušený a odfouklý.Dneska jsem byla u kožní doktorky a řekla, že to je kvasinková infekce...

1) Pokud by bylo lůžko postiženo nevratně, pak nový nehet může narůst např. deformovaný. Ale také může narůst zcela zdravý. 2)Odběry krve jsou nutné kvůli tomu prokanazolu. 3...

Již několik měsíců mám problémy s opakujícími se gynekologickými záněty, především kvasinky ale i nějaké infekce. Gynekolok vždy jen napíše léčbu( Canbibene, Klion atd.) jenže...

Léčbu byste měla užívat tak dlouho, jak Vám doporučil lékař. Pokud vysazujete léčbu dříve, nelze se divit, že vyléčení není úplné. 5 dnů obvykle není doba potřebná k vyléčení. K...

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Asis

Od svých 13ti let trpím žlutým výtokem. I přes veškerá vyšetření se nic nenašlo. V roce, kdy jsem začala se sexuálním životem mi začaly velmi časté kvasinkové infekce pochvy...

Doporučila bych vyšetření na imunologii. některým ženám se kvasinková infeklce často vrací. zkuste dlouhodobě užívat Wobenzym a vagiC do pochvy.volně prodejné.

INFEKCE

| Dotaz od: Denisa

Chtěla jsem se zeptat,před třemi dny jsem myla nádobí a zabodlo se mi ucho od hrnku do palce na levé ruce v panice jsem na to kapala peroxidem vodíku a přikrla utěrkou kterou...

Pokud je kolem rány otok a bolí /zřejmě se dostala do rány infekce, nějaká bakterie, ne tetanus.../, uhánějte zítra k obvodnímu lékaři, měla byste dostat antibiotika. Uvažování...

Infekce, bakterie

| Dotaz od: Jirka

Prosím vás, můžete mě odkázat na nějakého mikrobiologa či doktora, ne jenom ve vaší poradně, který se více zajímá tímto odvětvím? Mám jeden zajímavý a specifický dotaz...

Zkuste se telefonicky domluvit ve Státním zdravotním ústavu se sídlem v Praze, jedna pobočka je např. na Sokolovské ulici v Karlíně. Kde nabízí služby poradentství v laboratorní...

Nedoléčená infekce nebo zánět

| Dotaz od: Štěpánka

Může nedoléčená infekce způsobit bolest kloubů a tlak na hrudi,zhoršené dýchání občas ? píchání mezi lopatkami ? Je mi 26 let. Podle výsledků krevních testů mám vše v pořádku...

Popsané obtíže může borrelioza způsobit. Ale popsané obtíže podle mne spíše ukazují na problém ortopedický - s držením těla (postavení páteře a žeber).

Již po třetí se mi opakuje stejný problém. Na palci u nohou mi nateče okolí nehtu, zvedne se nehtové lůžko, udělají se drobné puchýřky za kterých po strhnutí teče vodnatý sekret...

Určitě jděte na kožní, vezmou vám vzorek (stěr nebo kousek tkáně) z tohoto postižení a na základě toho stanoví jednak přesně druh antibiotika (na které jsou event. bakterie v...

Dcera 29 měsíců si v průběhu užívání atb AUGMENTIN DUO začala stěžovat na bolest genitálu. Naše paní doktorka doporučila častěji sprchovat a mazat kalciovou mastí. Dcera ale...

Velmi pravděpodobně se jedná o zánět poševního vchodu, stejně tak pravděpodobná je souvislost s užíváním antibiotik. Většinou postačí sedací koupele s přísadami jako je kyselina...

Kvasinková infekce?

| Dotaz od: Nikola

Je mi čerstvě 15 let. Pohlavní styk jsem ještě neměla. Nedávno jsem vypozorovala že mám výtok jako ''tvaroh'' ale nebrala jsem to nijak vážně. Tak 2-3 týdny jsem ho občas měla...

Tvarohovitý výtok znamená většinou kvasinkovou infekci a zarudnutí zánět pochvy, léčba bude nutná, navštivte gynekologa, aby se infekce nestala chronickou. Příjemný den.

Už měsíc a pul se léčím na urologii se zánětem močového měchýře. Už mi nasadili 4x antibiotika, ale příznaky se vždy po dobrání vracejí (pálení penisu, časté močení. někdy i...

Petře. U recidivujících infekcí močových cest je vhodné vyloučit ureaplasmatickou infekcí (provádějí se stěry z ústí močové trubice). V běžné kultivaci moči se nezachytí, léčí...

Infekce

| Dotaz od: veronika

Trpím na kvasinkové infekce/záněty. Měla jsem je velmi často, ale nyní je mám tak šestkrát do roka. Snažím se samozřejmě dělat vše proto, abych je neměla. A proto mám na Vás...

Neobávejte se,plod není ohrožen. Příjemný den

Infekce

| Dotaz od: honza

Podobaji se priznaky boreliozy a toxoplazmozy pri postizeni CNS?Dela toxoplazmoza stejne loziska na mozku a miche ako borelioza?Co to znamena mit cysty borrelia burgdorferi?Dik!

Honzo! Toxoplasmosa je způsobena prvokem a obvykle probíhá inaparentně, tzn. nenápadně. Ačkoli pravidelně postihuje i CNS, ložiskové poškození obvykle nezpůsobuje. Uvedené...

HPV infekce

| Dotaz od: Linda

Chtěla bych se Vás zeptat: při poslední kontrole, která byla před 3 dny, mi doktor rekl, ze u posevního chodu mám asi 6 malých kondylomat, ale ze s tim nic delat nebude, ze se s...

Kondylomata bych nenechávala, dala bych je odstranit vzhledem k možnému růstu.ale váš lékař ví o Vás více,tak má důvod, přoč zvolil tuto variantu.svědění v oblasti konečníku...

Infekce placenty

| Dotaz od: radana

Mám dotaz ohledně infekce placenty.Minule jsem kvůli ní potratila v 18tt(odtekla všechna plodová voda a po třech dnech byl vyvolán potrat).Nyní jsem ve 24tt. Asi před 4 týdny...

Amoksiklav je jedno z těch silněkjších širokospektrých ATB, které lze podat v těhotenství, zánět by měl být vyléčen.samozřejmě nevím,jaká byla ve stěru bakterie a jaká bakterie...

Chlamýdiová infekce

| Dotaz od: Hanka

Paní doktorko, chci se poradit, mé problémy začaly asi před rokem náhlou závratí, pocity na omdlení atd. Poté se přidaly stavy vyčerpání, psychické problémy, na jaře pak angína...

S chlamydiemi vám doporučuji se obrátit na infekční oddělení. Ovšem nemyslím si, že by za všemi vašimi problémy stály chlamydie. Určitě si zasloužíte podrobné vyšetření, ovšem...

Infekce

| Dotaz od: pavel průša

Chtěl jsem se zeptat, zda za současného nakažení hiv s další pohlavní chorobou např. žloutenkou nebo syfilisem se prodlužuje doba kdy je hiv zachytitelné testem. Zůstává doba 2...

HIV je v krvi průkazný cca po 3 měsících, doba se tedy neprodlužuje. Hezký den.

Záněty,infekce

| Dotaz od: Viktoria

Už dlouhá léta mám žlutý výtok.chodim pravidelně ke gynekologovi,doktorka mi vždy předepíše vaginální tablety na různé infekce,které moc nezabírají.měla jsem zánět vaječniků,i...

Recidivující nálezy vždy vyžaduji cílené kultivační vyšetření moče i poševního výtoku mikrobního obrazu poševního a kultivaci moče a potom podle výsledků cíleně léčit podle...

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Jana

Po roční léčbě nitrofurantoinem se mi objevil na genitáliích jakýsi bílý tvaroh, nic nesvědí, nepálí. Před menstruací mám vždy hustý výtok, je malinko zahnědlý. Antikoncepci...

Je potřeba zhotovit mikrobní obraz poševní, kultivaci a citlivost,aby se zjistil původce výtoku,ale to nebude zábrana otěhotnění normální cyklus je 28 plus minus 7 dní, vyčkejte...

Paní doktorko,na úplném začátku těhotenství jsem ležela na infekčním odd.s clostridiovým zánětem střev (po antib.),týden jsem brala roztokem Vancomycin,pomohl.Pak bylo zjištěno...

Vzhledem k těhotenství bude Váš lékař postupovat tak, aby co nejméně ohrozil miminko a pokud možno Vás zbavil infekce nebo ji alespoň udržel v mezích. Podle aktuálního stavu...

Infekce mrsa

| Dotaz od: zdena

Pracuji v nemocnici jako uklízečka , kde musím doházet 2xdeně na pokoj s MRSA již 3měsíce.i přes ochranné pomucky se bojím ,že toto onemocnění přenesu domu na své 2syny .kteří...

Tento typ stafylokoka napadá oslabené jedince, takže vy sama pravděpodobně neonemocníte, ale můžete se stát přenašečem. Doporučuji poradit se na mikrobiologickém odd. vaší...

Delší dobu mám problém s velmi pomalu se hojícími hnisavými ranami na kůži ( velikost do 0,5 cm ). Ze stěru mi byl zjišten Styphylococcus haemolyticus. Chcel by jsem se o této...

Jakube, uvedený stafylokok bývá většinou součástí normálního osídlení kůže a je otázkou, zda je skutečně tou bakterií, která způsobuje hnisání kůže (nejčastěji to bývá zlatý...

Alergičtí pacienti mají častější a déle trvající infekce dýchacích cest v porovnání s nealergiky. Celosvětově, ale zejména v průmyslově vyspělých zemích, je pozorován trvalý...  celý článek

Zdravím. Popíši zde co nejpřesněji své příznaky "nemoci", která u mě začala přibližně před rokem a půl: 1) pískání v uších (od té doby neustále)...podle vyšetření na ušním je...

Vaše projevy jsou různorodé, nelze pouze dle popisu příznaků stanovit konkrétní diagnosu. Infekce boreliosou se projevuje hlavně stěhovavými kloubními bolestmi, kožními projevy...

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Alena

2 roky mám neustále výtoky.Kultivace -Candida clabrata.Jsem u gynekologa více jak doma,veškerá léčba je neúčinná.Manžel byl též na výtěrech-negativní.Jsem už opravdu nešťastná...

Aleno! Bude to chtít úpravu životosprávy. Záněty močového měchýře půjdou nejspíš snáze. Hodně si pomůžete pitným režimem : pijte tak, aby Vaše moč byla čirá, pokud je sytě...

Mám dotaz na jaké oddělení se mám obrátit. Nedávno jsem chodil na brigádu uklízet do školy nemohl jsem ale používat rukavice při uklízení záchodů a po holubech. Od té doby mám...

Krásný den. První lékař, kterého byste měl kontaktovat, by měl být závodní lékař, s nímž má Váš zaměstnavatel uzavřenou smlouvu o tzv, závodně preventivní péči. Tento lékař Vám...

Vážená paní MUDr. Moravcová, chtěla bych se zeptat, do jaké míry existuje riziko nákazy hantavirem (u tohoto hostitele tuším serotyp Dobrava)? Mám čtyři zvířata, která přinesl...

Soňo, stran vyšetření zvířat je nutné se obrátit na veterinárního lékaře. V lidské medicíně nemůžeme zvířata vyšetřovat, a to ani tehdy, pokud jsou přenašeči nemocí.



Zvýšená teplota a infekce

| Dotaz od: ansia01

Už asi rok mě trápí zvýšená teplota, byla jsem s tím u lékaře, ale výsledky krve a moči byly v pořádku. Další problémem jsou opakované kvasinkové infekce (asi 2 roky), kterých...

Věřím, že když si prostudujete tyto doporučené stránky a pokusíte se změnit svůj život ve prospěch zdraví a ne mykos / dieta, vynechání sladkého, spodní prádlo, nedráždivé prací...

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Jana

Je to již dlouho co mě trápí kvasinková infekce vrací se pravidelně a už vážně nevím jak se jí zbavit nadobro nebo alespoň na dobu delší 3 měsíců, vyzkoušela jsem toho již více...

Nezkoušejte samoléčbu a poraďte se svým lékařem.

Pneumokoková infekce

| Dotaz od: milan

Slyšel jsem o očkování pro dospělé proti pneumokokové infekci. Všude čtu, že je to dobré hlavně pro děti a starší lidi a že je to hlavně na zánět mozkových blan, zápal plic...

Milane, očkování proti pneumokokům je doporučováno i pro dospělé, především pro starší 60 let. Očkování chrání proti zápalu plic, zánětu středního ucha i zánětu mozkových blan...

Chlamydiová infekce

| Dotaz od: Johnny

Chtěl bych se na něco zeptat. Je mi dvacet let a ​studuji na UK. Již od třinácti let mám problémy s klouby (bolest, stěhovavé záněty, v únoru 2014 mi diagnostikovaly artrózu r...

Pane Johnny. Předně je nutné říci, že Vámi uváděné výsledky neznamenají "nález chlamydií v krvi", ale nález protilátek proti chlamydiím, a to pouze toho typu protilátek, který...

Infekce průdušek

| Dotaz od: ilona

Chtěla bych se zeptat, zda musím ležet v posteli se zvýšenou teplotou, antibiotiky,tussinem...Mám zřejmě zánět průdušek. Děkuji za odpověď.

Bylo by to pro vaše tělo nejlepší, dopřejte mu to - odpočinek velmi podporuje léčení a je to taková chytrá prevence před možným opakováním infekce ( a to byste přece nechtěla...

Infekce v krku u batolete

| Dotaz od: Petra

Můj syn - 2 roky - cca 10 dní kašle, nejdříve suchý, poslední dobou vlhký kašel, Před 7 dny se objevila rýma a vystoupila teplota na max. 37,4 st.,netrvala déle než 1 den. A...

Petro, hemofilová angína se sama bez antibiotik nevyléčí. Vzhledem k věku vašeho syna se nedoporučují cucavé pastilky a bohužel ani jiná léčba, jaká se nabízí dospělým. Zbývá...

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Roman

Mám podezření, že mám kvasinkovou infekci. Problémy začaly u mé přítelkyně, která trpí opakovaně vagynálnímy mykózami a kvasinkovými infekcemi (kandidóza), jenže její lékař léčí...

Pro potvrzení hypotézy, že máte kvasinkovou infekci byste ji musel mít potvrzenu kultivací (bud z moči, výtěru z krku nebo z jiných exkretů). Pokud se vaše partnerka dosud...

Hlášení infekce

| Dotaz od: Jitka

Mám takovýto dotaz. Pokud lékař určí jako diagnozu salmonelu nebo rotavirovou infekci je povinen hlásit to on nebo higiena v zaměstnání? děkuji

Rotavirová infekce povinnosti hlášení nepodléhá, salmonelová infekce dle mého názoru však ano.Vše poté hlasí praktický lékař.


|Dobrý den, prosím o radu co dělat, příp. na koho se obrátit. Maminka(80) před dvěma lety prodělala po léčbě atb(borelie) zánět žaludku a od té doby žádné atb nesnese (těžké...

Stav Vaší maminky ják jej popisujete velmi odpovídá popisu léku Arsenicum album. Dejte jí Arsenicum album 9CH co nejdřív a dávejte jí to první týden 2xdenně 5 granulí a pak...



Kvasinková infekce

| Dotaz od: Michaela

Chci se zeptat, kdy se kvasinková infekce stává chronickou (jak se to pozná) a zda se v chronické fázi dá ještě nějak léčit. A ještě mám dotaz - když se při běžné prevenci...

Chronická infekce je vleklá, dlouhodobá, vracející se. Při prevenci se ze stěru nezjistí, lze ji zjistit vyšetřením mikrobiolog.obrazu poševního.

St. aureus -kožní infekce

| Dotaz od: Gita

Již cca 7 let mám v axile červené ložisko, občasně svědící.Po asi 5ti leté léčbě antimykotiky, kdy mi ložisko neustále rostlo /nyní již oboustranně/ mi byly udělány stěry a...

Infekce S.Aureus nemusí znamenat nedostatečnou hygienu. Naopak, pokud máte "zničenou" přirozenou kožní mikroflóru, ne větší pravděpodobnost, že se S. "rozmnoží" a začne dělat...

Infekce mocovych cest

| Dotaz od: Leona

Uz zoufala se obracim na vas s dotazem.V rijnu se u me objevila infekce mocovych cest,uzivala jsem Nolicin po dobu 10 dnu,priznaky vice mene vymizely,ale na konci prosince to...

Slečno Leono! Tím, že se pokusíte vyloučit chlamydie jako původce obtíží nic nepokazíte. Přenos infekce močových cest od partnera není příliš pravděpodobný, u mužů bakterie v...

Ráda bych se s Vámi poradila. Často trpím na gynekologické kvasinkové infekce (také na opakovaný zánět močového měchýře). Když jsem v pondělí opět byla akutně u gynekoložky s...

Při kvasinkové infekci je vysoce pravděpodobné,že bude přítomna i u partnera, já osobně vyšetření partnera nepožaduji a rovnou nasazuji léčbu pro oba.Jako prevenci by jste měla...

Chronicka infekce HCD

| Dotaz od: Anglicky Mikrob

Rad bych Vas pozadal o radu. Jsme ceska rodina, bydlime v GB. Nase dcera ma 7 let, nebyvala vazneji nemocna, ale od prestehovani do Anglie pred 5 roky ma opakovane zanety...

V popsaném případě je potřeba jak léčba, tak prevence zánětů. V první řadě chránit dcerčiny dýchací cesty před prochladnutím (čepice, šála, rukavice, teplá obuv..), zejména uši...

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Michaela

Už tři měsíce trpím kvasinkovou infekcí, zbavuju se jí jen velice těžko, obtíže (výtok, svědění, zarudnutí, pálení až bolest apod.) přetrvávají, i když jsou o něco mírnější než...

Gyno pevaryl vám může pomoci, pravděpodobně na chvíli. Zkusila bych autovakcínu nebo Wobenzym v maximální dávce brát po delší dobu, cca 3M. Je to sice drahá léčba, ale účinná.

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Martin

Zajímalo by mě zda mohu dostat kvasinkovou infekci při použítí kondomu ( z kondomu - zapaření ).Dále by mě zajímalo zda mohu kvasinky chytnout při orálním sexu /na partnerce...

Pokud nedojde ke kontaktu vaší kůže či sliznice s kůží partnerky, není možné infekci získat. Při orálním sexu se teoreticky může přenést kvasinka do dutiny ústní. Pokud máte...

Infekce

| Dotaz od: Eliška

Mohla jsem se nakazit virem hiv při orálním styku já-jemu když jsem v puse měla otevřenou ranku,která nekrvácela a on se mi do pusy neudělal,jen jsem v puse cítila to jak ho to...

Ano, k přenosu infekce HIV touto cestou může dojít.

HPV infekce

| Dotaz od: jasmina

Zajímalo by mne, jestli se můj muž nějakým testem může dozvědět,jestli je přenašečem infekce HPV a jestli se mohl event.taky dát očkovat?Prostě - jestli očkování vakcínou má...

Očkování pro muže není, muž není ohrožen rakovinou tak jako žena. Infekce se dá prokázat z krve vyšetřením protilátek.

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Nikola

Je možné, že jsem nakažena virem HIV, když se mi objevila kvasinková infekce v pochvě po půli roce nechráněného sexu a nebo po týdnu nechráněného sexu?..děkuji

HIV a mykoza nemají absolutně žádnou souvislost. Příjemný den

Infekce krku, dutiny ustni

| Dotaz od: Daniela

Jiz nekolik mesicu me trapi bolest jazyka. Je paliva, zejmena pod nim, nekdy na okrajich. Na spodni uzdicce se mi casto delaji pupinky/ skrabance, boli jeste vic. Chut prevlada...

Vážená slečno Danielo, doporučuji Vám podstoupit komplexní vyšetření imunologem, včetně příslušných laboratorních vyšetření imunity, a podle výsledků se domluvit na dalším...

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Jana

Souvisí nějak kvasinková infekce s čepy na mandlích? Čepy na mandlích mám více jak rok, kvasinkovou infekci pochvy čím dál častěji, a prakticky neustále vykašlávám hleny. K tomu...

Výskyt čepů na mandlích a současné kvasinkové infekce mohou souviset s nějakou poruchou imunity. Není to jisté a lze to říci až po vyšetření imunity nejlépe u imunologa, event...

Infekce a těhotenství

| Dotaz od: Kateřina

Zdravím, mám starost o svoji dceru, která studuje pátým rokem medicínu a chtěla by si po škole založit rodinu. Chce se ale věnovat infekčnímu lékařství, můj dotaz zní: jak...

Kateřino, infekce je pro těhotnou velké riziko, pravděpodobně ji tam nenechají vůbec a dostane náhradní místo na jiném oddělení. Hezký den.

Infekce

| Dotaz od: Pavlína

Mám tři děti a nikdy jsem netrpěla žádnými vážnějšími gynekologickými problémy. Po ukončení kojení, v dubnu letošního roku, jsem začala brát antikoncepci, zkusila jsem dva druhy...

Navšivte gynekologa co nejdříve, ať se infekce nerozběhne.

Zhruba před týdnem jsem byl na vyšetření u mého praktického lékaře s kašlem a rýmou. Pan doktor mi předepsal antibiotika. Po dobrání posledního prášku, jsem následující den...

Radime, vámi popisované příznaky po antibiotické léčbě budou velmi pravděpodobně způsobeny mykózou (kvasinková infekce). Canesten jste zakoupil zcela správně. Mazat doporučuji...

HPV infekce

| Dotaz od: Nela

Byla mi zjištěna HPV infekce, partnery nestřídám, ale podle toho co jsem si četla vím, že je to možné získat i jinou formou. Chtěla jsem se zeptat, zda by očkování zabránilo...

Otázku oslabené imunity by měl řešit po podrobném laboratorním vyšetření imunolog,jinak očkování mohu jen doporučit, je to velmi spolehlivá a jediná ochrana proti rakovině hrdla...

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Zuzana

Trpím často kvasinkovou infekcí, výtoky, svědění atd. které léčím volně prodávanými preparáty. Jde o to, že je to vždy po intenzívnějším sexuálním kontaktu s přítelem...

Zuzko! Je možné, že je přítel přenašeč, ale nijak moc pravděpodobné. Kvasinkám se u mužů moc dobře nedaří a obvykle na penisu hynou. Přenos je spíše záležitostí častějšího...

Zahlenění, infekce HIV

| Dotaz od: Tomas

Abych začal od začátku.. Na počátku března jsem měl nechráněný pohlavní styk s jednou slečnou.. Byla to hloupost a v životě by mi za to nestálo.. Nicméně dva dny po styku jsem...

Testy nemusí být ani po 3 měsících průkazné. Doporučoval bych testy znovu provést nyní. Co se zahlenění týče, doporučoval bych konzultaci přímo u ošetřujícího lékaře. Hezký den.

Chtel jsem se zeptat- na podzim minuleho roku jsem mel problem s palenim/svedenim na konci mocove trubice (jako by na spicce penisu). Byl jsem opakovane na vysetreni na urologii...

Infekce je hodnocena na základě odběru vzorku a mikrobiologického vyšetření. Zvažuje se aspekt kvality i kvantity. Ve Vašem případě bych rozhodně radila kontrolní...

Pneumokokové infekce

| Dotaz od: Heřmanová

Mám 3 měsíčního chlapečka a chtěla bych ho očkovat proti pneumokoku. Oba rodiče jsme v dětství trpěli na záněty středního ucha. Má toto očkování význam a je vhodné ho kombinovat...

Očkování je vhodné, jmenuje se Prevenar: Podání u dětí ve věku 2–6 měsíců: Tři dávky po 0,5 ml, s přestávkami nejméně 1 měsíc mezi dávkami. První dávka se obvykle podává ve v...

Kožní infekce

| Dotaz od: Martina

Milá paní Evo, potřebovala bych poradit ohledně mých kožních obtíží. Poslední 3 měsíce stále trpím na nějaké kožní infekce. Měla jsem jakousi infekci co mi hnisala kůže, poté...

Vaše obtíže mohou souviset s oslabenou imunitou, takže by možná bylo vhodné navštívit imunologa. K tomu doporučuji upravit jídelníček ve smyslu pročištění organismu a nasadit...

Opakovane bakterialni infekce

| Dotaz od: Monika

Mám časté opakované bakterialni infekce pochvy,též prodelany zánět děložního čípku.Vždy preleceno nějakými čípky.Stále se ptám lékařky zda není potřeba vyšetřit či prelecit i...

Partner může jít na urologii cestou praktického lékaře. Ten mu vypíše případně doporučení na potřebná vyšetření, když mu partner popíše své problémy a obavy.

Infekce v chronickém stádiu

| Dotaz od: Lucie

Nechala jsem se před pár lety tetovat a teď bych si pro jistotu chtěla nechat udělat test na žloutenku typu C. V mém případě by už žloutenka typu C byla v chronickém stádiu a...

Chronická infekce je bohužel nepříjemná skutečností tzv.aktivity,tedy stavem ,kdy onemocnění probíhá,i když pacient nemusí mít výraznější obtíže.Jestli jsem ale dobře...

V zimě jsem brala 2x antibiotika v rozmezí cca 2 měsíců (dle testu byli zjištěny 3 bakterie a jednou z nich myslím byla mykoplasma). Já a můj přítel jsme brali doxybene 20 dní...

Mykaplasmata jsou jiný druh než chlamydie, ve vašem případě je nejlepší řešení mikrobní obraz poševní s kultivací a citlivostí a podle toho nasadit léčbu.Po léčbě antibiotiky...

Nevím do jaké míry jste v tomto ohledu odborník ale mám problém týkající se spíš něčeho jiného než zubů.Dost mě to překvapilo protože se to nepodobá ničemu co jsem zkoušel...

Pokud si nejste vědom toho, že byste se v posledních dnech mechanicky poranil na patře, rozhodně doporučuji abyste lékaře vyhledal. Cokoliv s erodovaným (porušeným) povrchem...

Bakteriální infekce

| Dotaz od: Anita Javůrková

Mám dotaz zda je nutné, nebo není, léčit antibiotiky bakterie které byli příteli nalezeny v ajakulátu. Přítel je jinak bez obtíží.

Záleží na tom, o jaké bakterie jde. Pokud by šlo jen o kontaminaci z kůže (př. Staphylococcus epidermidis), to se léčit nemusí. Ale jiné, patogenní, druhy léčbu vyžadují.

Infekce

| Dotaz od: Karol

Je rozdíl mezi nachlazením a zánětem ledvin?je možné že od zánětu močových cest bolí v pravém boku pod žebry.děkuji

Nachlazení není medicinský termín, je to jakési obecné označení s nepřesně vymezeným obsahem. Při zánětu močových cest může reagovat svalstvo pánve a dolní bederní krajiny...

Infekce močových cest

| Dotaz od: Adéla

Měla jsem infekci močových cest dostala jsem prášky od svého obvodního lékaře, ty pomalu zabrala ovšem pořád musím nuceně na wc. Také jsem měla mít menstruaci zrovna když mě...

Adélo. Není mi známo, že by antibiotiká či prostá infekce močových cest narušovali menstruační cyklus. Spíš se jedná o hormonální dysbalanci, která je ve vašem věku normální...

Infekce bakteriemi

| Dotaz od: Petr

Mám zjištěné bakterie na žaludu. Mám předepsáno doxybene. Mohu k tomuto přípravku užívat na postižené místo i bactroban? Děkuji za odpověď.

Obojí antibiotika můžete kombinovat.

HPV infekce

| Dotaz od: Anna

Chtěla bych se zeptat, jak konkrétně se nákaza HPV projeví? (Kromě bradaviček, které se nemusí vždy objevit - pokud to tak správně chápu) Dá se nákaza zjistit nějakým testem u...

Jestliže jste očkovaná jste chráněna proti nejčastějším kmenům a můžete být prakticky bez obav Příjemný den

Močová infekce

| Dotaz od: Martin

Vcera rano se u me objevil bily vytok z penisu, zaroven paleni pri moceni, pak pres cely den jsem pozoroval tento vytok, zpocatku bily a pote ciry. Dnes rano opet bily a behem...

Martine. Podle všeho trpíte akutní infekci močových cest, která by se měla řádně přeléčit antibiotiky. Postačí Vám ale pouze návštěva u Vašeho praktického lékaře, není třeba...

Infekce

| Dotaz od: Karol

Ta bolest pod žebry je jakoby tupá nahmatem bolí ale bolí i při sedění a i chůzi.nevím si s tím rady.děkuji

Neznám úvod-jestli nějaký byl- ale rozlišení původu Vaší bolesti náleží do "práce" Vašeho praktického lékaře, není Vaším úkolem stanovit diagnosu.

Hpv infekce

| Dotaz od: Alžběta

Mám nového přítele, který má virus HPV bradavici. Chci se zeptat, je možné přenést nemoc, když budem užívat kondom? Jak dlouho trvá léčba a jak bych zjistila, že jsem se...

Alžběto. K přenosu HPV viru dochází opravdu jenom při pohlavním styku. Použítí kondomu jeho přenos výrazně sníží, ale není to 100% ochrana. Virus se může totiž nacházet i na...

Infekce?

| Dotaz od: nanynka

Před dvěma dny se nám dvou letý syn dusil gumovým bonbonem. Manžel syna obrátil vzhůru nohama,ale nepomohlo to,tak strčil synovi prsty do krku. Asi mu poškrábal mandli,neboť...

Neodkládejte návštěvu lékaře! Mohlo dojít k uvíznutí části bonbonu v krku nebo k poranění sliznice.

Chtěla bych pouze vědět - zda je možné do 12 hodin po setkání s nakaženým člověkem - infikace pouze vzduchem - dostat průjem a zvracení . předem děkuji za odpoved

Dborý den, Fancas! Není to příliš pravděpodobné, pokud se objevily příznaky do 12ti hodin, už jste nejspíš v těle infekci měla. Vyloučit to však nelze.

Infekce a únava

| Dotaz od: Jara

Zájímá mě zda příčinou mojích problémů může být nějaké infekční onemocnění nebo chronický zánět v tělě.Mám problémy s neustálou únavou která mě trápí nejvíce.Dále občasné...

Járo, pokud máte dlouhodobé obtíže, které uvádíte, bylo by vhodné podstoupit podrobné vyšetření. Existují ambulance pro chronický únavový syndrom, kde vyšetřují řadu obtíží...

Již cca půl roku se léčím s kondylomaty, kterých se mi bohužel stále nedaří zbavit. Na výrůstky jsem narazil náhodně koncem ledna 2014 při holení - byly velice malé cca 1mm...

Pokud je přítelkyně očkovaná ,potom je infekce od ní nepravděpodobná,virus může přetrvávat i velmi dlouhou dobu v organizmu s občasným výsevem exacerbací, dobré výsledky přináší...

Prodělaná kvasinková infekce

| Dotaz od: Michal

Před 3 týdny jsem měl podezření na kvasinkovou infekci, začal jsem včas mazat krémem a vše po chvíli zmizelo. Jen teď mě trápí, hlavně při erekci, že se mi objeví taková červená...

Kůže po proběhlém zánětu může být dlouhodobě dráždivější, pokud se to nezhoršuje, není třeba nic řešit.,



Časté infekce

| Dotaz od: Martina

Trpím častými gynekologickými infekcemi, které jsou provázeny hlavně silným zápachem (bez pálení a silnějšího výtoku).Opakovaně se mi vrací už 2 roky stále dokola. Nyní se to...

Problémy mohou být velmi komplexní, zkuste aplikovat co nejvíce rad, které najdete na těchto stránkách: http://www.lupusinky.estranky.cz/clanky/diskuse-o-problemech-u-lupusu_...

HPV infekce?

| Dotaz od: Petr


Typická kondylomata takto nevypadají, pokud stav trvá již delší dobu a nemění se, asi bych se tím neznepokojovala.

Paní doktorko.Asi v pondělí jsem Vám psala o mých obtížích.Byla jsem teda u paní doktorky a řekla že CRP je spíše virové dala mi tedy preventan akut a řekla at berem něco na...

Štěpánko, děkuji za doplnění informací, pamatuji se na Vaše potíže. Pokud máte nízké CRP, jedná se s velikou pravděpodobností o virový infekt /není ale vyloučeno, že na tento...

Jsem astmatik kompenzovaný Symbicortem 2x200, pro komplikovanou infekci horních dýchacích cest s oboustranným zánětem Eustachovy trubice jsem brala cefalosporin. antibiotika...

Vzhledem k tomu, že mykoplazmata jsou citlivá jen k malé řadě antibiotik a většinu z nich nelze podat kojícím matkám, je volba antibiotika ve vašem případě správná...

HPV infekce a jiné stěry

| Dotaz od: Katarina

Předem děkuji za odpověď. Chtěla bych se zeptat byla jsem na gynekologii, že mě bolí v podbříšku..Udělala mi citologii a bylo mi řečeno,že mám zvýšenou HPV infeckci a dle...

Přítomnost buněk zvaných koilocyty v cytologii znamená, že mohla proběhnout infekce HPV virem, / se kterým se za život setká 80 procent populace /pokud je vše ostatní v normálu...

Vitiligo z infekce

| Dotaz od: LeňuLíí

Před pár měsíci jsem zjistila, že mám alergii na gelové nehty.. Po manikůře mi začaly otékat prsty a neuvěřitelně svědit, měla jsem z toho i červené fleky na obličeji, teď už si...

Milá Lenko- chápu Vaše trápení, svou odpovědí bych Vás nerada zklamala, ale..Prosím, vydržte. Spolupracujte dále s kožní lékařkou, která již Váš problém zná. Na ni se také...

HIV infekce

| Dotaz od: Dominika

Chtěla bych se zeptat jestli by mi při normálním vyšetření krve ( chodim 2x ročně na endokrinologii a gynekologii) zjistili HIV? Nebo alspoň náký náznak který by vedl k...

Při klasickém rozboru krve se testy na HIV neprovádějí, pouze při hospitalizaci v nemocnici. Jinak pro HIV platí nahlašovací povinnostm rozhodně byste se to tedy dozvěděla...

Již dva roky mě trápí problémy, začalo to pobolíváním břicha na levé straně (prý zánět tlustého střeva) ale neměla jsem problémy s vyprazdňováním. Později pocit těžkých nohou...

Nejhorší pro pacienta je situace, kdy se v těle "něco" děje, ale ještě není žádné onemocnění plně rozvinuté a tím pádem dg. není zjistitelná klasickou medicínou. Obávám se, že...

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Petra

Chtěla bych se s vámi poradit i optat na problém který mám. Mám velké bolesti kousek od poševního vchodu k análnímu otvoru. Mám to tvrdé a nateklé. Na pohled není vidět žádné...

Podle toho jak to popisujete,nebude to jen kvasinková infekce,nechte se vyšetřit na chirurgii,kvasinky takové obtíže a příznaky většinou nezpůsobují. Příjemný den

Infekce HPV

| Dotaz od: Renata

Na poslední pravidelné prevenci mi po stěru lékařka sdělila, že se u mně objevila infekce HPV. Onkologicky byl stěr negativní. Existuje nějaký způsob léčení HPV infekce? Dle...

Očkování by teoreticky mohlo ochránit proti těm typům rakovinotvorných HPV, se kterými jste se dosud nesetkala (pozn. v očkovacích látkách je jen několik typů HVP, těch, které...

Kvasinkové infekce

| Dotaz od: Alena

Trápí mě kvasinkové výtoky, které se parkrát do roka vrátí. Vždy byly léčené. Pro jistotu byl naposled léčen i partner. Je mi 20 let, jsem studentka, mám stálého přítele a 2...

Aleno! Náchylnost ke kvasinkovým zánětům pochvy zvyšují bohužel všechny formy hormonální antikoncepce, záměna Regulonu za jiný druh tedy vaše problémy nevyřeší. Zkuste přece jen...

Infekce v těhotenství

| Dotaz od: Monika

Jsem asi 4 týdny těhotná a moje dcera má již několik dní rýmu a kašel. Já sama se nemocná necítím. Je veliké riziko postižení plodu? Děkuji za odpověď.

Riziko se nedá nijak procentuálně vyčíslit, bud onemocníte nebo ne. Pokud ano, většinou je plod tak infekcí poškozen / tato fáze těhotenství je totiž zásadní - tvoří se základy...

Mám 4 týdny píchlí piercing v jazyku a od 3 týdne se mi začal dělat bílý výstupek kolem vpichu a pořád se zvětšuje a začíná se dělati dole pod jazykem, také v místě vpichu...

Moc prosím, rozhodně vyhledejte lékaře. Bez řádného vyšetření nelze spekulovat o původu Vaší komplikace.

Infekce

| Dotaz od: honza

Nezlobte se,ze zase pisu,ale trosku sme se nepochopili.Ja myslel,ze se mi navysujou titry IGG u toxoplazmozy(IGM neg.).Tez by me zajimalo,jestli muze pri snizenej...

Pokud se navyšují titry IgG pro toxoplasmosu, konzultujte to s lékařem, který vám odběry dělal, je to známka infekce (chroničtější) toxoplasmosy v těle, ne přímo akutní, akutní...

Infekce

| Dotaz od: Karol

Stále trpím už 4 dny bolestí pod žebry v pravém boku,eště k tomu se teď přidali bolesti zad vystřelující do třísel a břicha,dále hrozná bolest pod pravou a levou lopatkou,Těžce...

Samotný zánět močového měchýře Vám ty četné bolesti nevyvolá, ale při onemocnění vnitřních orgánů často vznikají tzv- blokády v přiléhajících částech páteře, tedy při zánětu v...

Infekce

| Dotaz od: SH

Ziji v USA a s doktory nemam moc dobre zkusenosti. Poslednich 6 mesicu trpim mam problemy s infekcemi. Nejprve mi zjistili ze mam bakterialni vaginal infekci, dostala jsem...

SH, těžko říci - chtělo by to kultivaci a zjistit, na jaká antibiotika budou bakterie citlivá. Neznám zdravotnictví v USA, postup by měl být ale od praktického lékaře ke...

Infekce a ATB

| Dotaz od: Lucie

Můj otec (61 let), který prodělal před několika lety těžký infarkt a zároveň má tzv. dnavou artozu bohužel před měsícem onemocněl vysokými teplotami a bolestí v krku. Na několik...

Rozhodně se neomlouvejte, zdraví je cenné a je namístě se informovat. 3.den je na teploty a léčbu ATB opravdu brzy, nechte ještě 1-2dny a potom zkonzultujte tatínkův stav s tím...

HPV infekce

| Dotaz od: Viviana

Mám dotaz ohledně možnosti infekce virem HPV. S přítelem jsme spolu 3 roky a oba jsme před tím neměli žádné sex.partnery, jakým způsobem jsem se mohla nakazit virem HPV...

Nakazit jste se mohla jedině od partnera, opakovaná nákaza je možná, ale v mnoha případech se tělo s nákazou vypořádá samo. Otázkou je, zda vám skutečně byl prokázán tento virus...

Borelioza nebo jiná infekce?

| Dotaz od: Dereck

Již rok mam potíže s častým nachlazením i v létě a bolestmi kloubu a únava a tak celková špatná koordinace pohybů + oteklá oční víčka a brnění končetin někdy i jakoby pálení...

Krásný den. Bez přímého dotazu nezjistíme, jaké testy jste podstoupil.. Každopádně by bylo smysluplné vyšetření neurologem a revmatologem.. Neznám bohužel podrobnosti...

Mám již dlouhodobě sledovanou HPV infekci která se postupně zhoršuje. Trpím výpadky paměti např. s někým se o něčem bavím a za chvilku ani nevím že jsme se o te veci bavili...

Pokud máte HPV infekci, jste jistě sledována pravidelně gynekologem, tedy jeprováděna i onkologická prevence, která by snad nádor děložního čípku odhalila. Bolesti v podbřišku...

Infekce, imunita

| Dotaz od: lucie

1. Je možné, aby malé děti začínající mladé dětské lékařky, která již i při MD několik dní v týdnu praktikuje v dětské poradně a slouží pohotovosti, byly často nemocné i díky...

Nosičství (přenašečxtví) bakterií je samozřejmě možné, závisí na imunitě dané osoby. Lidé, kteří se s infekcí setkávají denně, jsou vůči ní daleko odolnější než běžná populace...

Ledvinová infekce

| Dotaz od: Lucie

Vážená paní doktorko, již téměř 15 let trpím blíže nespecifikovanými urologickými problémy, ale zatím nebyla nalezana jejich příčina. Poprvé se tyto příznaky objevily asi před...

Lucie. Pokuď trpíte chronickými bolesti lumbální krajiny a doposuď se na ledvinách a močových cestách nic nenašlo, doporučovala bych Vám dovyšetřit i bederní páteř. Vaše...

Recidivující močová infekce

| Dotaz od: Zuzana

Potřebovala bych poradit jestli se dá něco dělat s bolestmi močového měchýře. Trpím na něj od mala, mívám záněty,které se buď přeléčí léky, nebo někdy stačí pít jen čaje, před 4...

Zuzano. V první řadě je třeba vypátrat, zda Vám záněty spůsobuje jeden druh baktérie - v tom případě se dá vyrobit ve spolupráci s alergologem autovakcína ušitá Vám přímo na...

Prodělání infekce

| Dotaz od: marie

Nevím jestli jste dostala můj dotaz.Chtěla bych prosím vědet,co znamená pozitivní test na mykoplazmu,pozitivita acidorezistentních tyčinek,výsledek identifikace na mycobakterie...

Nevím jaký typ mycoplasmat Vám bylo vykultivováno, mycoplasma pneuonie je vyvolavatelem akutní infekce dýhácích cest, dále existuje mycoplasma hominis a mycoplasma urealyticum...

Infekce

| Dotaz od: Veronika

Mam problém. Měla jsem nejakou kvasinkovou infekci a moje gynekoložka mi předepsala Klion D, spolu s mastickou fungicid, tabletky jsem dobrala všechno bylo v pořádku ale teď mam...

Paní doktorka Vám doporučila nejvhodnější postup.držela bych se jejího doporučení, postupovala bych stejně.

Léčba gynekologické infekce

| Dotaz od: Blanka

Můj gynekolog mi zjistil při preventivní prohlídce nějakou infekci (blíže nespecifikoval) a předepsal mi Cotrimoxazol AL forte (20 tablet) a Klion - D 100 (10 vaginálních tablet...

Pokud by měl lékař podezření na pohlavně přenosnou chorobu, měl by vás o této chorobě informovat a případně předepsat léčbu i partnerovi. Protože nevím, čím je vaše infekce...

Infekce moč.cest

| Dotaz od: Šárka

DOBRÝ DEN MĚLA JSEM NASTYDLÍ MOČOVÝ MĚCHÝŘ, NIKDE JSEM S TÍM NEBYLA LÉČILA JSEM SI TO UROLOG. ČAJEM A SUŠENÝMA BRUSINKAMA A VŠÍM OSTATNÍM CO NA TO ZABÍRÁ. OBČAS ALE PŘI...

Po infekci močových cest mohou někdy potíže typu pálení či nucení na močení nějakou dobu přetrvávat. Pokud jste již opakovaně podstoupila vyšetření moči, včetně kultivace - a...

HCV infekce

| Dotaz od: Lucie

Když jsem si pročítala otázky a odpovědi v HIV poradně tak doktor psal tomu tazateli že jestliže je HCV infekce v pokročilém stádiu tak HIV test může být falešně negativní i...

Obávám se,že jde o docela komplikovaný problém,hraje zde roli individuální stav makroorganismu/tzv.imunokompetence/ a aktivita infekčního agens.Myslím,že namísto čtení poraden...

Kvasinková infekce?

| Dotaz od: Nina

Jsem rok po porodu a celý tento rok mne provázejí problémy, které jsem nikdy neměla. Jedná se o nadměrné pocení v podpaží, velice zhoršenou kvalitu pleti, vlasy mám už absolutně...

Bolák na bradě řešte na kožním oddělení, pocení špatnou pleť ani padání vlasů kvasinky v takové míře nezpůsobují, obraťte se na praktického lékaře bez vyšetření není možno více...

Infekce

| Dotaz od: pavel průša

Infekce

| Dotaz od: petra

Prosím Vás,můj manžel si včera stěžoval že ho bolí v boku a dnes ho pálí penis,můžete mi prosím řict co to může být? D ěkuji za odpověd Petra

Infekce, která může postihnout celé tělo nebo dvě nezávilé infekce na sobě (močová a dýchací) - je velmi vhodné navštívit lékaře na vyšetření a léčení. Hezký den.

Infekce

| Dotaz od: Nicol


Na Vašem příběhu je patrné,jak v lidském těle opravdu "vše souvisí se vším".Jednotlivé orgánové systémy komunikují navzájem a zároveň zůstává centrální řízení..Takže-opravdu...

Mám 4 týdny píchlí piercing v jazyku a od 3 týdne se mi začal dělat bílý výstupek kolem vpichu a pořád se zvětšuje a začíná se dělati dole pod jazykem, také v místě vpichu...

Alergickou příčinou nelze vyloučit. Může se ale jednat i infekci. Vyšetření na alergické reakce na různé kovy se provádí na dermatologii pomocí epikutánních testů, jedná se ve...

Mykotická infekce

| Dotaz od: jana

Partner má mykot.zánět v tříslech a na varleti.Od zjištění odmítám sex,abych se nenakazila-já problém nemám.Znamená,že se nakazil od jiné partnerky?Děkuji za objasnění

Nemuselo jít nutně o nákazu od jiné partnerky (i když to nelze vyloučit), mykotické infekce se vyskytují u osob se sníženou imunitou, na různých místech lidského těla, která...

Infekce

| Dotaz od: eva



HPV infekce u muzu

| Dotaz od: David

.. chtel sem se zeptat jak se leci HPV infekce u muzu.. kdyz se vyskytnou ty male bradavicky na prirozeni...

Bradavičky vyvolané HPV se odstraňují speciální mastí nebo elektrokauterem či laserem při lokálním znecitlivění.

Dnes jsem se vrátila z amazonie (Peru), zde jsem na jedné z procházek pralesem mela obuté gumáky půjčené od průvodce. Neměla jsem dlouhé kalhoty, tudíž se mi noha v botech...

Pokud nemůžete navštívit lékaře, bylo by vhodné koupit v lékárně nějakou zklidňující protizánětlivou pastu - např. Vitella Ictamo, ale nevím, jak je toto dostupné v zahraničí...

Potlačení alergie + infekce

| Dotaz od: Michal

Před dvěma měsíci mi začaly dýchací potíže a obv. lékařka mě jako alergika (histamin, trávy, chlad..) poslala na alergologii. Během čekací doby při objednání na alergologii mi 2...

Nyní jsem si ještě přečetla další Váš dotaz, kde jste ještě doplnil , že jste alergik na trávy, chlad. Ještě jednou zdůrazňuji, že by bylo vhodné najít antihistaminikum, které...

Infekce v tehotenstvi

| Dotaz od: Pavla

Jsem tehotna 24.tyden, a zjistili mi z vyteru ze mam infekci (kvasinky, plisne) nevim co delat bojim se ze by se mohlo neco stat diteti. Prosim poradte mi jak se jich zbavit...

Stačí Canesten globule nebo mastička, lze koupit v lékárně. Lze i preparát na předpis od gynekologa. Nic se neděje, nebojte se.

Infekce

| Dotaz od: Lenka


Lépe je nemít styk, aby k infekci v močových cestách ještě nepřibylo mechanické dráždění močových cest a měchýře, jinak účinek antikoncepce není snížen. Příjemný den.

Jsem ve 20. týdnu těhotenství. Minulý týden jsem brala antibiotika na zánět močových cest. Nyní mě začaly svědit genitálie a myslím si, že jde o kvasinkovou infekci. Výtok nemám...

Marto! Raději se ukažte lékaři, nechete přece ohrozit dítě. I když kvasinková infekce je v těhotenství běžná a lze ji léčit neškodnými léky, je naprosto na místě, aby Vás...

Chlamydiová infekce

| Dotaz od: Paris11

Chci se zeptat, zda je možné, že bych se nakazil chlamydií, když jsem byl ten, co byl aktivní při nechráněném análním styku se svým partnerem, který do té doby neměl anální styk...

Chlamýdiovou infekcí se lze nakazit při nechráněném pohlavním styku- i análním. Inkubační doba bývá 10 až 20dnů. Projevuje se pálením, svěděním při močení, výtokem z močové...

Již asi 1,5 roku mě trápí trhlina, která se mi pravidelně vytvoří při pohlavním styku. Ze začátku šlo jen o nepatrnou ranku, ale nyní je to v takové fázi, že ranka ve vstupu do...

Pravděpodobně to bude pozůstatek chronického zánětu. imunologii určitě lze doporučit, ještě bych došla na vyšetření s konečníkem na proktologii. zkuste užívat wobenzym alespoň...

Opakovaná infekce v moči

| Dotaz od: Veronika

Obracím se na Vás s dotazem ohledně opakované infekce v moči. Měla jsem nález v moči (e-coli + ještě jedna bakterie), dostala jsem antibiotika, ale nezabraly, takže jsem...

To že se Vám stále vracejí močové gynekologické obtíže bych nedávala do souvislosti s Vámi uváděnými léky. Doplnila bych imunologické vyšetření, dle výsledků bych zahájila...

Pokud jste byli nakaženi virovou žloutenkou typu C (hepatitida C) a pak virus eliminovali, ať už pomocí obranné reakce vlastního těla, nebo díky účinné léčbě, můžete přesto...  celý článek

Infekce a těhotenství

| Dotaz od: Vera

Prosím Vás o zodpovězení dotazu týkající se infekce v souvislosti s těhotenstvím.Nevšimla jsem si dnes rezavé vody vytékající z kohoutku a napila se(jen lok) a po chvíli...

Jsou to opravdu zbytečné obavy, uklidněte se,to je jen rez z potrubí a dítěti neublíží příjemný veřer

Infekce

| Dotaz od: Petr

Pracuji v nemocnici a před dvěma roky jsem po střevní infekci prodělal slabší zánět slinivky,tehdy závodní lékařkou úspěšně zaléčený léky panzynorm forte, hylak a dietou. Na...

Petře, doporučuji se obrátit na nejbližší gastroenterologii, kde vás podrobně vyšetří. Může se u vás jednat o chronickou pankreatitidu, kdy dochází ke špatnému trávení potravy a...

Infekce?

| Dotaz od: Simona

Před třemi roky jsem měla mírné astma. V důsledku léčby zcela bez obtíží a bez léků. Teď už skoro 4 měsíce kašlu. Kašel je dráždivý, v noci se nebudím. Z alergo poradny:dýchání...

Je možné že se jedná o infekt nasedající na astma, doporučovala bych RTG srdce a plic a podrobné vyšetření praktickým lékařem.

Četla jsem několik článků o tom, že jogurt stejně jako pochva obsahuje mléčné bakterie. Takže když mám kvasinkovou infekci, tak by mi mohl jogurt pomoci, aby se v pochvě...

Je to varianta,která může pomoci. V lékarně lze koupit i poševní výplachy a globule na úpravu poševního prostředí

Stafyloková infekce

| Dotaz od: Petra

Můj manžel 33 let - začalo ho bolet rameno, hospitalizován 15 dní na interně pro velké bolesti v rameni - prokázal se stafylok v krvi, měl vysoké zánětlivé markery. Dostal...

Jestliže byl příčinou bolesti ramene stafylokok, kterého zvládla antibiotika, rameno by již bolet nemělo. Bolesti horních končetin vč. ramene mohou někdy souviset s problémy s...

Infekce v tele

| Dotaz od: veronika

Mam dotaz jsme po opakovany angine mela jsme podle vyteru streptokoka ktery vyvolava anginu byla jsem na kontrolni vytery,krevni obraz a moc a vyter z krku je v poradku nejako...

Při streptokokové infekci samozřejmě dochází ke zvýšení počtu bílých krvinek, ale po přeléčení antibiotiky by se měl tento nález normalizovat. Přetrvávání vysokých hodnot může...

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Eva

Chtěla bych zeptat, v pátek jsem se začala léčit na kvasinkovou infekci, dostala jsem globule. Večer jsem ale dostala menstruaci. Můžu i tak v léčbě pokračovat? Taktéž jsem si...

Lépe je sice mimo menses,ale můžete pokračovat i při menses,ale laktobacil si nasaďte až po léčbě kvasinek,souběžné užívání by nemělo takový efekt. Příjemný den.

CMV-suspektní infekce

| Dotaz od: veli

V roce 2004 jsem měla CMV-suspektní aktivní infekce Četla jsem o CMV kde se píše, že ženy, které nemají protilátky k CMV, což znamená, že jsou vnímavé k infekci s možností...

Pokud jste již infekci CMV prodělala, tak máte v krvi "paměťové" protilátky, a k primární nákaze tedy již logicky nemůže dojít. Konizace je jistě nutná, ale nevylučuje budoucí...

Infekce a hodnoty CRP

| Dotaz od: Jana



Jsem ve 32.týdnu těhot.s 1vaječnými dvojčátky a už počtvrté se mi vrátil zánět moč.cest - přemnožený streptokok sp.v hodnotě deset na sedmou. Poněvadž jsem měla kožní alergii na...

Z hlediska farmakoterapie je nejbezpečnější 2. a 3. trimestr, cca 3-4 týdny před porodem. Funkční placenta již do značné míry umožňuje vyloučit metabolity léků a zabránit tak...

Hpv- prenos infekce

| Dotaz od: jitka

Histologicky mi boli dg. condylomata accuminata. Chcem sa spýtať na sex s ďalšími partnermi. S kondómom ? Vraj ale aj tak pred šírením nechráni... S nikým? Pre boha!!!:/ Nechcem...

Očkování silgardem je již zbytečné, jste nakažená, cervarix v úvahu přichází,ale také pozdě, ikdyz jeho částečný účinek je možný. Ve Vaší situaci nevím, co poradit...jezte...

Infekce v chronickém stádiu

| Dotaz od: Lucie

Paní doktorko, omlouvám se, že zase otravuju, ale ptala jsem se na toto: nechala jsem se před pár lety tetovat a teď bych si pro jistotu chtěla nechat udělat test na žloutenku...

Pokud by ve Vašem organismu byl přítomen virus hepatitidy C,dal by se prokázat.Vytvoření protilátek proti viru je jiná záležitost.Ale myslím,že imunologickými výklady bych Vám...

Infekce mazove zlazy

| Dotaz od: Tomáš

Chtěl bych se zeptat, pred nedavnem se mi zvětšila jedna mazova zlaza na penisu, a ja blbec nez sem si o tom něco přečetl, tak sem se ji pokusil vymačkat.. Bohuze se to jeste...

Určitě pokračujte v ošetřování bactrobanem a asi by bylo vhodné propíchnout ten absces sterilní jehlou a šetrně vypustit hnisavý obsah. K lékaři zajděte v případě zhoršení...

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Naděžda

Pane doktore, chtěla bych se poradit o postupu léčby při vaginální infekci bohužel neznámého původu. Objevila se mi již podruhé a pokaždé se nakazil partner, rozvoji vždycky...

Je potřeba vyšetření partnera na kožním oddělení a u vás na gynekologii provést vyšetření MOP a kultivaci a dále postupovat podle laboratorních výsledků,aby jste byli bez obtíží...

Je mi 34 let. Velmi často jsem nachlazená. Začíná to bolením v krku, rýma, od té doby co nemám krční mandle většinou také kašel. To začíná podzimním obdobím a končí na jaře...

Nechte si vyšetřit stav vaší imunity z krve. Podle výsledků bych doporučovala zkusit léky na posílení imunity. V dnešní době jsou mnohem účinnější léky než přes 12 lety.

Pneumokoková infekce

| Dotaz od: Markéta Lukešová

Chtěla bych se prosím zeptat: očkovat proti pneumokokové infekci ano nebo ne? V kterých případech je to vhodné a jak staré děti očkovat? Mám 3letého a dvouměsíčního syna. Děkuji.

Očkování proti pneumokokum se jmenuje Prevenar a je velmi vhodné. Dávkovací schemata najdete na tomto odkaze, přesně podle věku: http://www.prevenar.cz/Home/O-kov-n-/O-kovac...

Paní doktorko, nyní jsem ve 22. týdnu těhotenství. Dne 2.5. (cca před 6 týdny) jsem přišla na návštěvě do styku s dítětem, které poté prodělalo pátou nemoc (první příznaky...

Lenko. A proč Vám odmítl gynekolog provést odběr krve, to Vám sdělil? Pátá nemoc je onemocnění, které plod ohrozit může, nicméně nákaza je vzácná. Navíc je pravděpodobné, že...

Měl bych prosbu. od té doby, co máme s přítelkyní pohlavní styk, cca 1 rok, tak přítelkyně trpý častým zánětem močového měchýře. Brala už různá antibiotyka, byla na cévkování, a...

Jiří. Pokuď Vaše přítelkyně trpí opakovanými záněty močových cest v návaznosti na pohlavní styk, není vyloučené, že infikuje právě při něm. Při pohlavním styku dochzí jednak k...

Infekce CNS?

| Dotaz od: Anet

Již od třinácti let trpím migrénami (aura, výpadky zor. pole, brnění končetin - tváří, únava, bolest hlavy) trvá vždy jen dva dny. Nyní v sedmnácti letech se to již zlepšilo...

Užití kontrastní látky u magnetické rezonance mozku se v konkrétním případě řídí rozhodnutím radiologa ve spolupráci s neurologem, který zná Váš zdravotní stav. Podle příznaků...

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Martina...

Zhruba před týdnem jsem měla kvasinkovou infekci. Nepožívala jsem žádné prášky...pouze jsem dodržovla dietu, hodně pila a zkoušela různé rady. Nyní už se mi zdá výtok v pořádku...

Sama těžko- nejlépe to pozná gynekolog- navíc kvasinková infekce se vrací, zůstává skryta v tzv. latentním stadiu- vždy doporučuji přeléčit- možno sama si koupit v lékárně dnes...

Lékaři anesteziologovi se nezdálo z předoperačního vyšetření zvýšená hladina bilirubinu (celk.27,5 konj.5,5 přesto mě internista pustil k operaci) a zjistil následně sonem ve...

ERCP je jedna z nejmodernějších metod, která se nyní uplatňuje. Sonografie ne vždy dokáže všechny konkrementy ve společném žlučovodu odhalit, to dokáže v podstatě až ERCP...

Chtěla jsem se zeptat, zda, když se během celkové nemoci léčím makrolidy (Fromilid 500, Clarithromycinum) má smysl ještě lokální antibiotikum při přenosu infekce do středního...

Nechci utíkat od přímé odpovědi, ale neřešila bych otázku konkrétního léku/ místního antibiotika/ ,ale ošetření lékařem. Návštěva ORL je rozhodně vhodná, volbu způsobu léčby...

Mám důležitý dotaz..Asi před měsícem jsem začala pociťovat zvláštní pálení a svědění ve vagíně a tak jsem navštívila gynekologa.Zjistil, že mám kvasinkovou infekci a tak jsem...

Často po ATB terapii, která má vliv i na bakterie v pochvě, se objeví opětovný zánět, spíše nerovnováha poševního prostředí. Zkuste Vagi C nebo laktobacily, pokud není vše v již...

Infekce moče

| Dotaz od: Ivana

Z kultivace moče mi byla zjištěna Klebsiella oxytoca a Ureaplasma Urealyticum. Jelikož jsem alergická na Penicilin a Doxybene, lékařka mi nasadila Klacid 500mg 1tabl.po 12ti hod...

Ivanko. Ano je dostatečná- Klaritromycin patří do skupiny makrolidů- jde o antibiotika vysoce účinná díky tomu, že jsou schopna prostoupit do nitra buňky a tím pádem účinkují...

Kvasinková infekce

| Dotaz od: Eva

Po léčbě ATB doxybene na 20 dní (skrz bakterie mykoplasma, a další dvě.) jsem zaznamenala výtok typu tvaroh nekdy hustého bílého (jiné potíže jsem nepociťovala). Paní doktorka...

Lékaře navštivte, pokud se po menstruaci opět objeví výtok, který bude doprovázen např. svěděním, pálením, zápachem. Bolest, která ustala, Vás nemusí znepokojovat, neznačí...

Pravidelná konzumace alkoholu zvyšuje pravděpodobně progresi HIV infekce. Není vyloučeno, že vede k rychlejšímu přechodu do stadia aktivního onemocnění, AIDS. Tento fakt nepřímo...  celý článek

Infekce MRSA

| Dotaz od: Dana

Ráda bych se zeptala, zda infekce MRSA může ohrozit zdraví plodu nebo pracovnice provádějící úklid v nemocnici na oddělení s pacienty, u kterých je pozitivní M.R.S.A. Tato...

Situaci musí v tomto případě posuzovat závodní lékař, s nímž má Vaše zdravotnické pracoviště uzavřenou smlouvu o provádění závodní preventivní péče.

Je mi 23 let, posledního třičtvrtě roku se mi vrací záněty horních i dolních cest dýchacích ... rýmy, uzliny, kašel v dubnu jsem prodělala "akutní tonzilitidu" (doma jsem byla 2...

Erythema nodosum je mnohočetné kožní infiltráty (chorobné nahromadění zánětlivých buněk, zejména různých druhů bílých krvinek). Uzlíky jsou většinou bolestivé, mající na začátku...

Od svých 13ti let trpím žlutým výtokem. I přes veškerá vyšetření se nic nenašlo. V roce, kdy jsem začala se sexuálním životem mi začaly velmi časté kvasinkové infekce. Řeším je...

Ve Vašem případě bych volil asi již celkovou léčbu antimykotiky a případně zhotovení vakcin příjemný večer í

Půl roku mám stálého sexuálního partnera. Dříve jsem měla problém s kvasinkovou infekcí, záněty močového měchýře,jednou zánět ledvin. Poslední dobou bylo už vše v pořádku. Ovšem...

Romano, oteklý vstup do pochvy může být způsoben lokálním podrážděním (to by mohlo být pravděpodobnější, vzhledem k tomu, že otok zmizel) nebo zánětem a nemusí se jednat o...

Ráda bych se poradila s někým dalším ohledně mých přetrvávajících problémů, protože už opravdu netuším, jak situaci řešit. Více než rok a půl mě trápí neustále se opakující...

Bylo by vhodné ve vaší situaci znovu zhotovit kultivaci a citlivost u vás i u partnera,v případě opětovné infekce přeléčit znovu antibiotiky a poté nasadit autovakcíny a...

Celková infekce organismu?

| Dotaz od: Ivana

Moje problémy začaly bolestí hlavy (začala záčátkem ledna, nyní už mírnější, spíše tupá tlaková bolest v celé hlavě, zpočátku spíše na čele, nyní zdoj bolesti na temeni), ke...

Zdá se, že vaše problémy mají komplexní ráz a "ode všeho jste nemocná tak trochu". Pokud laboratorní výsledky a další provedená vyšetření nenajdou žádnou příčinu, obrátila bych...

Infekce

| Dotaz od: Karol

Nedávno mě začalo hrozně pálit a bolet při močení,pak i krev v moči,poté mi zjistili lékaři zánět močových cest.Mohu se zeptat jak je to s tím,že doktoři řikají že při zánětu...

Mnohem častější jsou naštěstí záněty močového měchýře, které jsou nepříjemné, ale "léčitelné" ambulantně. Zánět ledvin je onemocněním těžšího kalibru ,zpravidla se projeví...

Infekce

| Dotaz od: Michaela

Trpim na bolesti bricha uz nejmene rok.Bolesti bricha se nachazeji v podbrisku.Na gynekologii mi rekli ze mam zanet mocoveho mechyre.Ale kdyz jsme byla na urologii tak mi rekli...

Určitě se nechejte vyšetřit, neotálejte!!! - změnte třeba gynekologa, pokud vaše potíže zhlehčuje a žádejte podrobné vyšetření nejen močových cest, ale i gynekologickou...

Před dvěma měsíci jsem začal mít dýchací problémy. Obvodní doktorka mě poslala na alergologii, kde mi provedli řadu testů - vše ale v pořádku, spirometr také nic - což jsem se...

Jak popisujete Vaše příznaky a efekt léčby anithistaminiky, tak bych se přikláněla k alergické etiologii Vašich obtíží. Někteří pacienti mají negativní kožní testyi negativní...

Infekce a klíště

| Dotaz od: Martin

Ve čtvrtek večer jsem si vyndal klíště hodně to bolelo ,ale k lékaři sem nešel ted má rána úplně krvavou barvu ale nezvětšuje se ,ani to nebolí chtěl sem se zeptat jestlii je to...

To po interntu nelze s jistotou určit. Zarudlá rána je často infikovaná. Doporučuji ukázat ránu rodičům, případně rovnou lékaři.

Infekce močových cest

| Dotaz od: Lenka

Mám diagnózu N300. Na kultivaci moče vyšla bakterie E-coli (1mil.bakterií v 1ml), lékař mi předepsal ciplox (první týden po 12 hod., druhý týden po 24 hod. jednu tabletu). Z...

Lenko. Pokuď byla antibiotická léčba podaná cíleně - na základě stanovení mikrobiální citlivosti, nemáte se čeho obávat. Antibiotiká zabírají do 3 dnů, proto v první dny léčby...

Hiv infekce

| Dotaz od: martin

Vážená paní doktorko bývala moje přítelkyně je údajně pozitivni na hiv mel jsem sní poměr jeste před rokem následně jsem mel problemi ktere jsou zmiňované u primoinfekce různé...

Martine, domnívám se, že opakovaně provedené testy na HIV s negativními výsledky, i když jste měl styk s údajně HIV pozitivní přítelkyní, jsou správné. Doporučuji od přítelkyně...

Infekce močových cest

| Dotaz od: Petra

Třetí den po prvním pohlavním styku jsem začala pociťovat nepříjemný a trochu pálivý pocit při močení a objevilo se i častější nucení močení. Je zde možnost nějaké infekce nebo...

Petro. Infekce močových cest- kterou podle všeho zrovna prodělávate- jsou u mladých žen po styku velice častým jevem. Dobrá rada nad zlato, jak jim předcházet, je: vymočit se...

Infekce

| Dotaz od: Gabra

Zdravím, zajímalo by mne jestli oboustranný zánět oční duhovek může souviset s mými gynekologickými problémy.Přesněji, do doby než mi našli chlamidie trich., bakterie E Coli a...

Jistě to souvislost mít může, bohužel jiná léčba než antibiotická není asi v klasické medicíně k dispozici. Pokud se vám gynekolog nevěnuje a potíže zlehčuje, uvažovala bych o...

Měla jsem opakované chronické infekce v moči, nasazen nitrofurantoin 1 x na noc po dobu 9 měsíců. Moč není infikovaná, ale bolesti a pálení v podbřišku trvají léta. Na...

Hanko. Zřejmě trpíte chronickou intersticiální cystitidou s uretrálním syndromem. Poraďte se se svým urologem, zda by Vám nepomohli autovakcíny či Uro-Vaxom.

Přenos infekce

| Dotaz od: Jana

Mám poněkud zvláštní dotaz, nicméně vzhledem k poslednímu půl roku ho položím. Koncem srpna jsem dala příteli k výročí exotickou dřevěnou vyřezávanou masku, dle údajů prodejce...

Nemyslím si, tyto věci jsou tak zafixované různými přípravky, že by je jinak do země vůbec nepustili. toto bych vyloučila.spíše je to shoda náhod.zkuste používat vaginálně vagi...

Pane doktore. Předem moc děkuji za váš čas a prosím o váš názor. V roce 2008 jsem byl u vás a úspěšně jste mě zbavil chlamidií. Od té doby jsem měl prakticky problém jen s...

Domnívám se, že Vaše celkové potíže s bolestmi varlat spíše nesouvisí. Kdyby tomu tak přece jen bylo, tak by mohlo jít o důsledek chronického zánětu. Lékař by při takových...

Infekce a kuři oko

| Dotaz od: Juraj

Chcem se zeptat, jestli je nebezpečné nebo nevhodné pri pohlavním styku praktizovat stimulaci vaginy prstama -rukou, pokud mám na prstu ruky kuří oko. Je možná nejaká nákaza...

S jakoukoli infekcí bych se vyvarovala kontaktu se sliznicema, z pochvě je spousta bakterií, může se vše zinfikovat (vy partnerku a naopak).

Infekce

| Dotaz od: Petr

Paní Doktorko, Již třetí večer mám vysokou horečku (nepatrně zhoršující se tendence) první večer 38,9, druhý večer 39,5, a dnes 39,8 (měřeno večer) Kromě prudké teploty jsou...

Moc ráda bych Vás nějak uklidnila-ale bohužel,jen na základě parametrů horečky a zvýšené tepové frekvence nelze stav zodpovědně vyhodnotit.Horečka je spojena se zánětlivou...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené:
Hledané specializace