| Nápověda

Plicní chlamidie

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Libuše

Při vyšetření krve na boreliosu, mi lékař sdělil, že jsem kdysi prodělala plicní chlamidie, a že mám protilátky. Byla jsem z toho celá špatná. Co to pro mne znamená do...

Pokud máte protilátky na chlamidie, jde o to, jaké to jsou... pokud máte IgG, tak je to dobře a organismus už si s touto infekcí poradil a má protilátky, to znamená, že pokud...

Chlamidia pneumoniae

| Dotaz od: Hana

Chlamidie pneumonie Dobrý den, v průběhu těhotenství jsem byla léčena na plicní chlamydie -antibiotika Klacid SR 28 dní - začátek užívání měsíc před porodem (měla jsem...

Je mi velmi líto, že si v zrovna v životním období, ve kterém se nacházíte, zaměstnáte mysl ještě navíc uvedenými starostmi. Jsem si jist, že Vaše četné obavy týkající se...

 

Clamidie a borelie

| Dotaz od: Libuše

Přeléčovala jsem se antibiotiky ZANOSI, ELMETAZIN A HEXA BENE, na zjištěné plicní chlamidie a borelie. Prosím o vysvětelení výsledků krve, dle pana Dr. je to prý v pořádku...

Dle výsledků hladiny protilátek proti boreliím se závěrem seronegativní, znamená že v séru nebyly zachyceny protilátky proti této bakterii. U chlamydií máte pozitivní...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Eva

Již více než dva měsíce se cítím velmi špatně. Nejdříve jsem asi týden měla příznaky chřipky - velká bolest hlavy, zvýšené teploty, bolest rukou, nohou, noční pocení třas v...

Pro dostatečné posouzení příčin všech popsaných potíží by bylo nutné znát celou řadu dalších detailů, které se týkají Vašeho zdravotního stavu, životosprávy a dosud proběhlých...

Paní doktorko mám toho na srdci více mám invalidní důchod od 2002 na rakovinu štítné žlázy a hypofízu na mozku.měla jsem plný ted mám částečný inv.důchod ted jsem byla na...

Obávám se, že z uvedených obtíží by mohly být hormonálního původu stavy únavy. Zmiňovala jste se, že máte problém i s hypofýzou - nevím, v jakém smyslu, jestli např. užíváte...

Neplodnost

| Dotaz od: radka



Chlamídie

| Dotaz od: Zuzana

V únoru jsem v 18tt přerušila těhotenství pro VVV holoprosencephalie alobální s kyklopií. Z výsledků genetiky (DNA a další vyšetření) bylo vyloučeno genetická příčina. Byla...

Chlamydie by mohly být příčinou pokud byla vyloučena genetická příčina, v každém případě před dalším těhotenstvím by bylo potřeba podstoupit cílenou léčbu a k dalšímu...

Otékání chodidel

| Dotaz od: Jarmila

Za poslední 3 roky jsem prodělala,EB virus,Cytomegalovirus,vždy přeléčené,a od lonského května mám plicní chlamidie.Už jsem měla 8 mero ATB a nic mi nepomáhá,jsem pořád strašně...

Chlamydie a EBV a CMV viroza mohou takové obtíže způsobit. Otoky nohou mohou být i jiného původu. Pokud jsou symetrické, mohlo by se nejspíš jednat o zhoršenou funkci srdce nebo...

CHLAMMYDIA PNEU

| Dotaz od: Dagmar

Po asi dvou letech potíží jsem si vyžádala vyš. na Chlamydie - udělali mi pouze na plicní - ty jsou pozitivní. Obdržela jsem Doxybene na 21 dnů, odbyto, jako by se jednalo o...

Chlamydiová infekce s eběžně přeléčuje antibiotiky, léčba by měla být alespoň 3 týdny, jelikož chlamidie se uvolňuje v cyklech, tak aby se zasáhla všechna vývojová stadia...

Plicní chlamidie

| Dotaz od: Libuše

Paní doktorko Moravcová děkuji Vám za odpověď, jste mě uklidnila, v našem věku jsme na kdejakou nemilou zprávu od lékaře hned ve stressu. Na vaši otázku, proč mě poslal na...

Libuše, protilátky se dělí na několik tříd, přičemž IgG jsou takzvané paměťové, které vypovídají o tom, že jedinec danou infekci prodělal v minulosti. IgM protilátky jsou časné...

V polovině 12/2013 jsem byla na kontrolní odběru krve a vyšlo pozitivně Mykoplasmata M.pneumoniae IgG 1.25 referenční meze 0-1.1. M.pneumoniae IgA 1.39 M.pneumoniae IgM 0.33...

Jano, serologický nález EBV svědčí, že jste infekci prodělala v minulosti a není třeba žádných dalších odběrů ohledně této nemoci. Hodnoty leu v moči (jedná se o přítomnost...

Funkční vyšetření plic patří k nejčastěji používaným vyšetřením nejen u pacientů s astmatem, ale i s různými typy alergií. Výsledky nedávno zveřejněné studie však naznačují, že...  celý článek
Onemocnění srdce nelze brát na lehkou váhu. Pokud člověka postihne tzv. kardiální porucha fibrilace pravé síně, jednou z metod, jak ji odstranit, je proces tzv. MAZE, kryoablace...  celý článek
Plicní embolie je vmetení krevních sraženin do plicních cév a jejich uzávěr. Typicky se projevuje obtížným dýcháním a bolestí na hrudi. V těžkých případech se může objevit...  celý článek
Měření plicní vitální kapacity, měření „velikosti“ plic nebo „dýchání do hadice“, patří mezi funkční vyšetření plic. Je základním měřítkem toho, jak Vaše plíce fungují. Vitáln...  celý článek
Problémy s dýcháním mohou poukazovat na závažné onemocnění, například astma. Máte-li podezření, že právě tato nemoc by mohla být zdrojem vašich potíží, je čas navštívit lékaře.  celý článek

Neurologické problémy...

| Dotaz od: Albert Kudela

Obracím se na Vás o radu: Jsem v péči plicního odd. FNO pro nemalobuněčný ca. horního laloku levé plíce s rospadem viz příloha. Po ambulantní chemoterapii mám potíže viz...

Někdy se dostaví situace, kdy klasická medicína řekne, že už nemůže pro člověka nic udělat. Prostudovala jsem si vaše přílohy, jistě jste byl léčen dosud dobře, ale je otázkou...


Chlamidie

| Dotaz od: Martin

Přítelkyně byla pozitivně testována na chlamidia HSP 60 IgG. Prý se jedná o chlamidie způsobené nevyléčenou infekcí, nikoliv přenesené pohlavním stykem. Můžu se těmito...

! Anti-chlamydiové HSP-60 protilátky jsou ukazatelem přetrvávající infekce. Ovšem neuvádíte o který druh Chlamydie se jedná, pokud by se jednalo o Chlamydii trachomatis, je...

Z kraje roku prodělaná oboustranná plicní embolie + flebotrombóza. Měsíc na to recidiva flebotrombózy s následnou flebitidou - vše levé lýtko. Tohoto času plíce již čisté, noha...

Tato kombinace je možná, účinek warfarinu by neměl být ovlivněn. Spiropent by se však již v terapii astmatu a chronické bronchitidy neměl až na výjimky užívat, dnes se má dávat...

Warfarin

| Dotaz od: Jana

Mám od konce ledna 2011 diagnostikovanou plicní embolii s nálezem 9 ložisek na obou plicích. Beru Warfarin střídavě 5 a 7,5 mg. Chci se zeptat, jak dlouho budu lék užívat? Na...

Děkuji za položení otázky s velmi precizním vysvětlením Vaší problematiky. Při prvním výskytu trmboembolické nemoci, jehož příčina se nezjistila, se doporučuje warfarinizace v...

Třetí týden zápal plic

| Dotaz od: Blanka



Plíce

| Dotaz od: pavel

Přeji vám hezký den,chtěl bych se vás zeptat co znamená toto:1CT plicní parenchym,bez ložiskových infiltracív S3 sin pruhovité fibrozní změny.RES:jemné fibrozní změny v S3 1...

! Omlouvám se, jestli se mýlím, ale o vysvětlení přesně tohoto nálezu jste žádal už 12.listopadu tohoto roku. Opravdu se nemusíte obávat, CT vyšetření skutečně neprokázalo ve...

Problémy s trávením

| Dotaz od: Eva

Od minulého roku jsem prodělala různé nemoce,zápal plic,který byl vyvolán plicní embolií,boreliózu atd.Tudíž má trochu oslabený imunitní systém i v důsledku brání ATB.V prosinci...

Nejlépe a nejfundovaněji by se k Vašim obtížím vyjádřil Váš gastroenterolog. Mohlo by se jednat o funkční dyspepsii, která se léčí symptomaticky (pokus o ovlinění příznaků...

Prosím vás mám jeden dotaz v lednu mi byla odstraněna 11 cm plicní bula v levém spodním laloku a od té operace mám problém s břišním svalem,nevím přesně jak místo nazvat ale je...

Někdy se objevují po operacích bolesti v oblasti mezižeberních nervů ai břišní stěny následkem vynucené polohy při operaci v celkovém znecitnění a relaxaci, změny na pateři...

Prodělala jsem menší plicní embolii, která byla odhalena po 14dnech potíží na V/P scanu. V rámci hospitalizace mi bylo provedeno echo srdce, které bylo v pořádku. Po půl roční...

Paní Jano, děkuji Vám za dotaz. Jaký byl přesně závěr výsledku V/P skenu? Defekt perfuze 2,5%? O jak velký defekt se jednalo při diagnostikování embolie? Profylaxe Warfarinem...

Nitroděložní tělísko (s hormony)

| Dotaz od: Magda Blaschová

Cca před 12-13 lety jsem přestala brát HA, kvůli podezření na plicní embolii, kdy jsem skončila v nemocnici a bylo mi doporučeno ukončit brát HA. Teď mi bude 30, mám dvě děti...

Výrobce uvádí- - závažná onemocnění cév (infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda). Nedávné studie ukazují, že u žen užívajících pilulky pouze s progestagenem tedy...

Chlamydie plicni

| Dotaz od: Xenie Habalová

Mám vysoké hodnoty plicní chlamydie ,naše praktická lékařka mě odmítla léčit , z důvodu že by to neměla jak vysvětlit VZP ,co mám dělat ?? Jsou nějací odborní lékaři na které...

Doporučoval bych konzultaci přímo na plicním, popř. infekčním oddělení vaší nemocnice. Pravděpodobně ale budete potřebovat žádanku na vyšetření od vašeho praktika. Hezký den.

Plicní embolie

| Dotaz od: Hana

Asi před měsícem jesm prodělala plicní embolii. Beru warfarin a doktoři mi žekli že nebudu moc brát obyčejnou antikoncepci, ale že je i jiná antikoncepce (v pilulkách) kterou...

Je to pravda - mohlo by vás to ohrozit na zdraví opakováním emblie a trombosami, určitě nesmíte brát obyčejnou anikoncepci, která obsahuje 2 složky (progesteron a estrogen - což...

Vyšetření

| Dotaz od: Hana

Prosím vás o vysvětlení z jakého důvodu mám jít na plicní vyšetření a ekg když jsem těhotná? a ještě bych se chtěla zeptat v těh. průkazce mám napsáno Emg 4.57, Hb 139, Htc 0.43...

RTG plic se v graviditě neprovádí, jde o poslech plic, ty čísla který uvádíte jsou hodnoty krevního obrazu, aplikace anti D se provádí jako prevence Rh inkompaktibility, je to...

Plicni embolie

| Dotaz od: Jolana

Po porodu jsem prodělala plicní embolii, se kterou jsem strávila dva týdny na JIPu na um.kyslíku. Nyní jsem na warfarinu, který mám hrůzu vysadit. Genetiku mám v pořádku, odkud...

Při porodu je riziko embolie zvýšené, pokud u Vás nebyla nalezena žádná příčina embolie, je možné warfarin vysadit po roce, doporučuji ale zvýšenou opatrnost při delším...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: anežka

Chtěla bych se zeptat zda plicní chlamydie může být jenom v plicích, nebo i v krku a pokud ano, pozná se z výtěru krku?

Plicní chlamydie způsobují záněty celých dýchacích cest Mimo výtěru se za účelem diagnostiky dají provést i krevní laboratorní odběry.

Chlamidie

| Dotaz od: Zuzana

Chtěla bych se Vás zeptat na chlamidie. Včera mi urolog sdělil, že z výsledků stěrů z moč. trubice mi byly prokázány pozitivní chlamidie. Stále dokola mi tvrdí, že se to přenáší...

Pokud máte chlamydie v močových cestách, je jiná než sexuální cesta přenosu nepravděpodobná. Akutní infekci vyléčit obvykle lze, chronickou již daleko obtížněji. Kontrola z krve...

Chlamidie

| Dotaz od: katka

Chtěla bych se zeptat jestli se da chlamidie přenest aji slinami než jen pohlavním stykem nebo když se od infikovane osboby napijete z flašky dekuji za odpověd

Chlamydie se ve velikém procentu přenášejí pouze sex.stykem. Přesto se ale chlamýdie mohou přenášet i přímým kontaktem se spermatem či poševním sekretem, orálním stykem nebo...

Tromboza

| Dotaz od: SeWeRka

Mám trombozu v LDK + po drobné oboustranné plicní embolii. Uživala jsem fraxiparine Forte 0,6 ml a ted Warfarin 5mg 2x1 . Jaká je možnost že se embolie vrátí,či dostanu CMP...

Jste mladá žena,předpokládám,že jste absolvovala vyšetření v tzv.trombotickém centru,zde byste měla být i nadále v dispensární péči.Vaše léčba a sledování samozřejmě budou...

Chlamydie plicní

| Dotaz od: Martina

Dnes se přítel dozvěděl,že má údajné plicní chlamydie.V jiných článcích jsem si našla,že je to infekční onemocnění,ale nikde se nepíše,za jakých podmínek bych to mohla dostat já...

Pokud by Váš přítel měl opravdu aktivní infekci,probíhala by jako onemocnění dýchacích cest-tady je šíření aerosolem dýchacích cest při kašli,kýchání,polibcích..tedy v zásadě...

Chtěla jsem se zeptat jak velké je riziko plicní embolie a hluboké žilní trombózy v běžné populaci v ČR. Děkuji za odpověď

Základní riziko vzniku žilního trombembolismu v evropské populaci je asi 1:1000 obyvatel ročně.

Chlamydide

| Dotaz od: jan

Pred 6lety jsem byl lecen na chlamidie a vylecen. Nyni se pokousime s manzelkou o mimco a nedari se. Zena byla na laparoskopii a odsrranili ji srusty vejcovodu. Spermiogram...

! Pokud jste byl v minulosti pro chlamydiový zánět přeléčen antibiotiky, není důvod (pokud se infekce chlamydiemi nezjistí u vaší ženy) se domnívat, že u vás tato infekce...

Před rokem a půl jsem prodělala plicní embolii, následnýám vyšetřením se u mne zjistila leidenská mutace. Jsem v péči hematologa, užívám anopyrin. Vzhledem k mým menopauzovým...

Aleno! Mirena půspbí místně, na sliznici dělohy a nezvyšuje riziko embolických příhod. Menopauzální "stavy" můžete zkusit řešit i fytohormony např. ze soji. Hledejte na...

Kašel

| Dotaz od: Jana

Trápí mě dlouho trvající kašel asi 5 let, na plicní chodím asi 2 roky, používala jsem BUDIAIR, letos se mi to zhoršilo, pan doktor mi předepsal MIFLONID 400, beru to od 9.3.2010...

Nerozumím příliš vašemu dotazu. Píšete, že lék nejprve pomohl ( je silnější než Budiair), ale už neuvádíte jestli nyní probíhá zhoršení , proč jste na neschopence atd. Základní...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Radomír

Již 7 roků trpím bolestmi kloubů a asi před 4 měsíci mi přišli na plicní chlamydie, hodnoty mám 10x zvýšené. Paní doktorka mi před 4 měsíci předepsala Azytrox 400mg. Od této...

Vyšetření protilátek v krvi proti chlamydiím není zcela specifické /přesné/ , produkce protilátek se může navodit i zcela nespecificky i při jiné aktivaci imunitního systému...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Helena

Moje obvodní lékařka mi z krevních testů zjistila, že mám plicní chlamydie. Opravdu mě trápí dlouhodobé zdravotní problémy. Byl mi předepsán Azytromycin 500 mg. V příbalovém...

Jestli máte prokázano onemocnění chlamydia pneumoniae, jen potřeba už ívat antibiotika minimálně 3 týdny i více, záleží od potíží. Ayithromycin neni uplně nejvhodnější...

Ráda bych se Vás zeptala za jak dlouho po plicní embolii můžu otěhotnět?? Prodělala jsem Hlubokou žilní trombózu - v lýtku a pak následně plicní embolii. Nyní už jsem po půl...

Pokud není jiná kontraindikace, tak je možné po ukončení léčby otěhotnět, nevím ale, jaká byla příčina embolie a trombózy - poraďte se ale s gynekologem, zda bude potřeba v...

Citalex 20

| Dotaz od: Josef

Trpím astmatem, syn začal brat drogy a astma se mi zhoršuje. Na plicním oddělení mi doktorka předepsala citalex. Beru ho tři dny a mám ještě horší stavy než předtím. Jsem...

Krásný den- díky za inteligentní dotaz. Citalopram je velmi kvalitní protiúzkostné antidepresívum. Jako většina látek této skupiny, "zabírá" s jistým "zpožděním"- na plný rozvoj...

Chlamidie

| Dotaz od: Marta

Přeji dobrý den. Muj gynekolog mi zjistil že mám chlamidie a dal mi antibiotika i pro přítele. řekl mi že se to přenáší pouze pohl. stykem. Jsme spolu už 9 let a on tvrdí že mi...

Většina infekcí tohoto druhu se přenáší sex.stykem, přesto se ale chlamýdie mohou přenášet i přímým kontaktem se spermatem či poševním sekretem, orálním stykem, jen malé...

Plicní chlamidie

| Dotaz od: Libuše

Nechala jsem si dělat krevní testy na chlamidi plicní. Výsledky jsou IgG pozitivní 3,2 IGm negativná,IGa negativní,Igg negativní,IGa negativní, tak je to ve zprávě, na pohl...

LIbuše, nevím, z jakého důvodu jste poslána k léčbě na infekci. Z vyšetření vyplývá, že nemáte aktivní chlamydiovou infekci. O svých obtížích se poraďte s ošetřujícím lékařem...

Námahová dušnost

| Dotaz od: Iveta

Manžel má 9 měsíců námahovou dušnost,byl opakovaně na kardiolog.a plicním vyšetření-je negativní.Nyní má jít na scintigrafii skeletu,co mohou při tomto vyšetření zjistit?Děkuji...

Bohužel bez bližší znalosti předchozí anamnézy a provedených vyšetření nedokážu spolehlivě odpovědět, z jakého důvodu se u Vašeho muže při námahové dušnosti bude provádět...

Mnohokrát děkuji

| Dotaz od: Tereza

Mockrát děkuji za Vaší odpově´d. A když jsem byla v nemocnici na týden na vyšetření té plicní emboli - negativní výsledek, Vím, že mi brali také asi 6 nebo 7 ampulek krve. Jen ...

Při hospitalisaci pacienta se zpravidla opravdu provádí biochemický screening,proto ampulek není zrovna málo.Navíc-různá stanovení vyžadují často "různé zkumavky",které jsou...

Plicní bakterie - chlamydie

| Dotaz od: Jana

Od kamaradky vim, ze kolega v praci ma plicni formu chlamydii. Bohuzel se mu nemohu zcela vyhnout, obcas ho potkam a mam velke obavy, ze bych od nej mohla chlamydie "chytit...

Pokud máte protilátky, tak jste se v minulosti s chlamydiemi již setkala, to je dobré znamění, máte imunitu.Existuje chlamydií sice více druhů, ale rozhodně záleží na tom, v...

Chlamydie

| Dotaz od: Emílie

Jsem v 31 týdnu těhotenství. V 9 týdnu jsem prodělala plicní embolii. Od té doby si píchám 2x denně Clexane 0,8. Mám strach z porodu. Poslední dobou se mi hůře dýchá. Nemůžu...

Bylo by velmi vhodné navštívit Vašeho ošetřujícího lékaře, zejména pokud se Vám hůře dýchá. Rozhodnutí o metodě porodu závisí na gynekologovi, pro současnou antikoagulační...

Bulózní emfyzém

| Dotaz od: Miloslava

Prosím Vás o radu. Byly mi zjištěny na plicních lalocích buly, největší v levém horním laloku 3x2.5 cm, většina bul velikosti od 0.5 cm - 2.5 cm a jsou vzdušné bez tekutiny...

Podle rtg nálezu letět na dovolenou s uvedeným nálezem můžu doporučit. Bylo by vhodne ještě vědět, jakou máte spirometrii - tedy parametry jako je FEV1 a FVC a také jestli jste...

Můj blízký příbuzný má sarkoidozu(ne plicni formu) a je nyní léčen Imuranem a bolusově kortikoidy..Díky útlumu imunity se však nyní neustále potýká s nepříjemným KHCD..Chtěla...

Preventan můžete užívat jako prevenci infekčních onemocnění bez obav, pokud jste jinak zcela zdráva. Pokud trpíte nějakými chorobami, ani pak se užívání Preventanu nemusíte...

Prosím o radu pro let do Thajska.V květnu 2012 jsem prodělala lehčí plícní embolii. Příčina nebyla bezprostředně zjištěna, avšak v únoru předtím jsem byla na dovolené a do dvou...

U vás je zvýšené riziko tvorby sraženin, i když se nezjistila na příčinu. Před letem budou vhodné kompresní punčochy a také aplikace heparinu (Clexane, Fraxiparene atd.) v...

Warfarin vs clexane

| Dotaz od: Katka

Prosím vás o objasnění dilematu, na který mi ani lékař neodpověděl. Jsem po plicní embolii a bylo mi řečeno, že nějakou dobu budu muset užívat warfarin, do této chvíle mi...

Problém je asi nejspíše v tom, že clexane je mnohonásobně dražší v přepočtu na účinnou dávku, a proto se dává pacientům po nutnou dobu po embolii a poté se přechází na warfarin...

Flíček na plících

| Dotaz od: S

Zdravím,manžel se chystá na operaci ramene-utržený ram.úpon- a na kontrolním plícním RTG snímku se objevil na plíci malý bílý flíček.Lékař ho sice na operaci doporučil,ovšem pak...

Důvod ke konkrétním obavám není. 'Bílý flíček' může být cokoliv od zvápenatělého ložiska až po nějaký artefakt. Uvidíte po plicním vyšetření.

Chlamydie

| Dotaz od: nancy

Vazeny pane doktore, byli mi zjisteny chlamidie v moci. Mela jsem chraneny styk pred 3 mesici, ale kondom prasknul. Vim, ze jsem zacala lecit chlamydie antibiotiky po 3 mesicich...

Za 3 měsíce je možné, aby infekce přešla do dalších pánevních částí reprodukčních orgánů a způsobila tam zánět. Ale domnívám se, že ke skutečné neplodnosti by došlo až po...

Paní doktorko, prosím o vysvětlení lékařské zprávy (plicní vyšetření), DG: astma bronchiale persistens, INstabil., nE pod kontrolou, lehká OVP 1 na perif. saturace norma u...

Myslím,že byste každopádně měla o svém stavu hovořit s lékařem,který Vás má v péči-ať již je to praktik,alergolog nebo plicní lékař.Ten z nich,.který Vás k vyšetření odeslal,má...

Tromboza

| Dotaz od: SeWeRka

Mám trombozu LDK + prodělanou oboustrannou drobnou plicní embolii. Antikoncepci jsem vysadila. Jsem na Warfarinu 5. Nitroděložní tělísko mi gynekolog nechce zavést z toho důvodu...

IUD je možno zavést i ženám,které dosud nerodily, jen je nutné vybrat správnou velikost a počítat s tím,že možnost samovolného vypuzení je o něco větší příjemný večer

Děda

| Dotaz od: alena

Můj děda trpí chronickou plicní nedostatečností.Téměř rok je v Ochripu na přístrojích.Během té doby začal trpět průjmy a střevní infekcí.Nedavno se stav zlepšil.Děda byl i...

Předepsané léky patří mezi antidepresiva a léky ovlivňující centrální nervový systém. dědečkovi by měly pomáhat. Odhaduji, že nejspíše došlo ke zhoršení jeho celkového stavu buď...

Bolest

| Dotaz od: Eva

Prodělala jsem již 2x plicní embolii. Poslední v roce 2009. Nyní mě začalo bolet pod lopatkami. Myslela jsem že je to od páteře. Už to ale trvá týden a tak mám obavy jestli tio...

Bolesti mezi lopatkami nejsou typickým příznakem plicní embolie. I vzhledem k nepřetržitému trvání po dobu celého týdne bych to - stejně jako Vy - tipoval také na páteř. S...

Jod a rectodelt

| Dotaz od: jess

Jsem alergik na jod,kvuli tomu mi nemohlo byt delano CT plic kvůli zjisteni plicni embolie,kdybych si vzala rectodelt,je mozne toto vysetreni provest bez rizika?Dekuji

U pacientu, kteří mají alergii na některou složku z kontrastních látek, např obsahující jod je opravdu nemožné podávat kontrast, nakolik může dojít k život ohrozujícímu stavu...

Jsem v 5 týdnu těhotenství a paní doktorka na plicním mi zjistila Astma začala jsem brát ventolín,Miflonid 400mg 2x1, avamys,utrogestan 3x1,magne B6,femibion 800 a kyselinu...

Xyzal patří mezi antihistaminika s vysokou bezpečností i v době užívání v graviditě. Zkuste si dávkování snížit na 1/2 tbl. denně, pokud by efekt nebyl tak užívejte 1x denně. U...

Testy

| Dotaz od: Raed

Pani doktorku, byl jsem na plicni odd a udelali mi RTG atd a testy hematologie. dal jsem i testy v souboru. muzete mi prosim vysvetlit,co to znamena kdyby bylo Erotrocyty...

Z laboratorního nálezu bez toho, že by lékař poznal potíže je těžké udělat závěr. V medicíně bohužel neplatí když-tak. Laboratorní vyšetření je vždy pouze pomocníkem ale dle...

Prosím o objasnění

| Dotaz od: Gabera

V r. 1987 jsem onemocněl plicní TBC, byl jsem půl roku léčen v nemocnici. Vyléčen. Avšak nyní mi bylo nalezeno dle RTG:susp. ložisko parakardiálně l.sin. Bude následovat i CT...

Je mi lito, ale bohužel podle popisu se nemůžu vůbec k ničemu vyjádřit. Jestli je zde popsáno ložisko, je opravdu potřeba udělat CT plic a podle toho se da už lépe orientovat...

RTG PLIC

| Dotaz od: michaela

Prosím o vysvětlení nálezu z Rtg. plic.: Plicní parenchym bez čerstvých ložisk.změn, bohatší kresba hilová i plicní vpravo, bránice hladné, nízko uložené, známky mírné...

Zjednodušeně řečeno, vypadá to, že funkce Vašich plic není zcela v pořádku (možný vliv kuřáctví či kuřáckého prostředí na Vaše plíce). Domnívám se, že by bylo vhodné absolvovat...

Výsledky tuberkulínového testu

| Dotaz od: gitty002

Minulé úterý jsem byla na plicním oddělení na tuberkulínovém testu, protože můj kamarád leží v nemocnici s TBC (přišla jsem sním do kontaktu pouze před čtvrt rokem a to jsem...

Tuberkulinový test může znamenat, že jste se již s tuberkulosou setkala a máte dost protilátek. Pokud nemáte žádné potíže, tuberkulosa je málo pravděpodobná, ale konzultace u...

Byl mi nalezen výpotek v dutině břišní a byly tam nalezeny chlamidie. Při laparoskopickém odsátí tekutiny mi rovnou odebrali slepé střevo. Je to již 5-tý den po operaci ale...

Občasné bolesti břicha 5 dní po operaci nejsou nic výjimečného. Při laparoskopii se používá minimálně vnitřních stehů, jejich poškození je nepravděpodobné. Ale pooperační jizva...

Plicní embolie

| Dotaz od: Tereza

Pan alergolog mě poslal na plicní, s tím aby mě vyšetřil pan doktor, zda nemám plicní embolii. Ten mi řekl že budu hospitalizovaná do nemocnice te'd v úterý. Mám příznaky něco...

Zřejmě pan doktor chce provést komplexní interní vyšetření. Nevím přesně, která vyšetření má v plánu, proto dobu Vašeho pobytu v nemocnici nemohu odhadnout. Pokud má podezření...

Osteoporóza a Warfarin

| Dotaz od: Marie

Mám předepsán lék Protelos 2, prodělala jsem před 8 měsícci plicní embolii po sádře přes kotník. Již nepoužívám léky na ředění krve. Měla bych uvažovat v souvislosti s počátkem...

Warfarin, Godasal či jiný preparát ovlivňující srážlivé vlastnosti krve by vám jistě lékař předepsal, pokud by to bylo nutné. Lék Protelos nijak srážlivé vlastnosti krve...

Chlamidie

| Dotaz od: pavla

Chtěla bych se zeptat byla u mě v krvi oběveny pozůstatky chlamidie, prý jsem jí prodělala v minulosti ani jsem nevěděla že jí mám, pani doktorka mi nic nenapsala že už to není...

Pokud máte jen v krvi protilátky, je to známka proběhlé infekce a nic se s tím nemusí dělat. Infekce, která by se měla léčit ,se zjistí pouze ze speciálních stěrů z děložního...

Tromboza, embolie- otěhotnění

| Dotaz od: tamotam

Jsem měsíc po zjištěné tromboze v levé noze (lýtko)a prodělané plicní embolii. Nyní užívám warfarin. Mám zakázanou hormon.antikoncepci a prozatím nedoporučené otěhotnění. Mám...

Risiko je pro Vás,měsíc po prodělané plicní embolii na graviditu pomýšlet je nerozum,vyčkejte až internista a gynekolog vám řeknou, že akutní nebezpečí pominulo warfarin je v...

Synovi je 10 let a již 3 roky užívá na doporučení plicního lékaře každý večer jednu tabletu prothazinu a měl by ho užívat ještě asi 2 roky . Chtěl bych se zeptat jestli...

Bohužel nepíšete z jakého důvodu syn Prothazin užívá...? Tento lék má mimo jiné sedativní účinek, takže ovlivnění organismu se odvíjí tímto směrem, dítě může být ospalé, může...

Zpožděná menstruace

| Dotaz od: Michaela

Měla bych dotaz.Od června beru Warfarin na ředění krve, protože jsem utrpěla plicní ebolii.(z antikoncepce) Od té doby mám menstruační cyklus dost rozházený např. po 33 dnech...

Vzhledem k vysazení antikoncepce se tělo na tuto změnu teprve zvyká.Navíc bez antikoncepce je daleko nižší pravděpodobnost, že bude menstruace zcela pravidelná. Další možností...

Zdravotní záznam

| Dotaz od: Helena

Tento týden jsem byla na preventivní prohlídce na plicním odd.Můžete mi prosím sdělit co znamená - vysoké hodnoty VC a FEV1 mohou ukazovat na emfyzem plicní ?Děkuji za odpověď.

Jde o hodnoty, které byly zjijštěny při funkčním vyšetření plic. VC je vitální kapacita plic (celkový objem vzduchu, který vdechnte a vydechnete) a FFEV1 je forsírovaná...

Warfarin a srazenina

| Dotaz od: jess

Hemophilus ve sputu

| Dotaz od: Lukas

Byla mi zjistena bakterie Hemophilus ve sputu. Navstivil jsem plicniho lekare jelikoz jsem se necitil jiz pres 2 tydny dobre a stale jsem kaslal. Lekar mi predepsal...

Je potřeba využívat antibiotika, po dobu léčby se šetřit, event. provádět dechová cvičení (3x denně se zhluboka 10x nadechnout a vydechnout), pořídit si léky na odkašlávání...

Srdce-aritmie

| Dotaz od: Iva

Manžel 43r je od května 08 po katetrové ablaci plicních žil kvuli srd.aritmii a od te doby ma problemy se sexem lepe řečeno nemame sex vubec a ma rovněž v noci velmi žive zle...

Ivo! Na Váš dotaz není snadné odpovědět. Pokud se zákrok povedl, z hlediska srdce a krevního oběhu by na tom manžel měl být lépe nežli před zákrokem. Na druhou stranu, i přes...

Tuberkuloza

| Dotaz od: atlasid

Mojem maminka (49 let) loni onemocněla otevřenou plícní tuberkulozou. Nyní už mamka neužívá léky na tuberkulozu,ale na CT ji zjstily utvar na plici s tím že se jedná nejspíš o...

Je třeba se obrátit nejen na plicního lékaře ale v jeho spolupráci i na onkologa a hrudního chirurga. Každá operace je zásahem do organismu, ale operace plicního laloku nebo...

Velké srdce

| Dotaz od: Jana

Dneska jsem byla u plicního lékaře, zjistil že mám větší srdce a že nemá místo kvůli skolioze páteře.Poslal mě na echo srdce kam půjdu příští týden. Chci se zeptat, jestli je to...

Pokud je skoliosa závažnější, pak může docházet samozřejmě k útlaku nitrohrudních struktur.Echo by mělo ukázat, zda to ve vašem případě nějak ovlivňuje srdeční funkce.

Jiz delsi dobu me trapi ruzne obtize a lekarka me zjistila plicni chlamydie, dala antibiotika na 3 tydny a ted si buru chlamydil, ale nic moc opet obtize a k tomu uz asi 3...

Leukocyty a erytrocyty Vás nemusí děsit - jedná se pravděpodobně o popis výsledku močového vyšetření a v moči správně nemají být ani erytrocyty ani leukocyty, proto nula u obou...

Bolest v břiše

| Dotaz od: eva

Jsem už zoufalá jak mě bolí asi žaludek nebo játra. Byla jsem v nemocnici pro plicní embolii a předepsali mě Warfarin. Před propuštěním mě poslalí na gastroskop. Nález...

Pokud jste absolvovala vyšetření u gastroenterologa a nikde se nic neprokázlo, je namístě vyšetření zopakovat, třeba u jiného lékaře. Játra nebolí a rakovina jater také většinou...

Podváha a plicní emfyzém

| Dotaz od: Božena

Byl mi diagnostikován plicní emfyzém. Přesto, že jím pravidelně a zdravě, moje tělesná hmotnost stále klesá. V testu BMI mi vyšlo 15.6 což je podváha. Zajímalo by mě, zda tento...

Boženo. Samotný plicní emfyzém ve Vašem věku nebude příčinou váhového úbytku. K váhovému úbytku může vést chronický zánět, hormonální poruchy - např. onemocnění štítné žlázy...

Nevím

| Dotaz od: Jarek

Děkuji za odpověď- byl jsem na plícním a tam mi nic neřekli, že neví, čím by to mohlo být. Napsal mi Symbicort Turbuh, ale ale to mi vůbec nepomáhá, je mi 24 roku byl jsem i na...

Jarku. Zívání je vlastně jenom hlubší nádech, tělo se tak lépe okysličuje. Časté zívání i hluboké nádechy nejspíš spolu souvisí a jsou znakem toho, že má tělo málo kyslíku...

Chtěla bych se zeptat na tubulární hypoplázie větví plicnic co to přesně znamená a jaká bude léčba. Dnes mi to zjistili u dvouměsíční dcerky že ty větve má roztažený na 80%. Děkuji

Vždy záleží i na celkovém stavu dítěte a dalších nálezech, které však nezmiňujete. Je možné, že léčba nebude žádná a dítě bude jen sledováno. Operují se vetšinou jen stenozy v...

Bilkoviny a krvinky v moči

| Dotaz od: verča

Mám dotaz. Mám pořád bílkoviny a krvinky v moči, prodělala jsem chlamidie a mononukleozu. Pořád mi dělají kultivaci moče a vše v pořádku, ultrazvuk ledvin, jaterní testy a...

Objednejte se na nefrologii /ambulance pro nemoci ledvin/, na podrobnější vyšetření - mělo by se zjistit, proč bílkovinu a krvinky máte, což se dá stanovit, ale jen podrobnými...

Obracim se na v...

| Dotaz od: Leona Buluskova

Obracim se na vas s prosbou a dotazem.V zari lonskeho roku jsem prodelala plicni embolii,od te doby jsem uzivala Warfarin 5mg.Soucasne jsem chodila na testy INR,jehoz hladina...

Nevím, co embolii předcházelo (zda byly přítomné nějaké rizikové faktory - řada stavů zvyšuje krevní srážlivost - proto doporučuji přestat kouřit, vysadit hormonální...

Dušnost

| Dotaz od: Ttereza

Potřebovala bych poradit. Byla jsem v nemocnici na vyšetření kvuli plicní embolii - cca dva měsíce zpět. (hematologie, scintigrafie plic, spitometrie, ekg, uvz srdce, rtg plic...

Prosím,vypravte se za svým praktickým lékařem a vše mu vyličte,Poradíte se o dalším postupu.

Mnohokrát děkuji

| Dotaz od: Tereza

Mockrát děkuji za Vaší odpově´d. A když jsem byla v nemocnici na týden na vyšetření té plicní emboli - negativní výsledek, Vím, že mi brali také asi 6 nebo 7 ampulek krve. Jen ...

Zodpovězeno

Trombofilie v těhotenství

| Dotaz od: Ivana

V březnu 2009 jsem prodělala masivní plicní embolii s akutním cor pulmonale, do 12/09 jsem byla na warfarinu,a posléze mi byly udělány odběry,a dle hodnot warfarin vysazen. Z...

Již jsem vám odpověděl,opravdu je nutná konzultace hematologa či internisty,který se touto problematikou zabývá a genetika příjemný den

Paní doktorko, prosím o vysvětlení lékařské zprávy (plicní vyšetření), DG: astma bronchiale persistens, INstabil., nE pod kontrolou, lehká OVP 1 na perif. saturace norma u...

Dotaz jsem se pokousila včera večer zodpovědět.Bližší a konkrétnější výklad Vám musí poskytnout lékař,který Vás na vyšetření odeslal.

Kombinace léků

| Dotaz od: Milan

Můj otec prodělal před 2 roky plicní embólii.Kromě jiného bere i léky na vysoký krevní tlak-vasocardin,rhefluin,renpress.Já mu však s tlakoměrem Omron zjistil tlak 110/50...

Neměly by. Každopádně doporučuji pravidelné kontroly u ošetřujícího lékaře. Hezký den.

Trombofilie v těhotenství

| Dotaz od: Ivana

V březnu 2009 jsem prodělala masivní plicní embolii s akutním cor pulmonale, do 12/09 jsem byla na warfarinu,a posléze mi byly udělány odběry,a dle hodnot warfarin vysazen. Z...

To je velice specielní problém,adresujte prosím tento dotaz genetikovi a hematologovi, gynekolog by si jejich stanovisko jistě vyžádal. Příjemný večer

Menstruace

| Dotaz od: LUCIE

DOBRÝ DEN JE MI 32 LET,MÁM TĚŽKOU PLÍCNÍ HYPERTENZI,VROZENÉ VADY SRDCE,SILNÉ ASTMA,BERU SPOUSTY LÉKŮ A TAKÉ VELKÉ DÁVKY WARFARINU 2X5MG DENNĚ A 4 FURONY DENNĚ A JSEM 16H NA...

Pokud byste byla únosná operačního výkonu, možným řešením by bylo odstranění dělohy. Těhotenství předpokládám, že neplánujete podstoupit, neboť je to stav vzhledem k vašim...

Chlamydie

| Dotaz od: kklára

P.doktor mi bral odbery na chlamydie plicni a trachomatis. Jeste pred lecbou byly plicni negativni a pozitivni jen trachomatis (hodnota 3, 33). Byla jsem prelecena mnoha druhy...

Dobrý de¨n negativní znamená v lékařské terminologii že se nejedná o akutní onemocnění a nevyžaduje léčbu je to celkové zhodnocení nálezu, ne pouze jednoho vysledku. S pozdravem

Tuberkuloza

| Dotaz od: atlasid

Mojem maminka (49 let) loni onemocněla otevřenou plícní tuberkulozou. Niní už mamka neužívá léky na tuberkulozu,ale na CT ji zjstily utvar na plici s tím že se jedná nejspíš o...

Otázka byla odpovězena na jiném místě.

Je mi 38 let. Je to měsíc kdy jsem byla hospitalizovaná na JIP pro masivní plicní embolizace hlavního kmene s akutním cor pulmonale. Před týdnem jsem byla na kontrolním angio...

Trombus se po čase "rozpustí" nebo bude resorbován krevními buňkami. Důležitější je ale zjistit příčinu vzniku trombózy, doporučoval bych kompletní krevní vyšetření, které může...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Evelina

Vážená paní doktorko, můj dotaz se týká nákazy plicními chlamydiemi...již dva roky trpím závratí, která začala po prodělání několika viróz horních i dolních cest dýchacích s...

Moc a moc si vážím Vaší důvěry,ale v žádném případě nemohu a nechci mluvit kolegům do jejich práce.Chlamydiové nákazy jsou poměrně složitým tématem,léčba a laboratorní...

Kvasinky a chlamydie

| Dotaz od: Anna

Asi před rokem jsme se s přítelem nakazili chlamidiemi. Byli u nás u obou přeléčené a výsledky vyšli negativní. Ovšem u přítele místo výtěru pouze vrozek moči! Mě ovšem začali...

Opakování stěrů je ve Vašem případě namístě, obrátit se můžete na jakoukoliv venerologickou ambulanci. Vyšetřeni byste měli být oba a mnohem podrobněji, než se zaměřit jen na...

Menstruace

| Dotaz od: LUCIE

DOBRÝ DEN JE MI 32 LET,MÁM TĚŽKOU PLÍCNÍ HYPERTENZI,VROZENÉ VADY SRDCE,SILNÉ ASTMA,BERU SPOUSTY LÉKŮ A TAKÉ VELKÉ DÁVKY WARFARINU 2X5MG DENNĚ A 4 FURONY DENNĚ A JSEM 16H NA...

Pokud byste byla únosná operačního výkonu, možným řešením by bylo odstranění dělohy. Těhotenství předpokládám, že neplánujete podstoupit, neboť je to stav vzhledem k vašim...

Opozdena menstruace

| Dotaz od: tomas

Pritelkyne bere pravidelne HA jeanine a mela ted antibiotika Klacid skrze nejake plicni onemocneni byla proste zahlenena a brala ten klacid 9 dnu. Problem je v tom, ze nema...

Klacid ani Euthyrox by neměly mít vliv na antikoncepci, udělejte si gravitest,který je positivní 5-7 dní po koncepci,poruchu cyklu může způsobovat snížená fce štítné žlázy...

Posttuberkulózní léze

| Dotaz od: Naďa

Vyšetření CT hrudníku v 10/2010 ukázalo:Pruhovité opacity v obou plicních horních polích s lokálně ztluštělou pleurou. V pravém horním laloku je subpleurálně kalcifikace 5mm...

Opakované infekce dýchacích cest, teploty, pocení, únava - to jsou poměrně typické příznaky plicní tuberkulosy a CT hrudníku svědčí pro prodělanou plicní tuberkulosu. V tuto...

Trombofilie v těhotenství

| Dotaz od: Ivana

V březnu 2009 jsem prodělala masivní plicní embolii s akutním cor pulmonale, do 12/09 jsem byla na warfarinu,a posléze mi byly udělány odběry,a dle hodnot warfarin vysazen. Z...

To je velice specielní problém,adresujte prosím tento dotaz genetikovi a hematologovi, gynekolog by si jejich stanovisko jistě vyžádal. Příjemný večer

Trombofilie a dlouhý let

| Dotaz od: Jana

Prodělala jsem v 17ti letech hlubokožilní trombózu LHK a plicní embolii, příčinnou byla hormonální antikoncepce. Při léčbě jsem měla ještě komplikaci v podobě extrémní reakce na...

Předpokládám, že jste byla důkladně vyšetřena i z hlediska genetických vad krevní srážlivosti. Při negativitě by měla Vámi uváděná režimová opatření stačit (jen o významu...

Embolie po darovani krve?

| Dotaz od: Katka

Je mi 23 a pred 1,5 rokem jsem mela plicni embolii. Byla jsem dvakrat v nemocnici, v te prvni mi rekli, ze jsem ji dostala kvuli hormonalni antikoncepci, delali mi geneticky...

Embolie v přímé souvislosti s darováním krve není obvyklá, ale vyloučit ji nelze. Samotné darování krve by k ní však vést nemělo, takže zjištěná mutace = potenciálně zvýšená...

Krvaceni z nosu

| Dotaz od: Dana

Prosim o radu- mam revmatoidni artritidu komplikovanou plicni fibrozou, proteinurii a letos v kvetnu jsem mela plicni embolii. Protoze jsem pri warfarinu mela kolisave INR-1.5...

Pravděpodobně vaše obtíže souvisí s antikoagulační terapií, ať už s Warfarinem nebo s Clexanem. Poraďte se s vaším lékařem, jestli by bylo možné upravit dávkování.

Dušnost

| Dotaz od: Ttereza

Potřebovala bych poradit. Byla jsem v nemocnici na vyšetření kvuli plicní embolii - cca dva měsíce zpět. (hematologie, scintigrafie plic, spitometrie, ekg, uvz srdce, rtg plic...

Prosím,vypravte se za svým praktickým lékařem a vše mu vyličte,Poradíte se o dalším postupu.

Jsem v 36tt a přítelova neteř (14letá)má chlamydii plicní a mykoplasmu plicní už od ledna tohoto roku. Dětská doktorka ji léčila antibiotiky,které ji nijak nepomohly. Měla někdy...

Miminko by nakazit neměla, pokud budete po narození dodržovat určitý standard hygieny návštěv-neplatí jen pro neteř.co se týče Vás, nakažení byste být neměli.pokud máte...

Chlamidie

| Dotaz od: verca

Chci se zeptat mám už rok chlamidie a vylécila jsem se z nich jen jednou,pak se mi hned vrátili.byla jsem i na imunologii a tam mám protilatky proti chlamidiim v pořádku.mam v...

1) Svědění není typickým příznakem chlamydiové infekce, takže se domnívám, že tyto vaše obtíže mají jinou příčinu! 2) Pokud se chlamydiová infekce prokáže ve výtěru z močové...

Prosím o radu ve směru ke kontrolnímu vyšetření u gynekologa na chlamidie.Moje gynekoložka mi odmítla udělat test na chlamidie, i když můj partner je měl.Já trpěla nafukováním...

Gabrielo. Pokud se se svou gynekoložkou nemůžete shodnout, běžte k jinému lékaři. Bude to snažší nežli s ní řešit jak a co má dělat. Je vhodné chlamydie přeléčit důkladně...

Ráda bych se Vás zeptala za jak dlouho po plicní embolii můžu otěhotnět?? Prodělala jsem Hlubokou žilní trombózu - v lýtku a pak následně plicní embolii. Nyní už jsem po půl...

Na tuto otázku vám podle klinického stavu a laboratorních hodnot odpoví internista,který vás léči,gynekolog dá na jeho doporučení příjemný den

Trombofilie v těhotenství

| Dotaz od: Ivana

V březnu 2009 jsem prodělala masivní plicní embolii s akutním cor pulmonale, do 12/09 jsem byla na warfarinu,a posléze mi byly udělány odběry,a dle hodnot warfarin vysazen. Z...

Již jsem vám odpověděl,opravdu je nutná konzultace hematologa či internisty,který se touto problematikou zabývá a genetika příjemný den

Vysazení warfarinu

| Dotaz od: Jane

Prodělala jsem po operaci drobnou plicní embolii, po 7 měsících léčby warfarinem mi nyní bude vysazen. Chtěla jsem se zeptat, jak se postupuje při vysazení warfarinu: a) jakým...

Warfarin se vysazuje postupně dle konkrétních pokynů (lépe rozpisu) ošetřujícího lékaře. INR (Quick) se již při vysazování nesleduje.

Pichani pod levym prsem

| Dotaz od: Nikol

Mam dotaz na me pichani pod levym prsem.Mela jsem 2 mesice kasel.Kde jsem byla na plicnim delali mi rengen a vse bylo v poradku.Jsem astmatik(2 roky jsem ale nebrala zadne leky...

Lékaře byste navštívit měla. Po doaplikování antibiotik by bylo moudré zkontrolovat Váš celkový stav, zhodnotit význam kašle. Píchání může být v souvislosti s druhotným...

Antikoncepce

| Dotaz od: jana

V r. 2004 jsem následkem autonehody prodělala plicní embolii. Obdržela jsem informaci, že již nemohu používat hormonální antikoncepci. Dozvěděla jsem se od známé, že existuje...

Jestliže jste prodělala plicní embolii, jste ve stejné rizikové skupině jako vaše kamarádka. Takže kroužek byste mít mohla. Spermicidy mají nízkou účinnost.

Warfarin

| Dotaz od: Jana

Bratr(42 let)prodělal v červnu plicní embolii.Bere Warfarin. Nýní má vysoký tlak a hodně se potí. Nemůže mít Warfarin na tyto problémy vliv? Lze walfarin nahradit jiným lékem...

Ato problémy by warfarinem zaviněny být neměly.konzultujte prosím svého internistu.

RTG plic

| Dotaz od: Marketa

Co znamena nevyrazna plicni kresba?? Jiz podruhe to mam uvedeno u RTG plic, jinak by melo byt vse v poradku, az na nevyraznou plicni kresbu. Nic vic mi k tomu nebylo receno, tak...

Nevýrazná plicní kresba značí, že kontury plic (obrysy) nejdou tak výrazné. Hezký den.

Trombofilie

| Dotaz od: Monika

Po porodu jsem prodělala plicní embolii a následně mi byla zjištěna dědičná trombofilie - mutace protrombinu 20210 v heterozygotní formě. K embolizace provděpodobně došlo pro...

Věřte hematologům,zcela jistě by neriskovali,kdyby bylo akutní risiko příjemný den

Toto chronické plicní onemocnění výrazně ovlivňuje plíce a dýchací cesty. Jen v České republice trpí uvedenou chorobou na 800 tisíc osob! Nejhorší je, že mnoho lidí ani netuší...  celý článek
Terapie biologiky se po svém zavedení stala významným přírůstkem v arzenálu zbraní, které můžeme použít v boji proti zhoubným nádorům.  celý článek
Pacienti po některých operacích jsou ohroženi plicní embolií, což je závažná komplikace končící někdy i tragicky.  celý článek
Dušení je způsobeno překážkou v dýchacích cestách, která brání dýchání, obvykle vdechnutím cizího tělesa. Dušnost je pocit nedostatku vzduchu nebo namáhavé dýchání a může mít...  zobrazit článek
Onemocnění šířící se pohlavním stykem patří mezi nejčastější příčiny návštěvy lékaře. Sexuálně přenosné choroby nejsou pouhým momentálním problémem, ale mohou mít závažné...  celý článek
Co bychom měli vědět o zánětu žil? Dojde-li ke zpomalení krevního toku v žilách, či k přímému poškození žilní stěny nebo se z nějakého důvodu začne krev v žilách srážet, dochází...  celý článek
Alergie většinou vznikají v dětském věku. V dalším vývoji se jejich příznaky mohou zmírnit, a dokonce na čas i vytratit – aby se potom ve stáří znovu objevily.  celý článek
Scintigrafie (scinti) plic je radionuklidové vyšetření plic. Ukazuje průtok krve plícemi (perfuzní scan) a distribuci vzduchu v plicích (ventilační scan). Vyšetření se používá v...  celý článek
Když člověka začne bolet břicho, lékaři diagnostikují například zánět slepého střeva, střevo odoperují a pacient má pokoj. Co se ale stane, když lékaři na příčinu nepřijdou...  celý článek
Chrápete vy nebo váš partner, ale myslíte si, že vlastně o nic nejde? Jste na omylu. I taková „nevinná“ záležitost může mít fatální zdravotní následky.  celý článek
Fibrinogen je složka lidské krve hrající důležitou roli v procesu krevní srážlivosti. Podle jeho koncentrace v krvi člověka lze navíc odhadnout, jak moc pacienta ohrožuje...  celý článek

Chlamýdie

| Dotaz od: Monika

Před rokem jsem trpěla silnou každodenní bolestí hlavy. Proto jsem zašla ke své lékařce a ona mi udělala kompletní vyšetření z krve. Nicméně mi zjistili, že mám v krvi...

Problémem je, že zjištění protilátek v krvi (protilátky proti chlamydia pneumoniae) - není indikací k opakovanému podávání antibiotik a výše protilátek se po přeléčení zmenšit...

Co je měření plicní vitální kapacity?  celý článek

Vyšší d-dimery

| Dotaz od: aaa

Je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné než mají být ). Byla jsem hospitalizovaná pro podezření na trombózu. Píchli mi do nohy kontrastní...

Ve Vašem dotazu není uvedeno datum vyšetření D-dimeru, z kontextu předpokládám, že k odběru došlo až po 12.12.(2010?). Bližší informace ohledně vyšetření D-dimerů naleznete...

Kašel

| Dotaz od: Marek

Už rok a čtvrt mě trápí kašel. Kašlu ve dne (cca každých 3-5 min), kašel mě budí i každou noc (většinou se jedná o záchvaty kašle, kdy kašlu nepřetržitě cca půl hodiny). Tyto...

K adekvátnímu posouzení Vašeho zdravotního stavu bych si potřebovala přečíst výsledky dosud provedených vyšetření. Předpokládám, že Vám byla provedena spirometrie-t.j. vyšetření...

Můj dotaz směřuje k vysvětlení výsledků EKG, které potvrdilo normální sinus rytmus, ale jak prosím chápat termíny: „abnormal ecg: borderline left atrial abnormality, Rate 59, ...

Nejprve k EKG - některé EKG přístroje provádí tzv. "strojový" popis, z něhož jsou předpokládám popsané výsledky. Nicméně ty je vždy nutno dát do vztahu se stavem pacienta a tím...

Rentgenový nález

| Dotaz od: Mirka

Prosím o vysvětlení popisu rentgenu plic a zda je možné, aby s tímto nálezem souvisela moje vysoká tepová frekvence a dušnost při fyzické zátěži. Popis zní - jemně, drobně...

Děkuji Vám za dotaz. Uvedený popis je nejednoznačný. Může znamenat, že intersticium- t.j. prostor mezi cévami a průduškami- je postižený nějakým dlouhodobým patologickým...

Prosím o radu. Jsem bývalá kuřačka, kouřila jsem 20 let. Před třemi a půl lety jsem přestala. Na plicním vyšetření bylo průběžně vždy vše v pořádku( vyšetření z hlenu po...

Paní Jano, děkuji Vám za Váš dotaz. V první řadě je mi líto, že jste zažila úmrtí v blízkém okolí a určitě se tím trápíte. Plně chápu, že jste kouřila. Měsíc kouření nic...

MUDr. Hana Maryšková


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

MUDr. Jiřina Knillová


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

MUDr. Romana Pappová


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

MUDr. Ján Dindoš


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

MUDr. Martin Hadrava


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

MUDr. Jan Vacek


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

Srdce

| Dotaz od: michaela

Chtela bych se zeptat uz pul roku se mi spatne dycha. sedim doma u televize a zacne mi hrozne busit srdce zacnu se klepat a je mi na omdleni a na hrudi citim sevreni. byla sem...

Co Vám je, to zde nelze jen tak z dotazu zjistit, ale zřejmě jste ještě nepodstoupila všechna potřebná vyšetření. Samotné klidové EKG neukáže náhlé změny srdečního rytmu během...

Vysoký tep

| Dotaz od: Veronika

Od začátku roku jsem byla skoro až doteď pořád nemocná. Vracela se mi rýma a kašel. Doktorka mi naměřila vysoký tep srdce kolem 110-120. U kardiologa, na plicním i alergoligii...

Požádejte o vyšetření 24-hodinou monitorací EKG (Holter), které zachytí srdeční frekvenci v průběhu celého dne (i noci), možná že průměrné hodnoty budou podstatně nižší než si...

MUDr. Květuše Kalandrová


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

Chlamydie pneumonie

| Dotaz od: ivana

Taky jsem moc ráda ,že mam výborný vztah se svým lékařem. Já jsem se vás ptala zda se dají vyléčit plicní chlamydie. myslím ,že se dá odpovědět zda ano či ne. Prosím tedy znovu...

V poradně jsem Vám ještě neodpovídala, v minlém dotazu píšete, že Vám bylo podezření na chlamydiovou infekci vysloveno pouze na základě vyšetření hladiny protilátek. Diagnostika...

Prosím o vysvětlení co znamená revmatoidní faktor 64/IU/ml a zda to může souviset s pozitivními IgG výsledky na chlamidie a všechny tři druhy borelii. Již víc jak dva roky mám...

Chápu, že budete mou odpovědí zklamaná nebo rozčarovaná, přesto jinak nemohu..Je vysloveně nevhodné konsultovat své isolované laboratorní nálezy s dalším lékařem který Vás nezná...

MUDr. Alena Havlíková


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

MUDr. Jiří Zoula


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

MUDr. Drahomíra Nová


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

MUDr. Eva Křížová


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

MUDr. Eva Burdová


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

MUDr. Milan Štěpáník


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

MUDr. Doris Danielová


| Specializace: Ostatní, tuberkulózy a respiračních nemocí

MUDr. Eva Quadrátová


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

MUDr. Jana Bursová


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

MUDr. Ivana Hůzlová


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

MUDr. Dana Brázdová


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí
Rakovina plic patří mezi nejčastější nádory a dosti často bohužel končí smrtí. Vždycky tomu tak ale nebylo – před masovým rozšířením cigaret byl tento typ rakoviny poměrně vzácný.  celý článek
Představte si, že jste uspořádali večírek, na kterém se všichni skvěle bavíte. Bohužel každá párty jednou končí a ráno přijde velmi brzy.  celý článek
Ačkoliv by se mohlo zdát, že když klesne riziko kardiálních komplikací, klesne i riziko plicních onemocnění, opak je pravdou. Plíce totiž na regeneraci potřebují daleko více...  celý článek
Těhotenství je krásný čas očekávání miminka, řada žen má však toto období znepříjemněné různými obtížemi. Mezi časté problémy patří křečové žíly a pocit těžkých nohou. Tomu lze...  celý článek
Škodlivost kouření je dnes spojována hlavně s nádorovými onemocněními. Moderní svět díky vysoké proočkovanosti zcela opomíjí dřívějšího obávaného zabijáka – tuberkulózu.  celý článek
Podle nových výzkumů se zdá, že dalším rizikovým faktorem pro rozvoj rakoviny plic jsou estrogeny. Alespoň tak zní závěry studie, kterou provedli vědci z Philadelphie.  celý článek
Léčba zhoubných plicních nádorů se až donedávna opírala o tři pilíře, kterými jsou chemoterapie, ozařování a operace. V poslední době pomáhá nemocným s tímto závažným on...  celý článek
Nespecifická zánětlivá onemocnění střev (IBD) více než zdvojnásoují riziko vzniku závažných krevních sraženin v končetinách nebo v plicích pacientů. Takové sraženiny v krevním...  celý článek
Obecně se ví, že kouření cigaret škodí zdraví a vede k závislosti. Vodní dýmce mnoho lidí nic z toho ani zdaleka nepřisuzuje.  celý článek
Bojíte se túry po horách, protože máte astma? Zbytečně. Chůze v horském prostředí má na zdravotní stav jednoznačně pozitivní vliv. Nejen že posiluje srdce, krevní oběh, zlepšuje...  celý článek
Kouření představuje rizikový faktor i pro jiné zhoubné nádory než jen ty plicní. Pod drobnohled vědců se v poslední době dostal také karcinom prsu – zdá se, že i při jeho vz...  celý článek
Informace o tom, že kouření zvyšuje pravděpodobnost vzniku a rozvoje řídnutí kostí, se objevila před více než dvaceti lety. Od té doby se vášnivě diskutuje o skutečném vlivu...  celý článek
Každý rok zemře na následky kouření celosvětově přes pět miliónů lidí – to odpovídá například všem obyvatelům Finska.  celý článek
Kuřáci doutníků a dýmek často tvrdí, že jejich návyk je méně zdraví škodlivý než kouření cigaret. Tito lidé ale žijí ve velkém omylu.  celý článek
Řešení výše uvedené nemoci i v dnešní době naráží na mnohé komplikace. Odborníci však přišli na to, že soli zlata při léčbě revmatoidní artritidy mají své místo.  celý článek
Lidé trpící křečovými žilami mají asi čtyřikrát větší riziko žilní trombózy než ti bez varixů. Od žilní trombózy je pak jen krůček k život ohrožující plicní embolii. Sklon k...  celý článek
Ženy, které mají srdeční onemocnění, by měly před početím znát všechna zdravotní rizika. Gravidita totiž zvyšuje nároky na srdce a oběhový systém. Během těhotenství se krevní...  celý článek
Po poslední cigaretě nastane podivné prázdno. Kdo pocit, že mu něco chybí, dokáže zahnat nějakou činorodostí, zvládá vše lépe. Mnoho čerstvých nekuřáků ale nevydrží a vymění...  celý článek
Adolescenti, kteří s kouřením teprve začínají, si jakoukoliv roli tabáku při pozdějším vzniku některých chorob často zcela odmítají připustit. To je také důvod, proč cigaretu...  celý článek
Na tiskové konferenci konané 20. října 2010 na půdě Evropského parlamentu při příležitosti Světového dne osteoporózy vyhlásila Mezinárodní nadace pro osteoporózu (IOF) novou...  celý článek
Vědci z Německého institutu pro výzkum rakoviny zveřejnili dosud nejrozsáhlejší studii, která měla za cíl zkoumat vztah mezi cukrovkou a nádorovými onemocněními.  celý článek
Když řeknete silnému kuřákovi, že má plíce vyplněné dehtem, možná se vám vysměje. Přitom zábavná tato informace rozhodně není. Výraz dehtové plíce může sice znít ostře, má ale...  celý článek
Obě výše uvedené zdravotní komplikace jsou v posledních letech na vzestupu. Vědce proto začalo zajímat, zda obezita nemůže zvyšovat pravděpodobnost rozvoje revmatoidní artritidy.  celý článek
Tenhle doplněk našeho oblečení má historii velmi dlouhou. Již ve středověku byly punčochy velmi oblíbené – skvěle vypadaly a měly i několik výhod. Svého majitele chránily před p...  celý článek
Se zvyšujícím se věkem se klouby opotřebovávají, omezuje se jejich pohyblivost. Kloubní náhrady jsou tak šancí, jak být i ve stáří mobilní a bez bolestí. Vědce nyní zajímá, zda...  celý článek
Prožít infarkt je velmi nepříjemná zkušenost. A je tato příhoda důvodem, proč skoncovat s cestováním v letadle? Odpovědi na tuto a další otázky hledala britská k...  celý článek
Možná už na sobě pozorujete některé zdravotní následky kouření: snadněji se zadýcháte, nevydržíte s dechem tak dlouho, jak byste si přáli nebo potřebovali.  celý článek
Křečové žíly mohou být nejen nevzhledné, ale představují i rizikový faktor pro vznik vážnějších zdravotních problémů, jako je povrchová flebitida, trombóza povrchových žil, nebo...  celý článek
Významný český chirurg, nositel celé řady domácích i zahraničních vyznamenání a ocenění a autor více než 300 odborných publikací, se narodil 15. 1. 1913 v Kolíně. Ve svém rodném...  celý článek
Jste milovníky zeleného čaje? Pak vás možná potěší, že tím snižujete riziko výskytu rakoviny plic. Prokázali to tchajwanští vědci ve své klinické studii. Její výsledky pak...  celý článek
Nákaza žloutenkou typu C hrozí doslova na každém kroku. Mezi nejohroženější patří zejména zdravotníci a také lidé, kteří poskytují první pomoc.  celý článek
Kouření zvyšuje nejen riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Škodlivé chemické látky v cigaretovém kouři ovlivňují také všechny cévy v těle, čímž vzniká riziko krevních...  celý článek
Cigarety s příchutí mentolu jednoznačně preferují ženy, mladší kuřáci a také Afroameričané. Ačkoliv se na první „potah“ svou jemností mohou jevit jako méně zdraví škodlivé ve ...  celý článek
Pokud někdo pochybuje o tom, že dítě s astmatem může ve hře na dechový nástroj podávat smysluplný výkon, ať si poslechne například amerického saxofonistu Kennyho G.  celý článek
Ačkoli chcete s kouřením přestat, nedaří se a vy začínáte stále znovu a znovu. Možná i pro vás se nyní rýsuje další z možností, jak zkusit nad závislostí zvítězit.  celý článek
O škodlivosti kouření se neustále píše i mluví, přesto stále vídáme mnoho lidí ve středním i starším věku s cigaretou v ruce. Nejčastějším argumentem, který slýcháváme, je že už...  celý článek
Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí – zemře na ně téměř polovina populace. Ale statistická čísla by nemusela být tak vysoká, kdyby pacienti některé příznaky n...  celý článek
Mezi standardní otázky při vyšetření lékařem patří, zda kouříte. Vyhnete se jí jen těžko a záleží na vás, zda své kuřáctví chcete tajit. Dobře si ale svoji odpověď rozmyslete...  celý článek
Jako rodiče máte velký vliv na své potomky. Studie dokazují, že mluvíte-li s nimi o nebezpečí tabákové závislosti, pravděpodobnost jejich kouření v budoucnosti se významně snižuje.  celý článek
Kouření cigaret a obecně užívání tabákových výrobků je příjemné, alespoň pro jejich konzumenty. Tím ovšem pozitiva končí. Tabákové výrobky jsou drahé, takže škodí naší peněžence.  celý článek
Kuřáci vědí, že si svým zlozvykem zvyšují riziko onemocnění rakovinou plic. To, že nekouříte, ale neznamená, že vás tato těžká choroba nemůže potkat.  celý článek
Kuřácký kašel je nepříjemný společník, kterému čelí většina pravidelných tabákových konzumentů. Má jasné příznaky a může být velmi nebezpečný.  celý článek
Hemofilie patří mezi takzvané krvácivé choroby. Ty svého nositele ohrožují vysokým rizikem krvácení, včetně krvácení do vnitřních orgánů.  celý článek
Chcete žít dlouho v co nejlepší kondici? Pak zkuste přemýšlet o tom, jestli jsou cigarety tou nejlepší zárukou dlouhověkosti. Kouření cigaret, ať už aktivní, nebo pasivní, škodí...  celý článek
Bolest je často chápána jako nutné zlo, které je třeba přetrpět. Občas ale může být jistým znamením, kterým nám organismus oznamuje, že něco není v pořádku. Zvláště pak u něk...  celý článek
Inhalační podání léčiv představuje základ léčby některých častých onemocnění dýchacího traktu, například chronické obstrukční plicní nemoci či astmatu bronchiale.  celý článek
Pokud vás celoročně obtěžují alergické projevy, které se navíc zhoršují při vlhkém počasí, je pravděpodobné, že trpíte alergií na plísně.  celý článek
U rakoviny plic je časné odhalení nádoru vždy klíčem k úspěšné léčbě. Podle typu nádoru, jeho rozsahu a celkového stavu pacienta se kombinuje několik medicínských postupů tak...  celý článek
Pro alergiky či astmatiky může někdy i jen samotné dýchání představovat zdravotní riziko. Jak je to možné?  celý článek
Na první pohled by se zdálo, že rakovina je u všech lidí nemoc víceméně stejná, zvláště když se objeví v jednom orgánu. Ve skutečnosti se i zdánlivě podobné zhoubné nádory od...  celý článek
Tabák významně ovlivňuje běžné denní činnosti, například chůzi do schodů – a také fyzickou aktivitu a kondici.  celý článek
Cesta letadlem mnohdy znamená několikahodinové sezení a téměř žádný pohyb. To však vůbec není dobré pro žilní krevní oběh. Pokud je navíc cestující žena, která užívá hor...  celý článek
Zvětšení jazyka nemusí pro akromegaliky představovat pouze kosmetický problém. Společně se změnami sliznic v dýchacích cestách se totiž může podílet na vážných zdravotních...  celý článek
Marihuana patří k nejrozšířenějším drogám na světě. S jejím užíváním jsou spojena i závažné zdravotní rizika. Přečtěte si o některých z nich.  celý článek
Do biologické léčby zhoubných nádorů byly v nedávné minulosti vkládány veliké naděje a dnes již víme, že právem. Vědci nyní objevili způsob, jakým se proti biologické léčbě...  celý článek
Lidé s nižší socioekonomickou úrovní umírají pět až deset let po kardiochirurgických operacích častěji než lidé s úrovní vyšší. A to nezávisle na pohlaví nebo věku.  celý článek
Injekce specifických alergenů pod kůži (označovaná jako specifická alergenová imunoterapie) se běžně využívá například u pylových alergiků trpících sennou rýmou. Malá...  celý článek
Obava z rakoviny je velká. Často tak velká, že dotyčný neodhodlá vyhledat odborníka. Příčina může být přitom podstatně prozaičtější a ve své podstatě neškodná.  celý článek
Lidské plíce pracují opravdu usilovně. Během dne tento orgán dospělého člověka zvládne zhruba 20 000 nádechů a výdechů. Jenže chemikálie, bakterie, tabákový kouř, prach a mn...  celý článek
Téměř v každé koupelně se čas od času vyskytne plíseň. Vzhledem k tomu, že jsou její spory doslova všudypřítomné, není se čemu divit.  celý článek
O prospěšnosti pobytu lidí s dýchacími potížemi u moře není pochyb. Za vzduchem nasyceným solí však není třeba cestovat stovky kilometrů. Přímořské mikroklima naleznete i v...  celý článek
Tahle nemoc není pokaždé stejná – naštěstí. Na tom, jakým konkrétním typem rakoviny plic pacient onemocní, závisí do značné míry prognóza uzdravení a také způsob léčby. Rů...  celý článek
Tak přesně tohle radí britští vědci všem ženám, jejichž láskou je tabák. Pokud se svým zlozvykem včas neskoncují, zkrátí se jim život o mnoho let.  celý článek

Vysvětlení vyšetření

| Dotaz od: Lenka

Paní doktorko, mám dlouhodobé problémy s dýcháním a obracím se na Vás s násl.dotazem, byla jsem na vyšetření na plicním odd. a mé hodnoty FEV1 jsou 1.281 a FVC 1.291...

Jestli máte spirometricky prokázanou restrikční ventilační poruchu a poruchu difuze, to svědčí spíš pro intersticiální plicní proces, nebo srdeční selhávání.....proces který...

Kašel, vykašlávání hlenu

| Dotaz od: Josef

Pře rokem a půl jsem přestal kouřit, protože jsem dost často kašlal. Ani po roce se to nezlepšilo, tak jsem zašel na plicní. Tam mi zjistili slabší astma a nasadili mi Ventolin...

Pane Josefe, děkuji Vám za dotaz. Jak dlouho jste kouřil? Podle Vámi uvedeného to vypadá, že máte i chronickou bronchitidu, pro kterou je typický chronický kašel. Předpokládám...

Pane doktore! Chtěla bych poprosit o zhodnocení vyšetření, nálezu, jestli jsou dostatečná a mohu být v klidu. Z plného zdraví se u mě před několika dny objevila tachykardie...

Kláro, nález na echu je zcela normální, u EKG není uveden rytmus, jinak je popis rovněž v normě, sama v dotazu uvádíte, že šlo o sinusovou tachykardii (u té je ovšem...

Slzné kanálky

| Dotaz od: milan

Mám cukrovku od 3let,v 18 letech u mě zjistili zlatého stafilokoka v nose,který byl neprůchozí.Operativní zákrok ORL byl ale zrušen z důvodu zjištění plicní sarkoidósy.Jsem...

Milane! Mám dojem, že jste nepoložil žádnou otázku. Operace slzných kanálků se nebojte, před výkonem vás jistě bude chtít vidět váš diabetolog i plicní lékař, kteří vám potvrdí...

Až dosud jsme si mysleli, že příroda je ke kuřákům relativně spravedlivá. Kdo hodně kouří, propracuje se s vysokou pravděpodobností k rakovině a jiným onemocněním.  celý článek

Dychani

| Dotaz od: Marcela

Asi mi moc nepomuzete ale presto se chci zeptat je mi 21 let asi 3ti den me drzi takovy tlak mezi prsy, nosem se mi jakoby lepe dycha nez usty to mam dychani takove jakoby...

Jste,tuším,velmi inteligentní tvor-dokážete dobře popsat své pocity a příznaky.I Vaše úvaha,že by současný stav mohl být způsoben tzv.syndromem svalové nerovnováhy,tedy odezvou...

Paní doktorko děkuji velmi za Vaše důkladné a opravdu velmi rychlé vysvětlení pojmů a "překlad do češtiny". Obával jsem se, co že to vlastně bylo nalezeno. Otec zemřel na...

Děkuji za zpětnou vazbu. Chtěla bych se zeptat, zda Vás plicní lékařka i klinicky vyšetřila /podrobná anamnéza - t.j. zjištění potíží, jejich trvání, atd, poslech dýchání...

Dráždivý kašel

| Dotaz od: Václavík

Náš syn (8 let) začal ve 4 letech neustále kašlat. Ránem to začíná. Začne dráždivým kašlem. Po pár minutách začne odkašlávat a odkašlavá celý den. Po ulehnutí začne mít kašel...

Při takovýchto obtížích také navrhuji navštívit plicní oddělení. Nebo ORL, a pokud se tam ani tam nenajde příčina kašle, tak dětské oddělení "obecné" - interní (běžně v...

Dychani

| Dotaz od: Lucka

Od 21.5. mam problemy s dychanim - nemuzu se poradne nadechnout ci donadechnout, casto dlouze zivam(tim se vetsinou aspon trochu vic nadechnu), mam pocit, jak kdybych byla...

Lucko! Pokud bylo vyšetření praktickým i plicním lékařem v pořádku, usuzovala bych nejspíše na problémy s psychikou. Některé psychické potíže se totiž neprojevují ani tak pocity...

Zadýchávání

| Dotaz od: alena

Je mi 30 let pár týdnů mám takový problémy. Zadýchávám se, i při běžném domácím úklidu, musím si na chvíli vždy odpočinout a pak zase můžu pokračovat. Potom mě i občas začne na...

Paní Alenko, na Vašem místě neváhám, nepátrám po internetu, ale hezky se objednám na vyšetření ke svému praktickému lékaři. Ten zmanažuje diferenciální diagnostiku dušnosti...

Chtěla jsem se Vás zeptat na Váš názor ohledně očkování novorozenců v porodnici proti TBC. Byla jsem jako těhotná na plicním, kde mi bylo nenásilně řečeno abychom si nenechali...

Osobně jsem PRO očkování proti TBC již v porodnici - toto schéma má své opodstatnění. Nicméně možná měli na plicním nějaký důvod, proč právě Vaše děti mají být očkovány až...

Acetylcystein

| Dotaz od: T.

Vážený pane doktore,moc Vám děkuji za odpověď,ale prosím Vás ještě jednou o odpověď.Hned dnes byla mamka u plícní lékařky,požádala ji,jestli by mohla užívat lék,který jste jí...

Helicid je lék, který nemá s vykašláváním nic společného, je to lék který chrání žaludeční sliznici a působí proti žaludečním vředům. Acetylcystein není název komerčně...

Nález na plicích

| Dotaz od: Helena

Prosím Vás o vysvětlení popisu rtg snímku, lékař mi předepsal antibiotika, ale v podstatě netuším, co mi je: srdce nezvyklého tvaru, mediastinum, skelet bpn, plicní parenchym...

Heleno. Srdce nezvyklého tvaru: může se jednat např. o tvar kapky ( u hubených lidí )....blíže to röntegenolog nerozvádí , takže nevím, co konkrétně viděl. Mediiastinum...

Dopručení na CT, MGR, PET

| Dotaz od: Marie

Chtěla bych vědět, lékař jaké odbornosti může dát doporučení na následující vyšetření: Ct, MGR, PET. Byla jsem před 25 lety na operaci plíce, nezhoubný nádor, lékařka mě...

Pokud se jedná o plicní záležitost, je vždycky dobré nechat si napsat žádanku od odborníka (tedy internisty s plicním zaměřením, možná by stačil i všeobecný internista...

Strach

| Dotaz od: blanka

Mam strach a nevim jak ho prekonat.mam astma alergii a nemocne zada.trpim na dusnost v noci se budim a nemuzu se nadechnou bojim se ze se udusim beru symbicort.jsem hlidana na...

Rozhodně se nesnažte sama zvládat své stavy. Popište své pocity lékaři, kterému opravdu dokážete důvěřovat- plicnímu lékaři, praktickému lékaři nebo psychiatrovi.Všichni Vám...

Plicní embolie

| Dotaz od: Vlaďka

Párkrát se mi stalo, že jsem se nemohla pořádně nadechnou, při nádechu mě strašně píchlo pod pravým prsem, takže jsem se nadechovala rychleji a po malých dávkách, to místo jsem...

Lékaře rozhodně navštivte, ale plicní embolie má poměrně složitou diagnostiku a vaše potíže nejsou specifické pro žádnou konkrétní nemoc. Měla byste být vyšetřena celkově...

CHOPN - rozedma plic

| Dotaz od: Marie

Mám prosbu : Manžel / 62 let / má asi 3 roky rozedmu plic dosud skoro bez obtíží, na plicní se dostal po silné chřipce před třemi roky. Přede dvěma měsíci začal kašlat, je...

Paní Marie! CHOPN je nemoc, které obvykle zvolna, ale jistě postupuje. Doporučuji Vám zajít na konsultaci s manželem na plicní oddělení. Manželovi pomůže, když ho sestra naučí...

Vážení, můžete mi, prosím, dát odpověď na následující dotaz. Rodina mé dlouholeté přítelkyně, mě označila za osobu, která byla se jmenovanou ve styku v době, kdy onemocněla...

Paní Marie vyšetření na plicní ambulanci při možném kontaktu s pacientem s tbc onemocněním patří k základnímu doporučenému preventivnímu opatření možné nákazy a dalšího přenosu...

Pane Doktore 21 listopadu me operovali koleno podle madiala myslim a jeste vaz mi delali a 6 nedel sem nesmela na koleno slapnout poradne a mela sem ji mit v orteze ted v unoru...

Neuvedla jste přesnou diagnozu, jaká byla porucha kolena a jaký výkon byl proveden. Ale i tak je zřetelné, že na čelném místě péče je rehabilitace, která musí být úsilovná...

Měla bych dotaz,loni mě začali problémy v podobé bušení a přeskakování srdce,motání hlavy ,špatné dýchání,stavy na omdlení,prošla jsem vyšetřením na plicním,vše v pořadku,odběr...

Příčin Vašich obtíží může být více a pro další postup je především nutné, aby Váš praktický lékař (který by měl mít k dispozici výsledky všech dosavadních vyšetření a také znát...

MUDr. Hana Holubová


| Specializace: Radiologie, tuberkulózy a respiračních nemocí

Již přes rok mám bolesti zad v oblasti mezi lopatkami, nebo kolem dokola pod žebry,bolí mě i klouby pravý loket, ale co mě trápí nejvíce mám problémy s dýcháním, klidové dýchání...

Děkuji Vám za dotaz. Z údajů, které jste uvedla,vyplývá, že jste byla patřičně vyšetřena. To, že trpíte vegetativní dystonií, znamená, že máte zvýšenou citlivost nervového...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Edita

Před měsícem jsem byla spolu s partnerem u svého gynekologa, protože se snažíme už patnáct měsíců otěhotnět. Pan doktor nám udělal veškerá potřebná vyšetření a zjistil, že máme...

Mezi následky a komplikace chlamydiové infekce neplodnost skutečně patří. Původcem bývá Chlamydia trachomatis, která postihuje močopohlavní ústrojí. Plicní chlamydie (Chlamidia...

Léky na vysoký tlak a kašel

| Dotaz od: Ludmila

Lékařka na interně mi předepsala na VT lék Prestarinum Neo, lék sice účinkuje na tlak, ale začala jsem hodně kašlat Při kontrole na plicním, mi lékařka řekla, že tento problém...

Pokud Tenaxum dokázalo udržet tlak v požadovaném rozmezí, lze se k němu vrátit. Kašel u užívání Prestaria a léků ze stejné lékové skupiny může být důvodem k vysazení a změně...

Vysoký krevní tlak

| Dotaz od: Ivo H

Před týdnem jsem prodělal angínu měl jsem kolem 40°c .Dnes jsem ráno vstál šel jsem na WC a po usednutí se mi zatočila hlava a vzápětí jsem spadl na hlavu ,natáhl jsem se a ...

Ivo! Plicní hypertenze je poměrně závažná jednotka a z Vašeho dotazu nerozumím tomu, zdali se ptáte na to, je-li možné ji "dostat" po angíně, nebo zdali Vám byla...

MUDr. Ludmila Kuklová


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

Dechové potíže

| Dotaz od: Jarek

Asi 2 měsice mě docela štvě že se musím zničeho nic zhluboka nadechnout, jako kdybych se musel dodechnout, ale nevím proč- jako kdyby jsi to tělo vynutilo. Protože třeba v noci...

Jarku. Rozhodně by jste měl být vyšetřen v plicní ambulanci, kde Vám vyšetří funkční kapacitu plic a taky provedou vyšetření krve na acidobázickou rovnováhu. Mělo by se první...

Voda na plicích

| Dotaz od: Jarmila



Riziko embolie

| Dotaz od: Pavel

6.1. mi v nemocnici v Motole diagnostikovali trombózu v popliteo femoralni oblasti v levé dk spolu se zánětem žil. Od té doby beru Warfarin (prvních pár dní jsem si píchal i...

Riziko embolie je bohužel neustále, pokud tromboza trvá... INR je u plicní embolie stejné - tedy ředí se na 2-3. Pokud Vám nezabírá warfarin na odstranění trombozy, uvažovala...

Úmrtí mé matky

| Dotaz od: Michal

Vážený pane doktore, před časem jsem vám posílal dotaz ohledně umrtí mé matky, která se léčila z důvodu odlomení apexu zevního kotníku bez dislokace. Odpověděl jste mi, že nelze...

Odpovídat v tomto webu na váš dotaz plně odpovědně nemůžeme. Odhalit souvislost tohoto úrazu s následnou plicní embolií přece zde nemůžeme nijak potvrzovat nebo se vyjádřit...

Potíže s dýcháním

| Dotaz od: filap

Přibližně před 14 dny jsem se probudil a nemohl dýchat, nadechoval jsem tak na 60 %, mám z toho šatný pocit. ( kuřák ) Návštěvu plícního lekáře už chystám (pracovní tíseň...

Konec kouření je super řešení, potom byste mohl přidat více pohybu na zdravém vzduchu a zdravé stravování (vynechat červené maso, přidat ovoce a zeleninu) a bude to OK...

Prosím o radu .Vprosinci loňského roku měl manžel chřipku, s dávivým kašlem.Byl přeléčen antibiotiky,stav se nijak výrazně nezlepšil, ale paní dr řekla, že na kašel nic není a...

Nejdříve vysvětlení, co Vašemu muži je (alespoň orientačně - blíže to jen z Vašeho popisu stejně po internetu nejde). Základním problémem je kornatění tepen (ateroskleróza...

Přechozený zápal plic

| Dotaz od: Emily



Dlouhodobý kašel

| Dotaz od: Šárka

Na konci listopadu jsem začala být nemocná. Trápila mě rýma a úporný kašel. Vykašlávala jsem hleny. K doktorovi jsem se však dostala až na konci prosince. Paní doktorka mi...

Je možné,že při určitém oslabení organismus prodělá několik virových infekcí,virů zapříčiňujících respirační infekce je mnoho..Kašel po prodělání takové infekce může trvat i 3...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: Dana

Měla bych dotaz co si o mém problému myslíte. Asi 3 dny mě bolelo lévé lýtko, noha byla chladnejší než pravá a byla i na pohmat bolestivá. Dnes v noci mě probudila pálivá bolest...

Krásný den.Ze sumace informací z Vaší strany je zcela zjevné,že jste nesmírně inteligentní a poučený člověk/t.č.pacient,což jsme občas všichni../-Bohužel,bez lékařského...

Je warfarin na celý život?

| Dotaz od: Eliška

Téměř před 2 lety jsem byla na 2 operacích během 10 dnů (odstranění vaječníku, odstranění žlučníku). Za dva týdny po druhé operaci jsem byla opět hospitalizována pro plicní...

3 až 6 měsíců se warfarin užívá pouze po nekomplikované trombóze u pacienta bez dalších vážných vnitřních nemocí, pokud příčina té trombózy byla dočasná - tj. například...

Bolest po kašli v zádech

| Dotaz od: Štěpánka

Prodělala jsem zánět průdušek, zanedlouho poté virózu se silným kašlem. Vždy když zakašlu bolí mě v zádech mezi lopatkami. Také pravá strana žeber (uprostřed). Může to být...

Může jít samozřejmě o kombnaci všech faktorů - nošení těžkého synka a ještě ne plně doléčené infekce na plicích. Ještě bych počkala, tak cca 10-14dnů, dopřála si domácí nebo...

Mitrální insuficience

| Dotaz od: Barbora

Prosím Vás o přesnější a pro laika srozumitelnější vysvětlení mé diagnózy: Vyšetřitelnost 1, normální velikost srdečních oddílů, normální troušťka srdečních stěn, uspokojivá...

Máte lehkou až středně významnou nedomykavost mitrální chlopně, což může s uvedenými obtížemi souviset, ale nemusí. Srdeční síně a komory máte normálně veliké a srdeční...

Kortikoidy- ano, či ne?

| Dotaz od: Lenka

Před týdnem mi diagnostikovali akutní zánět pohrudnice, k léčbě nasazeny antibiotika Amoksiklav. Během týdne jsem pociťovala znatelné zlepšení, ale pro jistotu mě praktická...

Kortikoidy sice mohou mít nežádoucí účinky, ale ty se objevují po delší době užívání (v řádu měsíců) a pokud pacient navíc užívá vysoké dávky. Jinak mají celou řadu pozitivních...

Dýchací cesty

| Dotaz od: Monika

Pane doktore, chtěla bych se zeptat: Od malička, vždy když jsem nemocná, trpím na hrozný kašel, všichni mě říkají, že kašlu jako tuberák, kašel je dráždivý a dost hrozný, krev...

Obratte se na svého plicního lékaře a pohovořte s ním o svém strachu z rakoviny. Ta se opravdu pozná až z rtg vyšetření a nebo podrobnějšího CT vyšetření, když už je podezření...

CHOPN

| Dotaz od: Vala

Tento týden mi byla diagnostikována CHOPN,a to na základě jediné spirometrie.Je mi 32 let,v dětství jsem měla lehké astma,nyní již nekouřím.Na plicní vyšetření mě odeslala paní...

Valo! CHOPN je zkratka chronické obstrukční plicní nemoci. Tato jednotka je charakterizována snížením hodnoty FEV1 měřené právě spirometrií. FEV1 je podíl vzduchu vyfouknutého...

Chronický kašel

| Dotaz od: Jana

Už několikátým rokem mě trápí kašel, který trvá vždy v zimním období tak 3-4 měsíce. Má obvodní doktorka mi vždy předepsala antibiotika, která ale bohužel nezabírala. Třikrát...

Sezónní kašel přichází často jako příznak alergie/atopie (i v zimě). Doporučuji vyhledat alergologa, doporučení k němu Vám může vystavit obvodní lékař nebo můžete zkusit přijít...

Výsledek echo

| Dotaz od: Petr

Byl jsem na vyšetření "echo" levá komora vzhledem k výšce nedilatovaná (EDD 52mm), s normální systolickou funkcí (EF 55-60%), bez hrubší klidové regionální poruchy kinetiky...

Trvalé zvýšení tlaku v plicní tepně se označuje jako plicní hypertenze, pokud se včas nerozpozná a neléčí, může jít o závažné onemocnění. Nyní nejsou nutná žádná opatření, nález...

ECHO

| Dotaz od: ela

Prosím o Váši odpověd na mé vyšetření , echo:LS 42,LK 60/30,IVS 12,ZS 12mm, EF 62%, bez segment poruch kinetiky, asc ao 28 mm, ao reg stopa, mi reg stopa, PK 24 mm, tri reg do 1...

Obávám se, že bez znalosti anatomie srdce, kterou u laika musím předpokládat je vysvětlení tohoto konkrétního nálezu touto cestou téměř nemožné. Nicméně máte lehkou poruchu...

Oboustranný zápal plic:

| Dotaz od: Roman



Koncem roku 2010 jsem měl akutní problémy spojené s kašlem a rýmou a teplotou. Byl jsem léčen jednou dávkou antibiotik amoksklav. Akutní problémy odezněly , ale stále...

Domnívám se, že jste prodělal infekci Chlamydia pneumoniae /o čemž svědčí serologické vyšetření - IgG protilátky/, proto Vám byl indikováno Doxybene /antibiotikum/. ACC /N...

Diagnoza J418

| Dotaz od: Jaroslava

Zdravím můj muž dochází na plicní oddělení s diagnozou J418 má nález opouzdření v plicích a jinak když má teploty jsou nasazena antibiotika-jednou nasadila plicní foukátko málem...

Diagnóza J418 je - smíšená prostá a mukopurulentní chronická bronchitida. Je to chronický /dlouhodobý, vleklý/ zánět průdušek, nejčastěji způsobený kouřením cigaret. Příznakem...

Do roku a půl jsem musela mít 4x antibiotika.pomohl mě vždy jen XORIMAX 500ml. Při chřipce,nachlazení,rýmě,nebo jen tak mě šimrá v krku,jak je ohryzek. přejde v záchvatový suchý...

Pokud všechna vyšetření ORL, alergologie , plicní dopadla dobře, ještě by se měl zvážit gastroezophageální reflux /kyselých žaludečních šťav/, který také může být přičinou...

Plicní problém

| Dotaz od: Dana

Prosím o radu. Léčím se s revmatoidní artritidou a nefrotickým syndromem, užívám kortikoidy a cyklosporin A. Od loňského prosince jsem 3x prodělala atypickou pneumonii, byla...

Plicní postižení u RA souvisí se zánětem drobných cévek, která RA provází, jde o tzv vaskulitidu. Nejdůležitější je opravdu dodržovat léčebný režim včetně dávek kortikoidů...

MUDr. Hana Vašinová


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

Problém

| Dotaz od: Zuzka

Obracím se na Vás s velkou prosbou o radu. Jsem 4 měsíce po porodu a trápí mě 3 věci: V listopadu se mi udělala malá, drobná uzlinka na krku (dolní část kývače). Vždy měla do 1...

Uzlinka nejspíše souvisí se zánětem / i skrytým/ v oblasti hlavy - pokud se zmenšuje, neznepokojujte se. Kdyby se objevovaly uzliny v jiných lokalitách - podpaží, třísla, je to...

Možná jste se již u lékaře nebo v nemocnici setkali se zkratkou CHOPN. Víte ale, co přesně tahle pětice písmenek znamená?  celý článek

Dusivý kašel

| Dotaz od: jan

Již 3 týdny mám já a můj kamarád kašel, přivezli jsme si ho z návštěvy šumavy kde jsme mimochodem stříkali stromečky jedem proti klkorohovi (nevím jestli s tim muže souviset...

Určitě bych doporučila na prvním místě vysadit všechny mucosolvany a erdomed, nakolik to není indikováno a také může kašel jenom zhoršovat, protože dráždí hlenové žlázky k...

Dychani

| Dotaz od: Marcela

Chtěla bych se informovat, jsem strašný nervák a už sem i hodně lidi k smíchu kvůli tomu, že mám ze všeho strach tedy spíše z nemoci. Důvod je takový, že mě postihl velký...

K rizikovým faktorům trombózy (krevní sraženiny, nejčastěji v žílách dolních končetin) a následné embolie patří pozitivní rodinná anamnéza (to znamená výskyt trombózy či embolie...

Mám problém s dýcháním a následnou bolestí na prsou "píchání" při zát웾i. V současnosti neujdu ani 100 m abych se silně nezadýchal, poté nemohu popadnout dech a cítím s...

Děkuji Vám za Váš dotaz. Pokud máte námahovou dušnost a bolesti na hrudi, dokonce udáváte vykašlávání hlenů s krví, není na co čekat, jste indikován k podrobnému internímu a...

Pálení na hrudi

| Dotaz od: Málková

Asi rok mam problemy s bolesti na hrudi,zad a brnenim rukou(hlavne v noci).PL mi vzala krev,moc(vse v poradku jen mirne zvysene jaterni testy)a poslala na rtg plic,ktery dopadl...

Předně bych Vás chtěl uklidnit - ve Vašem věku by nějaké vážnější srdeční onemocnění bylo skutečně neobvyklé a je také nepravděpodobné, že by se případné plicní onemocnění...

Zadýchávání

| Dotaz od: Petra

Je mi 26 let a před rokem jsem prodělala mozkovou příhodu. Beru léky na ředění krve a vše v pořádku, akorát při delší chůzi se strašně unavím a mám jakoby dušnost, že se nemonu...

Děkuji za Váš dotaz. Každá dušnost je indikací k dovyšetření.Možná se jedná pouze o nedostatečnou fyzickou kondici, může ovšem jít o onemocnění plic, srdce, páteře, apod...

Paní doktorko, dlouhodobě se mi vrací kašel s vykašláváním hlenu s větším množstvím hnědozelených teček nebo "kousků". Teplota mírně zvýšená, pálení na průduškách. Antibiotika...

Sporanox je lék, který se užívá při onemocnění způsobebné kvasinkami - Candida. Jestli jste měla kvasinky prokázané mikrobiologickém vyšetření sputa, tak pak jistě byla léčba na...

Chlamydie?

| Dotaz od: Natalie

Mam podezreni na plicni chlamydie. Uz tyden me strasne boli na pruduskach a jsem velmi unavena. Chodim casteji na zachod. Mohou to byt priznaky chlamydie? Zitra se chystam jit...

Omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě až včera přesunut. Vámi popsané potíže by jistě měly vést k návštěvě lékaře. Ovšem není důvod se rovnou domnívat, že by...

Vyšetření krve

| Dotaz od: Veronika

Ráda bych se zeptala, zda z běžného vyšetření krve se vyšetří, zda mám či nemám zvýšené D-dimery. Mívám potíže s dýcháním, zvýšenou teplotu a puls, paní doktorka mě poslouchala...

D-dimery se běžně nevyšetřují. D-dimery jsou nespecifické vyšetření, protože jsou zvýšené i při užívání hormonální antikoncepce, zánětu, chronických onemocnění srdce atd...

Dušnost u dítěte

| Dotaz od: Ivana



Kašel

| Dotaz od: Monika

Hezký den, můj manžel již asi půl roku kašle. Je kuřák co vykouří asi 10 cigaret denně.Je mi jasné, že by měl přestat kouřit, ale k tomu se musí dopracovat sám, jen mi dovolte...

Kuřákům bych doporučila přestat kouřit, žádné vitamíny nemohou neutralizovat ty toxiny, které do těla při kouření váš muž dostává. Odnaučování kouření a info o něm najdete zde...

Přetrvávající kašel

| Dotaz od: Simona

Paní doktorko. Už 14 dní mě trápí suchý a dráždivý kašel, který dobře reaguje na volně prodejné léky. Ovšem po jejich vysazení se kašel opět vrátí. Jsem lehká astmatička...

Ano, účinek krátkodobého beta-2 mimetika - co je lék působící roztažení průdušek trva krátkou dobu a proto je potřeba opakované aplikace. To ale svědčí pro zhoršení astmatu...

Exacerbace astmatu

| Dotaz od: Štěpík

V pátek jsme tedy jeli na pohotovost Paní doktorka byla velmi hodná a ochotná. její zpráva zněla takto:14letá holčina,bez alterace, spolupracuje, suchý kašel, mírný otok a...

Paní doktorka měla klinické podezření na zápal plic, RTG snímek hrudníku to ale nepotvrdil. CRP je zánětlivý parametr, který bývá zvýšen při bakteriálním infektu, u Vás je...

Adipex retard

| Dotaz od: Michala

Ráda bych se zeptala na užívání adipexu je mě 29 let měřím 174 cm a váha 103 kg doktor my napsal adipex ale v příbalovém letáku jsem četla vedlejší účinky má se brát každý den 1...

Michalo! Adipex retard je lék při jehož užívání se mohou vyskytnout sice vzácné, ale zato velmi vážné nežádoucí účinky (např.plicní hypertenze nebo psychotické poruchy). Pro...

Je mi 28 let, jsem nekuřák a sportovec, již asi 7 týdnů mě bolí v krku, na prsou a celkově jsem bez energie. Po návštěvě u lékaře kde mi řekli, že mi chrčí na průduškách sem...

Petře. Pokud Vám v nemocnici "nepřišijou" nějakou diagnozu, nebudou Vás ani umět léčit. Dle stručného popisu, bez vyšetření, bych se přikláněl také k variantě nějaké infekce...

Pohyb po male plicni embolii

| Dotaz od: jess

Mela jsme malou plicni embolii,beru warfarin,opravdu nemohu chodit na hory,plavat ani delat zadny sport?Dekuji.

! Mohla by jste s mírou. Ale po dobu Warfarinizace - doporučená na 6 měsíců - bych doporučovala spíš klidovější režim

MUDr. Marie Burešová


| Specializace: Tuberkulózy a respiračních nemocí

Vyšetření na HIV virus

| Dotaz od: Pavlína

P. doktore, nevím, zda tenhle dotaz spadá přímo k Vám, přesto to zkusím. Chtela bych se zeptat když jsem pred dvema lety byla lecena na plicní embolii a pri vstupu na oddelení...

To zjistíte pouze tím, že se podíváte do své dokumentace, což Vám příslušné zdravotnické zařízení musí na základě Vaší žádosti umožnit. Kdysi u některých výkonů bylo toto...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: